[#1] Witamina B12
W odpowiedzi na post Benedykta z innego wątku.

Witamina B12 pochodzi od bakterii.

pieczarki [ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19552428 ],
pyłek pszczeli czyli kwiatowy [ http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html ],
specjalne płatki drożdżowe [ http://www.helfy.pl/drozdze-wegetarianskie-witamina-b12 ],
mleczko pszczele i to już chyba każdy wie [ http://www.nokaut.pl/szukaj/witamina-b12.html ].

Ponadto produkty nie tylko dla wegan są wzbogacane w witaminę B12.

JAK ODKRYTO WITAMINĘ B12

W 1926r. Whipple i współpracownicy ogłosili, że podawanie wątroby wykrwawionym psom przyspiesza ich powrót do zdrowia. Minot i Murphy podjęli dalsze badania kliniczne dowodząc, że wątroba jest skutecznym środkiem leczniczym w leczeniu niedokrwistości złośliwej.
W roku 1948 Rickes z współpracownikami po 6 latach żmudnych badań (oraz Smith i Parker), wyizolowali z wątroby czysty, krystaliczny związek o czerwonym zabarwieniu, który w dawkach kilku mikrogramów zapobiegał wystąpieniu niedokrwistości. Związek zawierał fosfor i kobalt - nazwano go początkowo witaminą B12, a potem kobaminą, kobalaminą itd.

Wkrótce odkryto, że bogatym źródłem witaminy B12 jest płyn fermentacyjny stosowany w hodowli Streptomyces griseus, z którego uzyskiwano streptomycynę.
W ten sposób wysiłkiem wielu ludzi udało się otrzymać swoisty i chemicznie czysty lek przeciw niedokrwistości złośliwej.

Ciekawostki o witaminie B12
 Witamina B12 uczestniczy w syntezie metioniny - hormonu, który m.in. przyczynia się do wykształcenia "ciepłych" uczuć: miłości , szczęścia i radości.
 Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie ludzkiej. Jej zapasy wystarczają na 3-6 lat prawidłowego funkcjonowania organizmu.
 Cukier, słodycze i napoje słodzone zaburzają środowisko naturalne flory jelitowej (drobnoustrojów występujących w jelicie człowieka) i obniżają wchłanianie witaminy B12.
 http://www.mz-verlag.de/heilpflanzenlexikon/sanddorn---hippophae-rhamnoides.html

Mam gdzieś jeszcze z uczelni patent na produkcję z drożdży i serwatki koncentratu witaminy B12.

[#2] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Ponadto produkty nie tylko dla wegan są wzbogacane w witaminę B12.

Proces ten jest zdrowy smaczny bez użycia chemii oraz pozbawiony cierpienia zwierząt?

Wbrew wcześniejszym poglądom, glony nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny, który w przypadku człowieka jest nieprzyswajalny i może utrudniać wchłanianie właściwej witaminy.

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/vitb12/b12.htm

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=5479203

http://www.chm.bris.ac.uk/motm/vitaminb12/structure.html

[#3] Re: Witamina B12

korekta - metionina to nie hormon, tylko aminokwas białkowy
[#4] Re: Witamina B12

Mam gdzieś jeszcze z uczelni patent na produkcję z drożdży i serwatki koncentratu witaminy B12

Polecam piwo. Najwięcej tej witaminy ma piwo ciemne.
Piwo wytwarza się z ziaren zbóż, wody i drożdży.

Dodane: czyli piwo jest afrodyzjakiem, dobrze gasi pragnienie, leczy wątrobę, korzystnie wpływa na pracę nerek, itd.

Każdy powinien wypijać dziennie przynajmniej jedno Karmi, zamiast Coca-Coli i tego typu świństw z aspartamem. :)

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2011 10:44:12
[#5] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #4

Problem leży w przekonaniach także Andrzeju.
Ja nie wypije trunku alkoholowego ażeby dawali mi 1000000zł nawet...
Nie i koniec ;) dla mnie piwo to to samo co narkotyk. Na Falę sprzeciwu nie będę musiał długo czekać w postach, bo kto nie pije piwa?

Jest mi dobrze na trzeźwo dobrze i już a piwo do życia nie jest mi potrzebne.

[#6] Re: Witamina B12

@bombermax, post #5

Ale Karmi Classic jest bezalkoholowe. :)
[#7] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #6

ale to nadal piwo :P no nie? :D

[#8] Re: Witamina B12

@bombermax, post #7

No, piwo, ale potraktuj ten napój jako zdrową i bezalkoholową multiwitaminę. Piwo to nie tylko witaminy z rodziny B, ale także wieeeele innych oraz wieeeele niezbędnych minerałów.

Po co truć się jakimiś multiwitaminami w tabletkach, słodzonymi aspartamem lub wydawać na drogie preparaty w aptece? Karmi ci to wszystko zastąpi. :)
[#9] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #8

Hmmm... no masz w sumie racje...

[#10] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #8

Ja również nie piję alkoholu. Po prostu mi nie smakuje. Nie ma nic do tego jak ktoś przy mnie pije o ile robi to w granicach rozsądku. Natomiast karmi uwielbiam i tym trunkiem można mnie zawsze i wszędzie przekupić :) Szczególnie Karmi smakuje mi przy gilu ( kiełbasa, kropniok, pieczona rybka) gdy dostarczam mojemu organizmowi jakże ważnych składników odżywczych. Dodatkowo mam pewność, ze mój posiłek NIE JEST obarczony niczyim cierpieniem.

Benedykt Dziubałtowski

[#11] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #8

wydawać na drogie preparaty w aptece

Vit. B 12 - 10 mikrogramów w tabletce, opakowanie 100 tabl. = 19,90 zł

Karmi, - ?? mikrogramów w butelce, opakowanie 0,5 l. = 2,99 zł

Opakowanie witaminy B12 z apteki wystarczy na 100 dni. Na ile wystarczy butelka Karmi?

[#12] Re: Witamina B12

@recedent, post #11

Opakowanie witaminy B12 z apteki wystarczy na 100 dni. Na ile wystarczy butelka Karmi?

dobre, ale jednak wypelniacze w karmi sa lepszej jakosci. naturalne, ekologiczne i w ogole ;). choc nie mam pojecia co to jest karmi.

[#13] Re: Witamina B12

@recedent, post #11

Karami to je ślonsko odmiana Karmi :D Jo zech je z Rybnika praje koło Katowic. Przeca jak by nie było jezech hanys ;)

[#14] Re: Witamina B12

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

> Proces ten jest zdrowy smaczny bez użycia chemii oraz pozbawiony cierpienia zwierząt?

To są takie witaminy dodawane do żywności: www.nokaut.pl/szukaj/witamina-b12.html

Ja mam teraz z Solgar 100mcg, ale i tak nie biorę całej tabletki, bo organizm tego nie wchłonie.

http://www.zdro-vita.pl/items_img/base_item_22808.jpg

SKŁAD:
Jedna tabletka zawiera: Składniki aktywne:
Witamina B12 (jako kobalamina) 100 µg - 10000 %DZS*

NATURALNE SUBSTANCJE POMOCNICZE:
Substancje Wypełniające:
fosforan dwuwapniowy,
celuloza mikrokrystaliczna
Substancje Przeciwzbrylające:
roślinny kwas stearynowy,
dwutlenek krzemu, stearynian magnezu**
Guma roślinna

* % realizacji dziennego zalecanego spożycia
** otrzymywany z roślinnego kwasu stearynowego

[#15] Re: Witamina B12

@wali7, post #3

> korekta - metionina to nie hormon, tylko aminokwas białkowy

Zgadza się, lecz nie chodzi o to, że metionina to hormon, tylko do procesu niezbędna jest witamina B12. Metionina w swojej cząsteczce zawiera atom siarki, dzięki której białka mogą utrzymywać bardzo skomplikowane przestrzenne kształty, zapewniające im odpowiednią aktywność, np. jako hormonom.

[#16] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #4

> Polecam piwo. Najwięcej tej witaminy ma piwo ciemne.

Piwo nie zawiera witaminy B12, tylko jej analog strukturalny.

> Piwo wytwarza się z ziaren zbóż, wody i drożdży.

Zwykłe drożdże nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny. Ponadto drożdże muszą przejść odpowiedni proces chemiczny. Jedząc przykładowo zwykłe drożdże piekarske możemy zachorować na drożdżycę.

[#17] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Ale kto tu mówi o zwykłych drożdżach?

Piwo = drożdże piwne/piwowarskie.
Tu jest np. link o pewnym preparacie - http://www.doz.pl/apteka/p22433-Vegevit_Witamina_B12_tabl._100_szt

No chyba że rzeczywiście w drożdżach piwnych nie ma B12, tylko inne B? Jak to jest?

Dodane: A tu pierwszy, lepszy link o piwie ciemnym i zawartości B12. Jeżeli to kłamstwo, to trzeba coś z tym w końcu zrobić - http://www.kulturystyka-online.pl/piwo-ciemne.shtml

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 00:16:45
[#18] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Metionina w swojej cząsteczce zawiera atom siarki, dzięki której białka mogą utrzymywać bardzo skomplikowane przestrzenne kształty, zapewniające im odpowiednią aktywność, np. jako hormonom.

Zawiera atom siarki, ale nie zawiera grupy tiolowej, więc nici z mostków dwusiarczkowych. Kombinuj dalej :)

[#19] Re: Witamina B12

@bombermax, post #7

Kefir też zawiera alkohol. I sporo innych, naturalnych produktów spożywczych także, bo fermentacja alkoholowa jest dosyć powszechna :)
[#20] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Metionina zawiera siarkę, ale nie uczestniczy w ustalaniu określonej konformacji białek (orientacji przestrzennej), gdyż nie tworzy wiązań dwusiarczkowych (S-S, odpowiedzialnych za stabilizację tzw. trzeciorzędowej struktury białek).
Takim aminokwasem jest za to cysteina (zawierająca także siarkę, ale w ugrupowaniu -SH, dzięki czemu może tworzyć wspomniane wiązania.... w metioninie siarka zablokowana jest dodatkową grupą metylową). Te wiązania spinają łańcuchy aminokwasów poskręcane w dosyć luźne struktury alfa i beta niczym spinacze utrwalając ich strukturę (wiązanie S-S jest znacznie silniejsze niż wiązania wodorowe odpowiedzialne za struktury alfa i beta).
Napisałeś wyraźnie, że metionina to hormon, stąd sprostowanie. A co do hormonów, to bardzo wiele z nich to substancje niebiałkowe, należą do nich wszystkie hormony sterydowe (testosteron, progesteron, kortyzol i wiele innych), adrenalina, tyrozyna... i żaden z nich nie ma nic wspólnego ze stabilizującym działaniem wiązań dwusiarczkowych. Białkiem (ale małym ) jest za to insulina.
[#21] Re: Witamina B12

@recedent, post #18

"Metionina jest niezbędna do translacji, czyli syntezy białek. Metionina jest pierwszym przyłączanym aminokwasem podczas budowania łańcucha polipeptydowego. Formą aktywną metabolicznie jest S-adenozylometionina. Do procesu niezbędna jest witamina B12 (cyjanokobalamina), która wchodzi w skład metylotransferaz."

Źródło: http://www.rozanski.ch/metionina.htm

"Metionina jest jednym z aminokwasów egzogennych, które w swojej cząsteczce zawierają atom siarki, dzięki której białka mogą utrzymywać bardzo skomplikowane przestrzenne kształty, zapewniające im odpowiednią aktywność, np. jako hormonom. Poza tym siarka, która z metioniną dostaje się do organizmu, bierze udział w bardzo wielu reakcjach metabolicznych, np. w przemianach lipidów."

Źródło: http://www.jedzdobrze.pl/slownik/58/metionina/

"Witamina B12 uczestniczy w syntezie metioniny - hormonu, który m.in. przyczynia się do wykształcenia "ciepłych" uczuć: miłości , szczęścia i radości."

Źródło: http://www.b12.org.pl/readarticle.php?article_id=2

[#22] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Niestety, poza pierwszym źródłem www.rozanski.ch cała reszta to bzdury wierutne. Dowód na to, że internetowe źródła należy traktować ostrożnie.
A o tym "hormonie szczęścia" to jest hiperzabawne, bo wg komentarza pod artykułem nie chodzi o metioninę, a o meLAtoninę (i zapewne autorka tekstu popełniła ten błąd). Kilka liter różnicy, a zupełnie inny związek... a żeby było zabawniej, to te opinie o melatoninie - hormonie szczęścia są tyleż rozpowszechnione, co absolutnie niepoparte żadnymi badaniami (kilka lat zajmowałem się zawodowo melatoniną, i przekopałem się trochę przez literaturę na jej temat, także tę "popularną").

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 16:07:03
[#23] Re: Witamina B12

@wali7, post #22

hehe, a ten Jędruś, który poprawił błąd w artykule na b12.org.pl to znajomy wegano-witarianin z portali dla wegetarian i wegan. :)

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 16:35:32
[#24] Re: Witamina B12

@recedent, post #11

> Opakowanie witaminy B12 z apteki wystarczy na 100 dni. Na ile wystarczy butelka Karmi?

Jak to jest, że czepiacie się tutaj pierdułkowatych błędów merytorycznych, a nie zaprzeczacie bzdury na temat witaminy B12 w piwie? :)

Dodam, że w tym wątku chodzi o wiarygodne źródła witaminy B12 dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie trzeba być wegetarianinem, żeby nie jeść mięsa: www.tnij.org/definicje

[#25] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Zatem nie tylko nie jada tzw. "mięsa", czy innych produktów (żelatyny, krwi, tluszczu zwierzęcego itp.), ale również nie używa wyrobów galanteryjnych (z kości, kopyt, rogów, ości, jelit, skóry itp.), ani innych artykułów powstałych na skutek cierpienia, śmierci i wyzysku zwierząt np. miodu, wełny, futer, klejów kostnych,

produktów testowanych na zwierzętach (leki, chemikalia, kosmetyki, sprzety użytkowe, np. hełmy baseball'owe), czy zawierających w sobie składniki pochodzenia zwierzęcego

Po pierwsze:
Ciekawe jak można nazwać zbieranie miodu pszczołom cierpieniem czy wyzyskiem. Ciekawe na czym w takim razie mają pszczoły zimować?

Po drugie.

Jak weganin poważnie zachoruje to znaczy, ze musi zdechnąć? Bo antybiotyku ani żadnego leku poza witaminą C nie weźmie?

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 17:33:26
[#26] Re: Witamina B12

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #24

Jak to jest, że czepiacie się tutaj pierdułkowatych błędów merytorycznych, a nie zaprzeczacie bzdury na temat witaminy B12 w piwie?

A skąd wiesz, że jej tam nie ma? Być może producent wzbogaca swój produkt o witaminę B12, podobnie jak czyni się z niektórymi drożdżami spożywczymi, albo też w procesie warzenia uczestniczą drobnoustroje produkujące tę właśnie witaminę. To jak, czekamy na wyjaśnienie ze strony Andrzeja Drozda (vide mój post nr 11 - "Karmi, - ?? mikrogramów w butelce"), czy piszemy do Carlsberga-Okocimia w tej sprawie?

[#27] Re: Witamina B12

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

medycyna ludowa zna jakieś tam gorzkie zioła na różnorakie choroby, może taki weganin próbować szczęścia...

mam znajomą która jest zadeklarowaną weganką, nie je też witamin bo podobno w trawie wszystko jest. Pełne fiu-bździu jednym słowem i żadne argumenty że trzeba jeść mięso bo białka egzogenne tam są nie docierają. Zdechła jest i otyła chociaż się pratycznie głodzi (no ja sobie nie wyobrażam przejeść się trawą w każdym bądź razie, choć kto wie...) czyli dieta jej nie sprzyja

w skali głupoty stawiałbym weganizm dość wysoko, tak z 11/10

ps. ludzi nie dających swoim dzieciom mięsa to tylko pod ścianę i "Schießen!"

[#28] Re: Witamina B12

@XoR, post #27

w skali głupoty stawiałbym weganizm dość wysoko, tak z 11/10

Bez przesady. To tylko kwestia zasobności portfela (różnorodne rośliny zastępujące mięso są droższe od jajek i nabiału). Bo jedzenie tabletek jest "dziwne". No i potrzebna jest wiedza, często medyczna aby wiedzieć jak odpowiednio dożywiać organizm substytutami roślinnymi.

Dla mnie osobiście najlepszą wersją jest wegetraianizm, gdzie codzienna dieta to także jaja i produkty mleczne (poza żółtym serem, w związku z pewnym ubojny dodatkiem).

Ja osobiście jestem jaroszem, chodzę w skórzanych glanach, ale popieram wegetarianizm i weganizm.

ps. ludzi nie dających swoim dzieciom mięsa to tylko pod ścianę i "Schießen!"

Mięso nie jest konieczne i jest niezdrowe (poza owocami morza, które są zdrowe).
A do życia i pełnego zdrowia wystarczą jajka i produkty mleczne oraz mnoooooostwo roślinek. :)

A z tym pod ścianę, to przegiąłęś :P

[#29] Re: Witamina B12

@recedent, post #26

To jak, czekamy na wyjaśnienie ze strony Andrzeja Drozda

Ja sam nie wiem, po prostu Karmi jako piwo ciemne, powinno mieć tej witaminy dużo. Guinness ją na pewno ma.
Przy czym piwa jasne maja mało lub praktycznie wcale (np. jasne bezalkoholowe).

No i druga sprawa. Proszę poprawcie tą stronę (o ile nieprawdziwie informuje), ponieważ tam jak byk pisze coś o witaminie B12 - http://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2011 22:36:46
[#30] Re: Witamina B12

@Andrzej Drozd, post #28

Mięso jest nie dość że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne. Niezdrowe może się stać jak się je źle przyrządzi np. usmaży w głębokim oleju albo się kupuje jakieś szynki "z fabryki" co mają więcej wody i emulgatorów niż mięsa i tego typu historie. Gdy się też je samo mięso jak to ludzie robią to też jest to niezdrowe bo dieta musi zawierać też warzywa i owoce.

a dzieci na kotletach źle nigdy nie wyszły. Na czym one źle wychodzą to są słodycze i fastfoody. To jest niezdrowe a nie kiełbasa i wędzona (prawdziwa, najlepiej przez siebie) szynka OK

Dieta wegańska jeśli wymaga jakiejkolwiek suplementacji witamin czy czegokolwiek innego jest znaczy się niepełna więc niewłaściwa. Samo ograniczenie mięsa (nawet całkowite choć to nie ma sensu) rozumiem ale tak całkiem na samej roślinie jak ktoś chce jechać to jest imho niezrównoważony już i ma zaburzenia osobowości ...

Ostatnia modyfikacja: 21.08.2011 01:04:31
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem