[#1] Karta graficzna do ~500zł
Mam pytanie jaka karta graficzna do zestawu: Asus P8B75-V(wspiera LucidLogix Virtu z NVIDIA GF4xx/5xx i AMD HD5xxx/6xxx i CrossFire), I3-3225(ma na pokładzie HD4000), 8GB RAM, Win7HomePremium. W tej chwili używam tylko tej wbudowanej karty graficznej w procesor. Chciałbym dokupić coś szybszego od tej HD4000. Głównie chciałbym dodać klatek/detali w grze World of Tanks. Kolejne wymagania to karta powinna być w miarę cicha i nieprądożerna:D i dobrze było by wykorzystać to LucidLogix Virtu. Cena karty w okolicach 500zł.
[#2] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #1

ja bym polecal NVIDIA Geforce GTX z uwagi na CUDA:). Jak Radeon HD to tylko na bazie GCN, a jak GTX to Kepler seria 7xx. Teraz trzeba zerknac w cenniki i zobaczyc co jest w tym przedziale.

Co do Virtu to nie zawsze daje powera, nie raz spowalnia. Wszystko zalezy od sytuacji, programu etc.
[#3] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #1

ogólnie do dwóch rdzeni lepiej brać Radeony bo NV działa dobrze dopiero z quadami
zazwyczaj też Radeony mają lepszy stosunek wydajność/cena
[#4] Re: Karta graficzna do ~500zł

@XoR, post #3

i3 ma 4 watki.
[#5] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #1

Jeżeli szukasz czegoś co spełnia te cechy - wydajność vs pobór energii vs cena to najbardziej optymalnym rozwiązaniem (dla mnie i na chwilę obecną) jest ASUS RADEON HD7790 lub trochę tańsza z innym chłodzeniem GIGABYTE RADEON HD7790. Pierwsza podobno charakteryzuje się wysoką kulturą pracy. Przed świętami obie kosztowały ~420 - 440pln, obecnie trochę drożej, ale myślę, że jeszcze zejdą z cen.

Edit: Za tą pierwszą w agito.pl jest obecnie najtaniej + przesyłka za free.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 11:00:33 przez Lokaty
[#6] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #1

Jak sie dobrze rozejrzysz to moze wyciagniesz GTX 660 w okolicach 500 zl, a jak nie to na pewno dostaniesz GTX 650 Ti -najlepiej EVGA.., tylko zwracaj uwage na zegary i ilosc pamieci.

Dlaczego mimo wszystko NVIDie: lepsze sterowniki, karta dzieki CUDA nada sie tez do czegos wiecej np: grafiki 3D (Blender, Octane, Vegas, Mental itd. Itp.), a wydajnosc obu kart w grach jest naprawde dobra.
[#7] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #6

ps. lub GTX 650 Ti Boost, poszczegolne wersje 650 Ti moga znacznie sie roznic, Boost daje 192bit magistrale, a zwykle 650 Ti ma 128bit, ale za to jest wyraznie mniejsza i bardziej oszczedna (dla mnie argument, bo mam mniejsza obudowe ATX i 450W zasilacz - choc b.dobry)...

ps2. sam mam EVGA 650 Ti 2GB 1071Mhz/5400Mhz i mozna wiecej, tylko po co :)... i jak na ten czas nie bylo gry czy dema gdzie zabrakloby mocy :), moge cos wiecej powiedziec nt. jej kultury pracy. Normalnie karta nieslyszalna, cokolwiek robiac przy kompie... :). Trzeba odpalic jakiegos Crysis na full zebyc uslyszec wentylator i poczuc cieplo, hy, cieplo od zasilacza raczej ;).

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 16:21:30 przez sigma2pi
[#8] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #7

Kompletnie nie znam się na kartach za dużo ich jest. Kiedyś drzewiej było jaśniej, przynajmniej dla mnie:D, z tymi oznaczeniami. Teraz jest groch z kapustą.
Cisza pracy jest dla mnie ważna - przesiaduję wieczorami przy kompie. Obecnie praktycznie nie słychać kompa. Ten ASUS spodobał mi się. Mam sporo rzeczy od ASUS'a w obecnym kompie. Jak do tej pory nie narzekam na nie. Kolejny zakup też mógłby być od tej firmy.
Jeszcze skrobnę list do producenta płyty o kompatybilność z tym Logic co by upewnić się na 100% jak to z tym jest. Dzięki za podpowiedzi. Ktoś poleca też mi RADEONA HD7850, z tym, że ten jest droższy od tego ASUSa.

Przeglądałem też portal chipa na temat kart to nie mogę takich(tego HD7790) tam znaleźć - w rankingu. Gdzie można znaleźć pełniejszy ranking kart graficznych?

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 20:23:47 przez Tomski
[#9] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #8

No drzewiej było mniej tych kart jak teraz

Może GeForce GTX 650 Ti Boost?pomysł
[#10] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #8

chociaz tez mam plyte ASUSa na Socket 1150 to jezeli chodzi o karty graficzne wole innych producentow, bardziej zwiazanych z kartami graficznymi. Co do grochu z kapusta. To chyba jest latwiej niz kiedys, bo kiedys chipsetow bylo wiecej i bardziej roznily sie od siebie. Dzisiaj wlasciwie jest tylko ATI, NVIDIA i Intel. Intela dosc latwo sklasyfikowac. ATI ma obecnie GCN, a NVIDIA swojego Keplera. Dalej trzeba patrzec na parametry podawane przez typowe programy diagnostyczne GPU... Trudniej natomiast zorientowac sie wsrod producentow kart :).

Co do tego ASUSa, to nie wiem jak z glosnoscia przy tych dwoch wiatrakach w stresie, bo w "spoczynku" to wszystkie karty maja zblizone temperatury i glosnosc. Ostatnie takie chlodzenie jakie slyszalem w ASUS nie bylo za rewelacyjne, chociaz wizualnie ciekawe.

ps, ja wole jednak NVIDie, co prawda ATI nie jest jakos gorsze. Dla mnie mniej praktyczne.
[#11] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #8

Link1
Link2
Model 7850 jest z poprzedniej generacji, jest szybszy od GTX650Ti Boots (o ile dobrze pamiętam) jednak zużycie energii jest wyraźnie wyższe. Tak jak chłopaki piszą - GTX650Ti (Boost jest droższa) - wraz z zaproponowanym modelem ode mnie - wygląda to dość podobnie, więc wybór należy do Ciebie. NVidia ma CUDA, ale jest trochę droższa. AMD ma niższe zużycie energii, TressFX oraz jest trochę tańsza.
[#12] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Lokaty, post #11

Model 7850 jest z poprzedniej generacji, jest szybszy od GTX650Ti Boots

w wielu testach sa to karty porownywalne, chociaz OC powinno byc lepsze w 7850, tylko OC to wiekszy pobor energii i halas, wtedy lepiej chyba GTX 660 - ceny bywaja atrakcyjne ok. 600 zl, a karta juz wymiata :). Natomiast 7790 nie jest szybsza od 192bit 650Ti BOOST, jest porownywalna do zwyklej 128bit 650Ti (OC, SSC) ktorej cena jest zdecydowanie mniejsza (zaleznie od detali, nawet mniej niz 500 zl)- karta tez jest mniejsza. Zuzycie energi tez jest podobne :). 650Ti BOOST niestety ciezko dostac, a byly po 500 zl np: na morele.

Natomiast NVIDIA ma lepsza teselacje, PhysX i genialne CUDA - zaleta istotna, jezeli karta moze posluzyc do czegos wiecej niz tylko granie, bo poza Bitcoinami na OCLu (tez obslugiwany przez NVIDIE) to Radeony nie sa zbyt przydatne do czegos wiecej niz tylko granie. Sterowniki NVIDIA tez ma lepiej dopracowane i to nie jest odosobniona opinia.
[#13] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #12

Jak widać nic nowego nie napisałeś, czego sam nie uwzględniłem. ;)
Co do teselacji to nie mam rozeznania - podasz jakiś przykład?
Zastanawiam się jeszcze, gdzie CUDA poza Blenderem i konwerterami wideo można zastosować? W przyszłości sam będę niskobudżetową grafikę kupował - jak narazie brałem pod uwagę wspomnianego wyżej ASUSa przede wszystkim ze względu na pobór prądu (GTX650Ti wg testów na sieci może ~20W więcej żreć). Temat otwarty, pisz co wiesz... i jak chcesz oczywiście. ;)

Edit: Rozumie, że pisząc "lepsza teselacja" miałeś na myśli wyższą wydajność tego efektu na kartach NV?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2014 15:31:48 przez Lokaty
[#14] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #4

się uparłeś na tego GdzieForsa i cudowanie...

4 wątki to nie 4 rdzenie... aczkolwiek GeForce'om sporo dają, tyle że patrząc się na dwie identycznie działające karty od NV i AMD można spokojnie założyć że Radeon mniej obciąży procesor więc w momencie gdy jest on ograniczeniem na AMD będzie lepsza wydajność. Nie są to duże różnice ale są.

Co do wydajności to: Klik!

za ~500zł to będzie GeForce GTX 650Ti Boost i Radeon HD7850 tyle że raczej obie po 1GB w przeciwieństwie do tych testów gdzie jest po 2GB.

GeForce ma swoje zalety jak CUDA i PhysX a Radeon swoje jak mniejszy narzut na procesor czy dobry hashrate w kopalni
[#15] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #8

a tak swoją drogą jaka dokładnie funkcjonalność Lucida Cię interesuje?
[#16] Re: Karta graficzna do ~500zł

@XoR, post #15

Głównie aby GPU z procka nie leżało odłogiem i było wykorzystywane do czegoś tam - przyspieszenia/poprawienia grafiki w grach itp, itd a tym samym nie kupować drogiej karty graficznej. Nawet zastanawiam się nad jeszcze tańszą kartą czy aby nie kupić? W końcu nie gram w najnowsze hity gier. Jakieś podpowiedzi?
Na piecu to używam głównie DraftSight(darmowy program CAD w 2D nawet można używać w firmie), OpenOffice i sporo skanowania do PDFa. Potem składanie tych skanów do kupy i tworzenie jednego dużego pliku PDF. Jak już wiecie gram w WoT i to praktycznie wszystko, nie wspominając o Diablo 3. Rodzinka używa kompa do netu, dokumentów i to wszystko. Nie obrabiam grafiki, muzyki etc. Dlatego też zastanawiam się czy mniej wydajna karta by mi wystarczyła do moich celów. Teraz na GPU procka gram w rozdziałce FullHD z tym, że na niskich detalach i wyciąga to około 30-40fps(w WoT).
Tak, że może tańsza karta wystarczy? Jaka?
[#17] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #16

z Virtu MVP pożytek jest gdy masz szybki procesor który potrafi wyrobić grę powyżej częstotliwości monitora (w domyśle 60Hz) i kartę która też potrafi wyrobić powyżej tych 60fps + jeszcze ma pewien zapas mocy bo sztuczki te zabierają trochę mocy obliczeniowej, szczególnie kopiowanie obrazu z jednej karty do drugiej... no i nie chodzi o wiekszą ilość klatek na sekundę tylko większą responsywność (mniejszy input lag) przy włączonym v-sync

w przypadku takiego sobie procesora (jednak to nie jest i5/i7 @ >4.5GHz...) i takiej sobie karty lepiej podłączyć monitor do karty. Virtu można użyć w trybie D mode czy jak to się tam zwie aby móc skozystać z Quick synca do szybkiego transkodowania filmów H264 i w zasadzie tyle...
[#18] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #16

Głównie aby GPU z procka nie leżało odłogiem

ale to GPU to tak jak napisal XoR, nada sie tylko wlasciwie do kodowania filmow . Sprawdz lepiej czy wylaczenie GPU nie przyspieszy CPU, bo bylby z tego wiekszy pozytek niz z GPU.

Z tanich kart to polecilbym Radeona HD 7770 z DDR5 ok. 350-360 zl (Sapphire), a jezeli jeszcze taniej to jednoslotowy (Club 3D itp.) Radeon HD 7750 z DDR3 ok. 260-270 zl. Oba wykorzystuja konstrukcje GCN, co wazne. Ciche, wydajne i energooszczedne oraz tanie.
[#19] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #18

Z tanich kart to polecilbym Radeona HD 7770 z DDR5 ok. 350-360 zl (Sapphire), a jezeli jeszcze taniej to jednoslotowy (Club 3D itp.) Radeon HD 7750 z DDR3 ok. 260-270 zl. Oba wykorzystuja konstrukcje GCN, co wazne. Ciche, wydajne i energooszczedne oraz tanie.

Te ciche, wydajne i energooszczędne to HD 7770 z DDR5 czy HD 7750?A może oba są? Pytanie czy są one szybsze od tego GPU Intela HD4000 na tyle aby to zauważyć? Poszukam na necie czy można wyłączyć tę grafikę w procku.
[#20] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #19

ten HD4000 w i3 robi z 600 punktów w 3DMark 2011
a takie Radeony jak HD7750 robią ~2700, HD7770 ~~3550 punktów

do the match
[#21] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #19

Te ciche, wydajne i energooszczędne to HD 7770 z DDR5 czy HD 7750?

W obu wypadkach słowo "wydajne" jest lekkim nadużyciem. Na pewno obie te karty "zjedzą" integrę intela (nawet mój APU A8-3870 "wciąga nosem" rozwiązanie "niebieskich"). Jeżeli chcesz niskie TDP to 7750, jeżeli chcesz niskie TDP w stosunku do wydajności to 7790. Natomiast 7770 "mocowo" plasuje się gdzieś pomiędzy tymi dwiema (patrz słupki w poście XoRa), jeżeli jednak spojrzysz na zużycie energii to niewiele jej brakuje do tej drugiej -> żródło (patrz kolumny TDP (W) Idle/Max).
Przybliżone ceny wg. ceneo z również przybliżonymi kosztami dostawy (od najniższego modelu) wyglądają mniej-więcej tak -> ~ 280 vs 360 vs 430pln. Oczywiście nie uwzględniam kultury pracy tych kart (modele losowe wybrane wg najniższych cen).
Proponuję zerknąć na używki z gwarancją, dla przykładu to. Sam od czasu do czasu zagram w jakąś grę (chociaż częściej Dreamcasta włączę) to wziąłbym HD7790/GTX650Ti dla świętego spokoju, że w przyszłości poza "pasjansem" odpalę coś pod DX11. Jeżeli nie grasz wogóle w nowe tytuły i nie zamierzasz to też nie będziesz miał problemu z wyborem.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 13:41:10 przez Lokaty
[#22] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #19

sa nie tylko sporo szybsze od GPU Intela, ale takze 3D jest lepszej jakosci - generowany obraz. Obie sa wydajne. Obie sa GCN - bardzo wazne np: Mantle wymaga. Roznia sie iloscia shaderow 512 vs 640, iloscia jednostek teksturujacych 32 vs 40, ilosc ROP jest identyczna, obie 128bit, zegarem ukladu ok. 800 vs ok. 1000, mozliwosciami OC. Poza tym 7750 jest cichsza, nie potrzebuje dodatkowego zasilania i mniej zre energii, zazwyczaj mniejsza (jeden slot wystarczy). Najwazniejsza jednak roznica dt. rodzaju uzytej pamieci DDR3 vs GDDR5 - w 7750 to moze dawac nawet 2x wieksza wydajnosc (niewiele ustepujac tutaj HD7770), tylko to wydatek ok. 320 zl, a za 350 zl mozna miec HD7770 z GDDR5. Czy wystarczy do gier w jakie grasz. Raczej na pewno kazda z tych kart wystarczy, skoro prawie obecny GPU wystarcza :).

Geforca w tym przedziale do gier nie polecam. Gdyby komus zalezalo na CUDA to wybor jest jeden. Starsze GTX 550Ti (jeszcze Fermi) za ok. 300 zl.

Linki:

HD 7750 - najtanszy sensowny :)

http://www.morele.net/karta-graficzna-club-3d-hd7750-1gb-ddr3-800mhz-hdmi-dvi-vga-cgax-7752z-527325/

byly tez takie z DDR5!

i dostepne obecnie z DDR5

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-hd7750-1024mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-830-4500-wer-oc-overclock-r7750-pmd1gd5-oc-v2-516325/

HD7770

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-hd7770-1gb-ddr5-r7770-pmd1gd5-483331/

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7770-1024mb-rev-2-0-gv-r777oc-1gd-456181/
[#23] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #22

Dzięki wszystkim za rady. Przymierzam się do kupienia tego radka HD 7790. Z tym, że ciężko mi znaleźć tego typu kartę w dobrej cenie(od kilku dni przeglądam oferty) - jakby patrzeć to zawsze wychodzi przynajmniej ~550zł. Non stop "pcha się" asus, a że mi support z asusa podpadł to tej karty nie chcę kupić. W kilku sklepach na necie przeglądałem to za dużego wyboru nie ma w tym radku 7790.
Dzisiaj zrobiłem test tego Intela HD 4000 w 3dmark'u. Wyszło 608 tak jak to ktoś pisał. Wczoraj wpadłem na inny pomysł. Może lepiej kupić procek I5 z HD4000 :D? Z tym, że to już wydatek rzędu 800-900zł.
Idę dalej szukać dobrej ceny ...
[#24] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #23

Integry Intela są słabe. Porównując je z APU AMD nie mają startu do tych grafik w prockach "czerwonych".
Pech chciał, że teraz te karty wyraźnie podrożały. Prawdopodobnie to dzięki wypuszczeniu kolejnej generacji Radków R7/R9 i resztek magazynowych starszych modeli. Przejrzyj sobie ten artykuł. Obecnie najtaniej wychodzi XFX Core Edition. Możesz się tym tekstem pokierować w trakcie wyboru.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 15:58:35 przez Lokaty
[#25] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Lokaty, post #24

Właśnie ten wzrost cen mnie powstrzymał przed kupnem karty i waham się jaką kartę kupić. Co sądzicie o tych kartach np. Radeon R7 260X? Na tej stronie jest wyżej w rankingu a ceny są porównywalne z tymi 7790.
[#26] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #25

Kupiłem coś takiego Radeon R7 260X . Przyjdzie to sprawdzi się jak jest w grze i w 3Dmark'u
[#27] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #26

Według testów troszkę lepiej od HD7790 kosztem ~30W TDP. Do niedawna ta generacja kart była wyraźnie droższa od poprzedniej. Czy słuszne? Niskie modele raczej nie.
[#28] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #26

w tych grach to powinno byc super.

generalnie to zadziwiajace, ze karta majaca premiere w tym miesiacu chyba, jest nadal porownywalna z karta starsza o ponad rok tj. r7 260x vs 650 ti (z raptem 925/5400Mhz). AMD ATI odsmaza cieplutkie kotlety

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_tanich_kart_graficznych_radeon_r7_260_vs_geforce_650_ti?page=0%2C0

ps. ja w tej cenie wybralbym Gainwarda lub bardziej moze ZOTAC 650Ti 128b 1GB GDDR5, tez 450 zl, standardowe zegary niskie, cicha i niski pobor pradu, ale OC dosc wysoko idzie - jak potrzeba...
[#29] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #28

Jak pisalem wcześniej nie znam się na kartach. Kierowałem się Waszymi radami, kasą i osiągami podanymi na stronie benchmark. A Radeon gdyż ten podobno mniej obciąża procesor jaki posiadam, jego juz nie będę zmieniał przez najbliższe lata świetlne;) jak i karty graficznej. Tam gdzie szukalem to były tylko karty asusa, saphire, club i gigabyte. Innych marek nie widziałem. Jak przyjdzie karta to się okaże czy dobry wybór zrobiłem. Myślę, że z osiągów na pewno. Oby była cicha i nie żarła za dużo pradu - cos kolo 200W cały komp niby ma brać choć zasilacz ma być przynajmniej 450W.
[#30] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #29

Będziesz zadowolony!OK
A sugestiami odnośnie zasilacza się nie przejmuj. Producenci robią sobie "plecy", gdyby użytkownik nieświadomy tego co ma w budzie miał przynajmniej byle jaki, ale 450W. ;)
Jeżeli będzie markowy to spokoje 350W pociągnie.
Jak przyjedzie i poużywasz napisz w wolnej chwili parę zdań nt tej grafiki, sam jestem ciekaw.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem