[#91] Re: A640 - DIY

@wali7, post #90

Potwierdzam.
1
[#92] Re: A640 - DIY

@luka, post #7

pierwsza wersja PCB gotowa..

.. niestety od pierwszego PCB do w pełni działającej karty daleka droga ..
11
[#93] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #92

Oooooo..... szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#94] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #92

.. niestety od pierwszego PCB do w pełni działającej karty daleka droga ..

Pisz co pomoże skrócić tę drogę.
Testerzy? Jakby co zgłaszam się, kartę do testów oczywiście zrobię sam. Oscyloskop, analizator stanów logicznych, wszystko co trzeba mam.
Zastrzyk gotówki? Wiadomo, że płytki nie robią się za darmo, a części nie otrzymuje się za dobre słowo... myślę, że zrzutka by pomogła. Może dalej to, co założył luka, może system bounty?
Może jakiś roadmap z kolejnymi celami np. (1) prototyp hardware, (2) uruchomienie w A500, (3) uruchomienie w A2000 (DMA), (4) ew. dalszy rozwój.
I, jako że fatalnie pracuje się pod presją (piszę z autopsji), to disclaimerek, że wpłacający kasę mają pełną świadomość, że płacą za rozwój projektu, a nie za gotowy produkt.
I że w razie niedokończenia danego etapu, wyniki pracy pojawią się na githubie. Po zakończeniu zresztą także.

Ogólnie idea otwarcia projektu od samego początku też jest zacna. Od prawie początku śledzę projekt AmigaPCI, prace tam trwają już dłuższy czas, część amigowa właściwie jest już gotowa (znaczy można sobie złożyć działającą Amigę z ECS i 68040), zaś mostek PCI ma już prawie wszystkie założone funkcjonalności. Wszystko od samego początku na githubie, a na discordzie dyskusja o projekcie. Może taki system pracy byłby sensowny?
1
[#95] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #92

Na oko widać że będzie działać
2
[#96] Re: A640 - DIY

@QUAD, post #95

Też tak uważam :)
[#97] Re: A640 - DIY

@wali7, post #94

Póki co testerów jeszcze nie potrzeba bo i nie ma co testować . Teraz trzeba zamawiać płytki i nie ukrywam że fundusze to jest coś co jednak trochę blokuję postępy.. a A640 też pochłonęła nie małe kwoty.. nie wspominając o czasie. Ale myślę że jakoś powoli się ogarnie.
[#98] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #97

Można prosić o wrzucenie plików .ucf dla cpldków do repo, co by można było sobie zbudować projekt na nowo?

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2026 18:18:56 przez spidi
[#99] Re: A640 - DIY

@spidi, post #98

Dzięki za wrzucenie plików.
[#100] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #92

A czy mogę zamiast tych kostek RAM wstawić do A640 takie jak do TF1260 (AS4C32M16SA-6TCN), nie chodzi o to by było więcej RAM tylko zostały mi takie w zapasach i może szybciej mi się to uda uruchomić?
[#101] Re: A640 - DIY

@markus0321, post #100

Tak możesz wstawić
[#102] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #101

Dzięki za info bo już płytki dotarły, brakuje kilku elementów i tego RAM
[#103] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #1

ehh... dziwni są ludzie
link 300 euro za samą kartę ? ...
[#104] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #103

Nie wiedziałeś co się stanie rzucając to na publikę? Witaj w świecie januszy biznesu...
[#105] Re: A640 - DIY

@-tbn-, post #104

ogólnie to chciałem żeby bylo tanio i dla każdego.. ale jak ktoś chce płacić takie kwoty jego sprawa..

na przyszłość trzeba to chyba jakoś inaczej rozwiązać..
[#106] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #105

Dobrym sposobem jest jednak najpierw zrobić swoją partię produkcyjną i wrzucić ją na rynek żeby wysycić pierwsze zapotrzebowanie, a publikować pliki produkcyjne dopiero kiedy się trochę zwróci.

Ja bardzo bym chciał robić otwarte projekty ale mnie na to nie stać.
1
[#107] Re: A640 - DIY

@bfgmatik, post #106

A co mi tam. Jako ze w ciągu ostatnich 2-3 lat wyprodukowałem kilka cudzych projektów, parę kart bfg9060, kilka multifixów, parę zmodyfikowanych kart graficznych od Matzego, kilka reamiga1200, A4000D, to pozwolę sobie przedstawić drugą stronę medalu:
Wiele osób które produkuje takie projekty uważa, że to jest ich wkład dla społeczności. I rzeczywiście tak jest, bo jest wielu użytkowników którzy chcą to kupić i używać i cieszą się, że ktoś to dla nich porządnie zmontuje.
A prawda jest taka, że jak montujesz pojedyncze karty całkowicie ręcznie to jest znój, gnój i ciągła praca z topnikiem na którym masz ostrzeżenie, że długotrwałe wdychanie powoduje degradację centralnego układu nerwowego. Jak masz szczęście i chińczyk nie sprzeda szlifowanych xilinxów, pętli PLL, przetworników, kontrolerów wideo itp. to zarobisz na tym może 2-3 stówki, jak nie masz szczęścia i coś u klienta nie działa to płacisz za zwrot od klienta żeby cie nie obsmarował na Amibayu i jeszcze go musisz przepraszać. Nie warto. Nie polecam :).
6
[#108] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #105

A nie da się zastrzec jakoś ze karta nie może być sprzedawana powyżej kosztu elementów + kawa dla Ciebie? Wtedy automatycznie nikomu by się nie opłacało januszować?
[#109] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #103

ehh... dziwni są ludzie
300 euro za samą kartę ? ...

czy jako AUTOR, twórca tego projektu,
mógłbyś tam dać swoją kontrpropozycję,
nie wiem, np: 200eu ??

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2026 11:56:04 przez Cezarykl
[#110] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #103

I dlatego nie jestem za wrzucaniem za darmo do sieci swoich projektów. Twoja praca, Twój zarobek, a nie osób trzecich. Oczywiście cel był szczytny, natomiast wiadomo jak to się w praktyce kończy....
(Na naszym podwórku, to pewnie niedługo karta będzie sprzedawana przez kaznodzieję z ppa...)
A540 nie wrzucaj nigdzie Lukzer, tylko Ty zarabiaj. Chętnych będzie tyle samo, co przy projekcie non profit. Przynajmniej zmotywuje cię to może do kolejnych ciekawych projektówOK.
[#111] Re: A640 - DIY

@markus0321, post #108

A nie da się zastrzec jakoś ze karta nie może być sprzedawana powyżej kosztu elementów + kawa dla Ciebie

Są takie rozwiązania. Na przykład AmiGUSa nie wolno sprzedawać bez zezwolenia autora i jest to chyba zapisane w licencji. Autor jednak początkowo dosyć hojnie rozdawał ludziom pozwolenia bo trochę tego poszło na Amibayu. Teraz to nie wiem. Ludzie są upominani jak wystawią AmiGUS'a, że muszą mieć pozwolenie.

Drugi model jest taki, że ludzie produkują bez ograniczeń ale deklarują, że autor coś dostaje od każdej sztuki.

Trzeci model jest taki (np. karty TF), że autor ma oficjalnych producentów i oficjalne wątki sprzedażowe na Amibayu. Produkują to prywatne osoby ale na pewno jest współpraca z autorem z którym się znają prywatnie i dzielą się zyskiem. Dodatkowo wsady do CPLD są publikowane dopiero jak oni już sobie coś tam zarobią na tym.

A czwarty model jest taki, że oficjalnym dystrybutorem jest jeden ze znanych retro-sklepów który sam zajmuje się produkcją i sprzedażą w imieniu autora.
[#112] Re: A640 - DIY

@bfgmatik, post #111

Gdzie kupujecie LT1963ES8-33 ? Zamówiłem części w Mouser, podzespoły przyszły, patrze LT1963ES8-33 brak
, szybkie lukniecie na mail a tam: Due to Mouser’s customer verification and compliance requirements, certain products are available only to verified business customers in your country. As a result, the item(s) below have been removed from your order.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 21:40:05 przez Blady

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 21:43:54 przez Blady
[#113] Re: A640 - DIY

@Blady, post #112

Miałem to samo z jakimś innym układem. Nie chcieli mi wysłać układu nadzorowania resetu do A2000EATX. Zapewne ten układ nadzoruje pracę jakiegoś ruskiego drona żeby się nie zresetował kiedy przelatuje nad Kremlem :D.

A stabilizator to nie wiem... bardzo mały spadek, za to strasznie drogi :). Jeżeli to stabilizuje z 5V do 3.3V to pewnie można dać coś co nie jest LDO. Duży prąd maksymalny i mało popularna jak na stabilizator obudowa.
[#114] Re: A640 - DIY

@Blady, post #112

Jak się nie spieszy to:
https://pl.aliexpress.com/item/1005011749299949.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.29.21a61c24PU9ZWC&gatewayAdapt=glo2pol
działają jak by co....
1
[#115] Re: A640 - DIY

@lukzer, post #1

Czy ktoś ma namiary na sprawdzone podstawki pod 68000 PLCC (do montażu karty w A600)?
Mam namiary od Marka do ebay, jednak shipping z USA to "zaledwie" 40$, co czyni zakup kilku podstawek kompletnie nieopłacalnym.
Może ktoś ma na zbyciu dwie takie podstawki?
[#116] Re: A640 - DIY

@wali7, post #115

Ja brałem od Archi-tech, zapytaj go bo chyba na stronie nie miał (nie sprawdzałem, bo może juz ma), ale po pytaniu bez problemu mi sprzedał.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2026 13:41:38 przez lopezpb
[#117] Re: A640 - DIY

@wali7, post #115

Witam.
Archi-Tech. Też kupowałem i Niego.
Pozdrawiam.
[#118] Re: A640 - DIY

@wali7, post #115

czy te podstawki PLCC-68-AT z MOUSERa są OK ?
ktoś sprawdzał?
[#119] Re: A640 - DIY

@Cezarykl, post #118

Mam 20szt. takich podstawek PLCC68-DIP z Aliexpress
https://pl.aliexpress.com/item/1005007852939574.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.60.11171802kVspbE&gatewayAdapt=glo2pol

Czy będą się nadawać poza tym, że mogą być za luźne? Czy muszą być jakoś "odwrócone"?
[#120] Re: A640 - DIY

@wali7, post #115

UK, albo IT. Jakaś Bułgaria jeszcze, ale cena chora, reszta to już tylko US. Można je jeszcze znaleźć po Europie, te wzmocnione produkował tylko AUGAT i AMPhenol.

@oem77 raczej sobie daruj, to są zwyklasy, które można połamać w palcach.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2026 13:42:23 przez Kilos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem