kategoria: Karty procesorowe
[#31] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #30

Żeby się upewnić, czy masz ehide.device w kickstarcie, odpal SysInfo, przełącz zakładkę na Devices i sprawdź, czy jest tam ehide....
[#32] Re: Problematyczna TF1260

@wali7, post #31

Wychodzi na to że nie ma. Może screenshot dla pewności jak to powinno wyglądać.
[#33] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #32

Dobra to ja już zgłupiałem, czyli ehide jednak jest zaszyte w kicku? Tylko dlaczego nic nie wykrywa na ide karty
[#34] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #33

A może nie masz włączonej opcji botowania.
Weź pokaż zdj. Earlysetup z partycjami.
[#35] Re: Problematyczna TF1260

@mwb113, post #34

Z wewnętrznego ide amigi

Ta sama karta i adapter, na ide Tf1260 absolutnie nic nie widzi.
[#36] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #35

Wygląda jakbyś nie miał w ogóle partycji na złączu w karcie.
Podłącz dwa dyski i odpal z wewnętrznego.
I pobaw się hdtoolbox tylko pamiętaj zmienić że scsi.device na to eihd.devive.
Może gryzą się przypisy partycji lub id botowania.

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2025 18:40:50 przez mwb113
[#37] Re: Problematyczna TF1260

@mwb113, post #36

Zapatrzyłem się w 2 kartę i adapter. W hdtoolbox też nie wykrywa karty CF z ehide. Z wewnętrznego ide czysta CF sformatowana w fat32 jest widziana w programie jako unknown. Chyba ide w TF1260 też jest uszkodzone, nie wykazuje żadnej aktywności, poza świecącą się diodą na adapterze ze zworką w pozycji slave. Czy jest coś co jeszcze mogę sprawdzić czy to już pora na reklamację ?

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2025 20:04:58 przez Amifan94
[#38] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #37

Na moje to już koniec imprezy.
1
[#39] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #35

To jest ta sama karta raz w IDE A1200, drugi raz w TF1260?

Ten sam przewód i adapter?
[#40] Re: Problematyczna TF1260

@lord_spider, post #39

Dokładnie tak, kartę tf1260 odesłałem już na gwarancji.
[#41] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #40

W innym wątku piszesz, że timing fix pomógł. To w końcu ta karta ruszyła czy była wadliwa, czy masz inną która działa? Z ciekawości pytam :).
1
[#42] Re: Problematyczna TF1260

@bfgmatik, post #41

Czy Oni (producenci) w ogóle sprawdzają te karty przed wysyłką?
[#43] Re: Problematyczna TF1260

@_DiskDoctor_, post #42

Dużo produkuję różnych klamotów, które potem idą na handel i ja wszystko testuję, testowanie czasami trwa tyle co montaż bo samo podłączenie na chwilę nie daje gwarancji, że jest OK.
[#44] Re: Problematyczna TF1260

@bfgmatik, post #41

To był jeden z wielu problemów, wylutowanie kondensatorów pomogło bo tu był jednak problem po stronie amigi. Natomiast sama karta działała jako akcelerator, dało się uruchomić bardziej wymagające dema i gry (np. quake). Pozostał problem niedziałającego ide karty i braku większości ramu którym ta powinna dysponować, dlatego ją odesłałem. Jak się odezwą z Amigastore to dam znać co z tego wyszło.
1
[#45] Re: Problematyczna TF1260

@mwb113, post #36

Ja w swojej TF1260 mialem problem ze stykiem na zlaczu. Do tej pory karta wisi na zlaczu nie dopchnieta do konca. Jak dopchne do konca, komputer nie wstaje. Czyszczenie stykow kontaktem pomoglo tylko troche. Moim zdaniem, w moim przypadku problem lezy w nie wystarczajaco precyzyjnie wykonanym zlaczu karty - z Blizzardem 1230 IV nie mialem zadnych problemow a plyta Amigi ta sama.
Innych problemow z ta karta nie mam. Amiga widzi 128MB, widzi dysk podpiety na zlaczu ehide. Wszystko tak jak byc powinno.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2025 18:37:05 przez zilog
2
[#46] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #44

W końcu dostałem maila z Amiga store, no i zgłupiałem, co mam im odpowiedzieć ?

Hello,

Sorry for the delay in answering you.

We have tested the card and it works perfectly, as well as recognising all the RAM.

Knowing this, how would you like to proceed? Would you like us to run any specific tests?
[#47] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #46

A bo trzeba to było dać komuś w okolicy do weryfikacji a nie wysyłać do Hiszpanii :).

Ciekawe bo komunikacja z fastramem odbywa się chyba całkowicie w obrębie karty i reszta komputera (oprócz zasilania) nie powinna mieć na to wpływu.

Nie wiadomo co teraz z tym zrobić, kolejna kosztowna wysyłka z powrotem albo walka ze sprzedającym typu "u mnie nie działa, oddajcie kasę"...
[#48] Re: Problematyczna TF1260

@Amifan94, post #46

Chyba więc będzie trzeba zmienić tytuł z Problematyczna TF1260 na problematyczna Amiga 1200 ;)))
1
[#49] Re: Problematyczna TF1260

@Berr131268, post #48

Na szczęście moja działa i to bez Timing Fixa.
[#50] Re: Problematyczna TF1260

@zilog, post #45

To jest znany problem z innymi kartami do A1200 jak V1200. Z jakiegoś powodu karta działa zainstalowana 'pod kątem', a dopchnięta do końca - niby prawidłowo - nie. Być może faktycznie problem leży w nie wystarczająco precyzyjnie wykonanym złączu karty.

Kiedyś to robili złącza, panie! Dziś, po likwidacji przemysłu w kraju, została nam tylko już tania chińszczyzna.. o tempora, o mores!
[#51] Re: Problematyczna TF1260

@Banter, post #50

Chińszczyzna nie jest zła. Problemem jest niestandardowe złącze więc żadna szanująca się firma nie klepie ich, bo zapotrzebowanie jest marginalne
[#52] Re: Problematyczna TF1260

@zilog, post #45

Rewizja płyty 1d4?
[#53] Re: Problematyczna TF1260

@Banter, post #50

To jest znany problem z innymi kartami do A1200 jak V1200. Z jakiegoś powodu karta działa zainstalowana 'pod kątem', a dopchnięta do końca - niby prawidłowo - nie. Być może faktycznie problem leży w nie wystarczająco precyzyjnie wykonanym złączu karty.

Mam to samo.
[#54] Re: Problematyczna TF1260

@zilog, post #53

Jak robiłem adaptery AGP2PCI to trafiłem na złącze AGP od chińczyka, gdzie kilka pinów było jakby pękniętych i nie dociskały się do płytki karty. Widać to było tylko zaglądając do środka złącza a to i tak kiepsko. Dopiero jak je zacząłem macać szpilką to wyszło, że nie pracują tak jak pozostałe tylko ustępują pod naciskiem zamiast sprężynować. Karta czasami działała, czasami nawet pochodziła w Workbenchu i nagle zwis. Czyli kontakt był, ale słaby.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem