[#31] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@kjb, post #30

Procentowo nie da sie okreslic. Odpal ubuntu a sam dostrzezesz podobienstwo. Trudno mi tu przytaczac kolejne przyklady podobenstwa skoro jak widac po przykladzie z mojego pierwszgo postu, kazdy widzi co chce widziec.

[#32] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #31

Zapominasz jeszcze o jednej rzeczy. Dzięki konfigurowalności MorphOS-a mogę, przy odrobinie wysiłku otrzymać to, co rozumiesz przez look'n'feel np. AmigaOS 4 albo Windows XP. O tożsamości systemu nie decyduje wygląd gadżetów i ikonek, albo ich rozmieszczenie w okienku, liczą się rzeczy nieco głębsze, takie jak używany toolkit GUI, układ plików systemowych, zestaw dostępnych aplikacji, organizacja desktopu i wiele innych czynników, nawet niewidocznych dla zwykłego użytkownika, np. kernel i API systemu dla programisty, czy sposób zarządzania pamięcią i peryferiami.

Jeżeli operujemy tylko na poziomie tego co widać na ekranie, to normalne, że każdy widzi tylko to, co chce widzieć, bo każdy sobie konfiguruje MorphOS-a według własnego widzimisię.

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 12:08:33
[#33] Re: Morphos - to nie Linux look'n'feel

@reactor, post #31

Hmm, przecież dzięki oskórkowaniu i MUI4 można MorphOS-a i Ambienta upodobnić wizualnie nawet do AmigaOS 1.3 - 3.1
Co więcej można sobie zamiast Ambienta wrzucić Workbencha, Dopusa lub Magellana i będzie działać. Myślę, że to szukanie tak naprawdę dziury w całym.
Co użytkownik to inny wygląd. I tu myślę, że MorphOS i Ambient czerpie całymi garściami z AmigaOS-a, jest utrzymany w tej tradycji.

Konfigurując wizualnie Ambienta użytkownik jest po prostu ograniczony tylko swoją wyobraźnią.

BTW, zapraszam na AmiParty 13 listopada do Chełma będziesz mógł zobaczyć zarówno MorphOS-a jak i OS4.x

Ostatnia modyfikacja: 04.11.2010 12:52:41
[#34] Re: Morphos - to nie Linux look'n'feel

@Sir_Lucas, post #33

Wiem ze wyglad mozna zmienic, jednakze gdy odpalilem jakis czas temu MOS-a u kolegi (mowil ze to domyslny wyglad) nie moglem oprzec sie wrazeniu ze juz to gdzies widzialem.

A AmiParty... Chelm za daleko ;)

[#35] Re: Morphos - to nie Linux look'n'feel

@reactor, post #34

Owszem, widziałeś w Magellanie. Projektanci GNOME też widzieli. A projektanci xChata widzieli AmIRCa: http://packages.ubuntu.com/search?keywords=xchat
[#36] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #31

Procentowo nie da sie okreslic.

Jejku nie procentowo, tylko jeśli piszesz "coraz więcej" to daj przykład co było wczesniej :)

Odpal ubuntu a sam dostrzezesz podobienstwo.

Ubuntu to był mój podstawowy system na laptopie, potem na stacjonarnym x86. Teraz mam go na eMacu. I jak sam napisałeś "kazdy widzi co chce widziec.", to mam wrażenie że dotyczy to Ciebie. Może dlatego że ja używam często ubuntu jak i MorphOSa i tego podobieństwa nie zauważyłem :)

Czyli nadal uważam że to takie wynajdywanie podobieństwa "na siłę" :)

[#37] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@kjb, post #36

Jejku nie procentowo, tylko jeśli piszesz "coraz więcej" to daj przykład co było wczesniej

A potrafisz procentowo jak bardzo windows 7 jest podobny do windows vista? Ja nie potrafie tak procentowo okreslac.
A z reszta zobacz moja odpowiedz w #25.

I jak sam napisałeś "kazdy widzi co chce widziec.", to mam wrażenie że dotyczy to Ciebie. Może dlatego że ja używam często ubuntu jak i MorphOSa i tego podobieństwa nie zauważyłem

Moj kolega z pracy patrzac mi kiedys przez ramie na monitor z MOS-em zapytal "Co to za dystrybucja...?"

[#38] Re: Morphos - to nie Linux look'n'feel

@reactor, post #37

Mój kolega najpierw zapytał się co to za skórka do Windowsa :).

[#39] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #37

Moj kolega z pracy patrzac mi kiedys przez ramie na monitor z MOS-em zapytal "Co to za dystrybucja...?"

Normalna sprawa. Kolega był po prostu na trzecim stopniu zaawansowania wiedzy komputerowej. Stopnie lecą tak:

1. Komputer ma windowsa.
2. Komputer ma windowsa, ale hakerzy używają systemu "Linuks".
3. Linux to system operacyjny tak samo jak Windows. Ma różne dystrybucje, to znaczy to cały czas Linux, ale w każdej dystrybucji są inne ikonki i tapety.

Wiedzę potrzebną do odgadnięcia, że poza Windowsem i Linuksem może jeszcze coś istnieć (niektórzy na stopniu 4 wiedzą też o MacOS), osiąga się na stopniu 6. Wiedza o tym, że są procesory inne niż x86, znajduje się na poziomie 7.

Tak więc Twój kolega prawdopodobnie identycznie zareagowałby widząc na ekranie AmigaOS 4, co najwyżej zapytałby "Co to za biedna dystrybucja...?" .

[#40] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #37

To żaden argument. Podobnie zapytał kolega ze studiów, kiedy przyszedł do mojego pokoju w akademiku pomóc skonfigurować bezprzewodowy internet. A mój blat wówczas wyglądał tak.

[#41] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@G. Kraszewski, post #39

"Tak więc Twój kolega prawdopodobnie identycznie zareagowałby widząc na ekranie AmigaOS 4, co najwyżej zapytałby "Co to za biedna dystrybucja...?" ."

Nie zapominajmy o AROSie.

[#42] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@reactor, post #37

A potrafisz procentowo jak bardzo windows 7 jest podobny do windows vista? Ja nie potrafie tak procentowo okreslac.

Nie miałem Visty ani 7, zresztą nie twierdzę że jeden czerpie garściami z drugiego itd., więc nie muszę określać...

A z reszta zobacz moja odpowiedz w #25.

No właśnie nie odpisałem na tego posta, a to dlatego że napisałeś mi "Zobacz lister ze MOS 0.4." No a ja nie mam wersji 0.4 więc nie mam jak sprawdzić (zresztą 0.4 na moim eMacu nie da się odpalić).

[#43] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@G. Kraszewski, post #39

Dobre, uśmiałem się do łez! OK
[#44] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@recedent, post #40

Jesteś złym i okrutnym człowiekiem! :)
[#45] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@madman15, post #44

Duzo wczesniej powiadasz... wiec pokaz mi tez obrazek z Linuksa ktory tak wczesniej wygladal

KDE postało w 1996 roku, więc...
No to popatrz jeszcze raz Kolego i odpowiedz sobie, tak szczerze - ktore okienka sa bardziej podobne do siebie.

ktoś obciął metacity z okna nautilus'a
Gnome niestety, podobnie zresztą jak całe GTK (jak dla mnie) ssie. Od strony wyglądu jeszcze da się jakoś ustawić, od strony użytkowania niezabardzo.

GTK w tej postaci co jest może nie jest doskonałe, pisanie motywów do Gnome czasem może denerwować bo GTK jest trochę ograniczone. Ale jeśli chodzi o funkcjonalność kolego to myśle, że nie wiesz o czym mówisz.
W kwestii upodabniania się do Linuksa, proponuję dwa obrazki:

Czemu szerzysz dezinformację. Podajesz okno z Workbench'a i okno konsoli tekstowej i porównujesz
Co do podobieństw: teraz gdy praktycznie nie wiele da się wymyśleć nowego to normalne, że systemy będą do siebie podobne. Równie dobrze można powiedzieć, że wszystkie systemy rżną z Pilot'a, który chodził na Xerox Star.

[#46] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@QkiZ, post #45

Czemu szerzysz dezinformację. Podajesz okno z Workbench'a i okno konsoli tekstowej i porównujesz

Bo nie chodziło mi o podobieństwo zewnętrzne, tylko o kopiowanie rozwiązań wewnętrznych systemu. No ale jak widzę 99% ludzi porównuje po wyglądzie ikon i ramek okien...

[#47] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@G. Kraszewski, post #20

Ooo , swietne porownanie OK

Czyzby to byl linux z mc i drugi linux w jakims gnome?

[#48] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@QkiZ, post #45

Opus 5.5: 1996-08-01 i juz mial takie panele a nawet wersja 5 tez je miala o rok wczesniej.
Na reszte odpowiedzial ci Krashan, jakbys nadal nie rozumial to .so-bie poczytaj na temat tychze obiektow ;)

[#49] Re: Morphos - Linux look'n'feel

@QkiZ, post #45

Nie wiem dlaczego tak myślisz, nie podałem nawet żadnego konkretnego przykładu. Dla mnie Nautlius w Gnome był po prostu mega denerwujący, do całej reszty można się przyzwyczaić, część była nawet dobra. Jako, że nie muszę z nim się już męczyć to nie będe opowiadał szczegółów. Możemy wrócić do tej rozmowy gdy wyjdzie Debian 6, wtedy zainstaluje na czysto i spróbuję raz jeszcze :). Dodam, że lister w Magellanie też mnie nie przekonał, konkretnie operacje myszką na plikach, ale wiem, że część osób preferuje Magellanowy sposób niż Ambientowy i nie mówię im, że nie wiedzą o czym mówią ;).

Ostatnia modyfikacja: 24.11.2010 23:15:22
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem