[#31] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #29

A Radeon gdyż ten podobno mniej obciąża procesor jaki posiadam

akurat w przypadku Twojego i3 (2 rdzenie, jednak 4 watki w HT!!!) nie jest to prawda i wlasciwie jest na odwrot - sterowniki gefroca lubia HT. Sterowniki do Geforca lepiej sobie radza z 4 i wiecej watkami niz sterowniki do Radeonow dajac w sumie lepsze wykorzystanie CPU, inaczej jest tylko w przypadku procesorow 2 rdzeniowych i 2 watkowych, czasami i raczej nie czesto moze sie to zdarzyc w jakims tam % odchyleniem wzgledem konkurencji..., problem dt. niektorych tylko specyficznych op.
[#32] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #31

Za tę cenę dobra karta, należy dodać, że radeon jednak bardzo się grzeje i mimo wszystko minimalnie więcej prądu pobiera niż produkt nvidi. GeForce do tego posiada PhysX, CUDA, itd oraz ShadowPlay(jeśli ktoś korzysta, fenomenalna funkcja).
[#33] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Diabeł, post #32

Po długim czekaniu skontaktowałem się z sprzedawcą i okazało się, że nie mają tego modelu i proponują w zamian, bez zmiany ceny, ten R7 260X. Ten gigabyte był o 50zł tańszy. Co sądzicie o takiej zamianie? Ten sapphira jest mniej przetaktowany. Nie będę bawił się w OC - to tak dla informacji. Gigabyte miał też 36miesiecy gwarancji a ten ma tylko 24miesiące. Chyba zrezygnuję.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 10:01:56 przez Tomski
[#34] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #33

na morele jest wersja 2GB za 494zl

ps. gwarancja to taki chwyt raczej :), jak karta pochodzi 2 lata, to 3 niemal na pewno. Potencjal OC obie karty maja raczej taki sam i obie nie wykorzystuja std. w pelni mozliwosci OC wg. spec. ukladu maks. to 1100Mhz/6500Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 10:51:52 przez sigma2pi
[#35] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #34

Zakup karty jest otwarty. Zrezygnowałem z zamiany i zwrócą kasę. Wygląda mi na to, że im ta karta co wybrałem podrożała o jakieś 80 zł i chcieli wcisnąć tańszą sapphira. Zrezygnowałem i będę szukał karty ponownie:D. Czyli co jednak wybierać GeForce'a? Cena do 500zł jest orientacyjna. Wolę zapłacić mniej niż więcej. Ważny jest tylko pobór prądu, cisza, zauważalnie lepsza od HD 4000 i kasa. Reszta nie jest już taka ważna. Nie robię na kompie żadnych obliczeń, oglądania filmów etc. Komp służy tylko do rysowania w CAD'zie 2D, dokumentów Open Office, przeglądania internetu i giercowania w obecnej chwili WoT i D3.
[#36] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #35

jak ktos napisal "Totalna cisza i chlod" :)

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-geforce-gtx650ti-1024mb-ddr5-128bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-gtx650ti-1gd5-524853/

oraz krotsze i tansze wersje, ponoc 5 lat gw Zotac po rejestracji.

http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-650-ti-zt-61101-10m-527994/
http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-650-ti-426018336-2814-524640/

W normalnej pracy wszystkie niemal nieslyszalne i rownie chlodne ok. 28-31 stopni, wiatrak pewnie na 21%.

W grach na duzych detalach Asus ponoc mniej slyszalny i chlodniejszy z tymi wielkimi smiglami :)

Jezeli glownie pracujesz to krotsza (idealna do obudowy MicroATX, taka mam). Sam wybralem EVGA 650Ti 2GB GDDR5 wersje SSC OC (std. 1071Mhz na rdzeniu i mozna wiecej) z 5 letnia gw. i moge cos wiecej napisac, w zestawieniu z zasilaczem XFX PRO 450W... Obie powyzsze karty maja std. mniejszy zegar o ponad 100Mhz od tej EVGA ktora zakupilem prawie rok temu.

Wczesniej przez miesiac mialem Radeona HD7750 z DDR5 :), wiec mam porownanie. Radeona mam tez w laptopie.... I powiem tak. Radeona juz nie kupie , ale to moja wlasna opinia tylko pod moje potrzeby. Obecnie zastanawiam sie nad GTX 660, bo w koncu sa tansze, chociaz obecna 650Ti do wszystkiego MI wystarcza, wiec to bez sensu :). Troche tez gram, kilka gier ukonczylem. Moge podac tytuly i ustawienia - praktycznie zawsze MAKS!!!, jeszcze dodatkowo podkrecam (szczegolnie AA) w ustawieniach panelu sterownika :)... oraz opisac krotko zachowanie.

---
D3 tzn. Diablo3 powinien chodzic na full maks. Gram w Torchlight 2 (1 przeszedlem) - engine D3. Ustawienia maks. maksow, jeszcze podkrecilem AA w panelu NVIDIA dla tej gry zeby lepiej wygladalo :). Karty nie slysze, zapewne nie rozpedza polowy szaderow, temp. jak pod pacha :)...

Na razie najbardziej wymagajacy byl Crysis (o dziwo 1), potem Medal of Honor 2010, FarCry3 juz duzo mniej rozpedza karte. Najbardziej jednak Crysis. Bylo mozna odczuc cieplo od zasilacza i karty, bylo slychac wiatraki na wyzszych obrotach ok. 50%. Gralem godzinami tak... Oczywiscie wszystkie detale na FULL maksa. W MoH podkrecilem jeszcze AA w panelu NVIDIA :), zeby lepiej wygladalo, bo mialem wrazenie, ze AA w MoH nie jest za dobre na maks. . Rozdzialaka wszedzie 1680x1050, natywna w monitorze jaki akurat mam podlaczony do kompa.

ps. gdybym mial porownac do integry Intela, to jest przepasc i row marjanski pod kazdym wzgledem.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 18:07:32 przez sigma2pi
[#37] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #36

Dzięki za tak wyczerpujący post. Karty pewno są godne uwagi. Kusząca propozycja cenowa. Jedynie wydają się być wolniejsze od tego radeona co wybrałem R7 260X. Tak przynajmniej podają na tejstronie. Cena porównywalna. Jak już to bym się zastanawiał nad GeForce 660 ale ten kosztuje do 700zł i to jest za dużo w porównaniu do tego co zaplanowałem wydać. W weekend poprzeglądam sieć pod kątem cen.
Polecacie jakieś sklepy ze sprzętem oprócz komputronika, morele, allegro?
Gram na FullHD 1920x1080, tak w Wot i jak Diablo3.
[#38] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #37

Jedynie wydają się być wolniejsze od tego radeona co wybrałem R7 260X.

jakby nie patrzec, GTX 650Ti mial premiere w pazdzierniku 2012, a R7 260X w pazdzierniku 2013, wiec cos musieli poprawic. Karty mimo to sa nadal porownywalne. Rankingu Crysis3 - gra dosc mocno katujaca kazde GPU (wystarczy spojrzec na jakosc grafiki), widac takze po najwyzszych temperaturach w testach, pokazuje nadal wyrazna przewage 650Ti nawet na najnizszej czestotliwosci GPU, przy ewidentnie nizszych temperaturach...

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_tanich_kart_graficznych_radeon_r7_260_vs_geforce_650_ti?page=0,17

Nawet w tych testach widac duze rozbieznosci w poszczegolnych wersjach 650Ti... bo sam uklad jest dluzej na rynku i doczekal sie wielu roznych wersji kart np: nie wystepujaca w tym tescie EVGA 650 Ti SSC 1071Mhz, ktora odpowiada bardziej wynikom 650Ti po OC, choc to sa std. ustawienia w tej akurat karcie i OC mozna ustawic nawet na 1150Mhz.

Osobiscie kierowalem sie takze dostepnoscia sensownego CUDA na Keplerze, a smigajace gierki to dla mnie taki mily dodatek. Na horyzoncie jest teraz CUDA na Maxwell. CUDA potarfi niezle dopalic. W moich zastosowaniach 650Ti okazuje sie wyraznie wydajniejszy od mocnego i kilkakrotnie drozszego procesora i7 :).

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2014 00:02:22 przez sigma2pi
[#39] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #38

Kupiłem tego Radka. Wczoraj do południa kupiłem i dzisiaj do południa sprzęt był u mnie w domu. Widać klasę sprzedawcy od razu(agito), w porównaniu do mojej przygody z zakupem karty w www_icomp_pl <- odradzam.
W 3dmarku wyciąga 3669 na moim I3-3325 i 8GB RAM. W Windows pokazuje prędkość karty 7,7.
W WoT chodzi na full detalach w FullHD 1920x1080 z antyaliasingiem 45-60 fps. Karty za dnia nie słyszę. Wieczorem sprawdzę jakie wydaje dźwięki, gdy jest totalna cisza w domu. Na oryginalnych sterownikach zdarzały się artefakty w postaci linii poziomych(szare) albo pionowe(czerwone) w grze Wot. Zainstalowałem najnowsze stery z AMD i wygląda, że już ich nie ma. Krótko grałem to się pewno jeszcze okaże. Ogólnie jestem zadowolony z karty i jej osiągów. Te trawki, maki i listki falujące. Kurz unoszący się spod gąsienic czołgów - bezcenne. Z prądem to nie mam jakiegoś miernika aby sprawdzić ile ciągnie.
Teraz mam pytania:
- szukałem pobieżnie w biosie czy mogę wyłączyć gdzieś wewnętrzną grafikę w I3 ale nie udało się mi znaleźć. Czy można to jakoś wyłączyć? Czy trzeba wyłączyć?
- co z tymi artefaktami? Teraz gdy pisałem to pojawiła się cegiełka w przeglądarce FireFox a wcześniej te linie w grze. Co z tym robić?
Karta chodzi na fabrycznych ustawieniach producenta. Zmniejszyć przetaktowanie fabryczne?
Będę używał jej. Mam 15 dni na zwrot, mam rozszerzoną ochronę reklamacyjną.

Jeszcze jedna rzecz w sterownikach Catalyst pokazuje:
- Funkcje magistrali graficznej - PCI Express 2.0
- Maksymalne ustawienie magistrali - PCI Express 2.0 x16.

Czy to w porządku? Płyta główna jak i karta graficzna są w standardzie PCI Express 3.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2014 17:07:30 przez Tomski
[#40] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #39

WoT chyba nie obciaza za mocno tej karty. Sprawdz moze na jakims Crysis 2, wtedy cos uslyszysz i poczujesz nieco ciepla :). Ciekaw jestem tez ile masz FPSow w CINEBENCH R11.5 i R15 ?.

Co do PCIE to sprawdz w nowej AIDA64. Ja mam:

Typ magistrali PCI Express 3.0 x16 @ 1.1 x16. Co prawda niewiele to zmieni w dzialaniu karty, ale jak jest to chyba powinno byc wlaczone.

Artefakty, to albo sterowniki, sprawdz na innych wersjach - sterowniki od AMD ATI nie sa zbyt rewelacyjne... , albo cos z karta, a moze nawet zasilacz sie nie wyrabiac.

Mozesz tez polaczyc ze soba kilka testow np: LinX zeby tego i3 zagrzac do czerwonosci :) i cos na GPU, ja akurat zapuszczam obliczenia CUDA i demo z ciezkimi teksturami :)... Jak sie nie dzieja dziwne rzeczy to zasilacz i komp daje rade...
[#41] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #39

W 3dmarku wyciąga 3669 na moim I3-3325 i 8GB RAM

na moim i3-4130 (Haswell), uzywany przeze mnie GTX 650Ti na std. Mhz wyciaga 3248pkt w FireStrike, po lekkim OC ponad 3300. Karte mam juz rok. Natomiast wersja BOOST 650Ti przekracza 4000 wg. testow w necie, ale ciezko bylo wtedy dostac BOOST. Dla mnie i tak glownym sprawdzianem jest Crysis (1, 2 i 3), MOH 2010 itp. :) . Do gier ta karta wystarcza mi w zupelnosci. Wszystko wlasciwie ustawiam na full extreme high extra w rozdzialce natywnej monitora (1680x1050)... Intelowski HD4400 nie ma nawet podejscia za bardzo, chociaz jest grywalny.

ps. nigdy nie mialem artefaktow zadnych, chociaz zdarzylo mi sie przesadzic testowo z OC (normalnie nie korzystam z OC), wtedy tylko nastepowal reset i restart sterownika, ktory zreszta od razu przywraca ustawienia domyslne karty.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2014 11:59:25 przez sigma2pi
[#42] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #41

Nie pamiętam ile wyciąga FireStrike'a, mnie to nie rajcuje, za starty już jestem. Pamiętam, że końcowy wynik w 3dMark'u to 3669. Może inne gierki zainstaluje, mam gdzieś FarCry 2 z CD-Action. A i pewno te dwie gierki też pewno kiedyś ściągnę co AMD daje z kartami. Ale to wszystko kiedyś...
Co do PCI-Express 3 to odpaliłem program do testowania GPUZ, czy jakoś tak i tam pokazuje ver. 1.1. Po odpaleniu specjalnej procedurki zawartej w tym programie podskoczyło do ver. 2.0. Tłumaczone jest to oszczędzaniem energii i bez potrzeby nie wchodzi w wyższą wersję, czytaj bardziej prądożerną.
Sprawdzę za chwilę jak to się ma przy odpaleniu gierki. Bo ten program na zwykłym koncie w Windows nie chce się uruchomić. Zresztą i sam program do overclock'ingu dostarczony do karty też jest do bani. Nie chce pamiętać nowych ustawień będąc na zwykłym koncie. A zapamiętanie na koncie admina nic nie daje bo działa to tylko na koncie admina. Będę pisał do producenta co jest grane.
[#43] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #42

Co do PCI-Express 3 to odpaliłem program do testowania GPUZ, czy jakoś tak i tam pokazuje ver. 1.1. Po odpaleniu specjalnej procedurki zawartej w tym programie podskoczyło do ver. 2.0.

no tak, na GTX 650Ti przeskakuje od 1.1, poprzez 2.0 do 3.0, chyba na tym Radku tez tak powinno byc, dla 3 stanow wydajnosci, to by sie zgadzalo, tez to dopiero zauwazylem na nvidia inspector, wczesniej jakos nie zwracalem na to uwagi, wystarczyla mi informacja PCIe 3.0 x16.

Co do 3dmarka to wybiera z 3 testow najnizszy wynik, czyli wlasnie dla FireStrike. Tak przygladajac sie wynikom to widze, ze jednak GTX 650Ti i R7 260X ida leb w leb w tym tescie, wiec pisanie o jakiejs wyraznej przewadze AMD nie jest jednak prawda ok, racja, pomijam przewage jakosciowa NVIDII ;) . Roznica wynika glownie z czestotliwosci pracy pamieci, ja mam std. 5400Mhz, a Ty masz std. 6500Mhz, czym wyzej podnosze OC na pamieci, tym blizej jestem wyniku jaki uzyskuje na Twoim sprzecie ten Radeon. Rdzen mam taktowany 1071Mhz, a podniesc moge do 1150Mhz, pamiec 5400Mhz, a granicy jeszcze nie sprawdzalem, dalem maks. 5800Mhz

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2014 22:24:48 przez sigma2pi
[#44] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #43

ps. wniosek z tego taki, ze NVIDIA wlasciwie niewiele robiac - lekko modyfikujac o rok starszy od R7 260X uklad GTX 650Ti moglaby zamiesc nowe karty AMD ATI pod dywan w tym przedziale cenowym do 500 zl , widac nie chca tego robic, a przeciez maja jeszcze BOOST w tym przedziale cenowym, ktorym niestety bardzo skapili. Sa juz od NVIDI po Keplerze nowe rdzenie Maxwell na przyszlosc... AMD naprawde ma zgryza, cieni w prockach strasznie (FX sa kiepskie i nie podskocza Xeonom) i zaczyna cienic w GPU od ATI, bo APU nie jest udane w porownaniu do intelowskiego, mimo wszystko Intele APU i sterowniki sa coraz lepsze od strony GPU, a przede wszystkim co wazne, maja o wiele lepsze CPU...

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2014 22:38:01 przez sigma2pi
[#45] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #44

(FX sa kiepskie i nie podskocza Xeonom)

One nie mogą podskoczyć Phenomom II
[#46] Re: Karta graficzna do ~500zł

@Tomski, post #42

Zresztą i sam program do overclock'ingu dostarczony do karty też jest do bani. Nie chce pamiętać nowych ustawień będąc na zwykłym koncie. A zapamiętanie na koncie admina nic nie daje bo działa to tylko na koncie admina. Będę pisał do producenta co jest grane.

no coz, na GTX 650 Ti wystarczy uzyc nvflash (do zgrania i wgrania BIOS, jak w przypadku plyty glownej) i jakiegos bios tweakera np: keplerbiostweaker, zeby ustawic domyslnie w BIOSie karty dowolne czestotliwosci, napiecia, stany, fany itd..itp. I nie potrzeba przy starcie zadnego programu do OC zeby zmienial ustawienia, taki program przydaje sie tylko wyrywkowo, do zabawy. DO kart ATI tez sa takie programiki.

ps. dlatego wystarczy kupic karte nawet bez OC z malymi zegarami, a OC to sobie mozna samemu zrobic, jak robi producent karty ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 00:39:33 przez sigma2pi
[#47] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #43

podniecasz się tym 650ti...
ja tam kupiłem sobie 750ti który bierze dużo mniej prądu i się do czegoś nadaje (tj. zarabia na siebie splat ) i się tak nie podniecam ...

w CUDA jest nawet ponad 2x szybsza od 650ti i bierze mniej prądu
[#48] Re: Karta graficzna do ~500zł

@XoR, post #47

tylko kiedy byla premiera 750Ti (w polowie lutego 2014!), a kiedy 650Ti (w 2012 roku!), a od kiedy jest ten watek splat. Oczywiscie teraz polecilbym 750 lub 750Ti, zreszta juz nie mam tej 650Ti i wlasnie zastanawiam sie nad 750Ti lub 660, ale wybiore pewnie energooszczednosc.

a propos, to moglbys napisac cos o tej 750Ti ktora kupiles, wydajnosc w gierkach Crysis 2/3 etc. wydjanosc w CUDA, np: Blender, cycles rendering i slynne BMW... I czy masz karte z dodatkowym gniazdem zasilania 6pin, bo wolalbym taka ?, chociaz wiem, ze najwiekszym plusem 750/750Ti jest niskie TDP przy zachowaniu nie mniejszej wydajnosci, wlasciwie tutaj daleko w tyle zostawia w/w ATI R7 260X.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2014 18:34:28 przez sigma2pi
[#49] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #48

ja kupiłem EVGA FTW ACX z dodatkowym zasilaniem
ja kupiłem kartę do kopania, teraz siedzi podłączona przed dwa risery poza obudową i kopie z wydajnością 288khash/s najlepszą walutę na świeicie: flappy coins LOL

inne zastosowania CUDA mnie nie interesują pomysł

do gier to 660 będzie lepszy

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 21:34:57 przez XoR
[#50] Re: Karta graficzna do ~500zł

@XoR, post #49

ja kupiłem kartę do kopania, teraz siedzi podłączona przed dwa risery poza obudową i kopie z wydajnością 288khash/s najlepszą walutę na świeicie: flappy coins

No i o co w tym chodzi? To służy do realnego zarabiania realnych pieniędzy, czy tylko służy do handlu np. eurogąbkami na naszej klasie Pytam bo nie rozumiem na czym polegają te bitcoiny.
Widziałem filmik na bitcoin.pl, ale nic z tego nie rozumiem
[#51] Re: Karta graficzna do ~500zł

@XoR, post #49

a to duzo czy malo, 288khas/s np: w porownaniu do r7 260x, albo HD 7770 ?

i co to jest, kiedy to na siebie zarobi, za 5 lat ?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 01:16:51 przez sigma2pi
[#52] Re: Karta graficzna do ~500zł

@sigma2pi, post #51

Pewno chodzi o bitcoins. Szemrana rzecz, moim zdaniem. Choć ludzie podobno zarabiają na tym krocie ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem