[#1] Muzeum Gier Komputerowych
Na spidersweb.pl przeczytałem o inicjatywie uruchomienia muzeum gier komputerowych we Wrocławiu.
Ciekawe czy taki pomysł ma szansę w naszym kraju.
[#2] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@grxmrx, post #1

powinno powstac muzeum piractwa komputerowego :D
[#3] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@gx, post #2

Bardzo dobry pomysł :DOK
[#4] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@Diabeł, post #3

Pomysl swietny, tylko trudniej o sponsorow , jeszcze gdyby powrocic do miejsc i formuly, ehh, tosenewrati
[#5] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@grxmrx, post #1

Zastanawiam się jak z wszelakimi licencjami.

Sam pomysł jest genialny. Miałem swego czasu wizję, aby w sklepie z elektroniką w którym pracowałem zorganizować miejsce na ekspozycję retro.

Na czas świąt chciałem postawić swoją A600, starego kineskopowca i dżojstik.
Do tego obok ceny z czasów, gdy urządzenia były nowe.

Włączyć LOTUS-a III aby przyciągał wzrok. Niestety nici z tego.
Należy dojść do wszelkich umów licencyjnych oprogramowania i gier. Prawnicy firmy w której pracowałem się tego nie podjęli.

Wrocław więc nie zobaczył mojej ekspozycji retro :D

Każda z gier musiała by mieć status Abandonware.
A pamiętajmy, że w większości serii takich jak TOMB RAIDER, QUAKE czy CRASH prawa dalej posiadają producenci.
[#6] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@Dża, post #5

Pomysł fajny, ale sam widzisz jakie ewentualne przeszkody może natrafić.

Każda z gier musiała by mieć status Abandonware

Tylko czym jest status abandonware w świetle prawa autorskiego? Było na ten temat kilka dyskusji i jest też wpis w Amiga FAQ na ten temat.
[#7] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@grxmrx, post #1

Elbox w Krakowie ma takie małe muzeum ;)
[#8] Re: Muzeum Gier Komputerowych

@Hubez, post #7

Jako miłośnik piractwa starych gier/programów, "abandonware" i ogólnego braku poszanowania praw autorskich do wszelkiego starego oprogramowania, a dla równowagi - kolekcjoner oryginalnego oprogramowania (ale pewnie też łamię jakieś tam postanowienia licencyjne, odkupując je od ludzi z Allegro czy innego eBaya) informuję uprzejmie, że możesz sobie dać spokój. Albo zrobisz tak, jak robimy to my na zlotach miłośników starych komputerów - czyli totalnie olewamy wszelkie prawa autorskie i puszczamy gry, niech się ludzie bawią starociami - albo ugrzęźniesz w niekończących się sporach prawnych z "właścicielami". No chyba, że masz taką dozę samozaparcia jak nasz niezrównany Benedykt Dziubałtowski i będziesz pozyskiwał kolejno prawa do publicznych pokazów gier na Amigę. W tym drugim wypadku szczerze życzę powodzenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem