@lord_spider,
post #19
Nie ja wyskoczyłem z tym przykładem (amigacdtv) ale ok.
Linia Amigi klasycznej się kończyła, razem z powolną śmiercią 68k. Ostatnie modele to nie były Amiga 5000 i t.p. Po CDTV w 91' (która nie miała słowa Amiga na obudowie w nazwie tak jak wspomniałeś), były jeszcze Amigi 600/4000/1200, ale później Amiga CD32. Dalej - niedoszłe Amiga Walker i Amiga MCC. Numeracja została zarzucona.
Powstała nowa linia komputerów PowerPC o nazwie AmigaOne i ma ona swoją kontynuację w modelu AmigaOne X1000.
Mnie przedziwne konstrukcje logiczne (zresztą zmieniające się) kolegów nie interesują. Marka AmigaOne pochodzi od firmy Amiga, system też, i to jest poza dyskusją.
Może i fajnie by było, gdyby twórcy NatAmi dogadali się z A-Eon/Hyperion i powstała np. nowa amigowa marka/linia komputerów AmigaClassic (czy coś w tym stylu). Oraz "kiedyśtam" cała gama urządzeń o różnorodnych nazwach tak jak w Apple (czyli nie Macintosh xxx, tylko eMac,iMac, MacBook, MAc mini, iPad - analogicznie amigowe nazwy).
Na dziś mamy rozwój AmigaOS na PPC, i próbę reaktywacji Amigi w oparciu o linię AmigaOne.