To nie do końca jest tak, gry równane są do najsłabszej obecnie platformy - konsol. Co by nie mówić, X360 czy PS3 to już starocie na rynku z kiepskimi komponentami - ot taki PS3, 256 MB Ram, 256MB pamięci GPU na starusieńkim GF7900, CPU CELL, który swoje chwile miał dawno temu - rewelacji nie ma. Głupi BF3 daje porównanie konsola vs PC, albo nowy medal of honor, wersja konsolowa - cóż porażka
Trochę sam sobie przeczysz, bo zaraz później piszesz, że faktycznie komputery mają obecnie spory zapas mocy ze względu na procesory i karty graficzne nowej generacji. No i pisanie, że gry na PC są równane do tych z konsol też zalatuje lekką pogardą i brakiem obiektywności względem tytułów konsolowych.
Podajesz przykłady tytułów multiplatformowych, a od początku wiadomo, że każda z konsol pokazuje swoją moc i jakość gry dopiero wtedy gdy tytuł tworzony jest konkretnie pod jej architekturę. Co ciekawe, to ja zawsze jestem po środku tej idiotycznej wojny pomiędzy PC a konsolami i co ciekawe tak jedną jak i drugą stronę musze studzić tymi samymi argumentami. Żadna ze stron nie chce zrozumieć iż nic nie jest dzisiaj w tej konfrontacji tak jednolite jak oni sądzą. Popatrz sobie na grafikę w serii Uncharted, God Of Wars czy nadchodzące The Last Of As. To są tytuły po których można oceniać konsole a nie jakieś multiplatformowe tytuły, które najpierw robione są na PC a dopiero potem konwertowane pod konsole.
Współczesne grafiki i procesory to rakiety, myślę że nawet premiera nowych konsol nie będzie w stanie dogonić jakością grafiki PC - wystarczy popatrzeć na przecieki sprzętowe nowych konsol AMD A10 4-8 GB Ram i grafika w stylu Radeon HD 76x0 - zachęcająco nie wygląda . Oczywiście jak to będzie wyglądać zobaczymy wkrótce - podobno już za miesiąc usmiech .
Przepraszam, ale jak słucham zdań zaczynających się od kwestii podchodzących pod niezdrową podnietę PeCetem, to zastanawiam się wtedy czy warto brnąć w dyskusję :) Nie wiem skąd Twoje przekonanie, że nowa generacja konsol na starcie będzie odstawać od PC, skoro zawsze przy premierze najnowszych generacji konsol, te wyprzedzały PC jakością grafiki o kilka długości, co zrozumiałe, bo zastosowane technologie w zamkniętej architekturze muszą na starcie wyprzedzać o wystarczającą długość to, co obecne jest na rynku PC, by wytrzymać kilka lat konkurencyjności. Tak jak w przypadku sporu A1200 vs CD32, czasami mam wrażenie, że ludzie wypowiadają się na temat jakiegoś sprzętu tak jakby widzieli go na oczy na jakiejś wystawie a twierdzą, że są ekspertami.
Ty piszesz, że masz cały zestaw o którym mowa, tym bardziej dziwi mnie taka opinia, ponieważ sam również od lat mam styczność z rzeczonym sprzętem i mogę powiedzieć tyle, ze wysokość rozdzielczości tylko do pewnego momentu świadczy o jakości grafiki, ale nie jest jedynym, wystarczającym gwarantem jakości. Pośród graczy PC rządzi takie przekonanie, że ekstremalne rozdzielczości i szybki framerate na PC jest argumentem decydującym o słabości konsol ostatniej generacji pod kątem grafiki. Nic bardziej bzdurnego. Najważniejsze jest dopracowanie grafiki i jej w miarę stała wydajność pod kątem FPS, a tutaj standardy konsoli są rygorystyczne od lat, no chyba, że mowa o robionych na prędce konwersjach z PC, ale o tym już pisałem wcześniej.
Akurat rankingi nie mają nic wspólnego z rzeczywistością - ot choćby ostatnie VGA i jego nominacje - cóż wiele osób uważa je za jakąś pomyłkę i totalną kpinę.
Pisząc o rankingach mam na myśli jakieś największe imprezy i poważne targi branżowe gdzie na tytuły nie głosują pryszczaci małolaci potrafiący oceniać jedynie przez pryzmat tego co posiadają w domu, ale ludzie obiektywni, którzy oceniają po prostu to co widać. Pokaż mi drugą tak dynamiczną, tak dopracowaną, tak grywalną grę z tak dopracowaną grafiką na PC jak Uncharted 3. To nie są jakieś lokalne, subiektywne głosowania, to są dostrzegalne fakty. Branża nie może się kompromitować przed samą sobą nieobiektywnymi werdyktami.
Nie przesadzasz trochę ? , wg sony moje PS3 - CECH 2504A pobiera max ok 240 W, przy czym mój PC w grze pobiera 290W (AMD FX, RADEK HD5970) a grafikę na PC mam zauważalnie lepszą . Owszem nowsze wersje piątej generacji PS3 pobierają ok 200-220 W, ale różnice w poborze energii między konsolą i PC duże nie są, a różnice w grafice jednak zauważalne usmiech
Nie przesadzam, poza tym dziwi mnie, że bronisz czegoś nie dostrzegając tego co widać gołym okiem, czyli ROZMIARU i MOCY zestawów pod kątem prądu.
Co z tego, że PC teoretycznie pobierze ci w grze 290W (choć szczerze mówiąc za bardzo mi się wierzyć nie chce), a zasilacz w tym PC masz ile? 350W? I uciągnie ci najnowsze karty grafiki? A te karty grafiki jaki pobór prądu mają w stresie? A procesor w stresie jaki ma pobór prądu? Ile wychodzi po zsumowaniu? Właśnie na tym polega cały problem PC, o tym pisałem dając przykład wybierania się tirem do zieleniaka po zakupy. Na tabelach wszystko wygląda przytłaczająco i zawstydzająco na niekorzyść konsol, ale w rzeczywistości wygląda to już zdecydowanie inaczej.
Ja rozumiem, że rynek jest nakręcany trochę na wyrost aby ludzie płacili więcej za sprzęt bardziej wydajny, ale chyba sam nie wierzysz w to, że zasilacz 300W wystarczy Ci dzisiaj do zaspokojenia tego wypaśnego PC, który uruchomi większość nowych tutułów w wysokich detalach i będą one równie piękne i równie płynne jak na PS3 czy X360?
Z całym szacunkiem, ale spójrz jaką konfigurację trzeba mieć, aby zainstalować samego Win7 z opcją interfejsu AERO :>
I teraz spójrz na PS3, na jej gabaryty, głośność, wielkość zasilacza, cenę itd.
Nie mam choroby funboya ani w jedną ani w drugą stronę więc widzę gołym okiem który sprzęt wygląda jak swego rodzaju mutacja czegoś co było dawno dawno temu, a który wygląda jak od podstaw zaprojektowany i adekwatny do XXI wieku.
Jeżeli nie rozumiesz co mam dokładnie na myśli (pomijając nasze zdecydowanie różne odczucia co do jakości i skali różnicy w grafice gier PC i na konsolach, to może powiem inaczej. Jakiej jakości grę uruchomił byś na PC, który posiadał by czysto technicznie, wydajnościowo (na papierze) parametry odpowiadające tym użytym w PS3 czy X360?
Wątek znowu się rozwarstwił niestety, a w dyskusji i tak będą zbyt duże różnice zdań pomiędzy poszczególnymi opcjami, więc nie dam rady chyba dalej kontynuować dyskusji.
Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 12:06:41 przez Duracel