[#48]
Re: kiedy wymrzemy? Najmlodszy amigowiec
@Andrzej Drozd,
post #47
"To cos, czego zaden uzytkownik Maca i Windwosa nigdy sobie nie wobraza, poniewaz "Jeden jest snobem, adrugi prostakiem"
Przepraszam Wszystkich za ten cytat :P"
Ale co to jest "to cos" ??? Chodzi Ci o to, ze myslisz, ze to jakies szczegolne bohaterstwo meczyc sie na sprzecie, ktory jest po bankructwie i jest wspierany tylko wylacznie przez zapalencow?
To co ja mam powiedziec, jak 12 lat temu kupilem za granica Maka ktory mial np wtedy wszystkie gniazda niestandartowe (tzn , tylko w standarcie Apple i nie dzialal prawie zaden sprzet firm trzecich), softu w Polsce nie bylo poza duzymi pakietami graficznymi Adobe i Quark. Byl tylko jeden serwis Apple, w Warszawie ktory olewal klientow rowno z gory bo i tak byli monopolista.
A ja napalilem sie na Maka, bo wiedzialem ze do owczesnych moich potrzeb bedzie idealny (no i wiedzialem,ze bede mial szanse dorwac czesc potrzebnego softu). Kosztowal wtedy duzo, chyba troche ponad 1500 zyla, za cudo PPC 603e 75 mhz, z HD, z CDromem (wtedy jeszcze nie tak powszechny naped), z wbudowanym modemem, z monitorem, z mikrofonem i kolorowa drukarka i kupa softu w standarcie (m.in kilka programow muzycznych, graficzne, gierki, caly darmowy pakiet biurowy StarOffice:) ), no i wtedy zabojczym systemem 7.0 po polsku !
A potem poszly nastepne Maki, bo jednak przejscie z Maka na cos slabszego jest dosyc bolesne, taki downgrade.
Wtedy sytuacja byla odwrotna, bo Amigi rzadzily, a punkty sprzedajace giery i inne programy do Amy byly na kazdym rogu,w kazdym centrum handlowym. Wtedy moglbym napisac, ze "to cos, czego amigowcy nie zrozumieja bo itd itd" :))
Sam napisales, ze jak juz czegos nie mozesz zrobic na Amidze to robisz to na pececie. To zaliczasz sie do "prostakow"? :)))
I co to za snobizm z uzytkowania Maka? Po pierwsze, snobizm jest chyba na pokaz, wiec co, mam nosic kompa ze soba po miescie ?? :)) Pracuje w zaciszu domowym, i to po nocach:) A moj laptop Powerbook ma prawie 7 lat i chyba tylko moge nim snobowac w srodowisku milosnikow retro :))
Po drugie, to jest normalny sprzet uzytkowy. Jak w kazdym rynku masz rozne segmenty rynku,czy to samochody, czy telewizory, czy audio HIFI, czy meble, czy mieszkania. Ja sobie wybralem Maka, bo jako jedyny gwarantowal mi (i dalej gwarantuje) tak korzystny stosunek wydanych pieniedzy do tego, co ze sprzetu wyciagam (fakt, ze 90 % sprzetu i softu kupuje za granica, gdzie jest taniej). I to pieniedzy wydanych raz na -nascie lat.
Zona kupila sobie do pracy pecetowskiego laptopa, i mimo ze laptok ma dopiero 3 miesiace, to juz tyle brzydkich slow slyszalem w domu o windozie XP :))
Jeden przyklad sprzed paru tygodni-podlaczylismy sie przez ethernet. Ze strony windozy XP bylo to niemozliwe, Mak od razu zalapal polaczenie (po prostu wetknalem kabel, wpisalem numer karty tego peceta i w belce systemu zaznaczylem "Location-Ethernet"). I tyle. Z poziomu Maka kasowalem pliki na pececie, tworzylem nowe foldery, przerzucalem zdjecia do wypalenia-w tym czasie pecet wyswietlil tylko komunikat, ze polaczenie za pomoca urzadzenia "tutaj nazwa karty sieciowej" nie bylo mozliwe, po czym sie uspil...
Ja nie moge sobie pozwolic na wieszanie sie systemu,przestoje przez latanie z byle gownem do serwisu, czeste przeinstalowywanie systemu, uzeranie sie z idiotycznie napisanym i nieporecznym softem-moj komp chodzi po 20 godzin dziennie, jest moim miejscem pracy, pracy, pracy a potem rozrywki, hobby, komunikacji itd, itd. Robie na nim wszystko.
W jakims watku ktos napisal, ze karty PPC utrzymaly Amige przy zyciu. A skad sie wziely te PPC? A skad dzisiaj sa G3 i G4? To jest stara technologia z Makow, ktora po jakims czasie splywa do amigowcow. No i bardzo dobrze, ze jest jeszcze uzyteczna. Na zachodnim forum makowskich muzykow jest gosc, ktory ma Quadre i jeszcze na niej trzepie muzyke do porgramow tlewizyjnych. Sila makowskiej architeltury bylo to, ze wolno sie starzala.
Wspomnialem juz, ze obie te platformy mialy po drodze co do filozofii i sprzetu.
Aha, ale jak wiesc niesie, nowy windows bedzie mial dock wzorowany na tym z Os X Maka :))