[#1] Lista Rzookola

6 - brak wygodnej możliwośći owinięcia overlaya w dowolnym oknie, dlatego mui mplayer działa tak jak dziala na os4

Mplayer MUI dziala jak dziala, mniej wiecej z takiego samego powodu jak dziala OWB-MUI, czyli w wyniku niedopracowania kodu przez programistow. DvPlayer dziala tutaj dobrze i nie widze zadnych roznic w Overlayu MOSa na plus.

12 - morphos ma więcej klas i są one bardziej rozbudowane z tym nie ma co dyskutować, wystarczy przejrzeć autodoce, to dlatego OS4 updatował klasy swoje do poziomu MUI4, ale i tak nie w pełni i nie wszystkie

Rzeczywiscie nie ma co tutaj dyskutowac MOS ma klasy tylko dla MUI, AmigaOS dla MUI i Reaction, sprawa prosta.

14 - taby, historia, wyszukiwanie, klikanie na linki, możliwe, że na os4 jest podobnie, kiedyś widzialem i była jakaś blaga, może teraz jest inaczej:

Ja moge miec tutaj skrzywione spojrzenie bo mam system betatesterski i nie wiem jak to po tych wszystkich uaktualnieniach wyglada na systemie publicznym. Wiec tutaj nie bede sie podpieral argumentami aby czegos nieopacznie nie chlapnac. Niech wiec Ci bedzie ze z punktu widzenia nie betatestera nie mam zastrzezen.

15 - vpdf jest oparty o najnowsze źrodła popplera, amipdf jest oparty o zrodla starsze, amipdf ma ten plus, że działa kopiowanie tekstu (kopiowanie bedzie dopiero w morphosie 3.2) ale vpdf ma dużo bardziej zaawansowany moduł drukowania (wiem co pisze, bo to moje dzieło)

Tutaj podobnie jak z tymi klasami. AmigaOS wbrew temu co piszesz ma standardowo w systemie dwie przegladarki PDF oparte na roznych silnikach. Ciesze sie ze na MorphOS mozna po latach wreszcie drukowac PDFy (bo slyszalem ze byly z tym problemy), ale to jeszcze nie uprawnia do twierdzen ze MOS ma lepsza przegladarke PDF (tym bardziej ze sam przyznajesz ze nie ma podstawowych opcji takich jak obsluga schowka). Ponadto gdyby byl to program tak dobry jak mowisz, to zapewne bounty na jego przeportowanie byloby dosyc pokazne. Tymczasem inicjatywa Kas1e spotkala sie z wyjatkowo slaba jalmuzna jak na standardy AmigaBounty.net.

17 - czy w OS4 jak chcę zapisać obrazek to program wygeneruje mi okienko z prefsami do datatypów dostępnych w systemie, czy można w dowolnym programie (obslugujacym datatypy) zapisać w supportowanych programach i czy bez rekompilacji programu można dodać zapisywanie?

Po co mi dodatkowe okienko, w systemie AmigaOS niemal kazdy program graficzny, poczawszy od przegladarki obrazkow, na kombajnie do Image Processingu ma mozliwosc konwersji formatow.

19 - nie wiem jakie mogą być uwagi, że duża część osób od Morphosa to Polacy

Takie ze nie jest to zadna zaleta systemu, no chyba ze uwazasz ze nasza rasa jest lepsza i glosisz hasla "Polska dla Polakow".

20 - wypożycz minisa, sam zobaczysz

Do tego nie musze wypozyczac. Ambienta juz widzialem, ba nawet zrobilem kiedys film - prezentacje o tym jak bardzo ow twor zatraca amigowy feeling.

21 - niewielka liczba wspieranych typów modeli z AV jest faktem

W pierwszej wersji tej listy wyczulem raczej sugestie ze chodzi Ci o to ze sam system czesciej wykorzystuje Altiveca (w maszynach ktore go posiadaja) od AmigaOS 4, co jest nieprawda.

22 - czy os4 po kliknieciu na archiwum montuje archiwum jako dysk?

To nie jest zadna zaleta, tylko niepotrzebny bajer, ktorego nawet gdybym mial AmigaOS natychmiast bym wylaczyl. Istotna zaleta jest montowanie obrazow jako dyski i tutaj AmigaOS 4, dzieki wbudowanemu DiskImage.device jest nie do pobicia.
[#2] Re: Lista Rzookola

@Mufa, post #1

Rzeczywiscie nie ma co tutaj dyskutowac MOS ma klasy tylko dla MUI, AmigaOS dla MUI i Reaction, sprawa prosta.

Czy przypadkiem sprawa nie jest na tyle prosta, że MOSowe MUI jest bardziej zaawansowane niż AOSowe MUI i Reaction razem wzięte?

Po co mi dodatkowe okienko

Żeby za pomocą datatypów obsługiwać wszystkie dostępne w systemie formaty, a nie tylko te najbardziej popularne.

Takie ze nie jest to zadna zaleta systemu, no chyba ze uwazasz ze nasza rasa jest lepsza i glosisz hasla "Polska dla Polakow".

1. Łatwiej się dogadać na polskim forum z polakiem, nie każdy zna na tyle angielski.
2. Co do rasy, to chyba akurat Ty dzielisz amigowców na prawdziwych i tych gorszych :)

Do tego nie musze wypozyczac. Ambienta juz widzialem, ba nawet zrobilem kiedys film - prezentacje o tym jak bardzo ow twor zatraca amigowy feeling.

1. MorphOS się rozwija tak samo jak AmigaOS, opierając się na starszej wersji systemu możesz swoimi wyrokami wprowadzać w błąd.
2. Amigowy feeling nie polega na X'ach, a wygląd można zawsze zmienić :)

To nie jest zadna zaleta, tylko niepotrzebny bajer

Dlaczego?
[#3] Re: Lista Rzookola

@Mufa, post #1

na pkt 6 odpowiem jak znajde wątek na aw.net powtierdzający moją tezę

17. Na morphosie nigdy nie bylo problemów z drukiem PDFów. Byla uciążliwość instalacji linuxowego ghoscripta (a jak wiadomo typowo linuxowe rzeczy są be i morphosowcy ich nie lubią). W VPDFie dodalem drukowanie przez printer.device. Nic nie trzeba instalowac dodatkowo, dla skomppliowanych stron drukuje szybciej niż w trybie postscript . Czy przegladarki PDF dla OS4 mają drukowanie przez systemowy printer.device.
18. W takim razie po co obsluga PNG i JPG skoro można skonwertowac wszystko do iffa :)
Nie trzeba też generowac okienka. Opcje zapisu dla wybranego formatu mogą być dodane dodatkowo do requestera ASL. Chodzilo o to, że kazdy program dostaje od razu mozliwosc zapisu w supportowanych formatach, a programista nie musi tracic czasu na wymyslania kola od nowa.
19. kbj wyjasnil. Chodzilo tylko o lepszą możliwość kontaktu. To jest plus dla Polaków.
20. To jedna z wielu prawd ludowych, która nie ma poparcia w faktach. A więc po kolei. Ambient jest zrzynką części pomysłów z Opusa5. Twórcy Morphosa nie cierpią linuxa, uważają kod linuxowy za zło a pomysły za chybione. Dołączenie kodu linuxowego do Morphosa nie jest dobrze widziane. Jesli cos ma być doddane musi być bardzo dokladnie przerobione bo w kodzie linuxowym pelno jest kwiatków, że u nich dziala (chociaz jest napisane błędnie) a u nas (w systemach amigowych) niekoniecznie.
21. Nie, chodzilo o to, że AV nie jest promowany a w naszych warunkach AV jest jedyną mozliwościa przyspieszenia kodu. Nie wiem jak wygląda sprawa z wnętrzem OS4 ale przez takie podejscie faktycznie część rzeczy moze nie wykorzystywać AV bo programiscie po prostu nie mają kompa z AV. Dobrze, że X1000 ma.
22. To jest wielka zaleta. Jakos w innych systemach masz to wbudowane i ludzie korzystaja. Morphos potrafi montować iso bez problemu.
[#4] Re: Lista Rzookola

@michal_zukowski, post #3

17. Na morphosie nigdy nie bylo problemów z drukiem PDFów.

To kto kłamie, Ty teraz czy Marek Szyprowski kiedyś?
[#5] Re: Lista Rzookola

@Mufa, post #4

Wychodzi na to że problemu z drukowaniem nie było, chyba że się używało nieodpowiedniego do tego celu programu :)

Proste, co nie? :)
[#6] Re: Lista Rzookola

@Mufa, post #4

Drukowanie w APDF (identycznie jak w wersji dla AmigaOS), odbywa sie przez generacje Postscriptu do urządzenia (albo PRT: jesli mamy drukarkę poscriptową albo PS: jest korzystamy z ps-handlera dołączonego do ghostscripta). Konfiguracja tego ostatniego znajduje sie w prefsach mosa. Ja tak drukowalem i dzialalo ale jak wiadomo ghoscript to za duza kobyła. Nie wiem czemu Marchowi nie dzialalo. Własnie po to, żeby nie bylo problemów dopisalem tryb printer.device dla VPDF. Teraz nie ma prawa nie dzialać. Oczywiście VPDF ma także identyczny do APDFa tryb z wypluwaniem Postscriptu.

btw. nie napisales czy do drukowania pdfów na OS4 wymagany jest ghostcript czy nie. A więc?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2012 22:01:43 przez michal_zukowski
[#7] Re: Lista Rzookola

@michal_zukowski, post #6

Czyli przecietny user MOSa pisal ze APDF mu nie drukuje, pomimo ze zainstalowal dodatkowy linuksowy soft. Grx, ktory z pewnoscia nie nalezy do uzytkownikow malo zaawansowanych to potwierdzil. Wreszcie najwiekszy polski autorytet wsrod developerow MOSa rowniez potwierdzil ze APDF nie drukuje i nigdy nie bedzie drukowal dokumentow. Oczywiscie Tobie drukowalo zawsze bez problemowo i jedynie tak od niechcenia dopisales modul drukowania do nowej przegladarki, ta....
No dobra mysle ze mozna juz zamykac punkt z ta "przewaga w zakresie przegladarki PDF". Sprawa jest oczywista, po 10 latach system Morphos dorobil sie przegladarki PDF z mozliwoscia wydruku i uznales to za tak wielki ficzer ze od razu wrzuciles to na liste przewag MOSa nad AmigaOS. Dla porzadku tylko dodam ze ja taki ficzer mialem od pierwszego zetkniecia z systemem w czerwcu 2004r. Nie musialem przy tym instalowac zadnego zewnetrzego softu, nie musialem nic kombinowac, po prostu tak jak user kazdego innego normalnego systemu klikalem na przycisk drukuj i szlo. Przecietnego uzytkownika naprawde nie interesuje w jaki sposob co sie robi w tle. Skoro jednak Cie to tak bardzo interesuje, to powiem ze do drukowania w systemowych AmiPDF, AmiGS czy cygnixowym XPDF, wymagany jest po prostu AmigaOS (a ze GS jest jego integralna czescia, ktora laduje sie na dysk przy instalacji AOS, to jest niewazna sprawa), obrazek z mozliwosci AmiPDF w zakresie druku tutaj.
Jak juz ta nowa przegladarka morphosowa dorobi sie obslugi schowka, bedzie mozna zasiasc do powaznej dyskusji na temat jej ewentualnej przewagi nad AmiPDF. Nie wiem jednak czy do tego momentu kas1e nie przeportuje jej juz na AmigaOS 4. Dojdzie wiec do sytuacji podobnej jak na wielu innych polach, czyli mozliwosci w danej dziedzinie podobne przy czym AmigaOS oferuje wiekszy wybor. To jednak melodia przyszlosci, na razie nie ma o czym mowic.
[#8] Re: Lista Rzookola

@michal_zukowski, post #3

na pkt 6 odpowiem jak znajde wątek na aw.net powtierdzający moją tezę

Poniewaz nie mam dzisiaj zbyt duzo czasu na prowadzenie dysput przed komputerem (urodziny zony), a domyslam sie o co Ci chodzi, pozwol ze sam naswietle sprawe.

Otoz Mplayer pod MorphOSem wyglada tak:

Natomiast MPlayer MUI pod AmigaOS 4 wyglada tak:

Jak widac nie ma zintegrowanego GUI z oknem wyswietlania obrazu. Dla mnie wytlumaczenie tego jest oczywiste (tym bardziej ze widzialem jak spaprane zostalo OWB-MUI), ale Wasz wielki guru FAB, natychmiast wyklul teorie ze overlay w AmigaOS jest slabszy ze nie ma podwojengo buforowania i tym podobne glupoty. Szerzej o tych bajkach, ktore na rodzimym gruncie rzecz jasna Ty najglosniej powtarzales jest tutaj.

Niestety ta teoria rozsypuje sie w starciu s DvPlayerem:

ktory jak widac na obrazku nie ma najmniejszych problemow z wyswietlaniem obrazu w jednym oknie. W dodaku jesli wczytamy sie w jego dokumentacje, znajdziemy informacje nie tylko o podwojnym buforowaniu, ale nawet o czyms wiecej:

No wiec kolejna rzecz z Twojej listy okazala sie poboznym zyczeniem, ktore musialo peknac jak banka mydlana w starciu z faktami.

Mysle ze pora juz podsumowywac nasza dyskusje. Wycofuje sie z zastrzezen dotyczacych konsoli (ale to tylko dlatego ze musze patrzec z perspektywy zwyklego usera, a nie tego co ja mam).
Poza tym probowales jakos wybronic:
podreczny konwereter formatow oparty na datatypach (na mnie nie robi szczegolnego wrazenia)
Polakow w teamie (tak jak by ludzie z zagranicy byli glusi na sugestie dotyczace rozwoju oprogramowania, poprawek bledow itp.)
no i montowania archiwow jako dyski (nie wiem do czego to potrzebne).

Coz powiem szczerze ze mnie owe zalety nie porazaja, no ale niech kazdy ocenia je sobie sam. Tak czy owak zycze szczescia i radosci z uzywania systemu jaki sobie wybrales.
[#9] Re: Lista Rzookola

@Mufa, post #7

Wiem czemu nie drukowalo forrestowi. Brak zainstalowanego gs-handlera. W tamtych czasach nie był dołączany do systemu. Sprawdzilem na druku bezposrednio do drukarki postscriptowej i dziala. Ghostscripta nie mam to nie sprawdze.
Ale milo ze wyjasniles kwestie druku PDF w OS4. Jak dla mnie na obecny stan możliwe, że OS4 ma obecnie lepiej (przez obsluge schowka). Uparty nie jestem. Opieralem się na wypowiedziach kas1e ale widac on sie napalil jak szczerbaty na suchary. Dzięki rzeczowej dyskusji zostalo wszystko wyjasnione :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem