@AS, post #27
Ja tam nie widzę czegoś co może obrażać, to tak jakby stwierdzić że nazywanie czegoś po imieniu to jest obraza.
@Andrzej Drozd, post #33
@bombermax, post #31
@recedent, post #35
@kjb, post #34
@recedent, post #35
KK nie jest sektą. A jak ktoś się z tym nie zgadza, to zawsze może zostać wolnym i niezależnym chrześcijaninem. usmiech
@Andrzej Drozd, post #37
@wali7, post #40
@bombermax, post #39
Ja tylko uświadamiam że Kościół katolicki bazuje na zmienionych pismach
spowiedź indywidualna, jest lepsza. Bo daje niesamowitą wiedzę, możliwośc kontroli i manipulacji religijnym społeczeństwem!
@recedent, post #43
@bombermax, post #39
@Andrzej Drozd, post #45
Dlatego od niedawna "pobieram" nauki z kościoła protestanckiego.
O to chodzi. Jeżeli twoje chrześcijaństwo wypacza KK, to znajdź sobie lepszą opcję.
Osobiście jestem takiego zdania, że jeśli jestem człowiekiem dobrym, zachowuję się jak przystało na dobrego człowieka, nie wyrządzam nikomu krzywdy, staram się nie grzeszyć a jeśli już to tego żałuję, wierzę w Boga, to tak naprawdę to czyni mnie prawdziwym wyznawcą. A nie chodzenie do budynku. Bóg jest wszędzie. I nie będę słuchał słów wypowiadanych przez osobę, która jako zawód wybrała bycie klechą. I nie ma tutaj tłumaczenia "on też jest tylko człowiekiem" bo jest coś takiego jak celibat, a jeśli wie się że czyni się źle to biskup czy tam inni powinni wydalać takich osobników a nie "ukrywać"...
Dokładnie. BÓG jest wszędzie. W prawach etyki, codziennym posiłku i komplikacjach które są na codzień.
BÓG jest tylko jeden i może być wyrażony za pomocą różnych opcji. Wszystkie religie i wiary prowadzą do tego samego i jedynego Boga - Stwórce Wszechświata, Pana i Energię Kosmosu, ponad zasadami fizyki, które potrafimy pojąć.
@bombermax, post #44
Biblia hebrajska i septuaginta.
jest któryś przekład z kolei (manipulowanie w źródle)" oraz "
Pierwsze jej wydania nie są publikowane ponieważ wyszło by na to że jest przekombinowana pod dzisiejsze potrzeby finansowe kościoła"
jakbyś porównał Nowy czy Stary Testament sprzed 200 lat na przykład, do tego, to byś z pewnością się ździwił.;
Kościół katolicki bazuje na zmienionych pismach).
@recedent, post #47
@bombermax, post #39
@recedent, post #47
WYDANIE greckie, z tłumaczeniem angielskim na boku
(co ciekawe, Biblia Tysiąclecia zawiera ich 46, czyli idąc Twoim tokiem rozumowania - jest lepsza (bardziej kompletna) od Biblii hebrajskiej).nie chodzi mi głównie o objętość, bo wiadomo że dorzucanie swojego zwiększa ilość kartek ;)na dodatek brak w nich apokryfów praktycznie, co czyni ją źródłem czerpania nauk relatywnie ubogim. (podobno właśnie w apokryfach jest zawarta cała esencja & klucz do przepowiedni, kk celowo nie zamieszczał ich w nowym wydaniu.
@bombermax, post #52
@bombermax, post #52
WYDANIE greckie, z tłumaczeniem angielskim na boku
nie chodzi mi głównie o objętość, bo wiadomo że dorzucanie swojego zwiększa ilość kartek
na dodatek brak w nich apokryfów praktycznie, co czyni ją źródłem czerpania nauk relatywnie ubogim.
niezaprzeczalnym jest że kk zmienił treść, po prostu manipulował w czymś w czym nie powinien dla własnych celów/korzyści. Są na to dowody
@bombermax, post #46
@michalmarek77, post #48
@recedent, post #54
@bombermax, post #57
Tak jak piszesz że to co twierdze jest nieprawdą równie dobrze mogę powiedzieć że Twoje wierzenia są nieprawdziwe, ale tego nie czynie, bo toleruje czyjeś przekonania.