[#1] Żegnajcie
Po przeczytaniu wątku "Homoseksualizm, leczyc, tepic czy akceptowac" załamałem się... Amigowcy (a przynajmniej ogromna ich większość), czyli ludzie, którzy teoretycznie powinni być wyczuleni na inność i brak akceptacji ze strony "normalnego" świata są najzwyczajniej w świecie... ksenofobami (sic!). A do tego co chwila obrażają przedstawicieli "nienormalnych" ich zdaniem, czyli robią mniej więcej to samo, co wyczyniają przedstawiciele świata "pecetowego" obrażając "innowierców". Sądziłem, że Amigowcy to grupa światłych ludzi, a wychodzi tutaj ciemnota, hipokryzja i przywiązanie do "jedynie słusznej" katolickiej ideologii. Czyli wszystko idzie w parze (niestety).

Jak to według niektórych "Polak = katolik", "związek = on + ona", a "człowiek = heteroseksualny". Wszystko to jest wierutną bzdurą, bo wiadomo, że Polak jak każdy człowiek na świecie może mieć (i ma!) różne wizje związku, rodziny, różną orientacje seksualną, poglądy, przekonania czy wyznanie, a także sposób na życie. I jest to jego niezbywalne prawo.

Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć?

Nie jestem osobą homoseksualną, ale nie mogę zgodzić się na takie traktowanie gejów i lesbijek, szczególnie w kontekście wszelkich innych zachować nietypowych, czy chodzi o komputery czy życie. Nie chodzi mi o Wasze poglądy - każdy ma prawo do swoich i szanuję to - ale o to, że obrażacie ludzi pisząc o normalnych i nienormalnych, a jednocześnie domagacie się szacunku dla siebie i własnych przekonań. A co gdyby odwrócić sytuację? Troche empatii koledzy i koleżanki.

Nie ma ludzi "normalnych" i "nienormalnych" tak samo jak nie ma "lepszych" i "gorszych". Ludzie po prostu są różni, nie wolno tego wartościować po części dlatego, że tylko czas może zweryfkować nasze poglądy i nasze poczynania. A monopolu na mądrość nie ma nikt.

Czy naprawdę w Waszym otoczeniu nie ma ludzi, którzy np. są heteroseksualni, a zdecydowali się na życie bez dzieci lub w wolnych związkach? Nie spotkaliście się nigdy z ludźmi dorosłymi 30-, 40-, 50-letnimi, którzy mieszkają osobno (z różnych przyczyn), a jednak wiąże ich więź emocjonalna? Czemu ciągle przypisujecie tego typu sposobom (innym niż typowe) na życie etykietkę "nienormalności", "homoseksualizmu" i "patologii"? Strasznie ciężko mi to pisać, ale to zwykła hipokryzja, żeby nie nazwać tego dosadniej.

Nie mogę zgodzić się z większością wypowiadanych w omawianym wątku twierdzeń, ponadto wiele z nich odnosi się do najważniejszych dla mnie wartości, które uważacie za "niewłaściwe" i "nienormalne". Dlatego nie mogę być członkiem Waszej społeczności. Postanowiłem zatem pożegnać Was, nie chcę i nie mogę należeć do takiej grupy ludzi, przykro mi. Oczywiście Amigę nadal mam i nie zamierzam jej sprzedawać, bo daje mi wiele radości.

Życzę wszystkim szczęścia.

1
[#2] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Ojej... ;)
[#3] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

co robić, jak żyć, drogie Bravo pomóż! A tak poważnie: liczysz te twoje pożegnania czy po prostu robisz dramacik co jakiś czas?
[#4] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Równie dobrze mogę mieć własne poglądy, w końcu to wolny kraj i jest wolność słowa no nie? A jeśli wymagasz od kogoś myślenia w ten sam sposób co Ty (de facto ograniczasz te osobę, narzucasz myślenie a to jest cecha jawno wskazująca na ograniczenie wolności słowa) to niestety ja też muszę się z Tobą pożegnać bo nie jestem w niewoli ani nie jesteś moim przełożonym żebym wykonywał Twoje rozkazy.

P.S. ja jestem tolerancyjny i jestem hetero, ale to co odwaliłeś w 1 poście to po prostu mnie wkurzyło!
Wymagasz tolerancji od nas ale sam nie tolerujesz czyjegoś zdania... no nieładnie, bardzo nieładnie!
buuu!

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2010 23:18:07
[#5] Re: Żegnajcie

@bombermax, post #4

Kolega nie toleruje nietolerancji ;)

[#6] Re: Żegnajcie

@bombermax, post #4

Czytaj dokladnie, cytat z postu nr 1:

Nie chodzi mi o Wasze poglądy - każdy ma prawo do swoich i szanuję to - ale o to, że obrażacie ludzi (...)

Co innego poglady, a co innego obrazanie innych mowiac o "normalnych" i "nienormalnych", sa pewne granice, ktorych nie mozna przekraczac, nawet w kwestii wolnosci slowa. Ta granica jest godnosc drugiej osoby, ktorej nigdy nie przekroczylem w przeciwienstwie do wielu z Was.

To serio ostatni post. Do widzenia. To samo na eXecu. Dziekuje Wam Amigowcy.

[#7] Re: Żegnajcie

@libicki, post #6

Czytałem dokładnie Twój 1 post ale nadal uważam, że problem tkwi właśnie w tym, że nie zgadzasz się z czyjąś opinią!

I piękne obrażalskie zachowanie prezentujesz ujmując czyjeś wypowiedzi jako ogół grona Amigowego to nie fair!

So be it! żegnam

[#8] Re: Żegnajcie

@libicki, post #6

Sam chyba sobie w głowie nacechowałeś wybitnie pejoratywnie "normalność" i "nienormalność". A wystarczyło się zastanowić nad źrodłosłowem i dojść do "normy". Możesz się chlastać, ale NORMA jest taka, że para to para heteroseksualna. Wszystko poza tym wykracza poza normę; możesz to nazwać nienormalnym albo -- jeśliś taki delikatny -- anormalnym.

Ale z faktem (czyli z normą, i to nie formalną tylko realną, statystyczną) kłócić się nie powinieneś. Odstępstwa od normy możesz tolerować (przyjmować do wiadomości) albo akceptować (popierać), ale "normalnymi" nazwać ich Ci nie wolno, jeśli chcesz być w zgodzie z logiką i nie chcesz li tylko siać demagogii.
[#9] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Zegnajcie Towarzyszu i niechaj Czerwona Rewolucja bedzie z Wami !

OK
[#10] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Ta. Hitler nie był gorszy, był po prostu różny od innych

[#11] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

W tym wątku dyskutowało kilkanaście osób, nietolerancyjnych ksenofobów - kilku. To jeszcze nie całe środowisko. Poza tym trzeba mieć na uwadze, że osoby o wyważonych poglądach zwykle nie zabierają w takich dyskusjach głosu, dyskutują głównie opcje skrajne.
[#12] Re: Żegnajcie

@Daclaw, post #11

W zasadzie to co tu pisać, pewnie kolega libicki i tak tego nie czyta, przecież sobie poszedł. No chyba, że chciał tylko odegrać tu mały teatrzyk jednego aktora .

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2010 14:30:14
[#13] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

W ciągu ostatnich 30 dni forum odwiedziło ok. 500 osób. Ile z nich wzięło udział w tym wątku, nie wiem dokładnie, bo nie zaglądałem do niego - jednak wydaje mi się, że pisanie o "większości" i ogólnie wrzucanie wszystkich do jednego wora to co najmniej przegięcie jest i wyciąganie pochopnych wniosków.

Życzę wszystkim szczęścia.

I nawzajem.
Papa.

[#14] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Ale o co tak naprawdę chodzi? O to że X1000 jeszcze nie ma?
[#15] Re: Żegnajcie

@APC74, post #13

Ja nawet nie wiedziałam, że taki temat w ogóle był, albo go nie pamiętam O_o

[#16] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Lekka histeria.
Przeczytałem z ciekawością wątek o którym Kolega wspomina i nie znalazłem powodów do takich dramatycznych wystąpień. Kilka osób wymieniło poglądy w kulturalny sposób, po czym wątek umarł śmiercią naturalną. Nie było obelg, palenia na stosie itp.
Ludzie przez to są interesujący, że są różni. Problemem nie są czyjeś poglądy, lecz to w jaki sposób się próbuje się do nich przekonać innych. Można zgolić głowę, wziąć bejsbola i nawracać na jedynie słuszną orientację, można pójść na paradę w skórzanych majtasach, ale można też prowadzić rzeczową dyskusję wymieniając się argumentami - tak jak to miało miejsce na PPA.
Nie ma sensu się tak zacietrzewiać, Twoja postawa jest jednoznaczna z poddaniem się, a poddawać się nie wolno. Jeśli jesteś, tak jak piszesz, osobą o otwartych poglądach to wróć i zabieraj głos w dyskusjach, które są dla Ciebie ważne, wymieniaj argumenty, pokaż przykłady.
Napisałeś, że większość amigowców jest ksenofobami - na jakiej podstawie taki wniosek? Bo kilka osób napisało kilka postów? I to wystarczyło, żeby się po szczeniacku obrazić na wszystko? Bez sensu.
Uwierz mi, że środowisko skupione wokół PPA jest bardzo tolerancyjne, miałem kontakt z wieloma użytkownikami, również w prawdziwym świecie i zrobiło to na mnie wielkie wrażenie. To fantastyczni ludzie, bardzo różni, ale potrafiący ze sobą rozmawiać, działać, bawić się i ubarwiać na różne sposoby nasz szary świat.
Zamiast uciekać powinieneś się cieszyć, że taki wątek jak "Homoseksualizm, leczyc, tepic czy akceptowac" w ogóle się tu pojawił i rozwinął. Są miejsca w sieci gdzie nie byłoby na to szans.
Pozdrawiam.

[#17] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Ale dramaturgia.... buhaha, narrta libicki :).

[#18] Re: Żegnajcie

@fazior, post #17

no ale panowie homoseksualisci chcecie byc traktowani na rowni to jest normalne heteroseksualnych tez sie obraza itd nie badzie baby.
[#19] Re: Żegnajcie

@SzaryWilk, post #18

ps ale to ciekawe o czym my gadamy ha ha ha ha
[#20] Re: Żegnajcie

@SzaryWilk, post #19

kosmita

[#21] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Zgadzam się. Nie ma ludzi normalnych i nie normalnych; lepszych i gorszych... ale są zdrowi i chorzy. Homoseksualizm jest "odchyłkiem", chorobą, zaburzeniem hormonów albo czymś jeszcze gorszym.
Pokarz mi kolego u jakich innych gatunków organizmów/zwierząt występuje homoseksualizm i jest akceptowany Pokarz mi religię która akceptuje homoseksualizm Polska od ponad 1000lat jest krajem katolickim. Każdy dobrze wie, że religia to pierwsze prawa człowieka aby na świecie panował ład i porządek. Dekalog to podstawa. Zabrakło jedenastego przykazania...
"Wolność słowa, wolny kraj" :) nie czarujmy się, to nie istnieje...

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2010 03:47:15
[#22] Re: Żegnajcie

@MaveRick, post #21

Aj MaveRick, o czym Ty wogole /i po co/ do czlowieka piszesz? Przeciez on sie na komputer obrazil, bo ktos napisal ze pedaly raza jego galy w jakims luznym temacie na forum:).

[#23] Re: Żegnajcie

@MaveRick, post #21

W sumie nie miałem się odzywać, ale jak widzę takie "kfiatki"...

> Pokarz mi kolego

Co ma ci pokarać?

Swoją drogą jest to jeden z przykładów, gdzie ortografia ma znaczenie

> u jakich innych gatunków organizmów/zwierząt występuje homoseksualizm

Praktycznie u wszystkich ssaków. Wystarczy?

> Pokarz mi religię która akceptuje homoseksualizm

No to teraz musi pokarać dla ciebie jakąś religię?

> Każdy dobrze wie, że religia to pierwsze prawa człowieka aby na świecie panował ład i porządek

Tak... a ateiści łamią "ład i porządek", z tego wnioskuję...

> Dekalog to podstawa. Zabrakło jedenastego przykazania...

Jak już się tak "targujemy" dekalogiem, to zabrakło 10, a 9 zostało rozbite na 2.

Swoją drogą... chciałbyś dopisać coś do dekalogu? Może każdy coś dopisze i wszyscy będziemy szczęśliwi i radośni.

Edit: Co do tego 10 przykazania wyjaśnienie. Co prawda jest to jedna ze "spiskowych teorii dziejów", ale w przeciwieństwie do wielu z nich nie bezpodstawna. Otóż istnieje teoria, jakoby obecne 9 i 10 przykazanie było kiedyś jednym, a 10 mówiło o zakazie czerpania korzyści materialnych z krzewienia wiary. Niestety, we wczesnym średniowieczu nie podobało się to kościołowi (jak zresztą wiele rzeczy w tamtych czasach) i zlikwidował 10 a 9 rozbił na dwa.

Ostatnia modyfikacja: 01.10.2010 09:43:14
[#24] Re: Żegnajcie

@Solo Kazuki, post #23

Niestety, we wczesnym średniowieczu nie podobało się to kościołowi (...)

Kościołowi.

Swoją drogą... chciałbyś coś dopisać do dekalogu? Może każdy coś dopisze i wszyscy będziemy szczęśliwi i radośni.

W sytuacji, jaka obecnie panuje, równie dobrze mógłby sobie dopisać sprayem na murku obsikiwanym przez pieski.

[#25] Re: Żegnajcie

@fazior, post #22

> bo ktos napisal ze pedaly raza jego galy

A nie prościej napisać że jest homofobem?

[#26] Re: Żegnajcie

@Solo Kazuki, post #25

nie:)

[#27] Re: Żegnajcie

@Solo Kazuki, post #23

Otóż istnieje teoria, jakoby obecne 9 i 10 przykazanie było kiedyś jednym, a 10 mówiło o zakazie czerpania korzyści materialnych z krzewienia wiary. Niestety, we wczesnym średniowieczu nie podobało się to kościołowi (jak zresztą wiele rzeczy w tamtych czasach) i zlikwidował 10 a 9 rozbił na dwa.

Kościół miał wyjątkowo długie ręce w tym przypadku, bo wykreslił to "dziesiąte" jednocześnie z Tory, i to na wiele wieków do tyłu. Coś takiego to tylko "Ministerstwo prawdy" dawało radę u Orwella... Śnij dalej.

[#28] Re: Żegnajcie

@recedent, post #27

Heh bo w swiecie "tolerancji" nie ma miejsca na tolerancje, trzeba zdeptac stare, podniesc teczowy sztandar, stanac na platformie z golym dupskiem i ryknac "patrzcie jestem gejsonem i jestem z tego dumny bando katolokretynow":).

[#29] Re: Żegnajcie

@fazior, post #28

powaznie w to wierzycie ha ha ha ja bym powiedzial ze to homoseksualisci maja dlugie macki ze nawet w naszym tajk malym srodowisku potrafia wywolac dyskuysje ciekawe czy jest jakis znamy amigowiec homoseksualista
ps ja jestem hetero no i nie jestem slawny he he he.
[#30] Re: Żegnajcie

@libicki, post #1

Już wiem od kogo nasz forumowy kolega nauczył się tego typu zachowań...
http://www.youtube.com/watch?v=IdUsCD9W-KA

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem