(niezależnie czy kupujesz 1 czy 100 szt czegoś identycznego, a jak masz np 5 pozycji zakupowych to masz dodatkowo około 5*16=80zł cła)
Nie do końca prawda...
dzisiaj kupiłem w dwóch różnych sklepach na Ali (osobne zakupy) akurat tak, że:
- z jednego był jeden produkt za 90 zł, i rzeczywiście doliczyli mi jakieś 15,92 zł,
- a z drugiego miałem dwa produkty (z osobnych ofert w jednej firmie), jeden za 250 zł, a drugi za 80 zł... i też doliczyli mi 15,92 zł.
Dlaczego? Prosta sprawa, te dwa produkty (chociaż różny, z różną ceną) mają taką samą klasyfikację taryfową i charakterystykę.
Więc dwa różne produkty nie oznaczają z automatu da razy naliczonej opłaty.
Co do Mousera, to wczoraj przyszła mi zamówiona paczka z produktami za 363 zł, 30 pozycji zakupowych.
Wartość paczki poniżej 150 eur, 30 pozycji zakupowych, a jedyną opłatą celną jest VAT.
Nie ma żadnej opłaty 30x 3 eur.
Dlaczego? Też proste: cło 3 eur dotyczy tanich przesyłek odprawianych w systemie IOSS (przeznaczonym dla tanich przesyłek ;) ), zaś firmy w rodzaju Mousera wysyłają kurierem z odprawą DDP bez IOSS, gdzie cło 3eur nie obowiązuje.
PS. z ciekawości sprawdziłem sobie kody taryfowe i kraje pochodzenia, i policzyłem sobie ile by takie cło wyniosło. W zależności od interpretacji: od 39 do 90 eur (to ostatnie gdyby policzyć każdą pozycję osobno). Czyli byłoby srogo, ale Mouser i cała masa firm spoza UE tych opłat nie wnosi, ich klienci oczywiście także nie. Dlaczego - kilka linijek wyżej.
PS2. i ma to sens, bo celem tej opłaty jest utrudnienie życia małym chińskim (głównie) firmom, które dymają nas na tym, że dzięki bardzo niskim kosztom wysyłki pocztowej z Chin mogą zalewać rynki UE i USA tanim, często śmieciowym towarem, wykańczając lokalną (w tym polską) konkurencję. Co prawda od 2026 (dopiero) Chińczycy już stracili możliwość wysyłania przesyłek do reszty świata prawie za darmo (taki bonus dla krajów rozwijających się, Chiny do niedawna miały taki status w systemach rozliczania przesyłek pocztowych), ale wyrosła na ówczesnym systemie tanich przesyłek potęga Aliexpress obeszła to utrudnienie, i od kilku miesięcy konsolidują drobne przesyłki w jedną wspólną.
Stąd nowa opłata 3 eur... ciekawe jak to obejdą.
PS3. Opłata "3eur" została tak skonstruowana, aby utrudnić życie drobnym firmom (głównie chińskim), zaś nie dotknęła "poważnych" firm w rodzaju Mouser, Digikey i tysięcy innych. A chodzi o OCHRONĘ naszych, europejskich i polskich firm, oraz naszych miejsc pracy.
Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 19:48:29 przez wali7