[#61] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #1

Uznaję projekt A640 za zakończony. ... udostępniam go społeczności.

Dlaczego nie zamieściłeś całego projektu płytki? W repozytorium mógłby przynajmniej znaleźć się schemat w postaci pliku pdf. Te osoby, które będą chciały przeprojektować kartę turbo A640 na Amigę 500 mają robić inżynierię wsteczną produkcyjnych plików gerber?

Gratuluję zakończenia projektu z pełnym sukcesem. Takich amigowców potrzebuje nasze ami-środowisko OK
1
[#62] Re: A640 - DIY

@Jacques, post #60

Doliczają dokładnie 3.57€ czyli jakies 15.39PLN. zapomniałem o "groszach" po przecinku
[#63] Re: A640 - DIY

@snifferman, post #62

Brzmi jak doliczony VAT do kwoty cła. 3+ 3*19% = 3.57
Normalnie skisnę - podatek od podatku
[#64] Re: A640 - DIY

@Cezarykl, post #58

(niezależnie czy kupujesz 1 czy 100 szt czegoś identycznego, a jak masz np 5 pozycji zakupowych to masz dodatkowo około 5*16=80zł cła)

Nie do końca prawda...
dzisiaj kupiłem w dwóch różnych sklepach na Ali (osobne zakupy) akurat tak, że:
- z jednego był jeden produkt za 90 zł, i rzeczywiście doliczyli mi jakieś 15,92 zł,
- a z drugiego miałem dwa produkty (z osobnych ofert w jednej firmie), jeden za 250 zł, a drugi za 80 zł... i też doliczyli mi 15,92 zł.
Dlaczego? Prosta sprawa, te dwa produkty (chociaż różny, z różną ceną) mają taką samą klasyfikację taryfową i charakterystykę.
Więc dwa różne produkty nie oznaczają z automatu da razy naliczonej opłaty.

Co do Mousera, to wczoraj przyszła mi zamówiona paczka z produktami za 363 zł, 30 pozycji zakupowych.
Wartość paczki poniżej 150 eur, 30 pozycji zakupowych, a jedyną opłatą celną jest VAT.
Nie ma żadnej opłaty 30x 3 eur.
Dlaczego? Też proste: cło 3 eur dotyczy tanich przesyłek odprawianych w systemie IOSS (przeznaczonym dla tanich przesyłek ;) ), zaś firmy w rodzaju Mousera wysyłają kurierem z odprawą DDP bez IOSS, gdzie cło 3eur nie obowiązuje.

PS. z ciekawości sprawdziłem sobie kody taryfowe i kraje pochodzenia, i policzyłem sobie ile by takie cło wyniosło. W zależności od interpretacji: od 39 do 90 eur (to ostatnie gdyby policzyć każdą pozycję osobno). Czyli byłoby srogo, ale Mouser i cała masa firm spoza UE tych opłat nie wnosi, ich klienci oczywiście także nie. Dlaczego - kilka linijek wyżej.
PS2. i ma to sens, bo celem tej opłaty jest utrudnienie życia małym chińskim (głównie) firmom, które dymają nas na tym, że dzięki bardzo niskim kosztom wysyłki pocztowej z Chin mogą zalewać rynki UE i USA tanim, często śmieciowym towarem, wykańczając lokalną (w tym polską) konkurencję. Co prawda od 2026 (dopiero) Chińczycy już stracili możliwość wysyłania przesyłek do reszty świata prawie za darmo (taki bonus dla krajów rozwijających się, Chiny do niedawna miały taki status w systemach rozliczania przesyłek pocztowych), ale wyrosła na ówczesnym systemie tanich przesyłek potęga Aliexpress obeszła to utrudnienie, i od kilku miesięcy konsolidują drobne przesyłki w jedną wspólną.
Stąd nowa opłata 3 eur... ciekawe jak to obejdą.
PS3. Opłata "3eur" została tak skonstruowana, aby utrudnić życie drobnym firmom (głównie chińskim), zaś nie dotknęła "poważnych" firm w rodzaju Mouser, Digikey i tysięcy innych. A chodzi o OCHRONĘ naszych, europejskich i polskich firm, oraz naszych miejsc pracy.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 19:48:29 przez wali7
[#65] Re: A640 - DIY

@wali7, post #64

dymają nas na tym, że dzięki bardzo niskim kosztom wysyłki pocztowej z Chin mogą zalewać rynki UE i USA tanim, często śmieciowym towarem, wykańczając lokalną

Czy wy czytacie co piszecie? Zostałem wydymany bo kupiłem za tanio.
2
[#66] Re: A640 - DIY

@Bociek78, post #65

Jeśli masz firmę to jesteś "dymany" przez ludzi z Chin choćby tak, że twoja przesyłka z Przasnysza, Warszawy, Krakowa, czy Koziej Wólki jest droższa niż z Shenzen.
Jesteś "dymany", gdyż Chiny nie dokładają się do utrzymania naszych dróg, policji, straży pożarnej, szpitali, szkół, czy wojska, zaś my i tak na to musimy płacić w innych podatkach, albo likwidować np. szpitale, czy niewielkie szkoły.
Cały zaś zysk idzie prosto do Pekinu.
Dziwne, że "patrioci" tak bardzo zwalczają chroniącą nasze prawa konsumentów UE, zaś poważnie zagrażające ekonomicznie nam wszystkim Chiny uważają widocznie za dobrodziejów i oazę wolności.
Jestem za tym, aby system celny chronił nasze rodzime firmy, bo jeśli one padną, to skąd weźmiemy kasę na zakupy na Aliexpress?

PS. powtórzę jeszcze raz, aby nie zniknęło, a interesuje to chyba wielu ludzi z PPA: zakupy z Mouser z przesyłką Fedeksem nie są objęte opłatą "3 EUR".

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 20:09:22 przez wali7
4
[#67] Re: A640 - DIY

@wali7, post #66

Przecież wiadomo doskonale na co nasza wspaniała UE potrzebuje kasy. Bajki o drogach i szkołach ect nikt nie kupi.
3
[#68] Re: A640 - DIY

@Bociek78, post #67

Sądzisz że drogi i szkoły utrzymuje się za darmo?
25% opłaty "3 eur" idzie do naszego budżetu, plus VAT od tego.
Zresztą celem opłat celnych zazwyczaj nie są wpływy budżetowe, tylko kształtowanie struktury importu. Wydawało mi się, że w dobie wojen celnych Trumpa to chyba każdy zrozumiał.

Wiesz, są wspaniałe kraje gdzie w praktyce nie ma podatków: Nigeria, Czad, Kongo, Jemen i wiele innych. Nic tylko się przeprowadzić. Ja pozostanę w UE.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 20:25:05 przez wali7
3
[#69] Re: A640 - DIY

@wali7, post #68

To pozostań. Nie rozumiem tylko czemu moja kasa wędruje poza granice żeby potem została zwrócona (oczywiście po potrąceniu wynagrodzenia i prowizji dla urzędników).
3
[#70] Re: A640 - DIY

@Bociek78, post #69

Nie rozumiem tylko czemu moja kasa wędruje poza granice

A z bardzo wielu powodów np. takich, że istnienie dużych ponadkrajowych organizacji wymaga pieniędzy (jak wszystko). A tak duża organizacja jak UE daje ci m.in. ochronę praw konsumentów ze strony firm pozaeuropejskich (np. USA, czy Chiny), gdzie niewielki, 38 milionowy kraj ma zerowe szanse w starciu ekonomicznym. Masz prawo do zwrotu złego towaru, możesz się nawet rozmyślić po zakupie, firmy nie mogą testować na swoich klientach w Europie czy produkt jest bezpieczny (w USA mogą), masz prawo zażądać, aby sprzedawca skasował twoje dane po zakupie, a nie sprzedał je innym firmom (jak to często bywa w USA).... i wiele innych.
4
[#71] Re: A640 - DIY

@wali7, post #70

Ciekawe rzeczy które absolutnie mnie nie interesują. Będziemy płacić więcej o tyle. Wątek do zamknięcia.
2
[#72] Re: A640 - DIY

@Bociek78, post #71

Naprawdę? Wolałbyś aby produkt spożywczy który kupujesz miał sztuczne dodatki których nikt wcześniej nie testował pod kątem szkodliwości dla ludzi? Nie interesuje cię to?
No to rzeczywiście wątek do zamknięcia.
2
[#73] Re: A640 - DIY

@wali7, post #72

Zbaczasz z tematu. Po prostu widzę to inaczej z racji wykonywanego zawodu. Lubię twoj kanał na YT. Pozdrawiam.
[#74] Re: A640 - DIY

@Bociek78, post #73

OK, zatem "pax, pax między chrześcijany".
Ja chciałem głównie napisać (jako praktyk, bo piszę o zakupach z ostatniego tygodnia), że w przypadku AliExpresu sytuacja nie jest aż taka zła jak pisze Cezarykl, zaś w przypadku Mousera w zasadzie jest taka sama jak była dawniej.

Co do EU, to jako że miałem okazję dłużej mieszkać i pracować legalnie w USA, i (dla porównania) w Danii, to mam sporo doświadczeń i przemyśleń dotyczących EU. I póki nie zmieni się ona na gorsze, to będę jej bronić.

A za oglądanie kanału dziękuję. Może w końcu znajdę czas na dokończenie tych kilku prawie skończonych filmów (będzie urlop).
3
[#75] Re: A640 - DIY

@wali7, post #74

Wali7 bedziesz skladal a640? Czy sie podpinasz pod liste bo ja sie zastanawiam
mam dwa 040 i moglbym szt wykorzystac
Ile a640 daje mipsow w sys info?
[#76] Re: A640 - DIY

@JacK_Swidnik, post #75

Odpowiednio 21, 26, 32 oraz 37 mips
[#77] Re: A640 - DIY

@JacK_Swidnik, post #75

Wyniki dla A640 33MHz
Odpowiednio dla xSysInfo 0.9.0, Sysinfo 4.4, Sysinfo 4.5b12 oraz SysSpeed 2.6:
5
[#78] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #76

Mam pytanko ale związane z tematem a nie podatkami. Czy może mi ktoś doradzić jaki konkretnie model i skąd kupić podstawkę na procesor? Chodzi o taką co to się będzie mocno trzymać?
3
[#79] Re: A640 - DIY

@wali7, post #64

dzisiaj kupiłem w dwóch różnych sklepach na Ali (osobne zakupy)

dziwnie ALI nalicza,
dodałem do koszyka 3x kondy 0402, przeszedłem do płatności ... i policzyło mi ceł około 3x 16zł
jaja

[#80] Re: A640 - DIY

@Cezarykl, post #79

Po pierwsze,
masz tam zakupy w trzech sklepach (EC-Bying, PartSky i bezpośrednio Ali), więc na jakiej podstawie oczekujesz, że zapłacisz jedną opłatę celną? Na połączenie produktów w ramach jednego "3EUR" możesz liczyć jedynie w przypadku gdy kupujesz je w tym samych sklepie (jest jeszcze kilka innych warunków...), a Ali to tak jak nasze Allegro - witryna sklepowa wielu firm.
Po drugie, wrzuciłem kondensatory w takich samych cenach do TME, i ceny przy podanych ilościach wyszły praktycznie takie same, oczywiście nie było cła, więc było dużo taniej (o te 47 zł). Do tego po zamówieniu do inpostu byłoby u mnie jutro, a nie za dwa tygodnie.
[#81] Re: A640 - DIY

@Cezarykl, post #79

Jak wszystko będzie mieć oznaczenie Choice to paczki będą skonsolidowane do jednej i wtedy powinna być jedna opłata.
[#82] Re: A640 - DIY

@-tbn-, post #81

Raczej nie jest to takie pewne, bo muszą mieć jeszcze wspólną grupę taryfową (w przypadku kondensatorów MLCC pewnie będzie spełnione), muszą pochodzić z jednego kraju produkcji (tu już jest różnie, ale pewnie dałoby się wybrać tylko np. Chiny), i muszą mieć taki sam opis.
W przypadku mojego zakupu dwóch różnych przedmiotów z jednego sklepu Ali, gdzie opłata wyszła 3EUR, to był miernik hemoglobiny i osobno paski pomiarowe do niego. Niby kompletnie różne rzeczy (bo czujnik to elektronika, a paski to zużywalna drobnica do niego), ale pewnie zakwalifikowane do tej samej taryfy (jakiś wyrób medyczny pewnie), kraj produkcji obydwu na 99% to Chiny, a kupione w ramach tych przełączanych ofert Ali, gdzie klikasz w prostokąciki, opis wciąż ten sam, a tak naprawdę kupujesz zupełnie inne rzeczy.
Więc może to jest dosyć liberalnie oceniane.
Nie zmienia to faktu, że w przypadku tej oferty, taniej, szybciej i lepiej (bo gwarancja i prawa konsumenta w UE) kupić to w polskim TME.

PS. chociaż oczywiście można sprawdzić, może ten "Choice" tak zadziała.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2026 09:21:17 przez wali7
[#83] Re: A640 - DIY

@wali7, post #82

Jednak Choice nie działa. Dodałem szorty kąpielowe, ttgo i krem do opalania i podało 47,73 opłat celnych
[#84] Re: A640 - DIY

@-tbn-, post #83

To dla naszego dobra...Europejskich produktów tego rodzaju i tak pewnie nie kupisz, ale przynajmniej idzie haracz od obywateli.
1
[#85] Re: A640 - DIY

@RokiS, post #77

a4000 dostała bęcki? spodziewałem sie jakis strat z racji 16-bitowej bazy
[#86] Re: A640 - DIY

@marianoamigo, post #85

Przecież w prezentowanych wynikach 68040 było taktowane 33 MHz, w porównaniu jest A4000 z 68040 25 MHz.
To jedno, a drugie, A3640 w której ten CPU siedzi w A4000 nie ma własnego RAMu i procesor ten dławi się zbyt wolnym RAMem na mobo.
Po trzecie, SysInfo wykonuje jakieś tam testy polegające na wykonaniu obliczeń w lokalnym 32 bitowym RAMie. Tam nie ma żadnego wąskiego gardła, byłoby gdybyś wykonywał operacje na chip RAMie A600.
1
[#87] Re: A640 - DIY

@markus0321, post #78

Chyba się źle wyraziłem chodzi o podstawkę na CPU na płycie A600 (68000) PLCC68
[#88] Re: A640 - DIY

@marianoamigo, post #85

Nie ma znaczenia, pamięć FAST jest 32-bitowa i tam wykonuje się program. "Baza" za to ogranicza transfer do CHIP i tu tego nie widać, ale na A4000 wartość Chip speed powinna być większa niż 2.6x
[#89] Re: A640 - DIY

@wali7, post #80

wrzuciłem kondensatory w takich samych cenach do TME, i ceny przy podanych ilościach wyszły praktycznie takie same, oczywiście nie było cła, więc było dużo taniej (o te 47 zł).

w TME kupuję się tylko na NIP niestety,

Zrobiłem eksperyment,
i wyszło mi na to, że na ali małe zakupy się już skończyły, ale hurtowe (min 1600zł xD) są dalej tanie :),
więc każdy musi sam na sobie przeprowadzić podobny eksperyment.

Stąd nowa opłata 3 eur... ciekawe jak to obejdą,
PS3. Opłata "3eur" została tak skonstruowana, aby utrudnić życie drobnym firmom (głównie chińskim), zaś nie dotknęła "poważnych" firm w rodzaju Mouser, Digikey i tysięcy innych. A chodzi o OCHRONĘ naszych, europejskich i polskich firm, oraz naszych miejsc pracy.

oto wyniki testów:

tak czy siak, mało kto teraz będzie robił zakupy na ali.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2026 14:44:10 przez Cezarykl
[#90] Re: A640 - DIY

@Cezarykl, post #89

i wyszło mi na to, że na ali małe zakupy się już skończyły, ale hurtowe (min 1600zł xD) są dalej tanie :),

Zdaje się taki był cel tej opłaty celnej - utrudnienie drobnych zakupów w Chinach.

Co do TME, to pisząc o "zakupach na NIP" miałeś na myśli, że trzeba mieć działalność gospodarczą? To nie jest prawda, TME sprzedaje również zwykłym konsumentom, nawet nie musisz u nich konta zakładać. Zresztą ja też kupuję jako zwykły konsument...
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem