kategorie:
[#31] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #24

ShapeShifter musi mieć obie rzeczy wyłączone i jakoś sobie radzi bez tego - nie wiem.

To jak to się stało że poprzednio miałeś błąd dzielenia przez zero na tych samych plikopartycjach ?
[#32] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Norbert, post #31

Byc moze jest cos do wyboru w menu ShapeShiftera, typu no FPU i najpewniej ROM MAC-a w wersji bez FPU jest uzywany wtedy przez Shapeshifter.
Mac powinien sie wywalic na pierwszej komendzie FPU jaka jest wywolana.
Takich cudow raczej nie ma, a sam emulator (ShapeShifter) nie wymaga FPU.
[#33] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Norbert, post #31

Nie wiem W międzyczasie wymieniłem jeszcze 68060.library na taką mała, kilkukilobajtową - podobno to wersja dedykowana procesorom LC - i ruszyło.

Czyli podusmowując, zrobiłem tak:
- 68060.library dla procesorów LC
- wersja MacOS 7.5.5 z uruchomionym control-panel SoftwareFPU dla Fusion
- wersja MacOS 8.1 z uruchomionym control-panel SoftwareFPU dla Fusion
- wersja MacOS 7.5.5 z wyłączonym control-panel SoftwareFPU dla ShapeShiftera
- wersja MacOS 8.1 z wyłączonym control-panel SoftwareFPU dla ShapeShiftera
- Fusion musi mieć odpalone SoftIEEE po stronie Amigi, inaczej jest crash przy starcie systemu
- ShapeShifter musi mieć to wyłączone, bo wtedy wiesza się zaraz po wyświetleniu ekranu z buźką ("Divide by zero error")

Podsumowując - zdecydowałem się na ShapeShiftera - trochę szybciej rysuje grafikę, zwłaszcza z MuEVD.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 18:01:40 przez _arti
[#34] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Don_Adan, post #32

Po przemysleniu to najprawdopodobniej ShapeShifter instaluje wlasny emulator FPU na liniii F, wtedy to by mialo sens, tym bardziej, ze bardzo duzo Amig z 68030 czy 68020 nie ma FPU.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem