[#46]
Re: Reamiga1200 moja wersja rev1.5B
@Cezarykl,
post #45
Nie do końca wszystko zrozumiałem, więc nie traktujcie tego jak newsa, ale moje podsumowanie:
Rev 1.6 miała problemy z przełącznikiem Kickstart i wymagała „respinu” projektu. Rev 1.7 jest poprawioną wersją tej rewizji.
Najważniejsze zmiany:
1. Dodano nowy jumper dla IDE, pozwalające wyłączyć oczekiwanie na urządzenie podczas startu systemu. Jest mowa, że można było wcześniej usunąć rezystor, żeby usunąć flicker LED'a, ale wyłączało to IDE całkowicie. Chucky pokazuje, że nie ma rezystora więc nie do końca rozumiem.
2. Dodano obsługę przełączania 4 banków Kickstart ROM. Płyta wykorzystuje układy 27C160.
3. Wprowadzono wsparcie dla zamiennika MPU, który może zastąpić oryginalny układ - patrz Oleg's github. Nadal można używać starego MPU.
4. Header mono Audio pod Solas RGB (kontroler LED) - wsparcie efektów audio.
5. Pojawił się jumper umożliwiający wyłączenie obsługi stacji dyskietek, co przyspiesza bootowanie.
6. Wsparcie dla stacji dyskietek Escom - wymaga dodatkowego rezystora 0 Ohm.
7. Rozbudowano obsługę kontrolerów IDE i obsługę ich diody aktywności IDE: wejście aktywowane masą, wejście aktywowane plusem. Chyba chodzi o zewnętrzne kontrolery?
8. Dodano dodatkowy port szeregowy z +5V, przydatny do diagnostyki.
9. Nowe złącze rozszerzeń zawierające: sygnały klawiatury, reset, IRQ7, sygnały przełączania Kickstart, serial 5V. Ma to ułatwić integrację z KVM-ami i dodatkowymi modułami np. USB.
10. Złącza audio dla kart Warp Vision do pobrania sygnału audio do wyjścia HDMI.
11. Chłodzenie i zasilanie - dostępne są złącza wentylatorów: 5V, 7V, 12V.
12. Dodano wygodniejsze wyprowadzenia composite sync, m.in. dla WarpVision, żeby poprawić połączenie i obejść się bez pogo-pina.
13. Rozbudowano sekcję VGA - możliwość przecięcia ścieżek, miejsce pod scandoublery i wzmacniacze sygnału. Dostępne zasilanie 5V w sekcji VGA dla dodatkowych modułów.
14. Wprowadzono sposób obsługi opcjonalnej diody PCMCIA.
Płyta ma być dostępna w ten weekend (do pobrania).
Będzie dodatkowe video jak zaprogramować i wlutować kontrole MPU od Oleg'a.
Ostatnia aktualizacja: 24.05.2026 16:40:14 przez sillyc0n