@Olo,
post #20
Bo moi drodzy i kochani, teraz KAŻDY do 50 -tego roku życia może zostać wezwany do odbycia zasadniczej służby wojskowej.
Cóż witamy w IV RP kraju prawym i sprawiedliwym
Przepis o tym, że każdy do 50 roku życia z kategorią A może zostać wezwany do odbycia zasadniczej służby wojskowej z tego co wiem został wprowadzony za rządów SLD, w 2005 roku. Długo nie musiałem szukać w internecie żeby znaleźć o tym wzmiankę:
http://www.pardon.pl/artykul/1949/z_wojskiem_nie_ma_zartow_w_kamasze_do_50-tki
Zatem co ma wspólnego IV RP z tym przepisem? Ja rozumiem, że niektórym się nie podoba to hasło wyborcze, polityka rządu, etc. ale warto jest wiedzieć kto takie przepisy wprowadził przed przypisaniem ich komuś innemu.
Jedyne czego można się przyczepić to tego czy i kiedy kolejne rządy taki zapis zmienią na coś racjonalnego.
W moim przypadku jeśli chodzi o wojsko to po ukończeniu studiów i uzyskaniu dyplomu od razu zgłosiłem ten fakt w WKU. Minął rok, nie wezwali mnie choć przez ten czas nie studiowałem i znowu poszedłem do WKU, ale tym razem tylko po to by mnie przenieśli do rezerwy, przy okienku stałem może nawet mniej niż minutę i jestem w rezerwie.