[#1] Kolejna zepsuta płyta
Dziś podszedłem do płyty głównej A1200 rev. 2B, która jak się okazało, nie daje obrazu. Tam musiała być jakaś katastrofa w okolicach portu Video. Ferryt na pinie 23 (+5V) był spalony, ferryt na pinie 21 (-12V) też. Poza tym nie wychodzą z Alice sygnały VSYNC i CSYNC (HSYNC jest prawidłowy). Sama Alice grzeje się nieco bardziej niż w działającej płycie (z tym, że ta działająca to 1D4, czyli nie identyczna). Nie mam czym zmierzyć temperatury, ale to jest na granicy możliwości utrzymania palca przez dłuższy czas (czyli okolice 50-60 stopni). Sygnały RGB na porcie są zerowe.

Myślicie, że Alice do wymiany? Biorąc pod uwagę, że te wszystkie piny (+5, +12, -12, i synchronizacje) są blisko siebie, obawiam się, że ktoś zrobił zwarcie tych pinów w gnieździe jakimś metalowym przedmiotem i uwalił bufory wyjściowe w Alice.

Sprawdzę jeszcze oscyloskopem sygnały zegarowe i podłączę stację, to będzie z grubsza wiadomo, czy płyta w ogóle wstaje.
2
[#2] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Krashan, post #1

Jak nie wychodzą synchronizacje to kiepsko bo one wychodzą chyba jeżeli tylko pojawi się sygnał zegarowy, nic innego nie musi działać.
[#3] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #2

W dodatku HSYNC wychodzi i ten sygnał jest prawidłowy. A po drodze z Alice do gniazda nic nie ma, oprócz ferrytu. Jak nic, upalenie buforów wyjściowych w układzie.
[#4] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Krashan, post #3

Pozostaje sprawdzić czy Alice jest tylko ślepa ale działa czy w ogóle nie żyje, chociaż to marne pocieszenie bo i tak się do niczego nie nadaje... .
[#5] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Krashan, post #1

Nie mam czym zmierzyć temperatury, ale to jest na granicy możliwości utrzymania palca przez dłuższy czas (czyli okolice 50-60 stopni).

Sprawne układy tak się nie grzeją.
1
[#6] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Krashan, post #1

Standard, upalona Alice, mam 5 takich płyt u siebie aktualnie, układ absurdalnie drogi...
[#7] Re: Kolejna zepsuta płyta

@kataklysm, post #6

Skoro uklad Alice jest drogi, to wykorzystac AI do odtworzenia tego ukladu w jakiejs taniej technologii, korzystajac ze zrodel WinUAE i wszystkich innych dostepnych.
Dla AI to powinno byc dosc proste do stworzenia, skoro stworzyl FPU 6888x.
Tylko ktos musi sie na tym ukladzie znac, zeby ocenic prace AI.
Bo pierwsza wersja raczej nie bedzie prawidlowa.
Ale po paru dniach pracy AI i testowania ukladu przez czlowieka, powinno sie udac odtworzyc ten uklad, byc moze nawet z jakims ekstra dodatkiem.
[#8] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #7

Spoko - masz jego schemat? Specyfikację?
Trzeba spełnić masę zależności czasowych aby układ działał stabilnie.
1
[#9] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #8

Jest już kopia Fat Agnusa w FPGA, nie wiem na ile dokładna i działająca, ale to dobry punkt wyjścia - wszak Alice wbrew pozorom wiele się od 8375 nie różni.
1
[#10] Re: Kolejna zepsuta płyta

@alt_, post #9

Gdyby to było proste, dawno by było zrobione.
[#11] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #10

Nie mówię, że to jest proste. Jedynie napisałem, że Agnusa już ktoś rozgryzł, a stąd do Alice niedaleko. W repozytorium jest nawet jakaś dokumentacja do Alice.
[#12] Re: Kolejna zepsuta płyta

@alt_, post #11

Tylko pozornie Alice jest 32bit, np Paula nadal 16 - więc wewnątrz dodatkowe akrobacje się dzieją na danych. Ilość wyprowadzeń chyba wręcz podwojona jest.
[#13] Re: Kolejna zepsuta płyta

@alt_, post #11

Ale to w ogóle działa? Znam tego githuba i tam raczej były przymiarki do rozpracowania Agnusa niż rzeczywista implementacja.

No rzeczywiście jakieś źródła są w Verilogu.
[#14] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #13

Wygląda jak działający projekt, nawet biorą pod uwagę różne warianty. Tylko póki oryginalne agnusy wychodzą taniej, niewielu będzie odważnych do testowania.
Widziałem też klon Denise.
Aby być precyzyjny na ten z linku nie patrzyłem - bo w głowie mam to:
https://github.com/jbilander/ReAgnus

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 12:06:39 przez bobycob
[#15] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #8

Hardware to nie moja dzialka.
Ale AI juz na pewno potrafi zrobic taki uklad dosc szybko.
Pewnie pierwsza wersja nie bedzie bezbledna, ale jak ktos sie zna na tworzeniu takich ukladow i potrafi wskazywac bledy AI, ktore ma poprawic to powinno pojsc w miare szybko.
Tylko trzeba dobrze wybrac uklad testowy i docelowy, tak zeby docelowy uklad ogarnial wszystko co jest potrzebne i byl dosc tani.
Oczywiscie najlepiej jakby uklad testowy i docelowy byl taki sam i byl dosc tani, ale nie musi tak byc, do testow Alice mozna wybrac jakis drozszy uklad, ktory ma wieksze mozliwosci np jest latwiejszy w programowaniu.
[#16] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #15

Tylko brakuje danych wejściowych – jak np. zależności czasowe między sygnałami.
Gdy shit in, zawsze shit out — niezależnie od tego, jak rozwinięte AI się wydaje.
[#17] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #16

To sprawdz, czy w zrodlach WinUAE 6.x.x nie ma tych danych.
A jezeli nie ma, to spytaj sie o te dane Toni Wilen-a na EAB.
On zdaje sie, ze pomierzyl juz wszystko co sie dalo jesli chodzi o Amigowe uklady.
No i oczywiscie wybrany uklad powinien byc latwo dostepny do zakupu, i najlepiej jakby byl caly czas produkowany.
Bo uklady typu EOL, moze i moga byc tanie, ale szybko moze ich zabraknac.
[#18] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #12

Ilość wyprowadzeń chyba wręcz podwojona jest.

No właśnie nie, pinout Alice jest bardzo zbliżony do Agnusa. Sam chipset jest NADAL 16-bitowy w fizycznej warstwie. Jedynie szerokość szyny CPU-ChipRAM jest już 32-bitowa ale z perspektywy chipsetu nie ma to żadnego znaczenia.
[#19] Re: Kolejna zepsuta płyta

@alt_, post #18

https://github.com/jbilander/ReAgnus

No tak, ale w tym projekcie jest tylko sprzęt, nie ma logiki FPGA...
[#20] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #19

Faktycznie.
Skupiłem się tylko na fizycznej warstwie, nawet nie patrząc, czy są wsady udostępnione chociaż.
Ma jeszcze jeden projekt tego typu
https://github.com/jbilander/ReAgnus-MegAChip

I większość innych chipów - kolega chyba lubi projektować elektronikę.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 13:39:01 przez bobycob
[#21] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #20

Polacy nie gęsi, moje wyglądało tak:

Tylko, że moje służyło do sniffowania oryginalnego Agnusa żeby zrobić reverse engineering. Działało zarąbiście, w oprogramowaniu Gowin FPGA można było sobie podejrzeć dowolny sygnał. Naiwnie myślałem, że jak będę to wystarczająco długo analizował to w mojej głowie zacznie powstawać gotowy kod Verilog.

Nie zaczął, po 3 dniach stwierdziłem, że muszę w końcu wrócić do pracy zarobkowej bo Agnusem się nie najem. I agnus-sniffer poszedł do garażu obok wielu innych wynalazków szalonego wynalazcy.

A tak bardziej na serio to najpierw musiałoby być pół roku nauki FPGA od podstaw, najlepiej na jakimś płatnym kursie, potem pewnie drugie tyle na reverse enigneering i może by się coś udało zrobić.
4
[#22] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #21

Doczytałem AI-em

klonujesz repo
instalujesz narzędzia Gowin
budujesz projekt → dostajesz .fs / .bin
wgrywasz do FPGA
[#23] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #21

Mega projekt
napisz kiedy za Alice się zabierasz :)

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 14:42:33 przez bobycob
[#24] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #23

Podejrzewam, ze Krashan bedzie pierwszy i wkrotce bedzie dostepny zamiennik Alice nazwany:
KAlice
[#25] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #24

KAMIGA całego kompa lepiej.A może Kamila?
[#26] Re: Kolejna zepsuta płyta

@KM_Ender, post #25

Nie lepiej.
To ma byc przydatne, a zamiennikow Amigi jest wystarczajaco duzo.
Zamiennikow dla Alice brak.
Krashan lubi tworzyc male rzeczy, tylko nie wiem, czy taki uklad jak KAlice bylby oplacalny do wykonania, bo byc moze nie bylby, bo potrzebny uklad oprogramowany bylby za drogi, i wyszlo by drozej, niz cena uzywanych Alice, ktorych i tak brak.
[#27] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #26

Alice już chodzą po 350 funtów a koledzy z Analogic Computers chyba kanibalizują jakieś biedne stare Amigi, żeby je pozyskać bo pozostałe układy mają w zapasach.

Zrobienie Alice byłoby super tylko pewnie są ograniczenia licencyjne i zaraz się znajdą właściciele praw autorskich którzy zablokują sprzedaż i wytoczą proces.

Potrzebny układ FPGA nie byłby za drogi bo przecież w różnych klonach Amigowych nawet dosyć stare FPGA mieszczą w sobie implementacje całego chipsetu a nie tylko Agnusa czy Alice.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 18:16:40 przez bfgmatik
[#28] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #22

Jeżeli mówisz o tym:
https://github.com/jbilander/ReAgnus-MegAChip/

To niestety w RTL nie ma zupełnie żadnej implementacji oprócz generowania sygnałów zegarowych :).
[#29] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #27

Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi sie, ze wszystkie prawa do ukladow Amigi juz wygasly dawno temu.
Bo bodaj 20 lat sa wazne, jesli nie zostaly przedluzone.
Raczej taki uklad powinien byc maly, a nie duzy, zeby ladnie sie miescil jako zamiennik w A1200 czy CD32, moze w A4000 tez.
Wiec wybor za duzego ukladu nie jest wedlug mnie dobrym pomyslem.
A dla Krashana mam juz gotowa nazwe (za free) dla takiego zamiennika:
Kalish lub KAlish
[#30] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #29

W grę wchodzą tylko takie konstrukcje jak to, nic mniejszego nie uzyskasz:
https://github.com/jbilander/ReAgnus/blob/main/images/ReAgnus_rev2d_pic1.jpg

Najgorsza jest zawsze ta nieszczęsna konwersja napięć z 5V na 3.3V na buforach.

Na dole jest taki adapter na PLCC84 zrobiony z PCB, upierdliwe się to montuje ale u mnie działał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem