[#1] WKU
Jest problemu sory ze sie pytam tu ale tu duzo osbo sie przewija :)

Chodzi o odroczenie od WKU, dostałem przed chwila list z wezwaniem do WKU ale ja się uczę [hehe], i za bardzo nie mogę tam pojechać ... I tu moje pytanie, Czy mogę im zaświadczenie poczta wysłać ? Nie odbierają telefonów, a ja muszę wiedzieć dziś inaczej umrę :D

Dodam ze bylem po komisji lekarskiej odroczony do konca czerwca ... ze względu na szkole

---
żeby nie robić totalnego offtopa : Gdy umrę nie będę mógł sie bawić Amigą, tym bardziej gdy będę na froncie.
[#2] Re: WKU

@blackhat, post #1

Teoretycznie możesz wysłać pocztą (listem poleconym z potwierdzeniem odbioru - musisz mieć dowód, że wysłałeś), ale "odroczkę" muszą Ci wpisać w książeczkę wojskową, więc i tak stawić się musisz... :D Witamy w Polsce - kraju absurdów.

Mała edycja: Z drugiej strony, po tylu latach może już nie ma takiego rygorystycznego wymogu z tą książeczką wojskową...

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 21:13
[#3] Re: WKU

@APC74, post #2

No właśnie pierwszy problem :D
Książeczka została poćwiartowana na pylek przez moich kuzynków i nie mialem czasu tego zgłosić :D
[#4] Re: WKU

@APC74, post #2

Ja tam do woja nie pujdę. Na badaniach wojskowych źle wyjdę (niedosłuch, alergia, niedyzpozycja fizyczna itp.). Mogę jeszcze pogorszyć sytuację. Jeszcze kilka lat mam :P

[#5] Re: WKU

@blackhat, post #3

W takim razie STANOWCZO wysyłaj pocztą :D
[#6] Re: WKU

@APC74, post #5

Ciekawe czy będą się pultać :D
[#7] Re: WKU

@pwe, post #4

Ja wywinąłem się padaczką - polecam. Żadna komisja wojskowa nie jest w stanie Ci udowodnić, że nie chorujesz na nią - szczególnie, jeżeli masz ksero karty chorobowej. OK
[#8] Re: WKU

@APC74, post #7

w sumie to moge do woja isc :D co mi tam iraq nie jest zly ... ale za rok
[#9] Re: WKU

@blackhat, post #6

O tą zniszczoną książeczkę? Pewnie trochę, ale założę się, że nie jesteś pierwszą osobą, która straciła książeczkę wojskową - pewnie wystarczy wypełnić jakiś formularz i wystawią Ci nową.
[#10] Re: WKU

@APC74, post #9

hmmm wyśle im to, a jak będe mógł przyjechać na wku to im powiem ze sie zapodziała, najwczesniej we wrześniu, myslisz ze przejdzie ?
[#11] Re: WKU

@blackhat, post #8

Ani w Iraku, ani w Afganistanie nie ma dostępu do internetu. Wyobraź sobie - rok bez zaglądania na PPA ;)
[#12] Re: WKU

@blackhat, post #10

Wyślij i dorzuć jakieś pismo, że teraz nie możesz stawić się osobiście i wpadniesz "przy okazji" ;)
[#13] Re: WKU

@APC74, post #7

To chyba miales wyjatkowe szczescie... Jak bylem na pierwszej
komuisji, to malo kto nie dostawal A, dopiero po odwolaniu mozna bylo
dostac cos innego, ale co sie dziwic, jesli osluchiwal cie lekarz,
ktory stetoskop mial na szyi a nie na uszach....

[#14] Re: WKU

@Kaczus, post #13

Tu masz rację - na pierwszej komisji "przepadłem" - badał mnie felczer (nawet nie lekarz), który chyba nie wiedział co to jest padaczka. Ale nie odwoływałem się tylko spokojnie czekałem, aż skończy się szkoła i dostanę wezwanie na komisję przedpoborową (czy jakoś tak się to nazywało - takie coś przed "wystawieniem biletu") w Legionowie i tam ponownie ruszyłem do ataku. Zadziałało.

EDIT: Zajrzałem do książeczki wojskowej - na pierwszej komisji dostałem A1 :D Po Legionowie - oczywiście E

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 21:42
[#15] Re: WKU

@blackhat, post #1

ja bylem w wojsku prawie dziesiec lat temu i nie zaluje, wrecz przeciwnie cool

[#16] Re: WKU

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Ja to zawsze symulowalem ze sie ucze. Na koncu, to nawet zostalem "wiecznym studentem".
Ale smieszne to nie jest. Wojsko mnie ominelo, ale na stare, zdziadziale lata...trzeba bedzie w koncu pomyslec i zmienic swoj status :P
[#17] Re: WKU

@blackhat, post #8

Nikt ciebie do Iraku nie weźmie w służbie zasadniczej :)

[#18] Re: WKU

@Andrzej Drozd, post #16

Cały bajzel, syf i burdel w tyn kraju polega na tym, że:
http://www.pardon.pl/artykul/1949/z_wojskiem_nie_ma_zartow_w_kamasze_do_50-tki
Najgorsze jest to, że mój 39-letni kuzyn (który ze względu na studia wojo ominął) dostał przedwczoraj jakieś wezwanie... Nie wiadomo na co, po prostu ma się stawić......

Witamy w kraju absurdu, wielkiego ROTFLa, rządu sterowanego drogą radiową i backupu głowy państwa... ;/ Echhhh......
[#19] Re: WKU

@quantor, post #18

Jeśli skończył studia to nie mogą go powołać kiedykolwiek, tylko mają
na to określony czas. Dawniej było to 18 miesięcy po obronie, teraz
też jest coś podobnego, ale nie pamietam dokladnie co. Dodatkowo,
dawniej wiekiem granicznym było 28 lat, ale tu ciekawa informacja, nie
dotyczyło to studentów, ci mieli chyba do 36 (albo coś koło tego),
więc niewiele się zmieniło.

[#20] Re: WKU

@quantor, post #18

Bo moi drodzy i kochani, teraz KAŻDY do 50 -tego roku życia może zostać wezwany do odbycia zasadniczej służby wojskowej.

Cóż witamy w IV RP kraju prawym i sprawiedliwym

[#21] Re: WKU

@Olo, post #20

heh . chyba tylko po to zniesli te ograniczenie zeby miec haka na kogos jakby za bardzo nie przypasil komus an gorze ... cos w rodzaju kompanii karnej

z wku to ogolnie niezle szopki sa i rozne rzeczy widzialem/slyszalem na ten temat, heh ja tez mam ciekawa sytuacje, ale to jakby nie bylo moja sprawa

[#22] Re: WKU

@quantor, post #18

Witamy w kraju absurdu

Wiesz, ja tez juz mam swoj wiek, ale na WKU nie sprostowalem tego, ze z pewnych wzgledow przerwalem szkole. No ale zawsze mozna wrocic, wiec po co mam tam isc? Byc moze z kuzynem jest podobnie. Tylko zwykle formalnosci.
Pozatym juz sie wszystko zmienilo. Mamy wojsko zawodowe, czyli lepsze. Nie przypadkowe ;)
[#23] Re: WKU

@Olo, post #20

do 50 -tego

Powaznie?

No to ja jestem No War. A jak sie komus nie podoba, to zmykam gdzies tam do Europy. Proste? Prawda? ;)
[#24] Re: WKU

@Olo, post #20

Bo moi drodzy i kochani, teraz KAŻDY do 50 -tego roku życia może zostać wezwany do odbycia zasadniczej służby wojskowej.

Cóż witamy w IV RP kraju prawym i sprawiedliwym

Przepis o tym, że każdy do 50 roku życia z kategorią A może zostać wezwany do odbycia zasadniczej służby wojskowej z tego co wiem został wprowadzony za rządów SLD, w 2005 roku. Długo nie musiałem szukać w internecie żeby znaleźć o tym wzmiankę:

http://www.pardon.pl/artykul/1949/z_wojskiem_nie_ma_zartow_w_kamasze_do_50-tki

Zatem co ma wspólnego IV RP z tym przepisem? Ja rozumiem, że niektórym się nie podoba to hasło wyborcze, polityka rządu, etc. ale warto jest wiedzieć kto takie przepisy wprowadził przed przypisaniem ich komuś innemu.
Jedyne czego można się przyczepić to tego czy i kiedy kolejne rządy taki zapis zmienią na coś racjonalnego.

W moim przypadku jeśli chodzi o wojsko to po ukończeniu studiów i uzyskaniu dyplomu od razu zgłosiłem ten fakt w WKU. Minął rok, nie wezwali mnie choć przez ten czas nie studiowałem i znowu poszedłem do WKU, ale tym razem tylko po to by mnie przenieśli do rezerwy, przy okienku stałem może nawet mniej niż minutę i jestem w rezerwie.

[#25] Re: WKU

@grxmrx, post #24

i jestem w rezerwie.

Zatem witamy niewykfalifikowanego oficeraz w razie Awarii. Ale nie przejmuj sie.

Jest wojsko zawodowe. Tak czy inaczej, przysposobienie obronne, czy jak to tam nazywac, w szkolach muusi obowiazywac. Pod nadzorem psychologa. Niestety swiat jest brutalny. O pokoj trzeba walczyc, pokojowo :)
[#26] Re: WKU

@Andrzej Drozd, post #25

Wojsko to strata czasu.
Jedyna rzecza, ktora naucza cie w wojsku to skladanie i rozkladanie kalasznikowa ( wiedze o myciu kibla mozna zdobyc w domu).

Ale czy warto poswiecic 12 miesiecy na skladanie i rozkladanie przestarzalego karabinu? (tak wiem wiem .. kalasznikow jest super, hiper, niezawodny itd... ale na boga mamy 2007 rok)

To ja wole przez 12 miesiecy poczytac sobie dow**** o Amiga nIc zamiast gnic w "syfie" :D
[#27] Re: WKU

@Olo, post #20

Przeczytaj sobie dokładnie ustawę. jeśli się zgłosisz po skończeniu
studiów, to mają 12 miesięcy na to by Cię powołać. Jeśli tego nie
zrobią z automatu przechodzisz do rezerwy.

[#28] Re: WKU

@grxmrx, post #24

Wszystko zgodnie z ustawą. Tylko niektórym nie chce sie przeczytać.
Insza ińszość to, że w WKU często wprowadzają w błąd, nie znasz swoich
praw, to jak im brakuje d statystyki to cie wszedzie wyślą, później
nieniech się w jednostce martią.

[#29] Re: WKU

@blackhat, post #1

Panowie, nie zastraszajcie! ;)
Jestem szczęśliwym posiadaczem kategorii "D" ale nigdy nie stawiłem się do Bielskiego WKU w celu wklepania pieczątki zaliczającej... tzn. że mnie jeszcze "na stare roki" mogą zabrać?
Ale jaja...

[#30] Re: WKU

@Olo, post #20

Ale bzdury wygadujesz, żeby nie powiedzieć brzydko. Twierdzisz, że przed ostatnimi wyborami i jeszcze wcześniej w ogóle nie szło się do wojska lub szło na krócej?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem