[#31] Re: 17. września 1939 roku...

@Dopuser, post #30

@29 i @30

Smutne to ale coś w tym jest co piszecie. Młodzi mają to wszystko gdzieś ... kasiorka, kasiorka ... korytko, korytko ... i co tam kto jeszcze lubi ... a historia? To tylko jakieś dziadki pierdzą w stołek o tym ...

[#32] Re: 17. września 1939 roku...

@Tomski, post #31

Smutne jest, że młodzież zamiast patriotyzmu jest uczona materializmu czy koniunkturalizmu. Patrzenie na rzeczywistość przez pryzmat michy... egoistyczna postawa typu moja chata z kraja...

Bo we współczesnym zglobalizowanym świecie, żadna chata nie stoi "z kraja". I ta nasza, która wydawałby się nam nawet całkiem spokojna i całkiem "z kraja", któregoś poranka okazać się może całkiem "nie z kraja", a wręcz z samego środka jakiegoś w dosłownym czy pośrednim sensie "oka cyklonu".
[#33] Re: 17. września 1939 roku...

@Dopuser, post #30

Prymas Stefan Wyszyński: "Naród bez dziejów, bez historii, bez przeszłości

Naród nasz zajmuje się obecnie głównie przeszłością oraz historią i czymże jest? Smutnym, sfrustrowanym narodem pijaków. I brudasów - kto podróżuje latem komunikacją miejską lub bywa w lasach, ten wie o co chodzi. Tu każdy na każdego patrzy spode łba i taksuje wzrokiem, aby już na starcie przykleić jakąś brzydką łatę napotkanej osobie. To ostatnie, specyficzne dla Polski zjawisko, trudno spotkać gdziekolwiek na świecie - wszyscy moi znajomi, wracając skądkolwiek, ZAWSZE ze zdumieniem podają takie spostrzeżenie: tam nikt się na mnie nie gapił!

Jakoś nie mam ochoty utożsamiać się z takim społeczeństwem. Wolę mentalnie funkcjonować w wesołej Europie a nie w smutnym kołchozie.
[#34] Re: 17. września 1939 roku...

@Daclaw, post #33

Naród nasz zajmuje się obecnie głównie przeszłością oraz historią i czymże jest?

Przepraszam, że co proszę dziękuję bardzo? Może zrób sondę uliczną i zadaj dwa pytania trzydziestu losowo wybranym przechodniom:

1. Kiedy przypada święto Wojska Polskiego?
2. (jeśli podadzą poprawną odpowiedź) Rocznicę czego upamiętnia?

A potem podziel się wynikami, bom ciekaw okrutnie odpowiedzi tych zapijaczonych miłośników historii, którzy zerkając spode łba natychmiast wycedzą prawidłową datę.

[#35] Re: 17. września 1939 roku...

@Daclaw, post #33

Jakoś nie mam ochoty utożsamiać się z takim społeczeństwem.

Polam... i wszystko jasne...

Wolę mentalnie funkcjonować w wesołej Europie a nie w smutnym kołchozie.

Tyle, że dla tej "wesołej Europy" (gdzie to dokłądniej?) jesteś właśnie takim smutnym kołchoźnikiem nie znającym nawet historii swego narodu...
Wg mnie masz kompleksy wynikające być może właśnie z braku znajomości historii Polski, i tyle.

Z netu:
Historię warto znać, bo jest po prostu ciekawa. Bo daje szersze spojrzenie na to, co dzieje się wokół teraz. Bo jest elementem naszej tożsamości – i grupowej, i indywidualnej. Jeśli ktoś oficjalnie mówi, że znajomość historii jest niepotrzebna w dzisiejszych czasach – to uwaga! – albo to jest idiota, albo kandydat na eminencję w jakimś Ministerstwie Prawdy.

Ostatnia modyfikacja: 21.09.2011 12:52:55
[#36] Re: 17. września 1939 roku...

@Dopuser, post #30

Historia - świadek czasu, światło prawdy, życie pamięci, nauczycielka życia, zwiastunka przyszłości. Nie znać historii to być zawsze dzieckiem.
Cyceron.

EOT z mojej strony.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem