[#1] Ruskie potrafią:)
Miasto Mirny, Rosja, Wchodnia Syberia. 525 m głębokości, 1,2 km średnicy. Nad tą "dziurą" zakazano lotów helikopterów (obok jest lotnisko), bo zdarzały się przypadki wessania ich przez prąd powietrza. Wydobywają tam diamenty. Podobno kopali to przez 50 lat.
Ciężarówka BELAZ. Jej ciężar użyteczny wynosi 200-220 ton. Wymiary ciężarówki to: 13,36 m długości, 7,78 szerokości, 6,65 m wysokości zaznaczona czerwona strzalka.
A oto obrazki:)
http://autokacik.pl/files/275282173-1123926318336923.jpg
http://autokacik.pl/files/275282168-1123926374439306.jpg
http://autokacik.pl/files/275282157-1123926444259811.jpg
http://autokacik.pl/files/275282160-1123926421187151.jpg
http://autokacik.pl/files/275282164-1123926402734744.jpg
http://www.berniebyte.ch/mtruck/monstertruck_vorne.jpg

[#2] Re: Ruskie potrafią:)

@szulu, post #1

No niezły dołek :o, gdzieś już widziałem tego TITANa i jestem ciekaw ile pali takie monstrum przy samym rozruchu silnika
[#3] Re: Ruskie potrafią:)

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

czołg PT-91 "Twardy" pali przy rozruchu ok 30 do 50 litrow oleju napędowego. Rozruch jest prowadzony nie tylko za pomoca rozrusznika ale tez sprezonego powietrza.
[#4] Re: Ruskie potrafią:)

@szulu, post #1

To była próba budowy piramidy, tylko wyszło im w drugą stronę :D

[#5] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #4

Ciekawe, czy zwróciły im się koszty tej inwestycji...

[#6] Re: Ruskie potrafią:)

@PopoCop, post #5

Jezeli to byla typowa stalinowska inwestycja typu "towarzysze, mamy rozkaz odwrocenia biegu rzeki", to pewnie zysk byl taki jak...wielkie, drogie, przymusowe defilady w panstwach, w ktorych ludzie przymierali glodem. Tak czy siak widac na zdjeciach ze miasto lezace nieopodal tej "dziury" (kopalni odkrywkowej) znacznie sie rozbudowalo (?)
Jedno jest pewne, za kilka tysiecy lat, gdy z jakichs powodow miejsce to opustoszeje, przyszli archeolodzy uznaja ta "dziure" za jakis cud swiata, a niektorzy za ingerencje jakiejs masowej broni, moze nawet dzialania kosmitow...no bo jakim cudem, my ludzie pierwotni moglibysmy zrobic taka "dziure"...
[#7] Re: Ruskie potrafią:)

@Andrzej Drozd, post #6

Jak chcesz zobaczyć wielką dziurę (obszar wielkości przeciętnego miasta i głębokość -10m npm) to zapraszam do zwiedzania kopalni KWB Turów koło Bogatyni. No i maszyny są tu większe. Jedna zwałowarka ma 80m wysokości. Dla tych co nie mogą tego naocznie zobaczyć niech posłużą się maps.google.com
[#8] Re: Ruskie potrafią:)

@kmilota, post #7

Jakim programem można prawidłowo przeglądać stronę maps.goocle.com na AmigaOS? Pytam bo nie wiem, może czegoś nie włączyłem w IBrowse czy AWebie.

[#9] Re: Ruskie potrafią:)

@szulu, post #1

hehe jak bylem troche mlodszy to mialem taka ciezarowke - "resoraka" Matchbox , bo tak to sie mowilo,
[#10] Re: Ruskie potrafią:)

@kmilota, post #7

Popieram, jeśli jedziecie do rzeszy warto skręcić i zobaczyć całość na własne oczy - niesamowity widok i kosmiczne maszyny :O
[#11] Re: Ruskie potrafią:)

@PopoCop, post #5

Kopalnia diamentów więc może się już zwróciła
[#12] Re: Ruskie potrafią:)

@szulu, post #1

To naprawdę robi wrażenie, a co dopiero zobaczyć to na własne oczka
Jeśli ktoś zna równie ciekawe zjawiska/miejsca/fotki... to śmiało zamieszczajcie, od tego mamy hydepark :)

[#13] Re: Ruskie potrafią:)

@szulu, post #1

Panowie gdy ostatnio wystartowal po dlugiej przerwie prom kosmiczyn Discovery przypomnial mi sie radziecki jeszcze wtedy projekt Buran... pamietam ze bylem wtedy jeszcze smarkacz (troszke wiekszy niz na zamieszczonej fotografi - tej z boku) ale w telewizji ciagle sie mowilo o pierwszym bez zalogowym locie radzieckiego wachadlowca.... niestety psinco z tego wyszlo bo Buran mial tylko jeden lot... a potem wiadomo Solidarnosc objela wladze w Polsce, Jelcyn wysiudal Gorbiego z krzeselka i tak jedyna flote wachadlowcow teraz posiada UsA :(. a w s7umie szkoda bo dzienki temu loty kosmiczne wiele by zyskaly :(...

Z innych ciekawszych radzieckich wynalazkow nalezy przypomniec Stacje orbitalna Mir (bylo nie bylo tez dali popalic z tym projektem Usa)...
zreszta jak co to dajcie cynkawe tu czy pamietacie jeszcze jakies fajne "ruskie" wynalazki.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Buran_AN-225.jpg/220px-Buran_AN-225.jpg

[#14] Re: Ruskie potrafią:)

@jimiche, post #13

Taaaak...."Buran"....
Pamiętam, oczywiście "ruscy" zażekali się sie, że zbieżność wyglądu jest przypadkowa :) Oczywiście na cały świat poszło, że Buran potrafi sam wylądować, tylko zapomnieli dodać że to jest sztuka dla sztuki. Od nastu lat większe amerykańskie samoloty to potrafią. A dlaczego amerykańskie wachacdłowce samie nie umieją lądować? Na pewno nie dlatego, że ich technika na to nie pozwala, lecz dlatego że jest to typowy "gadżet", tak jak w komórkach polifonia.
A "Mir"? Hehe... gdybyś był starszy to byś wiedział ile milionów ludzi głodowało dzięki temu projektowi (podobnie zresztą jak i u "Burana").
Pewnie nie wiesz, że gdy nastąpiły czasy przemian (upadek komunizmu, dzięki "Solidornaści") astronauci przebywający na "Mirze" mało brakowało, a by wogóle nie powrócili! (Nie było komuny, to też wszelakie projekty przestały istnieć i nie miał się kto (co?) martwić o to, co było już zapoczątkowane.
Związek Radziecki wcale niczego nowego nie wniósł swoim Buranem, aczkolwiek Mir przysłużył się nauce (kosztem zdrowia i życia (!) wielu astronautów).
W mediach słyszałeś tylko udane "loty" czy inne "próby" lotów kosmiczych...
Mógłbym jeszcze troszkę dywagować, ale to za bardzo wkracza na scenę polityki, na temat której nie chcę rozmawiać.
Podsumowując: TAK! "ruscy" potrafili, lecz niewyobrażalnym kosztem.

p.s. To co napisałem to jest tylko i wyłącznie moje zdanie, nikogo nie namawiam do poplecznictwa. Przy okazji zdaję sobie sobie sprawę, że poruszyłem temat który chyba nigdy nie był poruszany na amigowym forum (polityka). Ewentulane odpowiedzi proszę aby unikały tego tematu, mamy wspólną politykę: zjednoczmy Amigę!

[#15] Re: Ruskie potrafią, a jakże!!

@Prince, post #14

Myślę że wątek polityczny o zsrr warto zakończyć na wesoło - oto moje 3 propozycje:

Rozmawia rosyjski zolnierz z amerykanskim. Amerykanin chwali sie jak to u nich jest dobrze w armii, ze maja dobry sprzet, ze dobrze ich szkola itp. Az doszlo do tematu: wyzywienie.
Amerykanin mowi, ze oni dostaja dziennie rownowanosc 80 tys kalorii. Na to Rosjanin :
- Klamiesz ! Zaden czlowiek nie zje dziennie 30 kilogramow ziemniakow !

Z fabryki odkurzaczy w ZSRR odchodzi najstarsza (P)racownica. (D)yrektor wyglasza mowe:
D: Byla pani z nami najdluzej ze wszystkich. Byla pani najlepsza pracownica. Tak wiec w dowod uznania zaslug dla kraju, za zgoda KC KPZR otrzymuje pani dyplom "Zasluzony dla socjalizmu" oraz Order Przodownika Pracy.
P: A czy nie moglabym w zamian dostac odkurzacza?
D: Nie ma pani odkurzacza? Ani jednego pani nie wyniosla? Dobrze wiemy, wszyscy wynosza...
P: A wynioslam, wynioslam. Kilkanascie ich bylo... Ale co w domu zlozylam, to zawsze byl Kalasznikow.

Pewien rusek zlowil w rzece zlota rybke
- Pusc mnie, a spelnie twoje jedno zyczenie.
- No, nie wiem.. Ladna zone mam, pieniadze mam... nic mi nie potrzeba. Chyba ze... Juz wiem! Chce zostac bohaterem Zwiazku Radzieckiego.
W jednej chwili pojawiaja sie wokol czolgi, w rekach ruska dwa kalasze, a pol metra przed nim pojawia sie gasienica Tygrysa. Rusek widzi, ze to smierc zaglada mu w oczy i krzyczy:
- Kurw*, posmiertno priznajut!!!

[#16] Re: Ruskie potrafią, a jakże!!

@DiloN, post #15

Oczywiście, że takie podejście jak najbardziej mi się podoba:)

[#17] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #14

Jesteś wogóle przeciw lotom w kosmos (w obecnej formie) czy przeciwko "ruskim"??? A ISS to już jest cacy, chociaż oparta na "ruskiej" technologii? (w dodatku wojskowej) i wyniesiona przez "ruskie" rakiety ... o zaopatrzeniu w czasie, gdy amerykańskie "cuda" techniki z lat 60tych uznano za niezdolne do lotu nie wspominam. Polecam notkę w Wikipedii na temat rakiety "Energia" (tak, tej od Burana) i wzmiankę, gdzie i przez kogo obecnie używane są jej silniki (w nieco słabszej odmianie). To, że w czasie lotu Discovery nie było ofiar należy uznać za cud. Ale jasne, dzielni amerykańscy astronauci mają do spełnienia misję w imieniu nas wszystkich (???), a "ruscy" głodzą chłopów i robotników, żeby się "popisywać" ... Buran nie lata, bo jest za drogi. Pierwszy egzemplarz podarowano (chyba jako maskotkę?) Kazachstanowi i ... szlag go trafił. Burza zawaliła na niego dach hangaru. Drugi chyba można by wyekspediować, gdyby zaszła konieczność, jednak Rosjanie skupiają obecnie siły i środki na wachadłowcach nowej generacji. Mają już na tym polu (m.in. byli pracownicy/szefowie RSK "Mig") konkretne osiągnięcia. Z amerykańskimi wachadłowcami jest jak ze wszystkim innym (śmigłowiec Comanche, samolot F-22 ...) - zapowiedzi, makiety, prototypy ... a jak trzeba COŚ zrobić (np. rozpętać wojnę) modernizuje się (powierzchownie) "sprawdzone" pamiatki z Wietnamu.

[#18] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #14

Prince napisał(a):

> sztuka dla sztuki. Od nastu lat większe amerykańskie samoloty
> to potrafią. A dlaczego amerykańskie wachacdłowce samie nie

pierwsze i tak były europejskie airbusy

> umieją lądować? Na pewno nie dlatego, że ich technika na to nie
> pozwala, lecz dlatego że jest to typowy "gadżet", tak jak w
> komórkach polifonia.

włąsnie z powodu techniki. wahadłowce to technika lat 70-tych. jak je projektowano to plany były troszke inne i w latach 90-tych juz miala byc kolejna wersja. wyszło inaczej.

> A "Mir"? Hehe... gdybyś był starszy to byś wiedział ile
> milionów ludzi głodowało dzięki temu projektowi (podobnie
> zresztą jak i u "Burana").

gdyby nie było "Mira" czy "Burana" (i innych rosyjskich wahadłowców bo zbudowano ich kilka) to kasa poszłaby w inny projekt, a tak cały świat coś z tego miał i trud nie poszedł na marne. a głodu z tego powodu na pewno nie było, trochę mylą ci się chyba dekady.

> Pewnie nie wiesz, że gdy nastąpiły czasy przemian (upadek
> komunizmu, dzięki "Solidornaści") astronauci przebywający na
> "Mirze" mało brakowało, a by wogóle nie powrócili!

kosmonauci, astronauci są z USA (tajkonauci z Chin). i tylko jeden. pobił przy okazji rekord przebywania w kosmosie :)

> Związek Radziecki wcale niczego nowego nie wniósł swoim
> Buranem, aczkolwiek Mir przysłużył się nauce

"Buranem" akurat nie, nie mieli techniki tych fajnych płytek które odpadają :) przez to "Buran" sie nie nadawał do lotów. Ale gdyby ZSRR przetrwał kilka lat dłużej to całkiem inaczej by to wyglądało. "Mir" to była całkiem niezła robota, bez niego nie byłoby ISS i wielu innych rzeczy. I mimo że pod koniec swojego żywota był w kiepskim stanie to trzeba pamiętac o tym że służył o wiele dłużej niż było planowane. Tak to niestety wyszło że bez zimnej wojny podbój kosmosu strasznie wyhamował.

> (kosztem zdrowia i życia (!) wielu astronautów).
> W mediach słyszałeś tylko udane "loty" czy inne "próby" lotów
> kosmiczych...

Tak samo i po amerykańskiej stronie. Ruscy się mniej liczyli z życiem ludzkim, ale i Amerykanie mieli swoje ofiary i niepowodzenia. chocby to http://pl.wikipedia.org/wiki/Apollo_1 . Kilka innych tez nie przedostawało sie do opini publicznej bo były to jak u ruskich tajne misje wojskowe.
Co to techniki to np. mimo wielu prób do lat 90-tych nie potrafili skonstruowac własnego reaktora działającego na orbicie, dopiero po upadku ZSRR mieli dostęp do technologii. zreszta sporo jest takich fajnych anegdotech o ruskim i amerykanskim podejsciu do techniki. chocby glupi dlugopis: z braku grawitacji nie dziala w kosmosie wiec trzeba bylo wymyslec specjalne wklady z gazem ktory wypacha tusz. kosztowalo to setki tysiecy dolarow bo oczywiscie cos takiego trzeba na wiele sposobow przetestowac, opisac itp. normalna biurokracja. a ruscy dali kosmonautom ołówki :) podobnie rozwiazano niedognosci w kapsule sojuza: podczas stratu jest przeciazenie i ciezko ruszyc reka zeby przelaczyc jakis przelacznik. zamiast wiec projektowac wnetrze na nowo, wymyslac jakies niezawodne automaty czy zdalne sterowania, kazdy pilot ma ok. pol metrowej dlugosci kijek ktorym moze bez wysilku przelaczyc co potrzeba. widac to podczas transmisji startow sojuza :)

> Podsumowując: TAK! "ruscy" potrafili, lecz niewyobrażalnym
> kosztem.

Tak samo jak Amerykanie. I m.i. dlatego nikt nie lata już na Księżyc.
[#19] Re: Ruskie potrafią:)

@htn, post #17

htn napisał(a):

> "ruskiej" technologii? (w dodatku wojskowej) i wyniesiona przez
> "ruskie" rakiety ...

tylko po części. nieststy sporo gratów trzeby wyności na orbitę wahadłowcami i dlatego rozwój stacji troche kuleje.

> To, że w czasie lotu Discovery nie było ofiar należy uznać za cud.

nie. to media z rutynowych działan i planowanych zadan zrobiła nie lada sensacje. jedyne czego nie przewidywano to ponowne odpadniecie pianki i dziury w usczelce okna - ktora i tak pozostawiono do naprawy na ziemi. akcja wyciagania kitu z kafelkow byla planowana - kongres postawil nasa warunek: ma udowodnic ze w razie czego potrafilaby naprawic wahadlowiec na orbicie. co tez pokazano robiac mozliwie najwiekszy dramat z byle czego. przetestowano nowy zbiorni kna paliwo - nieststy niepomyslnie, wyniesiono na ISS nowy zyroskop i zaopatrzenie. zyroskop jest jedna z niewielu rzeczy jakich nie da sie przetransportowac sojuzem i progresem. taki pech ze popsul sie akurat po katastrofie Columbii.

> dach hangaru. Drugi chyba można by wyekspediować, gdyby zaszła
> konieczność,

nie. one staly kupe lat i rdzewialy, ostatni w miare caly ale bez silnikow sprzedano w zeszlym roku. do lotu sie nie nadawaly z powodu braku dzialajacej oslony termicznej.

> jednak Rosjanie skupiają obecnie siły i środki na
> wachadłowcach nowej generacji.

akurat środków nie mają za wiele i jedyne co robią to własnie makiety i modele. niestety.

> prototypy ... a jak trzeba COŚ zrobić (np. rozpętać wojnę)
> modernizuje się (powierzchownie) "sprawdzone" pamiatki z
> Wietnamu.

to akurat wszedzie jest takie samo :(
[#20] Re: Ruskie potrafią:)

@Valwit, post #18

Witam ciekawe sprawy poruszacie ale zbyt duzy podziw dla Amerykanskiej techniki powinien byc traktowany z rezerwa.
Tak sie sklada ze troche w wolnym czasie interesuje sie technika rosyjska i Ammerykannskaaaa w przekazach stacji Diskowery i podobnych.dwie sprawy Ameryka laduja wszedzie komputery a rosjanie nie .Tak np w MIgu 29 wymiana silnikow glownych trwa 40min a w F16 6 godzin.Amerykanie staraja sie wykupic od rosjan fotele pilotow woj. bo ich sa deczko slabsze. Z lodziami podwodnymi jest bardzo ciekawa sprawa rosyjskie maja totalnie slabsze reaktory ale same Lodzie sa wieksze i wtrzymuja troche wiecej.Nastepna sprawa szkolenie pilotow w zakresie przygotowania fizycznego rosyjskie jest doskonalsze.Jedni i drudzy pracuja nad kombinezonem dla pilotow w ktorych by pilot wytrzymal przyspieszenie 12g ciekawe po co.No i dla niektorych ciekawostka o ktorej sie mowi poblicznie ze rosjanie pracuja nad bomblem elektromagnetycznym wokol samolotu tak aby ten mogl rozwijac bardzo duze szybkosci.Jesli by to opracowali to poco komu plytki na promie . Kilka miesiecy temu nasza TV podala ze pan Putin oglsil powrot do konstrukcji wlasnego promu a dwa lata pozniej zostanie pokazany nastepca samolotu bojowego.Przykladow mozna mnozyc w czym sa lepsi Amerykanie a wczym Rosjanie z powodow prywatnych tych ostatnich nie lubie.Pamietajmy o wartosciowych konstrukcjach technicznych polakow a o ktorych sie zadko mowi -znamy nasze polskie piekielko na polu Amigi i zyciu codziennym.Mysle ze nie zdradze tajemnicy ze nasz polski radar jako jedyny wykrywal nie wykrywalne samoloty.Mozna by pogadac na te tematy przy piwku moze kiedys sie mi uda przyjechac na jakies spotkanie Amigowe.To tyle narazie
[#21] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #14

Prince co do polityki przykrecania sruby narodowi radzieckiemu to niestety wiem... (pomysl Stalina) i zgadzam sie z toba w 100%. Tak system w ktorym zyli Rosjanie takze i my przez 50 lat nie byl wspanialy. Wiec rozumiem dlaczego tak podeszles do tematu Burana. Co do samej techniki Rosyjskiej to nie tworzyli jej watarzkowie komunistyczni oni wyznaczali tylko kierunki rozwoju ale reszte tworzyli prawdziwi naukowcy. I moze dobrze ze rosjanie pracowali od konca lat 70 nad burianem niz nad bropnia masowej zaglady.

[#22] Re: Ruskie potrafią:)

@jimiche, post #13

Jeszcze tak do tego mojego watku dodam ze jak juz paru zauwazylo wyscig "w podboju przestrzeni kosmicznej" byl w czasie zimnej wojny wentylem bezpieczenstwa dla 2 wielkich mocarstw... i odziwo dzienki temu dzisiejsza nalka zbiera tak wspaniale zniwo w wielu dziedzinach. Oczywiscie nie powinno zapominac o setkach a moze i tysiacach ofiar tych projektow, ale gdyby doszlo w tamtym okresie do 3 wojny swiatowej teraz to by i nawet naszego PPa (wiecznie zywe) nie bylo...

co do wyscigu kosmicznego i innych mniej znanych wypraw (np. radziecki misje na wenus) polecam ten artykulik

http://www.kz.only.pl/index.php?page=6

[#23] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #4

no co maja martycę teraz tylko zalać i odwrócić :)

[#24] Re: Ruskie potrafią:)

@kmilota, post #7

to zapraszam do zwiedzania kopalni KWB Turów

no...bardzo interesuje mnie wydobycie-zuzycie mineralow, a jeszcze bardziej degradacja srodowiska z tym zwiazana i jak temu zapobiedz.
[#25] Re: Ruskie potrafią:)

@jimiche, post #13

(bylo nie bylo tez dali popalic z tym projektem Usa)

Niewazne. Jaki to zaszczyt gdy ludzie glodowali i nie byli wolni...no dobra wodka byla napolkach

A jak myslisz/myslicie - dlaczego upadlo cesarstwo rzymskie? To jest proste.
[#26] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #14

Ostatnia modyfikacja: 20.08.05 15:56
[#27] Re: Ruskie potrafią:)

@Prince, post #14

p.s. To co napisałem to jest tylko i wyłącznie moje zdanie

Co nie zmienia faktu ze masz racje (choc kazdy inaczej interpretuje swiat ;) ).

PS. I dodam ze moje poglady sa bardzo lewicowe, ale "oscyluja" w centrum ;)

"Precz z preczem, skrajna solidarnoscia, komuchami i brzuchami skrajnej prawicy!"
[#28] Re: Ruskie potrafią:)

@htn, post #17

a "ruscy" głodzą chłopów i robotników, żeby się "popisywać"

Dokladnie

szlag go trafił. Burza zawaliła na niego dach hangaru.

Tak, nie maja na jedzenie, paliwo, ani porzadny dach i marnuja technologie.

To jest smieszne. Dobrze ze juz jestesmy w Europie. Tzn. WOLNI
[#29] Re: Ruskie potrafią:)

@htn, post #17

a jak trzeba COŚ zrobić (np. rozpętać wojnę) modernizuje się (powierzchownie) "sprawdzone" pamiatki z Wietnamu.

A chcalbys aby niewiedza i pranie mozgow nic nie winnym Arabom, werbowanym do psychozy i "zapelnienia brzucha" uwidocznila sie w twojej miejscowysci wybuchowym autobusem? Nie kojarzysz ze Zwiazek Radzicki wychowal terrorystow?
Tam jest potrzebna szkola, demokracja i praca. Ty myslisz ze jak? W wietnamie tez to bylo potrzebne, niesty byly inne czasy (takze zwiazane z eksperymentami na zolnierzach - slynna afera lsd, dali dupy, ale to nieznaczy ze teraz chca zle).
[#30] Re: Ruskie potrafią:)

@Valwit, post #18

Tak samo jak Amerykanie. I m.i. dlatego nikt nie lata już na Księżyc.

Teraz male bluzgi na USA. Czy byli czy nie, jednak film i zdjecia sa "raczej" sfabrykowoane.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem