[#1] Morphos - Linux look'n'feel
Przygladajac sie Morphosowi nie sposob nie zauwazyc co raz wiekszego podobienstwa do Linuksowych rozwiazan...

Przyklad.
http://img832.imageshack.us/img832/8052/mu4o.jpg ;)

[#2] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

Ba, to karygodne upodabnianie zaczęło się dużo wcześniej!

przykład:
http://i55.tinypic.com/2a7eg0m.png

[#3] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #2

Duzo wczesniej powiadasz... wiec pokaz mi tez obrazek z Linuksa ktory tak wczesniej wygladal

[#4] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #3

Chodziło mi o to, że Opus Magellan upodabniał się do Twojego screenshota już w... 1997?

Ostatnia modyfikacja: 03.11.2010 23:18:05
[#5] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #3

a więc już doszlismy do wniosku, że to nie amisystemy upodabniają się do linuxa tylko linux do amisystemów

a więc czemu zapostowałeś te obrazki ?

[#6] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #4

Nie wiem do czego upodabnial sie Magellan w 97' roku. Widze natomiast do czego upodabnia sie teraz Morphos.

[#7] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #6

Tak, do Opusa

[#8] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

Przykładów bardziej trafnych, w drugą stronę można by pomnażać tylko po co. Kolejny flejm?

[#9] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@rzookol, post #5

My czesto dochodzilismy do roznych dziwnych wnioskow. ;)

Obrazki "zapostowalem" bo moglem.

[#10] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #9

Obrazki "zapostowalem" bo moglem.

I myślę, że wszyscy powinniśmy Ci za to dziękować. Podejrzewam, że nie wszyscy użytkownicy MorphOSa wiedzieli, że Ambient czerpie wzorce ze starych, dobrych, amigowych programów.

[#11] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #7

Nie. Jeszcze raz przypatrz sie obrazkowi z pierwszego postu, uwaznie - to nie opus tylko swiezo zainstalowany ubuntu z wrzesnia tego roku.

[#12] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #11

Oj tam Ubuntu. Przypatrz się uważnie obrazkowi z posta numer 2. Okienko, przyciski pod belką, ścieżka dostępu - wypisz-wymaluj, Ambient!

[#13] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #11

przyjdź do mnie po minisa to bedziesz mogl sprawdzic u siebie jak dziala i do czego podobny jest morphos (oczywiscie, tak zeby nikt nie wiedzial i żebyś nie stracil przez to konta na execu)

[#14] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #12

No to popatrz jeszcze raz Kolego i odpowiedz sobie, tak szczerze - ktore okienka sa bardziej podobne do siebie.

http://img229.imageshack.us/img229/6488/mu5d.jpg

[#15] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #12

Gnome niestety, podobnie zresztą jak całe GTK (jak dla mnie) ssie. Od strony wyglądu jeszcze da się jakoś ustawić, od strony użytkowania niezabardzo.

Tutaj moje -> http://twitpic.com/33nyzd - bawmy się :).

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 00:15:40
[#16] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

Aj! Żebym wcześniej to wiedział to za cholerę bym Mosa nie instalował....

[#17] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

http://www.os4depot.net/filedata/snapshot/5407_5_snap.png - a oni z czego zrzynali? Też z Linuxa? :)

Jak dla mnie sprawa jest bezdyskusyjna - Ambient czerpie garściami z Opusa Magellana, i dlatego odpowiada mi o wiele bardziej niż Workbench (Opusa 5 zainstalowałem jako WB Replacer w roku 1998 bodajże i już do gołego WB nie powróciłem).
[#18] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

A taki?

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2qukaja&s=7

:P

[#19] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #14

Okienka? A które okienka mają amigowe gadżety, suwaki? Czy okienko Ambienta ma w belce Plik/Edycja/Widok/Przejdź/Zakładki/Pomoc? Czy ma widok rozwijanej listy z "plusikami"? To, że Ubuntu/Ambient mają ładne, kolorowe okienka w 2010, a Opus 13 lat wcześniej miał mniej kolorowe ma coś znaczyć? Jedyne czego nie ma w Opusie a jest w Ambiencie to podgląd miniatur (tego w porównywanym okienku Ubuntu nie ma) oraz ścieżkę dostępu wyświetloną jako szereg przycisków, żeby szybko można było przeskoczyć o parę poziomów w górę (i to Ubuntu akurat też ma). Myślę, że musisz się bardziej postarać.

[#20] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

W kwestii upodabniania się do Linuksa, proponuję dwa obrazki:

Obrazek 1
Obrazek 2

[#21] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@G. Kraszewski, post #20

My tu mowimy na temat inspiracji Linuksem Morphosa... Ty jak zwykle wtracasz sie nie na temat.

[#22] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #19

Zauwaz ze napisalem o co raz wiekszym podobienstwie obu rozwiazan. Nie napisalem ze sa identyczne. Wiec roznice moga wystepowac.
Najwazniejsze ze widac ze Ambiet czerpie i inspiracje z Gnome'a.

[#23] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #1

Przygladajac sie Morphosowi nie sposob nie zauwazyc co raz wiekszego podobienstwa do Linuksowych rozwiazan...

Tylko tyle?
Czy "co raz większego" oznacza stopniowe z czasem się powiększające podobieństwo?
Jakie były wcześniejsze mniejsze podobieństwa?

Swoją drogą bardzo praktyczne rozwiązanie z tymi przyciskami :)

[#24] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #21

A co będę trolla karmił... Skasowane.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 10:08:53
[#25] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@kjb, post #23

Czy "co raz większego" oznacza stopniowe z czasem się powiększające podobieństwo?

Tak.

Jakie były wcześniejsze mniejsze podobieństwa?

Zobacz lister ze MOS 0.4.

Swoją drogą bardzo praktyczne rozwiązanie z tymi przyciskami

O, tez tak uwazam ze bardzo praktyczne. Co wiecej, ubuntu ma wiele ciekawych i praktycznych rozwiazan do zaoferowania. Nie dziw ze MOS czerpie zen calymi garsciami.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 10:12:59
[#26] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #25

Nie dziw ze MOS czerpie zen calymi garsciami.

Ubuntu nie jest jedynym takim systemem. Eksperci już ustalili, że domyślna postać okna ustawień systemu jest zerżnięta z MacOS X. Na pewno jeżeli dobrze poszukasz znajdziesz również rzeczy ściągnięte z Windows, a kto wie, może nawet z AmigaOS 4. Każdy praktycznie system operacyjny ma masę zapożyczeń z innych systemów. A teraz, gdy to już ustaliliśmy, chciałbym, żebyś się zastanowił nad jednym pytaniem - jak na podstawie jednego screenshotu można ustalić look'n'feel systemu operacyjnego? Bo najwyraźniej Ci się to udało.

[#27] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #25

Nie dziw ze MOS czerpie zen calymi garsciami.

"Całymi garściami" to dla mnie znaczy - ile tylko się da.
Oprócz możliwości wracania do wcześniejszych katalogów - nie skokowo, ale wybiórczo... Co jeszcze? No bo jedno małe udogodnienie to już od razu Linux całymi garściami?

Dla mnie to jest takie szukanie czegoś na siłę, mylę się?

Pozdrawiam.

[#28] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #25

Naprawde nieszczesliwym amigowcem musisz byc skoro Opusa Magellana czy nawet 5.5 nie widziales.
BTW porownywales listera MOSa (czy raczej Ambienta) w wersji z okolic pierwszych wersji Ubuntu (2004 rok) z tym co jest w Ubuntu teraz?

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 10:59:54
[#29] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@G. Kraszewski, post #26

Ja nie ustalam na podstawie jednego screeshotu. Ja ustalam na podstawie wlasnych dostwiadczen z tymi systemami.

[#30] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #29

Ja ustalam na podstawie wlasnych dostwiadczen z tymi systemami.

Według własnych doświadczeń z tymi systemami, powiedz/napisz proszę, jakież to jest wielkie "czerpanie zeń całymi garściami", na podstawie jednego udogodnienia w poruszaniu się między katalogami?

Jaki to jest procent podobieństwa między tymi systemami?
Proszę poważnie odpowiedzieć.

Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem