[#31] Re: Co to ma znaczyć?!

@Solo Kazuki, post #28

Ale obcojęzycznymi?
Nie muszę nigdzie iść grać w superfroga, bo jak chcę pograć w superfroga, to superfrog przychodzi do mnie. Razem z drzewem i osami.

[#32] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #31

> Ale obcojęzycznymi?

A masz polskie odpowiedniki? ;)

> Nie muszę nigdzie iść grać w superfroga, bo jak chcę pograć w superfroga, to superfrog przychodzi do mnie. Razem z drzewem i osami.

Pics or it didn't happen.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2010 12:06:38
[#33] Re: Co to ma znaczyć?!

@Shoonay, post #29

Zaszalałeś teraz. W ogóle nie mam pytań, a nawet jak bym miał, to by mi brakło na nie odpowiedzi. Znam tylko skrót "FAQ".

[#34] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #26

IMHO - Pokahontas.
Tak mi sie kojarzy. Sorki, ale ja nigdy nie nalezalem do Ylity Łamigowcow. Oni pececiakami zostali, a ja wciaz jestem. Poczekajmy jeszcze pare lat i synonimy pojda na "badziew". He he hehie...Przepraszam hehe. :)
BTW, a dlaczego nie ponieważ? :P
[#35] Re: Co to ma znaczyć?!

@Shoonay, post #29

LOL

[#36] Re: Co to ma znaczyć?!

@Andrzej Drozd, post #34

Druga sprawa. W latach 90-tych bycie hackerem bylo wazne i zaszczytne. Teraz hackerzy to zwykle bandziory. Prawo i Policja ich sciga i BTW, lepiej uzywac normalnego "ponieważ". ;)
Bylo minelo. Prawie tak jak Amiga...jeszcze jest Natami. Chyba. :)
[#37] Re: Co to ma znaczyć?!

@aMifan, post #22

Też uważam, że angielskie wstawki do polszczyzny to prostactwo, ale najgorsze jest, że te skróty to jest nic w porównaniu do prób wprowadzania angielskich słów odmienianych po polsku, nie potrafię teraz podać, żadnego przykładu, który krąży mi gdzieś na końcu języka a mnie kiedyś zdenerwował, ale być może wielu z was miało okazję usłyszeć jakąś mizerną próbę adaptacji angielskiego słowa podczas gdy można było spokojnie użyć polskiego wyrazu np "meeting" zamiast spotkanie, ale nie, przecież jak się użyje "amerykańskiego" to przecież ludzie będą z podziwu na kolanach się kłaniać co nie?

Niedługo u nas będzie tak jak w Anglii, jak się okazało, że młodzież nie umie...
języka angielskiego!

Mamy swój język to go używajmy bez zbędnych upiększeń angielszczyzną.

[#38] Re: Co to ma znaczyć?!

@Andrzej Drozd, post #34

Co ponieważ?

[#39] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #38

Aczkolwiek, gdyż, uważam, iż, ponieważ.

[#40] Re: Co to ma znaczyć?!

@rafgc, post #37

Mnie strasznie drażni określenie "celebryci", pieprzona nowomowa.

@Shoon: Zapomniałeś o "że" na końcu xP

[#41] Re: Co to ma znaczyć?!

@Katiria, post #40

Kiedyś uchyliłem lekko drzwi do polskiej części youtube i zanim uciekłem stamtąd naprędce zapamiętałem podobne które mi się spodobało bardzo: "fejmuch". ;)

Co żem zapomniał to żem zapomniał, nie wiem, może, to że, zapomniałem że.

[#42] Re: Co to ma znaczyć?!

@Katiria, post #40

A co to oznacza? ---> xP

[#43] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #42

Experience.

[#44] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #42

Windows XP.

[#45] Re: Co to ma znaczyć?!

@snajper, post #43

Aha, dzięki.

[#46] Re: Co to ma znaczyć?!

@Shoonay, post #44

Też o tym pomyślałem :)

[#47] Re: Co to ma znaczyć?!

@rafgc, post #37

Najgorsze, że to "prostactwo" o którym mówisz rozpoczęło się już wieki temu, w postaci "makaronizmów". Ale jakoś zniknęło samo, pozostawiając w naszym języku jeno malownicze naleciałości.
A bezeceństwa w stylu obcojęzycznych słów odmienianych po polsku? Skandal! Jak słyszę, że ktoś odmienia "radio" i mówi "słucham radia" zamiast "słucham radio" to aż mnie skręca :)
U nas niestety nikt już nie używa romantycznego określenia "maszyna cyfrowa" zamiast "komputer", a tacy Francuzi to potrafią - u nich mówi się "ordinateur", ba, nawej bajt to "octet". Chapeau bas!
Proponuję, żeby na znak protestu zasypać e-mailami (pardon, listelami) odpowiednie ministerstwo.

[#48] Re: Co to ma znaczyć?!

@Katiria, post #40

Właśnie coś chyba z tymi celebrytami mnie też wkurzało. Dla mnie jak ktoś wstawia angielskie wyrazy to po prostu nie radzi sobie z językiem i tyle, bo chyba nie wie jak zbudować zdanie i jakich wyrazów użyć. Kolejny przykład wyrazu który mnie wkurza to "defaultowe" zamiast domyślnefabryczne, ten wyraz słyszałem nawet w telewizji! Te skróty to jeszcze nie takie zło jak się wydaje, gorszy jest właśnie wieśniacki angielski.

[#49] Re: Co to ma znaczyć?!

@recedent, post #47

Masz rację, ale te wyrazy przyjęły się głównie wtedy, gdy te urządzenia się pojawiły a nasze odpowiedniki, nie brzmiały tak fajnie jak oryginalne nazwy, bo właśnie nazwy urządzeń, które wymieniłeś pochodzą od ich oryginalnych nazewnictw. Niektóre nazwy lepiej zostawić takie jakie są, bo jak nasi coś wymyślą to czasem nie wiadomo w którą stronę uciekać, na pewno każdy zna drugą nazwę naszego krawata :)

Jeśli chodzi o słowo mail, to nazwa "listel" brzmi szczerze mówiąc głupio i nie trafia do ludzi, a mi chodzi raczej o wieśniackie próby zastępowania polskich wyrazów, które doskonale się sprawdzają w polszczyźnie od bardzo dawna właśnie takimi dziwolągami jak mitingi, brifingi, celebrować, defaultowe itp. niż używanie słów pochodzenia obcego dla których nie ma dobrych zamienników w języku polskim.

Nie mam nic przeciwko adaptacji nowych wyrazów do naszego słownika, ale niech to po prostu nie będzie szpanerskie wszczepianie wyrazów obcojęzycznych z naciskiem na j. angielski, bo niedługo będziemy mówić jedynie angielskimi wyrazami odmienianymi po polsku, np:

W Szczebrzeszynie beatles sounduje w reedzie.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.2010 23:44:36
[#50] Re: Co to ma znaczyć?!

@recedent, post #47

tacy Francuzi to potrafią - u nich mówi się "ordinateur"

Czesi też mają swój "poczitacz" ;)

[#51] Re: Co to ma znaczyć?!

@Shoonay, post #50

mają też szmaticzku na paticzku a ruscy mają zażygałkę :)

[#52] Re: Co to ma znaczyć?!

@Shoonay, post #44

No i żeś w tym momencie zawalił cały misterny plan Katirii i jej reklamy podprogowej. :(

[#53] Re: Co to ma znaczyć?!

@recedent, post #47

Jak słyszę, że ktoś odmienia "radio" i mówi "słucham radia" zamiast "słucham radio" to aż mnie skręca

Czemu Cię skręca? Odmiana jest jak najbardziej poprawna.

[#54] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #42

Anime nie oglądałeś czy co?

[#55] Re: Co to ma znaczyć?!

@Katiria, post #54

Ej Katii... przyjeżdżasz na AmiParty? Znaczy hmm... Czy miałabyś ochotę zaszczycić swą obecnością uczestników AmiParty? :)

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2010 03:24:24
[#56] Re: Co to ma znaczyć?!

@snajper, post #53

Zgadza się, jest poprawna (stąd uśmieszek, którego w cytacie nie przytoczyłeś). Ale kiedyś nie była. Z czego wynika prosty fakt - język polski nie jest językiem martwym. Nowe słowa cały czas się pojawiają, obce asymilują, a stare zanikają. Nikt już dziś nie burzy się na słowa "szlafrok", "ślusarz", "weekend" czy "ofsajd".

@rafqc: słowo "celebrować" (a nawet "koncelebrować" :) istnieje w naszym języku od dawna. Ale być może chodzi Ci o częstsze niż dotychczas wykorzystywanie go zamiast "świętowac". Mimo wszystko chyba nic w tym zdrożnego.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.2010 09:59:54
[#57] Re: Co to ma znaczyć?!

@recedent, post #56

"Białoglowa", "waćpan", czy też "chędożyć" nadal są w użyciu ;)

Tak, "celebracja" / "celebrować" chyba od dawna już istnieje i jest używana, ale nie "celebryci" czy inne "fajmuchy".

[#58] Re: Co to ma znaczyć?!

@Katiria, post #54

Czy co ;)

Tylko to widziałem http://www.youtube.com/watch?v=IJebByQwaYA

A co to ma wspólnego?

[#59] Re: Co to ma znaczyć?!

@parallax, post #58

Apropos Jatta-jatta-jat-ta-man! to pełnometrażowe z żywymi aktorami dzieło nawet powstało, zachowując wszelkie charakterystyczne cechy serialu: robo-cycki, robo-orgia i jeszcze robo-zoofilia na dodatek.
Szkoda tylko że końcówka trochę zbyt serio wyszła, bo mniej śmiechowania było a wielkie drama się zrobiło.

[#60] Re: Co to ma znaczyć?!

@Shoonay, post #59

Niestety widziałam to szkaradztwo :/

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem