[#1] AMIGA ONE X1000
Napiszę to jeszcze raz i to będzie ostatni raz, bo mi mailman zamknął poprzedni wątek.

Hyperion dostał prawo do marki Amiga One od Amiga Inc. Zgadza się?

Nikt nie może sobie przypadkowo nazwać komputer "Amiga Two" czy "Amiga Four" według własnego widzimisię. Zgadza się ?

Jedynie właściciel praw do marki Amiga może pozwolić używać tej nazwy. Zgadza się?

Skoro HyperionA-Eon ma prawa do używania marki Amiga One od firmy, która posiada prawa do Amigi to jest to Amiga. Zgadza się ?

[#2] Re: AMIGA ONE X1000

@cacodemon666, post #1

Nie, to nadal jest "amiga one" i "amiga two" a nie Amiga.
Dla mnie to sa podrobki i prosze nie pisac ze a inc to dala/sprzedala czy wylicencjonowala. Hyperion przemoca (sadownie) wydarl od nich ten zlepek slow.

[#3] Re: AMIGA ONE X1000

@cacodemon666, post #1

Skoro HyperionA-Eon ma prawa do używania marki Amiga One od firmy, która posiada prawa do Amigi to jest to Amiga. Zgadza się?

Skoro wszystkie żyrafy są wysokie i mój brat jest wysoki, to mój brat jest żyrafą. Zgadza się?

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2010 20:27:40
[#4] Re: AMIGA ONE X1000

@cacodemon666, post #1

Chciałem ustosunkować się do tego zagadnienia.

Ależ kochani, Hyperion dostał pełne prawa do źródeł systemu AmigaOS3.1 i prawo do rozwoju systemu AmigaOS4.x, a A-Eon jest firmą, której zadaniem jest wyprodukować sprzęt, na którym ten system będzie działać, czyli naturą rzeczy AmigaOne jest to pewna kontynuacja linii Amig, na których działa AmigaOS. Czy sugerujecie, że A-Eon nie ma prawa do użycia nazwy Amiga One X1000? Teraz w związku z wyprzedażą licencji przez Amiga Inc. takie tezy się pojawiają. No bo według mnie ma prawo, za dużo ludzi teraz stoi za tym systemem i komputerem, oficjalne obchody 25. lecia Amigi stały pod znakiem właśnie AmigiOne X1000. Raczej nie przewiduję jakichś nowych procesów, których stronami byłyby Hyperion i A-Eon oraz Amiga Inc., bo przecież doszło do ugody.

Teraz z drugiej strony barykady pojawia się Natami z prawdopodobnym AROSem, która cieszy się zaufaniem i zainteresowaniem społeczności amigowej. Spodziewam się dużego sukcesu tego projektu, jak już będzie ukończony. Natami-Team nie uzurpuje sobie prawa do nazwy Amiga, no i teraz planują wykorzystać system, który będzie zastępcą AmigaOS3.1, dlatego pewnie nie będą mieli konfliktów prawnych.

Z kolei kwestia Commodore USA to już jest pewnego rodzaju przegięcie moim zdaniem, mam wrażenie że Amiga Inc. mogłaby tworzyć telefony komórkowe w związku z projektem Amiga Anywhere i nadal sygnować to nazwą Amiga. Ale co zrobić, mają do tego prawo, w końcu posiadają na własność te nazwy. Tylko, że dysponują nimi w bardzo ciekawy sposób. Starają się być na czasie i uczynić z Amigi nowoczesne narzędzie (technologia Amiga Anywhere, albo Amigi z procesorem x86), co im się bardzo chwali, ale według mnie trzeba bazować na tym co już istnieje, a nie tworzyć coś zupełnie nowego. Dlatego, że ich projekty jeszcze nie doczekały się realizacji. A projekty Hyperionu, które bazują na istniejących rozwiązaniach doczekały się realizacji.

Chciałbym tylko wywnioskować, że społeczność AOS4.x jest dość spora i duża część ludzi zaufała tym firmom, trudno żeby dostali teraz cios w plecy w postaci zmiany "oficjalnej" linii Amigi. Ale czas pokaże.

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2010 21:09:43
[#5] Re: AMIGA ONE X1000

@Minniat, post #4

Czy sugerujecie, że A-Eon nie ma prawa do użycia nazwy Amiga One X1000?

Kto sugeruje i gdzie?

[#6] Re: AMIGA ONE X1000

@G. Kraszewski, post #5

Kto sugeruje i gdzie?

Tak zrozumiałem wypowiedź o uznawaniu AmigiOne X1000 za "podróbkę" Amigi? Tylko, że czego to miałaby być podróbka? Podróbka to coś co próbuje w dość marny sposób naśladować oryginał, a w przypadku Amigi One X1000 nie ma takiego "oryginału". Sama w sobie jest oryginalnym produktem.

[#7] Re: AMIGA ONE X1000

@Minniat, post #6

Aaa, tak, AmiChris się gorączkuje zbędnie. Ja nie mam wątpliwości - AmigaOne X1000 nie jest żadną podróbką Amigi, ani Amigą. Jest komputerem marki "AmigaOne".

[#8] Re: AMIGA ONE X1000

@G. Kraszewski, post #7

Ja mowie to samo tylko wskazuje rzecz oczywista, ze to jest podrobka bo probuje sie wmawiac ludziom, ze to komputer marki amiga.
Przeciez to oczywiste ze jest to komputer marki "amigaone" a nie zadna Amiga.
Uwazam, ze hyperion w ten sposob jedzie na marce Amiga.

[#9] Re: AMIGA ONE X1000

@G. Kraszewski, post #7

Jest komputerem marki "AmigaOne"...który całkiem przypadkiem zasuwa na systemie AmigaOS, do którego Hyperion ma pełne i niezbywalne prawa.

Szkoda, że Hyperion nie przewidział w najczarniejszych scenariuszach, że zostawienie AINC w spokoju znaku towarowego "Amiga" otworzy furtkę dla rzeszy frustratów i sceptyków, którym nic i nikt nie dogodzi.
Zbiorę kiedyś do kupy te wasze wypociny negujące amigowość X1000 i wyślę do poczytania Trevorowi. Gość nie ma bladego pojęcia, że jego szczytna idea wskrzeszenia marki Amigi, wprowadziła do mosowego towarzystwa niemały zamęt i dała pretekst do ogłupiania opinii publicznej. Zrobię to jednak po premierze nowej Amigi, bo jeszcze by mi się się gość wycofał z projektu.

[#10] Re: AMIGA ONE X1000

@AmiChris, post #8

Markę AmigaOne stworzyła firma Amiga.
[#11] Re: AMIGA ONE X1000

@cacodemon666, post #9

Na komputerze marki "Pegasos" też zasuwa AmigaOS. I coś z tego wynika? Taki argument możesz sobie do kieszeni wsadzić.

wprowadziła do mosowego towarzystwa niemały zamęt

Jaki zamęt? MorphOS-owcy mają swój system, znacznie lepszy od AmigaOS 4 i sprzęt na którym on działa, znacznie tańszy od tego, na co są skazani użytkownicy AmigaOS 4 (a jeżeli pominiemy X1000, której się na razie nie da kupić, również znacznie szybszy).

dała pretekst do ogłupiania opinii publicznej

Przecież exec.pl nie ma monopolu na ogłupianie opinii publicznej .

[#12] Re: AMIGA ONE X1000

@adam_mierzwa, post #10

A nie zastanowilo cie dlaczego amigaone a nie amiga?

[#13] Re: AMIGA ONE X1000

@AmiChris, post #12

Zastanawiało. Dopóki Bill McEwen nie napisze autobiografii, będę musiał z tym żyć w niepewności
Ale co to zmienia? Zobacz na nazewnictwo Apple, masz dziś Macintosha?
AmigaOne traktuję jako nową linię komputerów. Tak, jak są linie komputerów typu eMAc, iMac i.td.
Marka pochodzi od firmy Amiga, system też, o co chodzi?
[#14] Re: AMIGA ONE X1000

@AmiChris, post #12

A nie zastanowilo cie dlaczego amigaone a nie amiga?

A nie zastanawiało cie dlaczego amigacdtv, a nie amiga?
[#15] Re: AMIGA ONE X1000

@Radov, post #14

A co to takiego niby jest/bylo "amigacdtv"?

[#16] Re: AMIGA ONE X1000

@Hareton, post #15

Powinno być rozdzielnie. Co nie zmienia, że zamiast numeru był jakiś "przyrostek".
[#17] Re: AMIGA ONE X1000

@Hareton, post #15

Jeden z modeli komputerów Amiga. Napiałem bez spacji po "Amiga", bo zauważyłem, że panuje tu taka dziwna modelu by nie oddzielać marki komputera od jego modelu. To tak przy okazji pytania AmiChrisa, odpowiedź:
dlatego używamy przyrostków, bo bez nich nie da się wskazać konkretnego modelu komputera. Mogę powiedzieć: "mam Amigę" - ale jaki model? cdtv? one? 500?

A jeśli chodzi o kwestie: "marketing bez licencji na słowo Amiga", to Hyperion (najprawdopodobniej) może zrobić tak:

Nowa Amiga(tm) One X1000

(pitu pitu)

Amiga - is a trademark registered by Amiga Inc.

Na koniec można jeszcze dopisać po norwesku, że użycie słowa "Amiga" przez Hyperion definiowane jest odpowiednią umową licencyjną:)

Ewentualnie:
Amiga One (tm) - is a trademark registered by Amiga Inc.
:)
[#18] Re: AMIGA ONE X1000

@cacodemon666, post #1

Prawdziwa Amiga jest tylko jedna - Amiga 68k. Kontynuacją Amigi 68k jest/będzie Natami.
To tyle o "prawdziwych" Amigach, którymi są Amigi 68k.

Reszta komputerów o nazwie Amiga (czyt. Amiga ONE, Amiga C=, telefon Amiga i Amiga pralka), nawiązują do prawdziwych Amig tylko nazwą.

To nawiązanie nie jest dużo warte dla środowiska prawdziwych Amigowców, czyli użytkowników Amig 68k, teraz lub kiedyś.
Podsumowując - prawdziwe Amigi, to Amigi 68k.

Dzisiejsze nowoAmigowanie, nie polega już na sprzęcie.
AmigaONE, Sam, Pegazos2, nie są już Amigami które stworzyły nasze środowisko. Są to zwykłe komputery pecetopodobne.
NowoAmigowanie polega na używaniu amigowych systemów, np. AmigaOS4.
Sprzęt w nowoAmigowaniu nie ma żadnego znaczenia, jest tylko odpalaczką systemu AmigaOS4 i kompatybilnych.
[#19] Re: AMIGA ONE X1000

@adam_mierzwa, post #16

Powinno być rozdzielnie. Co nie zmienia, że zamiast numeru był jakiś "przyrostek".

Jeśli już to Commodore Dynamic Total Vision, słowa Amiga tam nie było nigdzie ani w formie przyrostka, ani w żadnej innej.
Oznaczenie modelu to CD-1000 (a nie A-...), tak więc CDTV to nie Amiga, chociaż korzysta z dobrodziejstw płyty głównej Commodore Amiga 500.

[#20] Re: AMIGA ONE X1000

@Andrzej Drozd, post #18

Do wszystkiego co napisałeś powinieneś napisać "moim zdaniem". Mój Blizzard PPC i BVision aż się grzeją ze złości, że ktoś uważa je za nieamigowe ;) NatAmi może i jest amigowa (sam jestem fanem tego projektu), ale PowerPC jest amigowy w równym stopniu. Jest to procesor, który ja osobiście uważam za naturalne rozwnięcie M68k. AmigaOS4 jest za to zaadaptowaniem AmigaOS3 na procesory PPC (MorphOS też jest czymś takim, tylko że jest jego nieoficjalnym rozwinięciem - spoza głównego nurtu). Do tych definicji nie powinno się mieć większych zastrzeżeń.

Sam uważam, że AmigaOS4 jest troszkę nieefektywny i niewydajny w stosunku do AmigaOS3, wprowadza niepotrzebne rzeczy do naszego systemu jak np. "przesuwanie okienek wraz z zawartością", czy tryby 16-24bit na Workbenchu (ja rozumiem, że ktoś lubi ładne kolorowe blaty, ale do poważnej pracy przy komputerze wystarczą 256 kolory - przynajmniej dla mnie, a kolorowy blat jest tylko rzeczą, którą można się pochwalić przed kolegami). Kiedyś do pracy biurowej wystarczyło zaledwie kilka kolorów. Bardzo lubię używać Workbencha i AmigaOS3.5 w trybach karty graficznej ze względu na szybkość działania i wystarczą mi te 256 kolory. No i ten system posiada ogrom sterowników, więcej oprogramowania itd.

Chciałbym przypomnieć, że AmigaOS pochodzi od systemu Unix (choć niektórzy twierdza, że też POSIX) i bierze od niego to co najlepsze (a ten system musiał być efektywny w czasach, gdy nie był dostępny równie wydajny sprzęt co dziś), a obecnie niestety zasobożerny Linux próbuje zawładnąć naszą przyjaciółką :P.

Musze przyznać, że troszkę zastanawia mnie po której stronie się opowiedzieć. Z jednej strony AmigaOS4 ze swoimi warstwami abstrakcji, emulacją, a z drugiej NatAmi bez tych warstw abstrakcji, bez emulacji. Szczerze mówiąc czuję sympatię do obu tych projektów i życzę im wszystkiego dobrego.

Zgodzę sie co do tego, że AmigaOne X1000 jest komputerem klasy AmigaOne, a nie nowym modelem Amigi. Nie można go stawiać na równi z Amigą CDTV, bo nie posiada układów specjalizowanych Amigi i nie zapewnia ani sprzętowej ani programowej kompatybilności z Amigą.

[#21] Re: AMIGA ONE X1000

@Minniat, post #20

Mój Blizzard PPC i BVision aż się grzeją ze złości, że ktoś uważa je za nieamigowe

Nie uważam ich za nieamigowe. Sam mam te rozszerzenia w A1200.
Są to rozszerzenia do prawdziwych Amig :)
Fajnie będzie gdy PPC (na karcie) doczeka się także Natami - dzięki czemu będzie można odpalić AOS4.1 Classic.

Musze przyznać, że troszkę zastanawia mnie po której stronie się opowiedzieć

Nie daj się zwariować. Po prostu klasykuj na prawdziwych Amigach 68k i popieraj wszystkie nowoamigowe projekty, czyli AOS4, MOS i AROS. To jest najlepsze rozwiązanie.
A ludziom o skrajnych poglądach (jakim jest np. Caco666), trzeba wałkować aż do znudzenia, że nietolerancja jest formą nacjonalizmu/nazizmu/faszyzmu i Amigowcy nie chcą tolerować takiego zjawiska. :)

Ostatnia modyfikacja: 07.11.2010 10:14:05
[#22] Re: AMIGA ONE X1000

@Andrzej Drozd, post #18

Prawdziwa Amiga jest tylko jedna - Amiga 68k.

Prawdziwa Amiga jest tylko jedna - Amiga PowerPC.
Reszta to stare złomy.

Kontynuacją Amigi 68k jest/będzie Natami.

Natami będzie tylko kolejnym emulatorem.
Jeśli w ogóle będzie, bo jak na razie od lat są tylko zapowiedzi że będzie.

Reszta komputerów o nazwie Amiga (czyt. Amiga ONE, Amiga C=, telefon Amiga i Amiga pralka), nawiązują do prawdziwych Amig tylko nazwą.

I co najważniejsze systemem operacyjnym.

To nawiązanie nie jest dużo warte dla środowiska prawdziwych Amigowców, czyli użytkowników Amig 68k, teraz lub kiedyś.
Podsumowując - prawdziwe Amigi, to Amigi 68k.

Dzisiejsze nowoAmigowanie, nie polega już na sprzęcie.

Polega jak najbardziej.
Procesor musi być PowerPC.

AmigaONE, Sam, Pegazos2, nie są już Amigami które stworzyły nasze środowisko. Są to zwykłe komputery pecetopodobne.

I bardzo dobrze.
Trzymają się ściśle wytycznych Commodore.
AmigaOne to Amiga jaką Commodore wyprodukowałoby w 2002 roku, gdyby istniało.

NowoAmigowanie polega na używaniu amigowych systemów, np. AmigaOS4.

Amigowanie od wprowadzenia na rynek Amig 1200 i 4000 polegało na używaniu systemu.
Commodore wyraźnie w dokumentacji dla programistów napisało że
następne Amigi nie będą zgodne na poziomie rejestrów.

Sprzęt w nowoAmigowaniu nie ma żadnego znaczenia, jest tylko odpalaczką systemu AmigaOS4 i kompatybilnych.

Ma znaczenie.
Procesor musi być 68k lub PowerPC, bo tylko takie działały w oryginalnych Amigach wyprodukowanych przez Commodore z systemem Amiga Os.
A że sensownych 68k po prostu nie ma, to inna sprawa.

[#23] Re: AMIGA ONE X1000

@qwerty40001, post #22

Nie znasz się. :P
[#24] Re: AMIGA ONE X1000

@qwerty40001, post #22

Procesor musi być 68k lub PowerPC, bo tylko takie działały w oryginalnych Amigach wyprodukowanych przez Commodore z systemem Amiga Os.

To proszę o jakiegoś linka do Amigi z procesorem PowerPC wyprodukowanej przez Commodore.
Jeśli chodzi o karty turbo Phase5 to one jak dla mnie są osobną sytuacją. PowerPC na tych kartach to zwykle koprocesor. Nie zapominajmy też o kartach z procesorami Intela które także były do Amigi (co więcej - były produkowane przez samo Commodore).
[#25] Re: AMIGA ONE X1000

@madman15, post #24

Jeśli chodzi o karty turbo Phase5 to one jak dla mnie są osobną sytuacją.

No cóż to twój problem.

PowerPC na tych kartach to zwykle koprocesor.

Nie.
W WarpUp programy powerpc są wykonywane w tej samej przestrzeni adresowej co 68k.
Dzielą razem z 68k te same struktury systemowe.
Po za tym jest Amiga Os 4.0 na klasyka.

Nie zapominajmy też o kartach z procesorami Intela które także były do Amigi (co więcej - były produkowane przez samo Commodore).

To osobny komputer, działający pod innym systemem operacyjnym.
Procesor 8088 nie dzieli pamięci z procesorem 68k w Amidze.

[#26] Re: AMIGA ONE X1000

@qwerty40001, post #22

Zaraz, chcesz powiedziec, ze Commodore wzieloby plyte glowna "z polki" (wlasciwie to z magazynu upadlego producenta), przeflashowalo UBootem i nazwaloby to zbugowane cos bez DMA AmigaOne?

[#27] Re: AMIGA ONE X1000

@qwerty40001, post #25

PowerPC do czasu systemu MorphOS był tylko koprocesorem i tyle. Tylko MorphOS/AmigaOS 4 korzystają z PowerPC jako głównego procesora, nie zmienisz tego.
[#28] Re: AMIGA ONE X1000

@madman15, post #27

PowerPC do czasu systemu MorphOS był tylko koprocesorem i tyle.

A WarpUP?
[#29] Re: AMIGA ONE X1000

@qwerty40001, post #28

WarpUp nie przyspieszy mi już napisanego oprogramowania.
[#30] Re: AMIGA ONE X1000

@qwerty40001, post #28

A WarpUP?

WarpUP nie jest samodzielnym systemem operacyjnym. Może działać tylko w połączeniu z AmigaOS.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem