kategorie:
[#31] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@_arti, post #24

ShapeShifter musi mieć obie rzeczy wyłączone i jakoś sobie radzi bez tego - nie wiem.

To jak to się stało że poprzednio miałeś błąd dzielenia przez zero na tych samych plikopartycjach ?
[#32] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Norbert, post #31

Byc moze jest cos do wyboru w menu ShapeShiftera, typu no FPU i najpewniej ROM MAC-a w wersji bez FPU jest uzywany wtedy przez Shapeshifter.
Mac powinien sie wywalic na pierwszej komendzie FPU jaka jest wywolana.
Takich cudow raczej nie ma, a sam emulator (ShapeShifter) nie wymaga FPU.
[#33] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Norbert, post #31

Nie wiem W międzyczasie wymieniłem jeszcze 68060.library na taką mała, kilkukilobajtową - podobno to wersja dedykowana procesorom LC - i ruszyło.

Czyli zrobiłem tak:
- 68060.library dla procesorów LC
- wersja MacOS 7.5.5 z uruchomionym control-panel SoftwareFPU dla Fusion
- wersja MacOS 8.1 z uruchomionym control-panel SoftwareFPU dla Fusion
- wersja MacOS 7.5.5 z wyłączonym control-panel SoftwareFPU dla ShapeShiftera
- wersja MacOS 8.1 z wyłączonym control-panel SoftwareFPU dla ShapeShiftera
- Fusion musi mieć odpalone SoftIEEE po stronie Amigi, inaczej jest crash przy starcie systemu
- ShapeShifter musi mieć to wyłączone, bo wtedy wiesza się zaraz po wyświetleniu ekranu z buźką ("Divide by zero error")

Podsumowując - zdecydowałem się na ShapeShiftera - trochę szybciej rysuje grafikę, zwłaszcza z MuEVD.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 20:16:07 przez _arti
2
[#34] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Don_Adan, post #32

Po przemysleniu to najprawdopodobniej ShapeShifter instaluje wlasny emulator FPU na liniii F, wtedy to by mialo sens, tym bardziej, ze bardzo duzo Amig z 68030 czy 68020 nie ma FPU.
[#35] Re: [Mac] Udawana 060 i Macintosh

@Don_Adan, post #34

Mała korekta - udało mi się odpalić całość również z oryginalnymi bibliotekami z OS 3.2.2.1 - cały trick polega więc na tym, by uruchamiać FUSION z emulowanym FPU a ShapeShifter bez
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem