[#31] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #27

Technologia PPC jest slepym zaulkiem

PPC na desktopach ma pod gorke, to prawda, ale nadal sa to najszybsze procesory na swiecie (np:POWER6) - IBM nie zrezygnuje z PPC i to mnie nadal przekonuje do PPC, choc sa b.drogie :). Dla Amigowcow to zadne pocieszenie na dzis, ale nigdy nic niewiadomo. Gdyby ktos chcial zrobic sprzet PPC w liczbie powiedzmy kilku tys. sztuk, moze zwrocic sie do IBM oraz kilku innych firm o dostepne procesory PPC. To bedzie jednak mialo sens dopiero jak calkowicie wykoncza sie maczki z G4/5, czyli za kilka lat :). Sprzet to naprawde mniejszy problem... Gorzej z oprogramowaniem, dlatego lepiej juz dzis rozwijac baze oprogramowania, zeby sens mialo wejscie w tworzenie nowego sprzetu (ze sterownikami) za kilka lat, bo bez tego to maczki wystarcza na b.dlugo...

A propos gier. Na wiele natywnych gier nie liczylbym, choc zawsze cos bedzie portowanego... Jednak wszystkie wiodace obecnie konsole oparte sa na PPC i to jest dobra wiadomosc dla planujacych tworzyc emulatory konsol... reszte zalatwi "sprzetowy" OGL :). Oprocz emulatorow roznych maszyn trzeba rozwijac "szybkie" przegladarki www (gry web to jednak przyszlosc),, ii oczywscie system...

---
Przejscie na Intela to porazka Apple. To tak jakby ktos przez 20 lat krzyczal, ze SLD jest najlepsze i w ogole ahoh, szczegolnie lepsze od PO, a po 20 latach wstapil do PO . Dla mnie taka postawa to nieporozumienie i ktos taki nie moze byc partnerem.

[#32] Re: C64 nowa reklama

@1989, post #31

Przejscie na Intela to porazka Apple. To tak jakby ktos przez 20 lat krzyczal, ze SLD jest najlepsze i w ogole ahoh, szczegolnie lepsze od PO, a po 20 latach wstapil do PO . Dla mnie taka postawa to nieporozumienie i ktos taki nie moze byc partnerem.

Ciekawe dla kogo to przejście było porażką ? Dla akcjonariuszy, bo obecna sprzedaż Apple jest z roku na rok coraz większa. Dla klientów ? Mają szybki, fajny sprzęt, za rozsądne pieniądze, prześliczny, z możliwością instalacji MacOS i Windows ? Nie rozumiem.......klienci są zadowleni, sprzęt schodzi jak ciepłe bułeczki i takie coś jest "porażką Apple" ?

Na szczęście klienci Apple /w tym i ja/ mają odmienne zdanie :)

Pozdrawiam

[#33] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #32

Na szczęście klienci Apple /w tym i ja/ mają odmienne zdanie

kienci Apple to wiekszosci ludzie ktorym mozna wmowic wszystko, tak zostali wyhodowani w tym wariatkowie. Specjalisci wiedza swoje i znawcy tematu rowniez :). Kapitalizm ma to do siebie, ze mozna wszystko zatuszowac i wszystko wypromowac, rowniez zamienic porazke w sukces, niejednokrotnie mielismy tego przyklad w histori. Ten sukces to nie jest zasluga Apple, to sukces komputerow PC, ogolnie, idei jaka stworzyla firma IBM i dlugo podtrzymywala swoja marka.

Nie interesuja mnie natomiast opinie pajacow i reszty przyglupow z wallstreet czy inne szulerni, bo ich pojecie sukcesu jest dla mnie, delikatnie mowiac, zbyt skrzywione

[#34] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #27

A to ciekawe:
"Technologia PPC jest slepym zaulkiem"
Sprawdź jakie procki masz w swoich konsolach :)

[#35] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #32

Apple ma z roku na rok coraz większe zyski, ale nie z komputerów. Obecnie komputery dla Apple stanowią mniej niż 20% dochodów.

[#36] Re: C64 nowa reklama

@Dorrr, post #34

Przy wielomilionowej produkcji sprzętu, przy zamkniętej architekturze hardware'owej jak PS3 - PPC, czy inne ustrojstwo spelni sie zawsze.
Konsole sprzedawane sa ponizej kosztow produkcji - wie o tym kazdy laik - z kompami tak niestety nie jest.

Przy sprzecie tworzonym w setkach egzemplarzy PPC- za drogie, bez sensu.

w przypadku kompow intel daje mozliwosc wyboru /systemu, latwiej portowac oprogramowanie/- PPC hermetyzuje oraz dzwiga koszt zakupu nie dajac w zamian nic. Okej,moze 20 ludzi bedzie sie jarac jaki to super elitarny sprzet. I z tego powodu tez sami sobie beda pisac soft na taki wyalienowany sprzet:)

Swoja droga, jak ktos chce wydajnego kompa - kupuje AlienWare :)

Konsole to konsole - kompy to kompy. W konsolach kompletnie nie obchodzi mnie hardware , mozliwosci - licza sie gry i fun jaki daja.

P.S = W ostatnim okresie Bozo narodzeniowym na swecie sprzedalo sie wiecej PS3 niz Amig w calej jej historii.

Ostatnia modyfikacja: 07.04.2011 23:11:54
[#37] Re: C64 nowa reklama

@AS, post #35

A w swiecie komputerow PC, komputery Apple to ile stanowia 0.1% czy 0.01%? ;) Takze przejscie na x86 niewiele dalo w takim razie. Mogli wiec zostac przy PPC.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2011 01:47:59
[#38] Re: C64 nowa reklama

@michalmarek77, post #25

Atari jest reaktywowane w postaci Atari Coldfire Project i podobnie jak NatAmi tez uzywa FPGA:

http://acp.atari.org/images/FireBee1nr5.jpg

Pozdrawiam:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem