[#1] legal, nielegal i takie tam
Aby bez skrępowania można się było uzewnętrzniać w offtopowym wątku pod newsem o AROSie Vision, niniejszym przenoszę go tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 18:09:05 przez recedent
[#2] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#3] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#4] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl AROS Vision 68k
[#11] AROS Vision 68k

@mailman, post #10

Nie nazwałem go złodziejem, tylko propagatorem złodziejstwa. Ktoś kto linkuje forum z kradzionym softem to właśnie robi.
[#12] AROS Vision 68k

@GumBoy, post #11

nie jest ani propagatorem zlodziejstwa, tym bardziej zlodziejem, najwyzej propagatorem tresci prawnie zabronionych, do nich naleza linki do tresci ktorych prawo zabrania dobrowolnie powielac - cenzura :)

ps. gdyby natomiast powielil, to tylko zlamal prawo i nic wiecej, a kto lamie prawo tego najczesciej czeka kara.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 09:24:22 przez gx
[#13] AROS Vision 68k

@gx, post #12

Nazywaj to sobie jak chcesz. Dla mnie rozpowszechnianie linka to również rozpowszechnianie tego co zawiera. Jeśli na podlinkowanym forum są kradzione aplikacje, to propaguje się je by default. Klikając w linka od pana Paweliniego, w 30 sekund natrafiłem na kradzione wersje aplikacji za które ja zapłaciłem do zajumania za free. Taki element powinno się ze społeczeństwa eliminować.
[#14] AROS Vision 68k

@GumBoy, post #13

zagalopowales sie z konkluzja o eliminowaniu kogokolwiek kiedykolwiek ze spoleczenstwa z powodu lamania tego bardzo dyskusyjnego prawa, taki element emocjonalny powinienes wyeliminowac z takich dyskusji. A co do nazywania sobie czegos jak sie chce to wlasnie jest tak, ze nie mozesz krowa nazwac wieloryba, tak samo nie mozesz tego czynu bez watpienia zabronionego przez prawo nazywac kradzieza, bo kradzieza to nie jest co do zasad logiki.
[#15] AROS Vision 68k

@gx, post #14

Dla mnie ustawa o ochronie praw autorkisch nie jest prawem dyskusyjnym. Jeśli dla Ciebie jest, to Twoja sprawa, nie zamierzam Cię do niczego przekonywać. To co chciałem, osiągnąłem. Link do forum dla złodziei softu został usunięty a pan Pawelini dostał bana za inwektywy. Reszta, w tym Twoja interpretacja i poparcie (bądź jego brak) dla ustawy antypirackiej średnio mnie w tej chwili interesuje, a ponadto nie jest to miejsce do takiej dyskusji.

PS. Z żadną konkluzją się nie zagalopowałem, uważam że osoby bez ogródek ułatwiające ściąganie lewego softu powinny być ze społeczności amigowej (i nie tylko) eliminowane. To, że Ty się z tym nie zgadzasz, nie oznacza że ja to bez przemyślenia napisałem. Oszczędź sobie czasu i nerwów i nie staraj się mnie przekonywać do innego podejścia, bo w tej kwestii mam już wypracowane zdanie którego nie zmienię, a i Ciebie nie zamierzam przekonywać.
[#16] AROS Vision 68k

@GumBoy, post #15

"uważam że osoby bez ogródek ułatwiające ściąganie lewego softu powinny być ze społeczności amigowej (i nie tylko) eliminowane"

Odważne stwierdzenie i bezgranicznie głupie. 95% Amigowego softu jest dostępne tylko "z drugiej ręki" którą ty chcesz "eliminować". Czyli wiwat faszyści a dla mających inne zdanie otworzycie komory gazowe.

Pozdrawiam
[#17] AROS Vision 68k

@RadoslawF, post #16

Tylko że na tamtym forum nie było softu dostępnego tylko z drugiej ręki jak zapewne się domyślasz, wręcz przeciwnie, każda z apek jakie widziałem wylistowane jest normalnie dostępna od ręki w Google Play Store. Ale jak mniemam, Tobie przeszkadza tylko rozpowszechnianie lewego softu na Amigę, ale jak ktoś pomaga w piraceniu innej platformy to jest OK i wcale nie należy go marginalizować z towarzystwa?
[#18] AROS Vision 68k

@GumBoy, post #15

bo w tej kwestii mam już wypracowane zdanie którego nie zmienię

jak to mowia w Indiach, tylko krowa nie zmienia pogladow

Dla mnie ustawa o ochronie praw autorkisch nie jest prawem dyskusyjnym.

kazde prawo podlega dyskusji. nie jest dane od boga, tylko od ludzi dla ludzi, wiec nie jest nieomylne , a akurat prawo autorskie jest bardzo dyskusyjne, bo narusza wolnosc jednostki, pytanie tylko, czy w interesie spolecznym/gospodarczym jest to dopuszczalne, jak do tej pory najtezsze glowy tego nie rozstrzygnely, ale Ty juz lepiej swoje wiesz

ps. administratorzy ppa reaguja na takie linki zeby nie miec potem ew. nieprzyjemnosci w sadach, bo takie jest prawo . w ogole to jestem ciekaw czy stosujesz sie rowniez w zyciu do wszystkich zasad prawa np: jadac samochodem OK, bo wiesz, takich kierowocow co przekraczaja predkosc o 1 km/h powinno sie eliminowac z drogi i spolecznosci ludzkiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 16:09:03 przez gx
[#19] AROS Vision 68k

@gx, post #18

jak to mowia w Indiach, tylko krowa nie zmienia pogladow

Whatever suits you...

ale Ty juz lepiej swoje wiesz

Dokładnie. Dlatego tracisz czas. Z mojej strony EOT.

PS. Nie mam prawa jazdy.
[#20] Re: AROS Vision 68k

@GumBoy, post #19

Dokładnie. Dlatego tracisz czas. Z mojej strony EOT.

Dokladnie to nie wiesz i nie masz pojecia o tym temacie, dlatego unikasz dyskusji. Tylko nie nazywaj nikogo zlodziejem, to tak na przyszlosc, bo obrazasz ludzi, o nawolywaniu do nienawisci nie wspomne, bo tylko swiadczy to o Twojej niskiej kulturze osobistej. Mozesz sobie dalej strzelac fochy tj. EOTy

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 23:11:04 przez gx
[#21] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)
Olać linka.

W takim razie olać dyskusję.

A czy wypalenie bootowalnej płyty na CD32 nie wymaga posiadania licencji?

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 17:58:25 przez GumBoy
[#22] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@GumBoy, post #21

A czy ściągnięcie z sieci ADFa i "wrzucenie" go na dyskietkę (swoją drogą jak to zrobić za pomocą gołej Amigi1200 lub PC) jest bardziej legalne od wypalenia takiej płyty?

link
link2

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 18:02:50 przez Duracel
[#23] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@Duracel, post #22

Na necie jest masa darmowych i legalnych gier na Amigę. Na PPA również. Pobranie ich i używanie jest legalne, również nagranie ich na dyskietkę. Pobranie ich i wypalenie bootowalnej płyty dla CD32 nie jest.
[#24] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@GumBoy, post #23

A niby dlaczego ? Jezeli gra jest legalnie do sciagniecia i udostepniona w formie, powiedzmy adfa to co za roznica czy gram z dyskietki, obrazu na Winuae czy z bootowalnej plyty z gra na cd-32 ?
[#25] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@michalmarek77, post #24

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem w poście 109.
[#26] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@GumBoy, post #25

Nie wiem czy sciągnięcie IK+ na płytę CD32 jest mniej legalne od wrzucenia ADFa z tą samą grą na dyskietkę. Jeżeli masz racje i jest jakaś różnica to punkt dla Ciebie, jednak...

...w praktyce wiemy jak to wygląda. Dostęp jest, a i ja swoje zdanie w kwestii starych gier na Amigę i "dylematów moralnych" wielokrotnie przedstawiałem. Dla mnie nie jest to czyn karygodny. Amigi na rynku nie ma, na palcach jednej ręki można policzyć firmy, które oficjalnie sprzedają gry na Amigę czy też firmy które wykazują jakąś troskę czy zainteresowanie o swoje dawne gry z Amigi. Dla mnie to jest rynek hobbystyczny, wręcz kulturalny zatem i powinien być darmowy. Nie poczuwam się do żadnych zobowiązań i piszę to w sytuacji gdy większość płyt na CD32 mam w oryginałach. Kopi używam aby nie rysować oryginalnych płyt co nie znaczy, że przyszłoby mi do głowy potępiać kogoś za ściąganie obrazów płyt z grami na CD32. Swoją drogą szukam właśnie Flinka, bo na YT ta gra wygląda na CD32 bardzo zachęcająco i z tego co mi się obiło o uszy wykorzystuje jakoś AKIKO.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 18:31:45 przez Duracel
[#27] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@GumBoy, post #25

Przeczytalem.

1 - jezeli wymaga licencji to jakiej i na co ? System zapisu plikow jest jakis specjalny ? By gra byla bootowalna potrzebne sa jakies extra pliki, ktorych wlascicielem jest Hyperion, i nie udostepnil licencji ?

2- nawet gdyby takie wypalenie plyty bylo nielegalne, to przestrzeganie takiego czegos /respektowanie prawa na zapis botowalnego cd/, dla sprzetu martwego, od bez mala 20 lat, jest co najmniej szalone. Tym bardziej, ze takie dzialanie nikomu nie szkodzi. Pod zadnym wzgledem!
[#28] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@michalmarek77, post #27

Ad. 2 To prawo chroni w takim samym stopniu cos co wlasnie mialo przed chwila premiere i cos co mialo premiere 20 lat temu ok, racja
[#29] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@michalmarek77, post #27

1 - jezeli wymaga licencji to jakiej i na co ? System zapisu plikow jest jakis specjalny ? By gra byla bootowalna potrzebne sa jakies extra pliki, ktorych wlascicielem jest Hyperion, i nie udostepnil licencji ?

Tak jakby zgadłeś. Detale możesz wygooglać w 5 sekund. Takie życie...

Swoją droga pałowanie się z CD i cudowanie z robieniem składanek i praktycznie niemożnością robienia zapisów stanu gry, kontra wydatek 50 PLN na wystarczający dysk twardy... to jak dla mnie decydujący argument przy hipotetycznym wyborze.
[#30] Re: Gry komputerowe a ograniczenia Amigi (68k)

@GumBoy, post #29

50zł na dysk, a na oryginalne WHDLoad ile? A na Fast żeby system hasał w miarę przyzwoicie, a na przelotkę PCMCIA-FC i kartę CF ile?

Ok. mam już Flinka wypalonego na płycie CD ze ścieżką audio. Cała operacja ze znalezieniem, ściągnięciem 416MB trwała jakieś 30 minut . Jutro przetestuję grę, bo za chwilę idę na piwko do sąsiada.

Miłego wieczoru.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 19:35:55 przez Duracel
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem