[#1] C64 nowa reklama
Nie wiem, może już ktoś wrzucał.

http://tinyurl.com/6hxb7cd

Ostatnia modyfikacja: 06.04.2011 08:35:17
[#2] Re: C64 nowa reklama

@il_capitano, post #1

ehehe niezla plota

[#3] Re: C64 nowa reklama

@il_capitano, post #1

Fragment komentarza pod newsem
"Gdyby zrobili na nowo zwykłego 8-bitowca to byłoby
coś."

I weź tu zgadnij jak tu zadowolić potencjalnego nabywcę.
[#4] Re: C64 nowa reklama

@adam_mierzwa, post #3

Nie tak dawno Individual Computers zrobił dwa nowe ośmiobitowce...

http://www.vesalia.de/e_commodoreone.htm

http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm (może działać jako cart do C64 lub po podłączeniu klawiatury PS/2 i zasilania samodzielny komputer z sprzętową emulacją C64 - bez potrzeby posiadania C64)

[#5] Re: C64 nowa reklama

@strim, post #4

Strim, C=1 to staroć... I nie zrobił go I.C. ale Jeri Elsworth (prawdę mówiąc był to "development board" dla C64DTV). I.C. to producent, choć Jens podobno sporo poprawek PCB robił.

A Chameleon to rozwinięcie idei 1541Ultimate ;) Tylko, że w przeciwieństwie do 1541U nie jest open source...

[#6] Re: C64 nowa reklama

@konrad_0x42, post #5

Chameleon to moim zdaniem przerost formy nad treścią - 1541 Ultimate II to naprawdę wszystko czego potrzeba do komodorka (no może w sofcie dodadzą funkcję dostępu bezpośrednio do karty z C64). Kart jest naprawdę świetny, polecam :)

[#7] Re: C64 nowa reklama

@il_capitano, post #1

Odnośnie CommodoreUSA: http://ca-fan.pl/felietony/koniec-marzen

[#8] Re: C64 nowa reklama

@Shoonay, post #7

Felieton z 27 listopada 2010. Minęło kilka miesięcy.
Ja tam wierzę, że coś mają. Czekam na pierwsze recenzje od pierwszych nabywców.
[#9] Re: C64 nowa reklama

@konrad_0x42, post #5

@konrad_0x42

to o staroć... I nie zrobił go I.C. ale Jeri Elsworth (prawdę mówiąc był to "development board" dla C64DTV).

Jak na warunki C64 to dalej nowość ;)

Podobno Commodore One był wspólnym dziełem Jeri i Jensa z Individual Computers. Sprawa była okraszona dość głośnym skandalem po tym jak ona któregoś dnia opusciła IC, zabrała ze sobą plany Commodore One i za ich plecami stworzyła C64TV... Jak było naprawdę widzą pewnie tylko oni.

@gorzyga
przerost formy nad treścią

Nie uważam by scandoubler do C64 był przerostem formy nad treścią. Szkoda oczu na siedzenie przed TV.

[#10] Re: C64 nowa reklama

@adam_mierzwa, post #8

http://www.commodoreusa.net/CUSA_C64Select.aspx

Cóż, jak dla mnie fenomenalna sprawa.
Gdyby te Amigi , które mają w planie zrobili by podobnie .....jeden klik i sprzętowe WinUAE - czegóż chcieć więcej.

Generalnie , na takim C64 zaczynam się zastanawiać - świetnie by to wyglądalo na biurku!!!!!

P.S. w tym tygodniu odbieram MacaMini, 64MB VRAm. Mam nadzieję, że moje sceptyczne nastawienie do Morph'a ulegnie zmianie.

[#11] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #10

P.S. w tym tygodniu odbieram MacaMini, 64MB VRAm. Mam nadzieję, że moje sceptyczne nastawienie do Morph'a ulegnie zmianie.

Biorąc pod uwagę, że na przeciętnego peceta z Ubuntu w obudowie imitującej C64 reagujesz "Czegóż chcieć więcej?", moje sceptyczne nastawienie do zmiany Twojego sceptycznego nastawienia nie ulega zmianie.

[#12] Re: C64 nowa reklama

@il_capitano, post #1

To jest na CD-ACTION:

C64

A i w Zetce mówili że to coś kosztuje ~$699 w USA.

[#13] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #10

Gdyby te Amigi , które mają w planie zrobili by podobnie .....jeden klik i sprzętowe WinUAE

Hę? Co to jest "sprzętowe WinUAE"? A ten ich "jeden klik" to dopiero w planach jest (jak już będzie gotowy nowy super Commodore OS - czyli już za momencik, już za chwileczkę...).

P.S. Tak czy siak, ponieważ wątek dotyczy komputera Commodore, przenoszę go do działu "Hyde Park".

[#14] Re: C64 nowa reklama

@recedent, post #13

Panowie, o nowym C64 jest już głośno na całym świecie - nawet w polskiej TV regionalnej poświęcono mu sporo miejsca - moda na retro granie, retro maszyny zaczyna być coraz popularniejsza!!!!Takiego show nie potrafiła zrobić żadna post-amigowa firma na przestrzeni ostatnich 16 lat!!!!!!
Fajnie!

Swoją drogą, życzę C= USA sukcesu ! Jeśli im wyjdzie z C64(a hype jest taki, że raczej na faila się nie zanosi) mają szanę ponownie wypromować markę Amiga! Generalnie z tą retro obudowa trafili idealnie!!!!

Życzę im powodzenia. Swoją drogą, jeśli te ich Amigi /na chwilę obecną design mnie nie rusza/ będą kontynuować tą filozofię, to w wielu domach pojawią się nowe AMIGI!!!!!
Argh, gdyby tak obudowa z A500 z nowoczesnymi bebechami , Windowsem 7 możliwością wyboru w boot-options startu od razu z Win-UAE - tego szukam!
Pewnie nie tylko ja!

[#15] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #14

tylko nie z Windows 7, to najwiekszy gniot wszechczasow, choc Vista chyba jest wiekszym gniotem :)

[#16] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #14

Hmm... O ile PC w obudowie C64 wyglada fajnie i czuc z tego jakis klimat, to wizja amigowej klawiaturki na biurku w podobnej roli mnie jakos nie rusza. Co jest o tyle dziwne, ze z C64 nigdy nie mialem do czynienia.

[#17] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #14

O w morde, C64 z intelem w bebechach, Amiga 500 z Windowsem 7. Jakie nowe C64? To potwarz dla C64, o A500 z Win7 już nie wspomnę.
Świętokradztwo.

[#18] Re: C64 nowa reklama

@frywolny_marian, post #17

http://bits.blogs.nytimes.com/2011/04/06/the-new-commodore-64-updated-with-its-old-exterior/?ref=technology

Hmn, Windows IMHO obecnie jest świetny. Wygodny. Bezproblemowy.
Swobodnie użytkuje go moja żona, ba - matka podobnie. Orócz systemu Microsoftu w miarę swobodnie użytkują Ios'a. Za tą ogólną przystępność te systemy są nieocenione!!!

Dla mnie system Microsoftu jest idealny. A Vistę uwielbiam za stabilność :) :P
Swoją drogą, męcząca jest ta nagonka na Microsoft - życzę każdemu użytkowania czegokolwiek z takim supportem , jaki obecnie swym klientom oferuje Microsoft. I IMHO żadne forum takiej pomocy nie zastąpi.....

Pozdrawiam

[#19] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #14

Argh, gdyby tak obudowa z A500 z nowoczesnymi bebechami , Windowsem 7 możliwością wyboru w boot-options startu od razu z Win-UAE - tego szukam!

Obudowa Jest Najważniejsza? Trochę żałosne, przyznam...

[#20] Re: C64 nowa reklama

@G. Kraszewski, post #19

Fakt, że na tej obudowie będzie logo czyni ją nieco mniej żałosną, niemniej tylko troszeczkę. :)

[#21] Re: C64 nowa reklama

@il_capitano, post #1

A ta wiadomość nie podana została przypadkiem 1 kwietnia?

[#22] Re: C64 nowa reklama

@recedent, post #20

Nic w tym żałosnego. Komuś się chciało przybliżyć do oryginału tak bardzo jak to możliwe.
Czyli co - jak ktoś zrobi obudowę na amisprzęt o wyglądzie Amigi drzemy się "żałosne"?
Abstrahując od "reaktywacji" - obudowa współcześnie jest bardzo oryginalna
i nawet jako domowy pecet podoba się (opinia nie moja, osób które nie miały styczności z oryginałem).
Ciekawi mnie ta klawiatura, a raczej korzystanie z niej pod Windows (czy będą do wykorzystanie klawisze funkcyjne, bo standardowych F brak)).
[#23] Re: C64 nowa reklama

@adam_mierzwa, post #22

Czyli co - jak ktoś zrobi obudowę na amisprzęt o wyglądzie Amigi drzemy się "żałosne"?

Ty się może drzesz... Ja mówię. Tak, uważam, że wsadzenie płytki z Atomem i Windows 7 do pudełka podobnego do A500 i nazywanie tego Amigą jest żałosne. Ludzie którzy coś takiego kupują i stwierdzają "tada, znów po latach jestem amigowcem" – również. No ale, wszystkiego najlepszego dla Commodore USA i zawojowania rynku życzę...

[#24] Re: C64 nowa reklama

@G. Kraszewski, post #23

Twój przykład (płytki z Atomem i Windows 7) - tu się zgodzę. A przełożenie MiniMiga do obudowy w stylu A500? Czasami granica jest cienka.
Tutaj jest coś więcej. Oprócz lepszego wczucia się w kontakt z oryginalnym Commodore C-64 (obudowa retro).
Mały "come back" komputera domowego - powrót do korzeni. Nie skrzynka, tylko komputer "w klawiaturze". Były i podobne próby, ale tylko tu udało się pogodzić retro (obudowa, emulator komodorka) ze współczesnym PC.
Nie wiem, pewnie inaczej to odbierasz - ale dla mnie to jest zatoczenie koła historii - możliwe, że po zachłyśnięciu się wzornictwem Apple będzie małe "odbicie" - właśnie w takie niby-retro, a nowoczesne "pod maską" komputery.
Dla mnie takie konstrukcje nie są zwykłymi podróbkami - wypuszczenie takiego czegoś jest bardzo oryginalne. Tzn. dużo zależy od dopracowania. Inne projekty z ich strony już nie budzą u mnie takich pozytywnych emocji.
[#25] Re: C64 nowa reklama

@G. Kraszewski, post #23

Tu nie chodzi o twierdzenie "jestem amigowcem".
Raczej o feeling, powrot do wspomnien. Mi takie cos pasuje, choc prawde mowiac, sprawdzilem jakby obudowa A500 sie komponowala ze sprzetem RTV i no coz, za duza :) -- obudowy z 8-bit lepiej sie w takie "retro" wpisuja. Byc moze po sukcesie new c64 goscie z C=USA wymysla cos fajnego!

Dla mnie wazny jest design, i jak najmniejsza ilosc miejsca zajmowana przez sprzet.

A do retro gamingu takie c64 jest idealne!

Fajnie gdyby ktos zreaktywowal w podobny sposob ATARI.

Pozdrawiam

[#26] Re: C64 nowa reklama

@adam_mierzwa, post #24

Twój przykład (płytki z Atomem i Windows 7) - tu się zgodzę. A przełożenie MiniMiga do obudowy w stylu A500?

Ale my tu nie rozmawiamy o MiniMigu, ten nowy "C64" ma przecież konkretne bebechy w środku i tak się składa, że to płytka z Atomem.

[#27] Re: C64 nowa reklama

@G. Kraszewski, post #26

A co gdyby na taki "atomowy" sprzet sprawic wersje morph'a. Jesli podadza specyfikacje sprzetowa nowych Amig made by C=USA, nie bedzie problemu z "mozliwymi" konfigami.
Jak juz bedzie ich kilka. Nie kilka miliardow, w jakich obecnie wystepuja PC :)
Podobnie z Aos4. Technologia PPC jest slepym zaulkiem. Do zadnej "fajnej" przyszlosci nas to nie zaprowadzi.
Za to Aros - gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta ? Dopieszczenie go pod dana konfiguracje sprzetu C=USA jest mozliwe , nieprawdaz ? :)

Apple swietnie zwachali zamiane PPC na Intel'a - na Mcbook'u mam Windowsa i MacOs'a.Bezproblemu.
I windows w praniu jest zdecydowanie lepszy. IMHO :)

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2011 12:32:04
[#28] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #27

A co gdyby na taki "atomowy" sprzet sprawic wersje morph'a.

A po co? Przecież i tak okaże się, że "windows w praniu jest zdecydowanie lepszy"...

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2011 12:36:33
[#29] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #14

Panowie, o nowym C64 jest już głośno na całym świecie - nawet w polskiej TV regionalnej poświęcono mu sporo miejsca - moda na retro granie, retro maszyny zaczyna być coraz popularniejsza!!!!

Jak kogoś kręcą retro maszyny, to sobie organizuje oryginalny sprzęt a nie jakieś dziwaczne wynalazki. Tyle w tym retro, co w odtwarzaczach CD stylizowanych na radia lampowe.
[#30] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #18

Hmn, Windows IMHO obecnie jest świetny. Wygodny. Bezproblemowy.

Nie wiem w czym jest swietny. To nie jest system dla zaawansowanego uzytkownika, a rzeczywistosc pokazuje, ze nawet dla zwyklego uzytkownika stanowi nie lada problem... To system ktory dominuje nad uzytkownikiem, a nie uzytkownik nad systemem. Uzytkujac Windows czlowiek czuje sie jak w BigBrotherze dla narkomanow lub psycholi. Windows Vista/7 to juz jest dla mnie totalna katastrofa, moze kilku ludzi na swiecie pojmuje ten systemie, bo ja do nich nie naleze. Czasami wydaje mi sie, ze XP juz prawie lapie, ale tylko wydaje mi sie, bo XP to zenada, a kolejne wersje NICZEGO! w zasadzie nie wnosza, poza zmianami wizualnymi itp. i bardzo bardzo kiepskiej jakosci strasznie powolnymi bajerami np: Aero (porownac wystarczy do Compiza, a kazdy system bez X'ow bedzie robil to lepiej).

Do wielu rzeczy uzytkuje Linux'a - stabilnosc, wygoda, pewnosc, doskonale systemy repozytoriow, dobrowolnosc, WOLNOSC!, nie jestem skazany na jedynie poSLUSZNE! wizje projektantow Windows.. itd... XP wetknieto mi do laptopa w standardzie, nigdy nie kupie swiadomie Windows, uzytkuje na nim kilka programow z przyzwyczajenia od lat... AOS3 (i chyba juz nawet MOS) mi sie podoba, byl to pierwszy OS jaki poznalem, uwielbiam amigowa filozofie w kazdym wydaniu, klasycznym i neoklasycznym :)... piekno i prostota geniuszu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem