[#1] PS4 nadchodzi!!
Witam!
Dzisiaj o 24:00 w NY rozpocznie się długo wyczekiwana konferencja Sony, na której ma być przedstawione nowe dziecko Sony czyli PS4[znany też jako Orbit] Wszystkie znaki wskazują na to.
Niestety nie możemy cieszyć się z konferencji Commodore i z następcy Amiga CD-32, więc może po spekulujmy na temat nowej PS.
W sieci jest mnóstwo plotek i domysłów, które w tym artykule zostały zebrane.
Co się z tego sprawdzi? Nie wiadomo.
-Ja obstawiam, że wrzucanie filmików z gier na YT nie przejdzie, YT zostanie zalany filmami, a po drugie developerem zbytnio nie zależy na tym, żeby po sieci krążyły filmy z błędami z ich gier
-Mam nadzieje, że jakoś kompatybilność wsteczna zostanie rozwiązana na korzyść posiadaczy Ps3
-Oby GTAV nie pojawiło się na PS4
-Mam nadzieje, że cena będzie w okolicach 1500 zł bo za nową konsole płacić powyżej 2000zł to ja dziękuje, biorąc pod uwagę, że bebechy nie mają być jakieś wypasione
A jakie są wasze oczekiwania ?

Ps.Tak, ten temat pasuje do tego działu forum, nie tylko o grach na Amigę się tu pisze. Po drugie dzisiaj możemy zobaczyć jak będzie wyglądać przyszłość gier video
Ps2.Może tu się pojawić ciekawa dyskusja, mam nadzieje, że administratorzy to docenią i nie będą killować tego wątku

Pozdrawiam
[#2] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #1

Zapodaj linki na których dzisiaj o północy zacznie się konferencja SONY jak masz.
[#3] Re: PS4 nadchodzi!!

@Duracel, post #2

Tutaj
Mam nadzieje, że transfer będzie ok. No i należy się spodziewać relacji tekstowej na stronie polygamii :)
[#4] Re: PS4 nadchodzi!!

@Duracel, post #2

A tutaj są dewagacje na temat PS4 redakcji PPE.PL

Pozdrawiam
[#5] Re: PS4 nadchodzi!!

@Duracel, post #2

Live stream via youtube link
[#6] Re: PS4 nadchodzi!!

@sir madman, post #5

nadchodzi nadchodzi, tylko to juz nie te czasy zeby moglo toto czyms zaskoczyc Sony musi podreperowac budzet, bo ostatnio cienko przedzie i kojarzone jest coraz czesciej z droga tandeta.
[#7] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #1

[znany też jako Orbit]

Orbit, to poszukaj wokół ciał niebieskich ;)

Ja obstawiam, że wrzucanie filmików z gier na YT nie przejdzie

I pudło.

Mam nadzieje, że jakoś kompatybilność wsteczna zostanie rozwiązana na korzyść posiadaczy Ps3

PlayStation Cloud

-Mam nadzieje, że cena będzie w okolicach 1500 zł bo za nową konsole płacić powyżej 2000zł to ja dziękuje, biorąc pod uwagę, że bebechy nie mają być jakieś wypasione

Kupując konsolę mam w nosie co jest pod maską, interesuje mnie jak wykorzystają to deweloperzy. A 8GB GDDR5 to bym jednak wypasem nazwał. 2k wyjmuję z portfela w dniu premiery (każdą inna kwotę zresztą też).
[#8] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #1

No i po konferencji, osobiście jestem troszkę zawiedziony - miałem nadzieję na większą ilość ex'ów, a tak tyko knack - który jakoś tak "dziecinnie" wygląda, killzone - tu akurat nie ma się do czego przyczepić ;), driveclub - tu niewiele pokazano, infamous - nigdy mi się nie podobał, deep down - nie wiadomo czego się spodziewać, diablo iii - mogę odpalić na swoim lapku i sterowanie będzie 100razy przyjemniejsze, a watch dogs i destiny na dobrą sprawę ex'ami na ps4 nie będą. Tyle ode mnie - jestem ciekawy jaką odpowiedź da M$ :)
[#9] Re: PS4 nadchodzi!!

@GumBoy, post #7

Mam podobnie. Kupuje na premiere , niezaleznie od ceny sprzetu. Wg tego co pokazali sprzet jest warty kazdej kasy. HW generalnie mnie nie obchodzi, jednakze w przypadku PS4 Sony zaszalalo, imho w koncu zrobili go tak by developerom nie utrudniac :)
Swoja droga, to najlepsza konferencja jaka kiedykolwiek ogladalem!
[#10] Re: PS4 nadchodzi!!

@sir madman, post #8

Od pokazywania line-upu będzie E3. Trudno żeby dowalić milionem exów na prezentacji konsoli która ma wyjść za 9 miesięcy. Nie przypominam sobie, żeby poprzednio niewiadomo jaka ilość pokazywali. Do tego znaczna część ich studiów robi jeszcze tytuły na PS3 z premiera w tym roku, więc dobrze, że się na tym skupiają, a nie na zrobieniu levelu z pełnym gameplayem na pięciominutowy pokaz.
[#11] Re: PS4 nadchodzi!!

@GumBoy, post #7

Ja jestem trochę mocno rozczarowany. Nie tego się spodziewałem:
-Sony jeszcze rok temu wychodziło z założenia, że jeśli nie potrafisz programować pod naszego Cella to jesteś lamerem i nie zawracaj nam głowy, teraz Sony przyznaje się do błędu i pewnie z stąd praktycznie zamknięty pecet w pudełku , żeby łatwiej się programowało
-co do personalizacji to jestem na nie, błądzić w grach rzecz ludzka i dlatego można z nudów trafić na tak fajne tytuły jak Zen Pinball albo Ratchet and Clanck
-koncepcja pod tytułem, że gram sobie w DriveClub[to akurat fajny tytuł] i mam umówiony wyścig z kumplami, ale na moje nieszczęście czeka mnie podróż do Gdańska z Warszawy, więc biorę swoją Vitę i za pomocą jej w pociągu wykorzystując 3G w Polsce mogę sobie spokojnie grać dalej, jest fajną koncepcją ale nie w Polsce i pewnie w wielu innych krajach, które nie są Japonią albo USA
-pokazanie fotorealistycznej głowy i stwierdzenie, że ilość polygonów zapewni emocji jest dziwne
-fajnie, że twórcy Killzone4 odzyskali farbki i wreszcie ta gra jest kolorowa
-trzeba być świadomy, że pozostali developerzy dokładnie wszystkie WOW na temat Ps4 powiedzą za jakiś czas na temat nowego Xboxa
Podsumowując
Nie zobaczyłem nic co by się nie dało zrobić na Ps3[chodzi mi o nowe usługi] gry też nie są jakieś WOW. Jak dla mnie to Ps3+. A teraz przypomnijcie sobie co się działo po premierze Nintendo Wii albo Ps3 a odpowiecie sobie na pytanie jaką rewolucją jest PS4, którego nikt nie widział i nie wiadomo ile będzie kosztować.

Pozdrawiam
[#12] Re: PS4 nadchodzi!!

@michalmarek77, post #9

to samo większość developerów będzie gadało na temat Xboxa 720.
Mi to zawsze na takich konferencjach podoba jak oni za każdym razem podkreślają, że najważniejszy jest "gaming" swoją drogą bardzo ładne słowo :)

Pozdrawiam
[#13] Re: PS4 nadchodzi!!

@gx, post #6

Ja to jestem w szoku jak SOny podupadło w ostatnich latach. To już nie jest od dawna lider rynku elektronicznego po za konsolami.... Teraz to Samsung :)

Pozdrawiam
[#14] Re: PS4 nadchodzi!!

@sir madman, post #8

Odpowiedź M$ będzie taka, że nie odważą się wprowadzić zakazu używek
No i dobrze. Szczegóły tutaj

Pozdrawiam
[#15] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #11

co do personalizacji to jestem na nie, błądzić w grach rzecz ludzka i dlatego można z nudów trafić na tak fajne tytuły jak Zen Pinball albo Ratchet and Clanck

Te gry to akurat spore hity i raczej przez przypadek się na nie nie trafia.

-pokazanie fotorealistycznej głowy i stwierdzenie, że ilość polygonów zapewni emocji jest dziwne

Quantic Dream już udowodniło, że wystarczy im dać poligony, resztą zajma się sami.

-fajnie, że twórcy Killzone4 odzyskali farbki i wreszcie ta gra jest kolorowa

To nie było Killzone 4, tylko Killzone: Shadow Fall. A mi osobiście brakuje brudu z industrialnych terenów Helghan.

A teraz przypomnijcie sobie co się działo po premierze Nintendo Wii albo Ps3 a odpowiecie sobie na pytanie jaką rewolucją jest PS4, którego nikt nie widział i nie wiadomo ile będzie kosztować.

No, przypominam sobie jak mówiono, że PS3 nie zapowiada się jakoś szczególnie, że tylko więcej poligonów itp.
Swoją drogą czego się spodziewałeś? Mają na siłę wymyślać coś, czego jeszcze nie było? Ja chcę mieć to co już jest, tylko w totalnie nowej odsłonie i skali. Nie zakładam, że każda kolejna generacja ma mieć inne podejście do gier, bo w końcu nadejdzie taka którą oleję.
[#16] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #14

Akurat zakaz sprzedaży używek to na PS3 jest od samego początku.
Chyba mylisz zakaz z mechanizmem blokady.
[#17] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #1

Zawiodłem się, ta prezentacja była tak nudna jak flaki z olejem. Killzone wyglądało jak jakiś dlc do Halo 4 a nie gra na następną generację :/ Ciekawe co z tego wyjdzie bo ps4 to łabędzi śpiew sony. Humor poprawiają tylko Duracella konsolowi przyjaciele Wulfen i Kulig/Killzone jak dzielnie walczą w internecie o dobre imię ps4
[#18] Re: PS4 nadchodzi!!

@GumBoy, post #15

Mi to zbytnio na usługach sieciowych nie zależy bo z nimi to równo bywa. Na moje pytanie na TT[oficjalny profil Playstation Polska] czy te wszystkie super rzeczy będą dostępne w Polsce, usłyszałem odpowiedź, że mają taka nadzieje. Jednym słowem sami nie wiedzą.
Fajnie, że Sony teraz mówi, że jak ktoś nie chce należeć do PSN to nie musi i to im się chwali, tak samo jak sprawa używek. Fajnie, że Sony nie poszło na jakaś zmowę z Microsoftem tylko tworzy nowe fajne standardy[taką mam nadzieję]
Co do Quantic Dream jeśli oni pokazują głowę, biorąc pod uwagę kiedy wyszło Heavy Rain to są oni w lesie. A w ogóle z własnego developerskiego doświadczenia. Głowa, głową, ale dodaj sobie do tego jakiś background i jakieś inne postacie i czy wtedy PS4 to pociągnie :)
Jak dla mnie to co pokazali to takie PS3+ wiele rzeczy by można zrobić na dzisiejszej konsoli, no i troche dziwi[bo jako gracza w ogóle mnie to nie powinno interesować] czemu nagle Playstation z własnej architektury, pakuje w pudełko peceta.
Prawda jest też taka, że cykl życia konsoli został wydłużony, do tego mega hype i oczekiwania wobec Ps4 urosły i to bardzo.

Pozdrawiam
[#19] Re: PS4 nadchodzi!!

@GumBoy, post #15

A jeszcze jedno. Jak to ktoś mądrze zauważył, jakby przed prezentacją nowych gier nie byłoby mowy, że jesteśmy na prezentacji PS4 to wiele osób by uznało, że są to gry na PS3, przecież tyle się nasłuchaliśmy o niewykorzystanych możliwościach poczciwej konsoli.
Ja po prezentacji nie miałem wrażenia, że za wszelką cenę muszę mieć PS4 :(

Pozdrawiam
[#20] Re: PS4 nadchodzi!!

@Diabeł, post #17

bo fani PSa sa jak polscy kibice i spiewaja: "Soniacy!, nic sie nie stalo, Soniacy, nic sie nie stalo, niiiic sie stalo...lala lala" szeroki uśmiech

Osobiscie liczylem na hardwarowego szoka, jakies nowe podejscie... nie wiem, konsola rozbudowywalna z jakims hiperszybkimslotem... gry low, med, high, ultra, extreme, fhd, qhd... I co widze, kryzys! dosiegnal Sony, nie tylko finansowy.
[#21] Re: PS4 nadchodzi!!

@gx, post #20

A wyczytałem taką ciekawą opinie w jednym z licznych komentarzy, które można znaleźć w sieci i moim zdaniem coś na rzeczy musi być, albo to moje takie pobożne życzenie :)
Sony specjalnie nie pokazało specyfikacji oraz jak wygląda sama konsola, żeby być pierwszym przed M$, który swoje cacko pokaże pewnie na E3 a potem gdy M$ pokaże swoje karty[pewnie nie wszystkie] to Sony przedstawi w pełni Ps4.
Jest też druga teoria. Sony nie miało co pokazać bo nic nie ma i wszystko jest w rozsypce :D

Pozdrawiam
[#22] Re: PS4 nadchodzi!!

@gx, post #20

W sumie nie liczyłem na jakiegoś potwora sprzętowego (ponieważ sony na to nie stać), ale myślałem że chociaż jakieś fajne gry zaprezentuje :/ Sony od dawna jest w kryzysie i to takim że musieli sprzedać swoją główną siedzibę w USA żeby mieć pieniądze na premierę tej konsoli... KLIK ...dodać do tego trzeba też że główna siedziba w Tokio też idzie pod młotek.

Oglądając te prezentacje to nie dość że nie nakłania ona do kupna konsoli to na dodatek odrzuca. Można zrozumieć że teraz takie chore czasy że liczy się propaganda i lanie wody niż jakiekolwiek fakty ale panowie na tej prezentacji to ostro przesadzili. Stylizacja na tego trupa z apple i gadanie o "dupie Maryny" na takim poziomie jakim się naszym politykom nie śniło.
[#23] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #21

Jest też możliwość, że nie pokazali konsoli dlatego ponieważ nie mają ukończonej jeszcze wersji konsumenckiej, a dysponują jedynie deweloperską.
[#24] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #21

Druga teoria b. prawdopodobne. To jest zalosne, nie jeden gimnazjalista umie zlozyc sam PeCeta, a wielkie Sony nie umie . O takich projektach jak OUYA za skladkowe fanow nie wspomne, zeby mnie brzuch nie zaczal bolec ze smiechu

Nie wiem na co czekaja, to zaslanianie sie M$ jest malo logiczne. Firma walczaca o przetrwanie tak nie robi. Nic nie ukrywa, pokazuje wszystko na co obecnie ja stac i nad czym pracowala przez ostanie lata.
[#25] Re: PS4 nadchodzi!!

@gx, post #24

Prędzej M$ nie zapowie Xboxa niż OUYA coś wyjdzie. Duzi developerzy nie będą zbytnio zainteresowani programowaniem na Androida, który nie jest lekarstwem na całe zło. Projekt oczywiście ciekawy, ale jest mocno ryzykowny.

Jeśli masz konsole powiedzmy to rozgrzebaną to lepiej poczekać na ruch przeciwnika a potem dopiąć wszystko w całość. Co nie zmienia faktu, ze to pokazuje słabość Sony..

Pozdrawiam
[#26] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #18

czy te wszystkie super rzeczy będą dostępne w Polsce, usłyszałem odpowiedź, że mają taka nadzieje. Jednym słowem sami nie wiedzą.

Ale przecież podstawowe usługi zawsze są dostępne również w Polsce. Nie mamy usług polegających na dostarczaniu kontentu audio/video, co wynika z regionalizacji w tym temacie. O inne cloudowe usługi nie ma się co martwić, bo one nie leżą w gestii regionalnych oddziałów Sony.

Fajnie, że Sony teraz mówi, że jak ktoś nie chce należeć do PSN to nie musi

Nigdy nie musiał.

Co do Quantic Dream jeśli oni pokazują głowę, biorąc pod uwagę kiedy wyszło Heavy Rain to są oni w lesie.

Nie bardzo rozumiem. Że niby od czasów HR zrobili tlko głowę? Chyba w taki razie to Ty byłeś w lesie przez ten czas, bo nie widziałeś Kary i o Beyond najwyraźniej również nie słyszałeś.

A w ogóle z własnego developerskiego doświadczenia. Głowa, głową, ale dodaj sobie do tego jakiś background i jakieś inne postacie i czy wtedy PS4 to pociągnie

Jakoś w to nie wątpię. Zwłaszcza, że mówimy o first party.

Jak dla mnie to co pokazali to takie PS3+ wiele rzeczy by można zrobić na dzisiejszej konsoli

Tak, tak. Na pewno. To co pokazali faktycznie wyglądało jakby na PS3 leciało ;)

Prawda jest też taka, że cykl życia konsoli został wydłużony

PSX 1994
PS2 2000
PS3 2006
PS4 2013

Straszne wydłużenie. Aż o rok.

do tego mega hype i oczekiwania wobec Ps4 urosły i to bardzo.

Hype jest podstawą marketingu w tej branży.
[#27] Re: PS4 nadchodzi!!

@Diabeł, post #22

Sony od dawna jest w kryzysie

Akurat SCEI (czyli pion za PlayStation odpowiedzialny) jest mocno na plusie i dlatego prezes tego pionu został prezesem całego Sony.

musieli sprzedać swoją główną siedzibę w USA żeby mieć pieniądze na premierę tej konsoli

Co za bzdury...
Że niby jakby nie sprzedali, to PS4 by nie było? Prosze Cię. Kupca szukali już trzy lata temu, znalexli dopiero niedawno a mimo to PS4 powstawało cały czas...

Oglądając te prezentacje to nie dość że nie nakłania ona do kupna konsoli to na dodatek odrzuca.

I dobrze, jednego malkontenta i amispecjaliste od biznesu mniej w środowisku.
[#28] Re: PS4 nadchodzi!!

@neuroup, post #25

Prędzej M$ nie zapowie Xboxa niż OUYA coś wyjdzie.

Ale na Ouya nic nie musi wychodzic, bo spora biblioteka już jest. A że są to gry ligi casual bądź sedesowej...

Duzi developerzy nie będą zbytnio zainteresowani programowaniem na Androida, który nie jest lekarstwem na całe zło

Duzi deweloperzy przede wszystkim nie zrobią gry na konsolę bez zabezpieczeń.

Co nie zmienia faktu, ze to pokazuje słabość Sony..

Rzeczywiście. Miernota, tandeta i dno z mułem. PS4 nie wyjdzie, albo wyjdzie i pójdzie na dno do końca 2014 roku bo nikt nie kupi i nikt gier nie będzie robił.

Swoją drogą ciągle nie mogę zrozumieć fapowania się do sprzętu zamiast do gier...
[#29] Re: PS4 nadchodzi!!

@GumBoy, post #27

Co za bzdury...

"Zatem Sony otrzymuje spory zastrzyk gotówki, która pomoże nieco uspokoić finanse branżowego giganta. Ten zresztą planuje sprzedać przynajmniej jeden budynek w centrum Tokio - tak donoszą japońskie media. Hipotetycznie część pieniędzy pochłoną gry dedykowane konsoli PS4."

Rozumiem że pracujesz w sony i dementujesz te informacje jak również to że sprzedają swoją siedzibe w Tokio żeby mieć kasę na deweloping PS4 :)
[#30] Re: PS4 nadchodzi!!

@Diabeł, post #29

Zwracam uwagę na słowo "hipotetycznie" oraz na fakt, że nie jest to oficjalna informacja podana do wiadomości przez Sony, tylko spekulacje, do których nawet ja mam prawo (co nie oznacza, że muszą mieć pokrycie w rzeczywistości).

Cóż, do wątku zaczynają się schodzić osoby nawet nie zainteresowane kupnem konsoli o której mowa, więc pora na "eject button".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem