@Phibrizzo, post #20
@Daclaw, post #32
perspektywie 40 lat nic się nie stanie z walutą, nie pogalopuje inflacja a banki nie wykombinują jak nie zrewaloryzować Twojej lokaty
@TomK, post #28
my malo zarabiamy nie da sie z tego wykroic sensownej emerytury ani kapitalowej ani spolecznej
@gx, post #34
@TomK, post #35
Opowiem Ci pewna anegdote z czasow komunistycznych.
@Dopuser, post #36
Wiadomo ile odłożyłeś, wiadomo ile zyskałeś (bo kaska pracuje, a nie leży odłogiem), i wiadomo ile sobie wypracowałeś. Proste i czytelne, trudne do manipulacji, nie wymaga biurokracji
@gx, post #38
@Dopuser, post #39
Który więc rodzaj systemu jest obecnie w takim kryzysie, że wymaga wydłużania czasu pracy o 5-7 lat
W systemie kapitałowym wiem ile odłożyłem, i państwo nie położy mi łapy na moich pieniądzach
@gx, post #40
@Dopuser, post #41
Źle widzę chyba, bo jak nic podnoszą wiek emeretylna z 60 na 62 lata
Błędny ? Powiedz to np. Amerykańcom...
Jakie konkretnie kraje masz na myśli?
I w jakich krajach sprawdził się system repatracyjny ?
Większe ryzyko łaski pańskiej w wydaniu polityków masz w przypadku systemu repatracyjnego
W kapitałowym zmiana kursu jednostki nie zmienia się ze 100 na 1
ma liczne wady, które szczególnie nasilają się przy obecnych trendach demograficznych
@gx, post #42
@gx, post #42
@Dopuser, post #43
Mnie interesuje gdzie system się sprawdził. Bo gdzie się nie sprawdził widzę na mapce Europy załączonej do poprzedniej wiadomośći...
Może nieco konkretniej jakie przypadki masz na myśli i w których krajach? I nie interesują mnie indywidualne przypadki, ale krach systemu podobnie jak ma to miejsce obecnie w UE.
który to kapitał nie zostanie mi zabrany przez kolejnego Donka Fasolę
Kto w takim razie decyduje o wielkośći emerytury ?
@gx, post #45
@Dopuser, post #46
@gx, post #47
@Dopuser, post #48
Twój system to nic innego jak piramida finansowa.
Bowiem pieniądze które będziesz dostawał w żaden sposób nie należą do ciebie
w USA system działa.
kasa na emeryturkę pod palmami dla biednego
zapomniałeś odpowiedzieć gdzie system solidarnościowy odnosi sukcesy
@gx, post #49
@Dopuser, post #50
Widzę, że unikasz wszelkich konkretów i źródeł dotyczących zapaści systemu kapitałowego w USA
Co by nie mówić, w całej EU objętej systemem solidarnościowym, o wielkości emerytury z tego system decydują politycy stosownie do ich widzimisię i zapotrzebowania politycznego.
I tak się jakoś składa, że to w EU objętej systemem solidarnościowym podnoszą wiek emerytalny
Chyba naprawdę ślepy jestem, bo żadnych zalet systemu solidarnościowego po prostu nie widzę.
Państwo pobierając solidarnościową daninę na emeryturki przez lata, teraz nie jest w stanie po prostu tych emerytur wypłacać na poziomie zapewniający godziwą starość.
Oj, głupi ci amerykańce, nie wiedzą co czynią...