[#31] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Ender, post #29

Amerykanie mogli rocznie przyjać 250 tys. emigrantów (info z filmu dokumentalnego o Holokauście) i tego nie robili, czyli dołozyli łapę do mordowania Żydów.

No i w Ameryce biją Murzynów... A tak na poważnie, o ile pamiętam, nie tyle Amerykanie chcieli przyjąć Żydów, ile Niemcy chcieli im ich "sprzedać" za sprzęt wojskowy... Strasznie niekompletne te twoje informacje, podobnie jak o powstaniu warszawskim...

Poza tym gro krajów europejskich zarządało od Niemców wbijania w paszpoty literki J żeby mieć Żydów na tacy i odsyłać ich do III Rzeszy, żeby sobie problemów nie robić.

Podaj przykłady z tych "gro", które zażądały(?) od Niemców wbijania J w paszporty.

...spróbuj czasem rozważyć inny scenariusz niż twój

Vice versa. I polecam więcej lektury historycznej, zamiast pisania półprawd.
[#32] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@gx, post #30

A co się dziwisz, że zlikwidowno jak to były czołgi od sowieckich zbrodniarzy i kupili je kolaborancji z PRL-u, a teraz ci sami kolaboranci (bo przecież ciągle mamy PRL ) kupują od niemieckich zbrodniarzy. Ciekawe czy znajdzie się ktoś, kto w końcu ukaże tych kolaborantów. Przepraszam za ten post, ale nie mogłem się postrzymać.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 11:16:14 przez Ender
[#33] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Dopuser, post #31

Ja napisałem, że mogli przyjąć to raz, a Niemcy swego czasu rzucili hasło Żydzi na sprzedaż kto ich kupi. No i Europa rękoma faszystów załatwiła sprawy Żydów. Z tego co mi utkwiło w pamięci to na pewno Szwajcaria, nie jestem pewien (bo nie pamiętam, czy też nie Francja). To było pokazane i wymienione w filmie. Jeżeli dokumentalny film to półprawdy to co jest pełną prawdą ? (skrajnie prawicowa bibuła?)
[#34] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Ender, post #33

Niemcy swego czasu rzucili hasło Żydzi na sprzedaż kto ich kupi.

Aha. I dlatego Amerykanie są współwinni Holocaustu?
A czemu to akurat USA, a nie każdy inny kraj który nie odpowiedział na apel Niemców?

Z tego co mi utkwiło w pamięci to na pewno Szwajcaria, nie jestem pewien (bo nie pamiętam, czy też nie Francja).

Pisałeś coś o "gro" krajów, czy mi się tylko wydawało...

To było pokazane i wymienione w filmie. Jeżeli dokumentalny film to półprawdy to co jest pełną prawdą ?

Znaczy jak, jeden tylko tajemniczy film oglądałeś na temat? Nie załamuj...

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2013 11:36:43 przez Dopuser
[#35] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Dopuser, post #34

Tak Polacy rozumieją hasło żołnierze wyklęci. Napisz do nich i wytłumacz im, żeby nie wycierali sobie buzi tym hasłem.
[#36] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Ender, post #35

A tu możesz obejrzeć polskich faszystów w akcji...
[#37] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Ender, post #35

Ja nigdy nie zrozumiałem jednego, skoro 5 przykazanie mówi "nie zabijaj", to czemu kapelani "odprawiają swoje szopki" przed tymi co mają karabiny w rękach i idą zabijać??
[#38] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@ZbyniuR, post #37

"Przykazanie jest jednak nie tylko zakazem, bo posiada również wymowę pozytywną: „Nie zabijaj, ale raczej chroń życie, chroń zdrowie i szanuj godność ludzką każdego człowieka, niezależnie od jego rasy czy religii, od poziomu inteligencji, stopnia świadomości czy wieku, zdrowia czy choroby".

"...zabójstwo, które bez wyjątku jest poważnie niemoralne, dotyczy umyślnego wyboru i kieruje się ku osobie niewinnej. W związku z tym uprawniona obrona i kara śmierci nie są włączone do tego bezwzględnego sformułowania..."
[#39] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Dopuser, post #38

"Chroń życie" to niezbyt precyzyjne określenie. Skoro mowa o usprawiedliwionym zabijaniu, to pytanie brzmi w jakich okolicznościach i ilu i jakich ludzi można zabić, by uratować życie innych. Takie kalkulacje brzmią trochę jak podwójna moralność. Gdy nam pasuje stosować się do przykazania to się stosujemy, a gdy nie, to wymyślamy sobie usprawiedliwienie. Które w moim odczuciu są zwykle bardzo "śliskie". Wystarczy że cię kapelan pogłaszcze po główce i już cię nie gryzie sumienie. To bardzo wygodne. Prawie jak filozofia Kalego. hahaha
Jeśli raz przestawimy granice tego co uznamy za moralnie do zaakceptowania (zauważ że już nie użyłem określenie moralnie słuszne), to łatwiej się potem skusić by je przestawić kolejny raz i kolejny itd aż zapomnimy gdzie i po co te granice były na początku.

Moim zdaniem zabicie kogoś w obronie własnej lub kogoś bliskiego w podbramkowej sytuacji, tuż przed tym gdy miał pchnąć nożem lub oddać strzał, grzechem nie jest. Ale pójście na front zamiast dołączyć do fali uchodźców, a także wykonanie wyroku na unieruchomionym a tym samym w tej chwili bezbronnym człowieku już bezgrzeszne nie jest.
[#40] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Dopuser, post #36

To nie ja kiboli nazwałem żołnierzami wyklętymi... . Piosenka nawet fajna.
[#41] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@ZbyniuR, post #39

Skoro mowa o usprawiedliwionym zabijaniu, to pytanie brzmi w jakich okolicznościach i ilu i jakich ludzi można zabić, by uratować życie innych.

Poczytaj choćby tutaj czy tam.

Jeśli raz przestawimy granice tego co uznamy za moralnie do zaakceptowania (zauważ że już nie użyłem określenie moralnie słuszne), to łatwiej się potem skusić by je przestawić kolejny raz i kolejny itd aż zapomnimy gdzie i po co te granice były na początku.

Pełna zgoda, bardzo dobrze to ująłeś. Kościół ma być jak skała, wyznacznikiem tradycyjnych wartości, niezmiennych od tysiącleci, niepodatnych na "tu i teraz", modę, "nowoczesność" czy naciski polityczne.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2013 08:43:11 przez Dopuser
[#42] Re: Żołnierze Wyklęci na zawsze w pamięci!

@Dopuser, post #41

Kościół ma być jak skała, wyznacznikiem tradycyjnych wartości, niezmiennych od tysiącleci, niepodatnych na "tu i teraz", modę, "nowoczesność" czy naciski polityczne.

tylko ta skala zaczela kruszec pod naplywem idei oswiecenia i humanizmu, jakies 3 wieki temu, na szczescie, bo takto dzisiaj zylibysmy wg. "katolickiego szariatu"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem