[#31] Re: WKU

@Kiv_Master, post #30

A Ty jak zwykle odwracasz kota ogonem. A może po prostu masz już w naturze trollowanie? Misiu futrzasty, od 3 stycznia 2006 r. obowiązują nowe zasady przechodzenia do rezerwy. Nie wystarczy już mieć 28 lat, aby Cię nie wcielili. To miał na myśli Ollo, ale Ty pewnie, jak zwykle, odczytałeś coś innego. Doczytaj sobie (tylko właściwie) o innych zmianach (ustawa z dnia 29 lipca 2005 r.).

[#32] Re: WKU

@mailman, post #31

Po studiach nigdy nie obowiazywalo ograniczenie 28 lat...

[#33] Re: WKU

@5h00n4y, post #29

Joj, przejmujecie się wojskiem. Mnie w czerwcu wywalili(po trzeh miesiącach) z jw4819 w Lublinie - ze słynnego Majdanka. Nie zgadzam się z tym że przez 12 miesięcy jest składanie-rozkładanie broni i czyszczenie kibli. Ja broń w wojsku miałem w ręce tylko przez 3 tygdnie i nigdy nie czyściłem kibla. Wojsko to jest świetna sprawa. Najgorszy jest pierwszy miesiąc(unitarka) - ale skoro ja to wytrzymałem z moją astmą to każdy wytrzyma - a później to leżysz całymi dniami palnikiem do góry. Do Iraku i na inne misje idzie się na ochotnika ale nie polecam bo widziałem gości co wrócili.
[#34] Re: WKU

@Andrzej Drozd, post #22

> Byc moze z kuzynem jest podobnie.

Wątpię. On jednym ciągiem skończył studia, masę czasu temu... Nie ma co załatwiać, zwłąszcza po TtAKIM czasie Okaże się...

> Pozatym juz sie wszystko zmienilo. Mamy wojsko zawodowe, czyli lepsze. Nie przypadkowe ;)

Mamy wojsko zawodowe??... W którym miejscu??...
...chyba, że nie zjarzyłem dowcipu?... ;/
[#35] Re: WKU

@grxmrx, post #24

> Przepis o tym, że każdy do 50 roku życia z kategorią A może
> zostać wezwany do odbycia zasadniczej służby wojskowej z tego
> co wiem został wprowadzony za rządów SLD, w 2005 roku.

Nie zupełnie. To przeszło w sejmie ale nie weszło realnie w życie. Ot taki martwy przepis o istenieniu którego nikt z cywili nie wiedział, tym bardziej nikt nie egzekwował.

> Długo nie musiałem szukać w internecie żeby znaleźć o tym wzmiankę:
> http://www.pardon.pl/artykul/1949/z_wojskiem_nie_ma_zartow_w_kamasze_do_50-tki

Nosz to przecież wkleiłem przeciek!! ;) Zobacz post 18 tego wątku...

> Zatem co ma wspólnego IV RP z tym przepisem?

Oprócz tego, że w ramach pozornego poradzenia sobie z bałaganem, do którego się przyczynili, reanimowali przepis który wielu może zrujnować życie (np. zawodowe) - zupełnie nic...

> Ja rozumiem, że
> niektórym się nie podoba to hasło wyborcze, polityka rządu,
> etc. ale warto jest wiedzieć kto takie przepisy wprowadził
> przed przypisaniem ich komuś innemu.

Zgadza się. Dlatego też nie usprawiedliwiam nikogo (jednocześnie mówię wyłącznie za siebie, choć pewnie wielu to podziela). Bajzel był, jest i niestety będzie, większy niż dziś. No a kwestia woja to nie jedyna kulająca przecież... Patrz na szkolnictwo (nei tylko poczynania ministerstwa edukacji, ale totalnej zlewki ludzi w tej kwestii), służbę zdrowia, służby porządkowe... To wszystko trzeba zbudować od nowa, albo będzie naprawdę źle...

> Jedyne czego można się przyczepić to tego czy i kiedy kolejne
> rządy taki zapis zmienią na coś racjonalnego.

Obawiam się, że nie zmienią, bo rząd ma przecież "wazniejsze sprawy na głowie", niż martwienie się jakimiś tam drobnymi niedociągnięciami... :P Echhh.....
No ale może to ja mam skłonności do czarnowidzenia...

Poza tym mam dzić dziwny nastrój... ;-/

> W moim przypadku jeśli chodzi o wojsko to po ukończeniu studiów
> i uzyskaniu dyplomu od razu zgłosiłem ten fakt w WKU. Minął
> rok, nie wezwali mnie choć przez ten czas nie studiowałem i
> znowu poszedłem do WKU, ale tym razem tylko po to by mnie
> przenieśli do rezerwy, przy okienku stałem może nawet mniej niż
> minutę i jestem w rezerwie.

Farciarz... ;) A wie ktoś jak wygląda sprawa woja w przypadku studiów doktoranckich??...

[#36] Re: WKU

@quantor, post #35

"w ramach pozornego poradzenia sobie z bałaganem, do którego się przyczynili"

Ale bzdury pleciesz, uważasz, że za poprzednich rządów wszystko było cacy, a teraz przyszedł PiS, sam sobie nabałaganił i teraz sam to sprząta, pewnie dla efektu.

Dla Twojej wiadomości to właśnie ta obecna władza, a dokładnie obecny prezydent RP rozważał możliwość utworzenia w Polsce od roku 2012 wyłącznie armii zawodowej i zrezygnowania z przymusowego poboru, problemem są jak zwykle pieniądze, których dzięki właśnie "tym poprzednim rządom/władzom" nie ma. Po prostu na razie Polskę na to nie stać.
[#37] Re: WKU

@mailman, post #31

Hmm, a kto to rządził w lipcu 2005 roku? Kto uchwalił tę "lipcową" ustawę?
[#38] Re: WKU

@Kiv_Master, post #36

> Ale bzdury pleciesz, uważasz, że za poprzednich rządów wszystko
> było cacy, a teraz przyszedł PiS, sam sobie nabałaganił i teraz
> sam to sprząta, pewnie dla efektu.

Przeczytaj CAŁĄ moją wypowiedź. Zwłaszcza fragment, w którym pisałem, że nikogo nie usprawiedliwiam.

> Dla Twojej wiadomości to właśnie ta obecna władza, a dokładnie
> obecny prezydent RP rozważał możliwość utworzenia w Polsce od
> roku 2012 wyłącznie armii zawodowej i zrezygnowania z
> przymusowego poboru

Tak, ale...

> problemem są jak zwykle pieniądze,

I sprawa wyjaśniona. Kontynuując, aby nie było, że tnę:

> których
> dzięki właśnie "tym poprzednim rządom/władzom" nie ma. Po
> prostu na razie Polskę na to nie stać.

Kasa wsiąka i wsiąkać będzie. A obecni też nic nie robią aby ta kasa się znalazła. Pięknie i dużo gadać potrafi każdy, co widać choćby na niniejszym forum. ;)

Spać idę, bo godzina zabójcza a dzień był wyczerpujący. Dobranoc!! :)

[#39] Re: WKU

@blackhat, post #1

To sobie poczytaj: http://pka.most.org.pl/szwejk_poradnik.htm

A moze sie ktos orientuje czy o przeniesieniu do rezerwy informuja listem poleconym? Bo ostatnio byly do mnie dwa z wku ale nie odebralem. Mam 27 lat, ale jest przepis ze jesli nie powolaja mnie w ciagu 18 m-cy to przenosza do rezerwy. I teraz nie wiem bo juz pare lat sie do mnie nie odzywali.

[#40] Re: WKU

@vi-bee, post #39

Jeśli nie odbierasz korespondencji to 36 miesięcy,ale to były stare
przepisy, teraz jest chyba 12 miesiecy, ale trzeba chyba samemu
powiadomic....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem