[#31] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #30

Nie znam sie na hardware.
Ale to musi byc FPGA?
Moze jest dostepny jakis inny uklad, ktory nie potrzebuje konwersji napiecia?
Ja ogolnie uwazam, ze im cos jest mniej skomplikowane tym zwykle jest lepiej.

A ewentualnie FPGA to tylko do projektowania uzyc.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 21:21:06 przez Don_Adan
[#32] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #31

FPGA musi być - bo czymś musisz udawać dedykowany układ scalony.
Kłopot polega na tym, że historyczne układy mające obsługę 5V są niedostępnę, lub zwyczajnie zbyt ubogie aby symulować jednak dość rozbudowaną logikę oryginalnych układów.

A prawdziwy układ scalony nie opłaca się gdy mowa o produkcji 1000-2000 sztuk.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 21:25:27 przez bobycob
[#33] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bobycob, post #32

A CPLD nie moze byc?

Tutaj ktos mial podobny problem z FPGA i Atari.
link

A tutaj niby FPGA 5V sprzedaja Chinczycy:

link

Edycja, a tutaj sa chyba FPGA 5V:

link

Ale jakies drogie i pewnie niedostepne.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 22:31:39 przez Don_Adan

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 22:33:56 przez Don_Adan

Ten jest dosc tani i 5V..

link

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 22:38:13 przez Don_Adan
[#34] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #33

Zaufaj intuicji - każdy stara się rozsądnie wydawać pieniądze. Tanie układy są tanie, bo są proste. Im więcej bramek zawierają, tym bardziej rośnie ich komplikacja i koszt.
Nie da się zbudować symulacji scalaka zawierającego np 5tys tranzystorów na układzie zawierającym np 100 programowalnych bramek.
[#35] Re: Kolejna zepsuta płyta

@Don_Adan, post #33

Cyclone 1 rzeczywiście chyba miały 5V na I/O, używaliśmy ich w mojej pierwszej pracy. Tzn. ja je tylko lutowałem i testowałem. Kolejne wersje Cyclone to już raczej nie były 5V, może były 5V-tolerant? Nie wiem.

Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego powstały klony większości komputerów na FPGA, a nikt nie zrobił takiego Agnusa czy Alice, czy nieszczęsnego Bustera 11, którego nie można dostać. Gdybym ja miał tyle lat doświadczenia w układach cyfrowych co mam w programowaniu mikrokontrolerów to bym usiadł i to napisał już dawno. Ale nie umiem, to nie napiszę
[#36] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #35

O ile dobrze zrozumialem to Cyclone II tez jest na 5V, tylko pewnie obie wersje nie sa juz produkowane, wiec tylko to co z magazynow mozna kupic.
Pozostaje jeszcze te chinskie FPGA, nie wiem czy to ich wlasne chinskie FPGA, czy jakis klon jakiegos ukladu zachodniego.
[#37] Re: Kolejna zepsuta płyta

@bfgmatik, post #35

Coś w kierunku stworzenia repliki Agnusa zrobiono... tylko niestety nie do końca: https://github.com/jbilander/ReAgnus
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem