kategorie:
[#1] [Mac] Udawana 060 i Macintosh
Walczę z emulacją maczka na A3000 z udawaną 060 (bez FPU, BFG9060) i ani ShapeShifter ani Fusion nie chcą działać.

Mam kilka obrazów systemów od wersji 7.x do 8.x, które normalnie działają na pełnej 060 (i wszędzie indziej) a tu:
- ShapeShifter wyświetla komunikat "Divide by zero" przy starcie systemu
- FUSION wiesza się od razu po odpaleniu emulacji.

Próbowałem dorzucić SoftIEEE, bo myślałem, że może one sprawdzają to FPU czy coś ale nie pomogło.
Ktoś miał coś podobnego?
[#2] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #1

Spróbuj uruchomić SoftIEEE z opcją hidden, by MAC OS nie wykrywał FPU. Fusiona spróbuj z Rsrvcold, a Shapeshiftera z Prepareemul, jeśli obecnie masz MuMove4k.
[#3] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #1

Powinienies zrobic to co pisal wiele razy Jim Drew (autor Fusion) na EAB, zainstalowac system Maca od nowa.
On zawsze twierdzil, zeby nie robic takich rzeczy jak zmiana procesora czy emulatora (Fusion i Shapeshifter) bez reinstalacji calego systemu Maca z plyty Mac 8.1(?)
Bo sa roznice, ktore moga spowodowac, ze taki system bedzie dzialal blednie albo w ogole.
No i bodaj dla Fusiona tylko kick 3.1 jest oficjalnie wspierany, wszystkie nowsze moga nie dzialac.
Dzialaja podobno w Fusion 4, ale go nie ma do kupienia.
Albo sprobuj dodac macowy SoftIEEE do systemu maca, o ile sie da bez uruchomienia systemu maca.
[#4] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Don_Adan, post #3

Takie tam twierdzenia, a mi bez problemu MacOS 7 i 8 działają w te i wewte, pierwotnie zainstalowane na Blizzarrdzie 1230-IV, po wymianie turbiacza uruchamiane na Warpie 1260, Apollo1240, ACA1233
Szukałbym na razie innych powodów, zamiast rzucać się na najbardziej czasochłonne.

Natomiast na LC060 (mam to sprawdzone) wieszał mi się MacOS już prawie na poziomie pulpitu gdy miałem SoftIEEE bez opcji HIDDEN, jakby próbował użyć FPU widocznego w systemie 882, z którym miał problem.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 08:48:46 przez Jacques
[#5] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #1

A z obrazu dyskietek rusza MacOS ?
[#6] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Don_Adan, post #3

W sumie, to jest plan - mogę uruchomić system na Amidze z FPU i dorzucić ten SoftIEEE do Maka. O tym nie pomyślałem
[#7] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Norbert, post #5

Też sprawdzę - z ciekawości.
[#8] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #6

Do Maka nic nie dorzucasz, uruchamiasz SoftIEEE najlepiej z S-s z opcją SUPERSCALAR HIDDEN Składa się z binarki i i biblioteki - wszystko.
[#9] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #8

Jakbyś przeczytał w moim pierwszym poście - to już zrobiłem - i nie pomogło
[#10] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #9

Czytałem, ale nie napisałeś, czy SoftIEEE użyłeś z opcją HIDDEN? Jakbyś przeczytał, to pisałem o tym w pierwszej poradzie
To samo tyczy się użycia Rsrvcold dla Fusion i Prepareemul dla ShapeShiftera zamiast Mumove4k (u mnie były z tym problemy w emulatorach Maca).

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 10:31:55 przez Jacques
[#11] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #10

Ok, po robocie posprawdzam i dam znać OK
1
[#12] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #11

Sprawdź z:
- dummy 68040.library i do tego 68060.library (obie od P5 https://aminet.net/package/driver/other/040_060Libs )
(z tym na pewno mi działała emulacja Maca)
- z MMUlib brałem tylko ichniejsze biblioteki z archiwum (z wyjątkiem tych od CPU) i skopiowałem do LIBS:, żeby używać z ShapeShifterem MuEVD (wymaga mmu.library), nie robiłem pełnej instalacji.
- jako, że były problemy przy "MuMove4K preparemul", tak jak wspomniałem wcześniej, skorzystałem z Rsrvcold od Fusiona, działa też na nim ShapeShifter (zamiast jego prepareemul).

Czekam na wieści jak już będziesz mógł sprawdzić OK

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 11:04:37 przez Jacques
[#13] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #4

To, ze sie uruchamia to nie znaczy, ze dziala prawidlowo.
Masz niewielkie doswiadczenie jesli chodzi o MacOS, w porownaniu do Jim Drew, ktory spedzil cale lata na jego hackowaniu.
Tez byli tacy "madrzy" jak Thor, ktorzy twierdzili, ze 80 bitowe FPU jest niepotrzebne do obslugi MacOS-a i wystarczy tylko 64 bitowe. Dopiero jak w koncu Jim Drew, napisal lapotologicznie po co 80 bitowe jest potrzebne, to przestal sie wymadrzac.
Bo to ogolnie jest dosc sprytne rozwiazanie, czyli do obslugi 64 bitowych wartosci integer, potrzebne jest 80 bitowe FPU.
A MacOS z plyty zawsze sie instaluje pod konkretny model Maca, czyli procesor tez.
Do tego Apple nie planowalo uzywania 68060 i wylaczalo superskalarnosc wszedzie, gdzie tylko to bylo mozliwe, zeby specjalnie spowolnic system.
Nie mowiac juz o tym, ze "karta turbo do Amigi, z 68060 no FPU" nie istniala w czasach powstawania Fusion 3 i Shapeshiftera.
A ja pisalem o Macowym SoftIEEE, a nie Amigowym.
Program Macowy bodaj sie nazywa SoftFPU.
[#14] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Don_Adan, post #13

Dobrze, dobrze... U mnie albo nie działa wcale albo działa. A jak działa, to działa dobrze (znów, zaznaczam: u mnie) , to wszystko co odpalam na MacOS już działa bez problemu. Good enough.

Naprawdę nie piszmy z tego tematu doktoratu, bo tego nie wymaga, a autor wątku ma łatwiejszą opcję do sprawdzenia na początek, zanim zacznie ryć pod podłogą.
Jim Drews niech w końcu wypuści zapowiadaną nową wersję

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 14:05:40 przez Jacques
[#15] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #14

Jedna rzecz mnie zastanawia - nie mam w sekwencji startowej ani MuMove4k ani PrepareEmul ani też RSRVCold/Warm a mimo to emulatory maka startują. Jak to? pomysł

(OS 3.2.2)
[#16] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #15

Któryś z tych nowych Kickstartów rezerwował pamięć dla emulatorów, a potem chyba się z tego wycofano.
[#17] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #16

No dobra, opcja z SoftIEEE HIDDEN nic nie zmieniła. Spróbuję odpalić maka z dyskietki.
[#18] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #17

Rozumiem, że BFG z pełną 060 jest OK? Czy BFG tylko z LC testujesz?

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 17:50:34 przez Jacques
[#19] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #18

Nie wiem, nie przekładałem w sumie ale wszystko to, co nie działa na LC060 doskonale działa na A1200 z pełną 040 i 060.
[#20] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #17

To mozesz jeszcze:
1. zmienic kick na starszy
2. przeinstalowac system MacOS i wybrac wersje Maca bez FPU.
3. uzyc tego:
link

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2026 18:02:01 przez Don_Adan
[#21] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #19

Sprawdziłbym pełną 060 w BFG, bo może LC niczemu niewinny
[#22] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Jacques, post #21

Żeby mi się chciało jeszczę te krowę rozbierać...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem