[#1] Reamiga1200 moja wersja rev1.5B
Cześć,
Latem 2025 pracowałem przez kilka wieczorów nad poprawkami płyty Reamiga1200 rev1.5 autorstwa John'a "Chucky" Hertell'a.

Początkowo chciałem jedynie poprawić kilka oznaczeń elementów i błędów w warstwie opisowej w stylu nieodbitych lustrzanie kilku oznaczeń na dolnej warstwie płyty, przesunąć kilka oznaczeń żeby było wiadomo czego dotyczą, wyrównać rozmiary opisów, itp.

Ostatecznie skończyło się na tym, że spędziłem kilka długich wieczorów na subtelnym poprawianiu odległości między praktycznie każdą ścieżką, nachylenia ścieżek które często było dowolne a nie 0/45/90 stopni, dodaniu masy w stylu oryginalnych płyt od Commodore i poprawieniu paru innych rzeczy.

Generalnie problem z tym projektem był taki, że autor wykonał ogromną pracę żeby przerysować płytę z oryginału (i projekt jak widać działa bo powstały setki, jeśli nie tysiące płyt reamiga1200) i potem już nie miał zdrowia żeby to ładnie uporządkować więc ścieżki są rzucone tak jak zostały przerysowane.

Przykładowe efekty mojej pracy widać poniżej:

W marcu 2026 w końcu miałem trochę czasu żeby polutować jedną reamigę1200 według mojego projektu. Działa, nic nie zepsułem chociaż sprint-layout jest programem dla masochistów i bardzo łatwo jest zrobić zwarcie a program tego nie zgłosi bo nie ma takiej opcji.

Kiedy w końcu udałem się z moją pracą do autora projektu Reamiga1200, niestety okazało się, że on już pracuje nad jakimiś modyfikacjami do nowej wersji bazując na swojej płycie 1.5 i moją pracę można o kant dupy potłuc bo on nie może przerzucić tych zmian i ogólnie nie da się tego scalić w jedno.

Ostatecznie zostałem sam z moim projektem więc publikuję go tutaj.

Lista zmian po angielsku:
http://microsat.com.pl/reamiga1200/changes_rev15b.txt

Plik projektu:
http://microsat.com.pl/reamiga1200/ReAmiga1200Rev15B.zip
16
[#2] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #1

Świetna robota, widać dużo pracy włożonej. KiCad?
[#3] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bobycob, post #2

Sprint-Layout bo w tym programie był robiony oryginalny projekt który modyfikowałem.
1
[#4] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #3

Gdyby zebrać parę osób chętnych na to PCB, to można by zorganizować jakieś zamówienie u chińczyków.
[#5] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@irek350, post #4

Ja zamówiłem 5 sztuk, zostały mi jeszcze 4 wiec 1-2 sztuki mogę odsprzedać za 120 zł plus wysyłka. Kolor zielony, złocenie.

Albo niech ktoś zorganizuje zbiórkę to pewnie wyjdzie trochę taniej. Mimo wszystko przed jakąś konkretną zbiórką wolałbym, że ktoś jeszcze oprócz mnie przetestował płytę z tych co mam żeby nie było przypału :).
[#6] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #5

Ja byłbym chętny na 1 szt. ale nie wiem kiedy uda mi się ją złożyć. Nie mam dawcy, a nie wiem jak z dostępnością głównych układów.
[#7] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@irek350, post #6

Dostępność układów jest niestety trudna. Najprościej chyba polować na portalu aukcyjnym na całe A1200 albo płyty główne po przejściach. Gdybym wiedział, że ceny tak skoczą to bym polikwidował lokaty bankowe i pokupował chipsety do A1200 i A4000 od ludzi którzy je jeszcze mieli w dużych ilościach :).

Ja właśnie dzisiaj wylicytowałem płytę A1200... mam nadzieję, że się na tej zabawie nie przejadę na grubo ponad tysiąc złociszy.

Jak wolisz to szukaj najpierw dawcy a płytę kupisz jak go znajdziesz.
[#8] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #7

Ja właśnie dzisiaj wylicytowałem płytę A1200... mam nadzieję, że się na tej zabawie nie przejadę na grubo ponad tysiąc złociszy.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/plyta-glowna-amiga-1200-rev-2b-fastata

też to licytowałem :)
ale sobie odpuściłem
xD
[#9] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@Cezarykl, post #8

No mnie niestety poniosło bo budżet założony był 1250 zł. To mi podbiłeś :P.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2026 20:45:14 przez bfgmatik
[#10] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #1

Kiedy w końcu udałem się z moją pracą do autora projektu Reamiga1200, niestety okazało się, że on już pracuje nad jakimiś modyfikacjami do nowej wersji bazując na swojej płycie 1.5 i moją pracę można o kant dupy potłuc bo on nie może przerzucić tych zmian i ogólnie nie da się tego scalić w jedno.

a powiedział może co zmienia w nowej wersji? bo widzę że 1.5B poprawia całkiem sporo wizualnie i elektrycznie więc głupio by było to stracić. może jak wyjdzie 1.6 to będziesz miał okazje nanieść poprawki Chucky'ego do swojej wersji i będzie to prostsze niż w druga stronę. tyle ze zostaniesz z forkiem i nie jest to do końca takie złe rozwiązanie, bo może ostatecznie zmusi Chucky'ego do zaciągnięcia Twoich zmian.

miałem w sumie kupić PCB 1.5, bo moja niedziałająca płyta jak się okazało, była w chwili zakupu nie do odratowania, ktoś ją potraktował wiertłem i zrobił zwarcie - więc bedę się przymierzał do reamigii, ale kiedy to ruszy to jeszcze nie wiem bo mam wcześniej do zrobienia Sidewindera FPGA, który jest o wiele szybszy do złożenia. podejrzewam że po polutowaniu wszystkiego, odpalenie Reamigii to będzie walka z oscyloskopem i nauka - i jakoś mnie to nie napawa optymizmem.
[#11] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@sillyc0n, post #10

Wydaje mi się, że Chucky nie był zbytnio zadowolony, że ktoś mu grzebie w projekcie i w delikatny sposób wysłał mnie na drzewo :). Ale może nadinterpretuję.

W każdym razie on z jeszcze jednym projektantem chyba chcą tą boczną płytkę z portem myszy, zastąpić płytką z kontrolerem USB zapewne na STM32 tak aby dało się podłączyć bezpośrednio mysz USB i chyba też zewnętrzną klawiaturę USB, albo joystick? Nie wiem dokładnie. W tym celu musiał też zrobić zmiany na samej płycie głównej i dlatego nie chciał mojej wersji na której nie ma tych zmian.

Ja jedną sztukę polutowałem na tej mojej wersji 1.5B i ruszyła od razu, dzięki czemu uniknąłem konfrontacji z czarnym ekranem i oscyloskopem :). Poszła już do ludzi, chyba na Łotwę i z tego co wiem to działa.
[#12] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #11

W każdym razie on z jeszcze jednym projektantem chyba chcą tą boczną płytkę z portem myszy, zastąpić płytką z kontrolerem USB zapewne na STM32 tak aby dało się podłączyć bezpośrednio mysz USB i chyba też zewnętrzną klawiaturę USB, albo joystick?

ale to chyba mógłby przemysleć w ten sposób, żeby ta płytka była totalnie wymienialna, bez zmian na głównym mobo?

jeśli te zmiany idą w usb to nie jest to coś bez czego nie można żyć, mam zmontowane hid2ami. więc może jednak zainwestuje w 1.5B albo poczekam aż ktoś dorobi hdmi ;)
[#13] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@bfgmatik, post #1

Swietna robota, w jakim kolorze Ci zostaly pcb ?
[#14] Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B

@QUAD, post #13

W sumie została mi jedna zielona. Bo jedną sprzedałem, dwie wykorzystałem, a jeszcze jedną będę lutował. Wiec zostaje jedna wolna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem