[#1] Reamiga1200 moja wersja rev1.5B
Cześć,
Latem 2025 pracowałem przez kilka wieczorów nad poprawkami płyty Reamiga1200 rev1.5 autorstwa John'a "Chucky" Hertell'a.

Początkowo chciałem jedynie poprawić kilka oznaczeń elementów i błędów w warstwie opisowej w stylu nieodbitych lustrzanie kilku oznaczeń na dolnej warstwie płyty, przesunąć kilka oznaczeń żeby było wiadomo czego dotyczą, wyrównać rozmiary opisów, itp.

Ostatecznie skończyło się na tym, że spędziłem kilka długich wieczorów na subtelnym poprawianiu odległości między praktycznie każdą ścieżką, nachylenia ścieżek które często było dowolne a nie 0/45/90 stopni, dodaniu masy w stylu oryginalnych płyt od Commodore i poprawieniu paru innych rzeczy.

Generalnie problem z tym projektem był taki, że autor wykonał ogromną pracę żeby przerysować płytę z oryginału (i projekt jak widać działa bo powstały setki, jeśli nie tysiące płyt reamiga1200) i potem już nie miał zdrowia żeby to ładnie uporządkować więc ścieżki są rzucone tak jak zostały przerysowane.

Przykładowe efekty mojej pracy widać poniżej:

W marcu 2026 w końcu miałem trochę czasu żeby polutować jedną reamigę1200 według mojego projektu. Działa, nic nie zepsułem chociaż sprint-layout jest programem dla masochistów i bardzo łatwo jest zrobić zwarcie a program tego nie zgłosi bo nie ma takiej opcji.

Kiedy w końcu udałem się z moją pracą do autora projektu Reamiga1200, niestety okazało się, że on już pracuje nad jakimiś modyfikacjami do nowej wersji bazując na swojej płycie 1.5 i moją pracę można o kant dupy potłuc bo on nie może przerzucić tych zmian i ogólnie nie da się tego scalić w jedno.

Ostatecznie zostałem sam z moim projektem więc publikuję go tutaj.

Lista zmian po angielsku:
http://microsat.com.pl/reamiga1200/changes_rev15b.txt

Plik projektu:
http://microsat.com.pl/reamiga1200/ReAmiga1200Rev15B.zip
7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem