[#31] Re: Miganie diody dysku twardego

@APC74, post #28

Dziwne... a ma Vista x64 wybucha często dość...
[#32] Re: Miganie diody dysku twardego

@APC74, post #30

Wiesz na Amidze programy, gry wczytują się w ciągu paru sekund i dysk twardy
większość czasu "odpoczywa". Dlatego po wielu latach działa jak nowy.
Gdybyś z braku pamięci RAM w Amidze miał załączoną (cały czas)
pamięć wirtualną i dysk miałby co chwilę doczytywać, to też po paru latach widziałbyś różnicę.
Nie wspomnę jakbyś często miał walidację to na rezultat nie musiałbyś długo czekać.
W sumie dużo też zależy od dysku jaki się ma, no i od szczęścia.
W Amidze "padała" mi często elektronika w dyskach.
Na PC z braku pamięci sektory.

Odnośnie syntezatora mowy to używałem kiedyś starej wersji IVONA do oglądania filmów, która nie doczytywała z dysku.
Obecnie nie używam żadnego syntezatora mowy do czytania filmów ale myślałem o EXPRESSIVO.
Orientujesz się może czy jest możliwość wyboru głosu (Ewy zamiast Jacka) przy zakupie EXPRESSIVO za 100zł?

[#33] Re: Miganie diody dysku twardego

@5h00n4y, post #31

A to peszek... ;)
[#34] Re: Miganie diody dysku twardego

@Leon, post #32

która nie doczytywała z dysku.

Też swego czasu używałem czegoś takiego. Zamiast sampli był syntezator mowy, tak jak w Amidze - tylko gorszy. Strasznie toto sepleniło.

czy jest możliwość wyboru głosu

W ofercie jest tylko Jacek. :D Domownicy nie narzekają, może dlatego, że jakoś tak się utarło w Polsce, że lektorem w filmach zwykle jest facet.
[#35] Re: Miganie diody dysku twardego

@APC74, post #34

Wykopuję temat, aby odpisać wszystkim niedowiarkom. Ten proces nazywa się csrss.exe, w ciągu każdej sekundy odczytuje sobie kilka bajtów, czyli bardzo, bardzo niewiele. Oczywiście w żadnym stopniu nie spowalnia on systemu.
Przyczepiłem się, bo jako użytkownik Amigi byłem przyzwyczajony do 100% wolności dysku twardego. Jak widać z XP jest to niemożliwe. (ubicie procesu powoduje natychmiastowy reset (nawet fajny swoją drogą; nie mam guzika resetu i chyba sobie jakiś skrypt napiszę z wykorzystaniem tego csrss.exe :))

[#36] Re: Miganie diody dysku twardego

@El Amigos, post #1

Standard, mój to robi co 7 sekund :D, a przecież niedawno przeinstalowałem system, taki poprostu jest Windows ;] A co do Linux, to on też tak lubi robić(2 systemy mam zainstalowane to wiem xD).

Edycja a co do tego pliczka o którym napisałeś, to ja go nie mogę zamknąć, bo to proces krytyczny systemu ;/

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 09:23
[#37] Re: Miganie diody dysku twardego

@APC74, post #26

Głównym problemem jest jednak zarządzanie pamięcią wirtualną, o czym każdy kto zostawia kompa z XP włączonego przez kilka dni na pewno zdążył się przekonać.
Rzecz w tym, że Windows jak najbardziej może sobie poradzić bez swapa - co więcej - dopiero bez swapa zaczyna się naprawdę komfortowa praca pod tym systemem. Nie chodzi o ograniczenie rozmiaru pliku wymiany ale jego CAŁKOWITE WYŁĄCZENIE.

Mój Komputer > Właściwości > Zaawansowane > [Wydajność] Ustawienia > Zaawansowane > [Pamięć wirtualna] Zmień > "Bez pliku stronicowania" [Ustaw]

Oczywiście nie jest to porada dla posiadaczy 512MB pamięci ale posiadając 1,5GB-2GB RAMu jest to wręcz niezbędne (gdy plik wymiany jest dostępny to nawet przy takiej ilości RAMu i przy minimalnym jego wykorzystaniu - w sytuacji gdy 70% pamięci jest wolnej - system niepotrzebnie przerzuca co chwile dane do swapa np. chociażby gdy jakiś otwarty program nie jest używany przez dłuższą chwilkę). Przy wyłączonym swapie i założeniu że żaden inny proces nie wykorzystuje odczytu/zapisu z dysku dysk twardy nawet nie próbuje zamigać diodą - nawet gdy przełączamy się między aplikacjami czy "buszujemy" po menu.

W Menedżerze Zadań warto sobie załączyć wyświetlanie dodatkowych informacji, takich jak wykorzystanie swapa (Widok > Wybierz kolumny) żeby przekonać się o tym osobiście.

Inną sprawdą jest wyłączenie wszystkich usług związanych z indeksowaniem czegokolwiek, automatyczną defragmentacją dysków itp. badziewiem - tutaj jest to zagadnienie całkiem dobrze opisane: http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=7723&st=0
[#38] Re: Miganie diody dysku twardego

@APC74, post #24

jestem w 100% pewny ze to zalezy od sprzetu, u mnie na sempronie 3000+ 1gb ram i dysk samsung 160gb nie miga dioda, a mam odpalone pelno procesow i najdziwniejsze jest to ze nawet jak slucham muzy to nie miga (chyba ze to juz zalezy od karty dzwiekowej), tylko przy zmianie utworu cos tam pomiga, za to u siostry jak jeszcze miala xp na amd k6 500mhz 128mb i dysk 10gb samsung to tam rzadziej dioda nie swiecila niz swiecila.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem