[#31] Re: "Nowa Amiga"

@michalmarek77, post #28

O, kosmopolita na PPA...
[#32] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #30

Prawda jest taka, że nasza władza nie potrafi (nie chce?) ani nagłaśniać sukcesów wynalazków, ani z nich korzystać, ani na nich zarabiać tak jak nie potrafią jednego porządnego filmu nakręcić o Bitwie pod Wiedniem, Kircholmem, Wizną itp. itd.

Bleh. Polityka i narodowościowość przypęzła do wątku.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 06:20:12 przez GumBoy
[#33] Re: "Nowa Amiga"

@GumBoy, post #32

Dlatego wątek jest w Hyde Parku. Nie ma nic złego w polityce, przy zachowaniu elementarnego szacunku i uszanowania innego zdania. Tym bardziej gdy rozmawiają o tym nie wyrachowani politycy, a zwykli ludzie.
[#34] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #33

Nie zauważyłem jak przewędrował. Czas się z niego ewakuować, nienawidzę dyskusji o polityce, zwłaszcza z narodowcami.
[#35] Re: "Nowa Amiga"

@GumBoy, post #34

Czuję się patriotą, aż tak Ci to przeszkadza? Kto tu zatem ma uprzedzenia? :)

To m.w. tak jak nierozumienie różnicy pomiędzy patriotyzmem a nacjonalizmem.
[#36] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #35

Czuję się patriotą, aż tak Ci to przeszkadza?

Przeszkadza mi rozmawianie o polityce, zwłaszcza z narodowcami.
A być sobie może kim chcesz, dopóki mi do mojej codzienności się nie wpychasz. Wszak to wolny kraj.

To m.w. tak jak nierozumienie różnicy pomiędzy patriotyzmem a nacjonalizmem.

Nie wiem o czym do mnie mówisz teraz. Ja różnicę znam.
[#37] Re: "Nowa Amiga"

@GumBoy, post #36

Więc kogo nazywasz narodowcem?
[#38] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #37

Kazdy narodowiec czuje sie patriota i kazdy nacjonalista czuje sie patriota, wiec nie ma co pytac, zaden nie dostrzega granicy, tak jak nie dostrzega jej pewien norweski "patriota" Anders Behring Breivik.
[#39] Re: "Nowa Amiga"

@michalmarek77, post #28

Dumnym mozna byc z bycia dobrym czlowiekiem, ale z narodowosci..........
Bez jaj

to juz przestaly byc tylko jaja, to opuchniete do niebozebnosci i zaczadzone ideologia glowy
[#40] Re: "Nowa Amiga"

@gx, post #39

gx, ty za to nie dostrzegasz kiedy sam przekraczasz granice fanatyzmu. To właśnie "dzięki" takim jak ty ludziom, dyskusje się zaostrzają. Widzisz tylko swoje lewackie ideologie, a wszystko co nie idzie z twoim nurtem uważasz za nacjonalistyczne, chore, złe itd.

Sam jesteś problemem. Miłość w ogóle, a bezwarunkowa względem historii, kultury, przodków jest samym dobrem na wielu płaszczyznach. Na płaszczyźnie dbania o miłowane miejsce, dbania o jego bezpieczeństwo, rozwój etc.

Brevik to idiota, fanatyk, m.w. twojego pokroju tyle, że w drugą stronę. Patriota nie atakuje, patriota broni z zachowaniem godności dla drugiego człowieka. Patriota nie morduje niewinnych ludzi, nawet jeżeli ideologicznie są mu obcy. Używa broni tylko wtedy gdy jego dom, rodzina i Ojczyzna jest obiektem napaści.

Nacjonalizm to głównie nienawiść i bezwarunkowe poczucie wyższości nad wszystkimi innymi, patriotyzm, to głównie miłość do tego co wymieniłem wyżej. Niestety ze swoim fanatycznym resentymentem do PRLu w którym byłeś wraz ze swoją rodziną mniejszością żerującą na większości, trudno ci to pojąć. I ty o zaczadzonej ideologią głowie prawisz? Cymbał jesteś, który niczego nie rozumie i jedynie swoimi skrajnymi, autorytarnymi osądami wywołujesz konflikty.

Tacy lewaccy "anarchiści" jak ty, rok temu ściągneli niemieckich bandytów, którzy wyzywali i opluwali ludzi w historycznych polskich mundurach. Zapewne jesteś dumny z tego powodu i masz nawet na to jakieś "racjonalne" uzasadnienie. Na całym świecie nie ma nic nienaturalnego w dumie z bycia Amerykaninem, Francuzem, Anglikiem, Hiszpanem... ale tacy jak ty chcieliby zrobić z polski kosmopolityczną oborę w której z polskości należy drwić, a wychwalać wszystko co jest od niej odrębne.

Zachowaj swoje poglądy panie pseudoanarchisto i daj mieć swoje poglądy i swój światopogląd tym którzy uważają się za patriotów i nie utożsamiają z nacjonalizmem, bo nawet Narodowiec, to nie to samo co Nacjonalista, ale dla takich jak ty, kto nie lewak ten fanatyczny Nacjonalista. Tak ci wygodniej myśleć prawda?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 10:21:34 przez Duracel
[#41] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #40

"Nie ma nic złego w polityce, przy zachowaniu elementarnego szacunku i uszanowania innego zdania." , coz ja moge wiecej dodac, po prostu jezyk milosci, Narodowiec i Nacjonalista sami sie obnazaja ze swoim "patriotyzmem", a to rusofobia, homofobia, ksenofobia, a to obrona spadkobiercow redemtorystow (ktorych przeszlosc nie jest zbyt patriotyczna), oczywiscie potepianie w czambul lewicy (uzywanie obrazliwego zwrotu lewactwo), PRLu - chocby powtarzalo nt. glupoty wyssane z palca ITD... To jest milosierny Polak, patriota i oczywiscie bialy chrzescijanin katolik
[#42] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #37

Każdego kto wszystkich innych wrzuca do wiaderka "lewaków" i w nieskończoność krzewi martyrologie polskiej historii.

Niestety ze swoim fanatycznym resentymentem do PRLu w którym byłeś wraz ze swoją rodziną mniejszością żerującą na większości, trudno ci to pojąć.

A kilka linijek wyżej:

Patriota nie atakuje, patriota broni z zachowaniem godności dla drugiego człowieka

Po czym znowu:

Cymbał jesteś,

Ciekawe co na to admini.

Ja z takimi "patriotami" właśnie w dyskusje nie wchodzę, zwłaszcza o polityce. Ewakuuje się z wątku,
[#43] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #40

Dla ludzi takich jak ja, rzeczą naturalną jest to, że patriotyzm, duma z bycia Polakiem wynika z wielopokoleniowej kultury, tradycji, wychowania, kierowania się pewnymi szlachetnymi cnotami itd. Dla takich jak ja, szokujące jest, że tacy jak ty chcą wmówić wszystkim i sobie, że kultura w jakiej się wychował, historia ojczyzny, całych pokoleń itd. nie ma żadnego wpływu na wrażliwość tego człowieka względem pewnych postaw.

Nigdy cie nie zastanawiało, dlaczego Polacy są tak "przewrażliwieni" w sytuacji gdy mniejszy kraj jest gnębiony przez większy? Nie zastanawiało cię nigdy, dlaczego Francja czy Anglia wykazują się taką naiwnością względem Rosji, a Polska i inne kraje graniczące z Rosją są tak ostrożne? No geniuszu! Dziecko z przedszkola wiedziało by, że empiryzm jest najlepszym nauczycielem. Ów empiryzm to właśnie jedna z wielu części charakteru danego narodu. Jedni są wrażliwsi na to, drudzy na coś innego... z racji doświadczeń, wychowania w pewnych normach moralnych, cnotach itd. I to jest właśnie mój drogi geniuszu jeden z powodów bycia dumnym z bycia Polakiem.

Niemiec będzie dumny z tego, że jest zorganizowany i solidny. Polak, że jest sprawiedliwy i niezłomny i empatyczny na krzywdę innego narodu. Oczywiście jeden bardziej sprawiedliwy czy zorganizowany, drugi mniej. O co chodzi chyba powinieneś pojąć, drogi geniuszu lewicy. To jednak, że szokującym jest iż tak oczywiste rzeczy trzeba ci tłumaczyć nie musi być powodem do tego aby cię obrażać. W gruncie rzeczy to ci współczuję tej ułomności ;)
[#44] Re: "Nowa Amiga"

@GumBoy, post #42

Każdego kto wszystkich innych wrzuca do wiaderka "lewaków" i w nieskończoność krzewi martyrologie polskiej historii.

No i zaczyna się. Sam zacząłeś od generalizowania na mój temat, a teraz mi sugerujesz, że wrzucam wszystkich do wiadra lewaków. Wrzucam tam gx'a bo jest fanatycznym lewakiem co udowodnił nie raz i ciągle bełkocze na ten temat na kanale politycznym. On natomiast wszystkich patriotów wrzuca do wiadra z napisem "Brevik".

Patriota nie atakuje, patriota broni z zachowaniem godności dla drugiego człowieka
Po czym znowu:
Cymbał jesteś,

Czytaj ze zrozumieniem. Nie atakuję fizycznie, nie napada kraju, nie szuka taniego zysku czyimś kosztem, co nie znaczy, że ma sobie pozwalać na głupie przytyczki. Zauważyłeś abym pierwszy Cię obraził albo gx'a? Skoro wchodzi i z miejsca deprecjonuje moje szlachetne pobudki wsadzając do wora z Brevikiem, to jak można zareagować? Można się zamknąć, owszem, ale to problemu nie rozwiąże. Ja nie oczekuje, że gx stanie się patriotą i niech on nie deprecjonuje mojego patriotyzmu i nie nazywa tego nacjonalizmem. Zauważ od którego momentu zaczyna iskrzyć w rozmowie. Dokładnie to przeanalizuj sobie.

Może przeanalizuj także swój zaczepny wstęp i sugerowanie, że jestem Nacjonalistą i z takimi nie rozmawiasz. Brak ataku fizycznego nie oznacza, że patriota ma siedzieć i uśmiechać się jak mu plują w twarz. Oczekujesz szacunku, to sam się nim kieruj. Proste.

gx jest cymbałem, bo wmawia w swoim fanatyzmie, że każdy patriota jest nacjonalistą, każdy jest "oczadzony ideologicznie" i każdy to m.w. taki Brevik. Dla mnie to właśnie gx przejawia symptomy zachowań Brevika. Ja ubolewam nad tym, że 50 lat PRLu nie nauczyło takich jak gx, że ten system jest chory i się nie sprawdzi na ziemi, co nie znaczy, że mam jakieś zapędy aby takich gx'ów zabijać, czy zamykać. Są, istnieją, żal mi ich, że nie potrafią wyciągać wniosków z tego do czego ich "wspaniały system" doprowadził ten kraj i tych ludzi i tyle. Niestety gx ma oprócz tego to do siebie, że stara się "oświecić" wszystkich którzy myślą inaczej niż on i przeżyli psychiczny i ekonomiczny terror PRLu, że są "oczadzeni ideologicznie" i wałkuje w kółko swoje "mądrości". Wszystko dlatego, bo należał z rodziną do "uprzywilejowanej "mniejszości w PRLu. Nie dostrzegasz różnicy postaw? Trudno, ale w sytuacji kiedy drogi gx nie panuje nad swoją chęcią "nawracania" to zachowuje się właśnie jak cymbał, mówiąc najdelikatniej.

Co na to Admini? Chcesz się poskarżyć, że określiłem stan umysłu gxa? :) To nie tylko moje zdanie, jest tutaj dosyć powszechne. Gx zachowuje się względnie racjonalnie, dopóki nie zaczyna wchodzić właśnie na temat lewicowej ideologii i wychwalania PRLu. Poza tym jesteśmy na Hyde Parku.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 10:51:29 przez Duracel

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 10:59:02 przez Duracel
[#45] Re: "Nowa Amiga"

@GumBoy, post #42

Ciekawa definicja... odwracając kota ogonem, załóżmy, że nie tępię lewactwa i nie krzewię polskiej historii. Kim wtedy jestem?
[#46] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #40

Na całym świecie nie ma nic nienaturalnego w dumie z bycia Amerykaninem, Francuzem, Anglikiem, Hiszpanem...

Dokładnie.
Kłaniają się polskie kompleksy i niska samoocena... typowe dla kogoś kto zna świat z opisów w Wybiórczej i dla którego polskość to nienormalność.
[#47] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #44

Po primo, odmawiam Ci prawa decydowania o tym, kto jest patriota, a kto nie. Nigdzie tez nie napisalem, ze kazdy patriota jest nacjonalista itd.., tylko na odwrot, ze kazdemu nacjonaliscie tylko wydaje sie, ze jest patriota ok, racja. Secudno, wykazujesz wszystkie postawy charakterystyczne dla nacjonalistow i narodowosciowcow. Nie musze niczego nikomu wyjasniac, kazdy czlowiek to widzi po tym co wyzej napisales

Lejesz tylko wode , zadnych konkretow, jakies domysly, pomysly, hipotezy etc. i do czego mam sie odniesc, do tych Twoich konfabulacji

Pomijam juz kulture, bo kultura to dla kazdego ideologicznego fanatyka jest pojeciem wzglednym... ale wiesz, nie wypada, szczegolnie jak argumentow brak
[#48] Re: "Nowa Amiga"

@Dopuser, post #45

Ciekawa definicja... odwracając kota ogonem, załóżmy, że nie tępię lewactwa i nie krzewię polskiej historii. Kim wtedy jestem?

Po prostu obywatelem nie angażującym się w żadną ideologię, mającym inne zainteresowania i zdającym się na to co los przyniesie :) Co nie przekreśla bycia patriotą, ponieważ w okolicznościach wojny patriotą może się okazać i "lewak" :)

Różnica polega na tym, że patriota widzi pewne niepokojące zjawiska zagrażające bezpieczeństwu jego rodziny i jego kraju, zanim padnie... pierwszy strzał. Pielęgnuje pewne cechy i postawy po to aby kondycja świadomości obywateli była w tak dobrym stanie, aby nie była zaskoczona w stanie czyjejś agresji. To trochę jak dbaniem o własne ciało i kondycję fizyczną czy psychiczną. Jeden to robi i jest gotowy w razie agresji fizycznej czy propagandowej. Drugi nie, i jest wtedy pod kątem fizycznym bezradny jak i naiwny pod kątem agitacji. Jest kruchy pod kątem presji ciemiężyciela :)

Można to też przełożyć na dbanie o własny majątek, z tą różnicą, że poczucie własności do Ojczyzny nie jest oparte na faktycznej możliwości zarządzania tym majątkiem w sposób indywidualny, a gospodarowania nim jako społeczność (naród) który ma wspólny interes trwania tego bytu jakim jest Ojczyzna w jak najlepszej jego kondycji (fizycznej i psychicznej)

Stefan Wyszyński: Naród, który odcina się od historii, który się jej wstydzi, który... skazuje się dobrowolnie na śmierć, podcina korzenie własnego istnienia.

To akurat duchowny, ale wielu przed nim i po nim znało ten prosty wniosek. Jedni, tacy jak Bismarck czy "geniusze" III Rzeszy lub Stalinowskiej Rosji, próbowali to wykorzystać przeciwko Polakom i istnieniu naszego narodu, inni wiedzieli, że tylko pielęgnowanie patriotyzmu jest jedynym panaceum na zachowanie tożsamości jako narodu, społeczności z wspólnym interesem, bez egoistycznych zapędów.

Komunizm próbował zrobić coś alternatywnego, ale z chorą ideologią niszczenia wszystkiego co wychyla się w jedną bądź drugą stronę, nie pasuje do szablonu i stara się być indywidualne i ponadprzeciętne w jakiejkolwiek kategorii. Próbował także odciąć się właśnie od historii, kultury i tradycji, co skończyło się dość trwałą deformacją kondycji psychicznej u części Polaków.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 11:45:32 przez Duracel
[#49] Re: "Nowa Amiga"

@gx, post #47

Po primo, odmawiam Ci prawa decydowania o tym, kto jest patriota, a kto nie. Nigdzie tez nie napisalem, ze kazdy patriota jest nacjonalista itd.., tylko na odwrot, ze kazdemu nacjonaliscie tylko wydaje sie, ze jest patriota

Drogi gx'ie, nie ma się co oburzać i pisać kolejnych bzdur. Dobrze wiemy obaj w jakim kontekście to pisałeś i po co to pisałeś. Nie dałem ci najmniejszych powodów przed tekstem poniżej:

Kazdy narodowiec czuje sie patriota i kazdy nacjonalista czuje sie patriota, wiec nie ma co pytac, zaden nie dostrzega granicy, tak jak nie dostrzega jej pewien norweski "patriota" Anders Behring Breivik.

...abyś miał prawo to napisać w kontekście mojej osoby. Jasno i wyraźnie wyraziłeś więc przestań znowu dorabiać ideologię jak to jest w twoim nawyku.

Odmawiać możesz sobie, czegoś... mi możesz jedynie... pogadać, swoją propagandą na temat PRLu, którą raczysz od miesięcy wszystkich na kanale politycznym.

Określenie Patriotyzmu jest jasne i klarowne, to że Brevik czuje się patriotą, to jego sprawa. Wszyscy wiemy co to za patriotyzm który morduje niewinnych, bezbronnych ludzi z zimną krwią i że to nie patriotyzm tylko nacjonalizm czy wręcz faszyzm (czego sam Brevik nie ukrywa). Tak jak i wszyscy wiemy w jakim celu piszesz o Breviku, Nacjonalistach w moim kontekście, mimo iż nie dałem żadnych podstaw ku temu abyś tak pisał.

Konkrety napisałem. Napisałem także o różnicach miedzy tym co uosabia Brevik, a czym jest patriotyzm. Być może są one ci tak niewygodne i tak nieprzyswajalne, że zwyczajnie jesteś na nie ślepy. Wystarczy tylko czytać i posiadać umiejętność rozumowania i empatii, oraz pojmowania, że brak agresji nie jest bezczynnym siedzeniem i przyjmowaniem wszystkich plwocin na twarz bez reakcji.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 11:48:32 przez Duracel
[#50] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #48

Próbował także odciąć się właśnie od historii, kultury i tradycji, co skończyło się dość trwałą deformacją kondycji psychicznej u części Polaków.

Ta deformacja w sferze psychicznej u części Polaków nazywa się po prostu schizofrenia i polega na niespójności w sferze myślenia.

Np. z jednej strony komunizm to zło równe nazizmowi, zakazany konstytucyjnie jako ustrój totalitarny, a z drugiej Jaruzelski i Kiszczak, czołowi aparatczycy komunistyczni w PRL, to ludzie honoru i bohaterowie.

Inny przykład: z jednej strony chcemy być Europejczykami (czytaj: ludźmi różnymi od bolszewickiej zarazy, światłymi, na poziomie, nawiązującymi do kultury łacińskiej), a z drugiej wykazujemy postawy typowe dla azjatyckiej dziczy, nie znamy swojej historii i tradycji, wstydzimy się bycia Polakami.

Cieszymy się z Polski w budowie, Stadionu Narodowego "Morskie Oko", a z drugiej strony przechodzimy nijak nad faktem, że żyjemy kosztem naszych dzieci i wnuków, bo wszystko to na bilionowy kredyt który to one będą właśnie spłacać.

Z dwojga złego wolę więc być świadomym zagrożeń narodowcem niż żyjącym bez nijakiej świadomości konsumentem.

Pytanie na koniec: kim chciałbyś widzieć swoje dzieci?

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 11:49:41 przez Dopuser
[#51] Re: "Nowa Amiga"

@Dopuser, post #50

Dokładnie jak napisałeś :)
Ja narodowcem czuję się w chwilach, gdy Państwo, które powinno mnie chronić, chronić ważnych dla mnie wartości, chronić polskiego interesu, polskiej racji stanu, polskiej prawdy historycznej po prostu się nie sprawdza i działa tak jakby działało samo przeciwko sobie (mnie i mojej rodzinie). Wtedy faktycznie jak narodowiec miałbym ochotę dać po pysku tym, którzy się nie sprawdzają.

Na co dzień uważam jednak, że podstawową formą "walki" o Polskę moich marzeń powinna być dyskusja. Ale dyskusja nie oparta na uprzedzonym ideologicznym ataku, a racjonalnym zestawieniu naszych doświadczeń i sprawdzonych recept na wspólne bezpieczeństwo nas i naszych dzieci. Wyjście na ulicę uważam za ostateczność której należy użyć już w ewidentnym terrorze względem własnego narodu (patrz PRL).

gx pisze o rusofobii, nie wiedząc, że sam cierpi na rusofilię. Choćby mu napluli w twarz, to on się obliże i podziękuje za "dobroć" w której rosja nie pozwala mu się odwodnić : Oczywiście będzie sugerował, że tacy jak ja chcą wywołać im wojnę itd. Czym innym jest wywołanie wojny, czym innym nieopłacalna uległość i oddawanie resztek swojego honoru w zamian za zachęcanie rosji do dalszych, agresywnych działań. Uległością nic się nie uzyska tak jak i agresją. Należy zatem pogodzić się z faktem, że rosja jest jaka jest i robić swoje, we własnym interesie. Drżenie przed nią, robienie gestów nic nie da, ponieważ sama rosja nie ma najmniejszych interesów w tym aby się z nami targować.

Niestety z takimi przypadkami jak gx, po prostu się nie da. Jeżeli w większości mamy w pamięci doświadczenia PRLu i wiemy czym był, a ktoś taki jak gx pisze nam, że PRL był super, to trudno z kimś takim rozmawiać na poziomie intelektualnej argumentacji. On to oczywiście mówi ze względu na swoją uprzywilejowaną sytuację w PRLu. Jeżeli mówi to mając takie doświadczenia jak my, to tym gorzej dla niego. Właśnie wtedy na jego natarczywość pozostaje jedynie uświadomić mu, że jest "cymbałem", a jego agitacja i argumentacja jest tak samo wiarygodna jak tezy głoszone przez penitencjariuszy domu dla obłąkanych.

Pisałem o tym przed chwilą na "politycznym"

Co ciekawe, gdyby gx miał trochę oleju w głowie to porównałby swoje zachowanie z zachowaniem tych których powinien najbardziej nienawidzić, czyli faszystowskich ideologów. Oni tez mimo ze mordowali obce narody, mimo że przynosili głównie ból, cierpienie itd. mimo że zostali pokonani jako coś złego, co sami przecież rozpętali, uważali częstokroć nawet przed samym stryczkiem że ich ideologia, system wartosci itd. byl samym pożytecznym dobrem.

gx stara się usprawiedliwić swoja miłość do PRLu obecną sytuacją Polski. Ma racje, że to co mamy nie jest tym co być powinno i czego chcieliśmy, ale ważenie tego niby na szali dobro vs zło ma taki sens jak stawianie w opozycji gwałtu do morderstwa. I właśnie aby zapobiegać pogłębianiu tej Polski którą mamy potrzebny jest patriotyzm.
[#52] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #51

Pytanie na koniec: kim chciałbyś widzieć swoje dzieci?

Bardzo proste ;)
Chciałbym, aby byli wolnymi, bezpiecznymi i w miarę dostatnio żyjącymi Polakami. Świadomymi swojej Polskości, swojej historii, spuścizny kulturowej, szacunku do przodków za ukształtowanie i udostępnienie wolnej Ojczyzny i Europy. Mówiącymi bez wstydu i kompleksów o dorobku kulturalnym Polski, jej wkładzie na kształt i wolność obecnego świata.

Chciałbym aby choćby wspomniane przeze mnie wynalazki Polaków, w Polsce moich dzieci były czymś nieskrywanym i aby głośno o nich mówiono i wspierano nowe. Aby postawa Polaka, empatycznego, wrażliwego i romantycznego, nie kojarzyła się już z wydumaną szarżą z szablami na czołgi, a żeby była polskim wkładem w praktyczną wrażliwość wszystkich Europejczyków na cierpienie innych.

Gdyby tak było dzisiaj, Gruzja byłaby cała, w Czeczeni nie mordowano by resztek wolnych Czeczeńców, Białoruś pozbyła by się dyktatora, w Syrii nie wpierano by reżimu, a polityka UE opierała by się w praktyce, a nie w pięknych sloganach na wyrównywaniu różnic ekonomicznych pomiędzy obywatelami Europy.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 12:30:01 przez Duracel
[#53] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #49

Na razie Ty tu piszesz bzdury i uprawiasz wodolejstwo pierwszej wody . Nie ma sie do czego odniesc!.

Nie ma dzisiaj potrzeby propagowac propagande PRLowska, jedynie pozostaje odklamac PRL w obliczu obecnej propagandy IPNowskiej czy KrK, ktorej jestes poniekad niezbyt bystrym przenosicielem
[#54] Re: "Nowa Amiga"

@gx, post #53

Powtarzasz się.
Pisać Ci o racjonalnym przełożeniu patriotyzmu na kondycję fizyczną Ojczyzny i Narodu... pisać o pozbyciu się przez samych Polaków komunizmu i ruskich wojsk, a ty dalej swoje... że nie ma się do czego odnieść.

Diagnoza jest jasna, jesteś obłąkany. To nie jest żadna obelga, ponieważ autentycznie ci współczuję i sądząc po twojej "zawrotnej karierze" na wątkach PPA jak i kanale "politycznym" to wielu ci współczuje
Czy jest na sali lekarz?

A teraz wybacz, ale nie mam czasu słuchać twojego dalszego bajdurzenia, ponieważ mam do zeskanowania kilka rękopisów i nut Lutosławskiego. Szczerze życzę ci powrotu do zdrowia psychicznego :)

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2012 12:38:42 przez Duracel
[#55] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #51

I znowu wody lanie, ze tez nie masz spiec w klawiaturze od tego wodolejstwa , granie na emocjonalnej nucie, wytaczanie ciezkich oskrzen o brak patriotyzmu itd. cienka linia do tego zeby nazwac kogos zdrajca i dac w morde

gx stara się usprawiedliwić swoja miłość do PRLu obecną sytuacją Polski.

Milosc do PRL ? , nie milosc, tylko odklamanie, przeciwstawienie sie obecnej propagandzie, czy poszerzenie u innych pewnych horyzontow myslenia o minionej epoce, duzo bardziej zroznicowanej niz to co przekazuje obecna propaganda...
[#56] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #54

Czy z Toba to w ogole mozna normalnie dyskutowac, bo odnosze wrazenie, ze kazdego kto sie z Toba nie zgadza lub wytyka Ci bledy, najchetniej wyzwalbys i umiescilbys w zakladzie psychiatrycznym...

Dla mnie to taka uciecka przed dyskusja, jak nie przymierzajac ucieczka z ringu Goloty przed Tysonem, Twoj wybor
[#57] Re: "Nowa Amiga"

@Duracel, post #54

Duracel, otrzymujesz ostrzeżenie. Dalsza wymiana zdań w podobnym tonie skończy się banem. Dotyczy to również pozostałych dyskutantów. Upraszam o rozsądną i kulturalną dyskusję.
[#58] Re: "Nowa Amiga"

@gx, post #56

A zaczęło się od tego czy ktoś lubi Ivonę i pomówienia że jeśli tak to pewnie nie umie czytać. :)
W myśl zasady "wydrwić odmieńca, bo tylko ja jestem normalny i mądry, a on ma się wstydzić że jest sobą a nie mną". Teza nie nowa i widać do czego prowadzi. Eeeech.... :(

A mi Ivona oszczędza czas, bo słuchając tekstu książki lub artykułu mam wolne oczy i ręce by móc robić jednocześnie coś innego. A we filmie pozwala patrzeć na akcję, na mimikę itp. a nie skakać wzrokiem po literach. Po to się robi dubbing. Ciekawe ile zna języków taki co uważa że nie są potrzebne? A że nie intonuje emocji, cóż czcionka w książkach też się nie zmienia zależnie od akcji. Po to mamy wyobraźnię by "słyszeć" emocje w czytanym tekście. Z głosem z Ivony jest tak samo. :)

PS.: Jestem kosmopolitą i jak ktoś chce, to może mnie za to nie lubić. Dzięki patriotom narody wygrywają wojny, ale dzięki kosmopolitom przestaną kiedyś wybuchać, może nawet te malutkie na forach. ;)
[#59] Re: "Nowa Amiga"

@ZbyniuR, post #58

A we filmie pozwala patrzeć na akcję, na mimikę itp. a nie skakać wzrokiem po literach.

Czyli uznajesz jedynie dwie opcje? Ivona albo napisy?

Ciekawe ile zna języków taki co uważa że nie są potrzebne?

Dwa. Wystarczy, żeby napisy widzieć od święta w azjatyckich filmach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem