kategoria:
[#1] Widzieliście co się stało
Aukcje widziałem chyba wczoraj, teraz chciałem zobaczyć czy ktoś kupił i ktoś kupił cztery sztuki. Czyli z tego wynika że rynek potrzebuje tanich emulatorów, 125 złotych to wcale nie dużo, nic zobaczymy czy pojawią się kolejne sztuki i jakie będzie zainteresowanie.

Ogólnie w tym temacie chodzi o tą aukcje, a na niej był do kupienia emulator stacji dyskietek.

Oczywiście napisałem tutaj a nie Hyde Parku bo tam by przeczytało to dzisiaj z pięć osób, czyli jak się wszyscy naczytają myślę że spokojnie można przenieść.OKok, racja
[#2] Re: Widzieliście co się stało

@amizet, post #1

Dobre. Chyba wezmę jeden na próbę.
[#3] Re: Widzieliście co się stało

@amizet, post #1

i nawet wiadomo kto to sprzedaje :)
ciekawe dlaczego zamieszcza "nie swoje" zdjecia ?
na forum informowal ze jego urzadzenie nie dziala. Zastanawia mnie jak jest z tym emulatorem ?

Okolo 50zl za przefleszowanie. Gotek dostepny jest za ok 25$ (w tym przesyłka). Duza przebitka
gwarancja tylko 14dni -czyzby sie bał , że bedzie mial duzo reklamacji ? :)

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2014 23:15:29 przez Norbert
[#4] Re: Widzieliście co się stało

@Norbert, post #3

"Nie swoje" zdjecia i te sprawy to juz taka tradycja tego osobnika, Norbercie, znana w innych srodowiskach retro, prawda panie "22222Bolo" ?
[#5] Re: Widzieliście co się stało

@amizet, post #1

Na amibay-u są przecież nie też i pojawiły się tam pierwszego marca, cena na allegro wydaje mi się że jest europejska, na amibay-u wychodzi 125 z przesyłką a tu z przesyłką 131 czyli podobnie, co do zdjęć to pewnie chciał pokazać jak można to zaadoptować bardziej mnie interesuje to po co komuś cztery emulatory. Rozumie dwa jak by linka zrobić dwie amigi i np: grać w lotusa ale cztery, no chyba że olo kiedyś wykupił wszystkie złącza /db23/ z jakiegoś tam sklepu /ktoś dał linka na forum ten kupił wszystkie / to może teraz ktoś się mści i powiedział to ja mu wykupie wszystkie emulatory.

Ogólnie to te i podobne temu urządzenia są sprzedawane w cenie około trzysta złotych tylko w innych kategoriach.

Dużo nie dużo tutaj się ktoś tym nie przejmuje.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 00:23:50 przez amizet
[#6] Re: Widzieliście co się stało

@Norbert, post #3

A tu za 66zł, czyli połowa tego co na allegro.
[#7] Re: Widzieliście co się stało

@glon, post #6

Cena bardzo dobra jak na emulator

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 05:36:55 przez janekdrukarz. Jeszcze niedawno, jakieś 3 -4 tygodnie temu można go bylo kupić w Chinach za około 16 funtów, a teraz sprzedają w UK za 13 (przesyła free).

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 05:48:20 przez janekdrukarz
[#8] Re: Widzieliście co się stało

@janekdrukarz, post #7

Brak przesylki do Polski.
[#9] Re: Widzieliście co się stało

@Norbert, post #3

Kupiłem od niego emulator - (nie nie z tej aukcji - z ogłoszenia "giełda" na forum ale cena była niższa) i nie narzekam. Wlutował goldpiny więc łatwo mogę go przeflashować i wgrać nowy soft. Nie każdy ma możliwość kupowania na ebayu (jako że nie posiadam konta w banku, cała procedura - otwarcie konta>utworzenie konta paypal i weryfikacja>utworzenie konta na ebay - jest dla mnie nieopłacalna dla jednego przedmiotu... Jeśli ktoś kupuje na ebayu to oczywiście co innego.
PS - gdy kupowałem ten emulator to na ebay-u "szły" za ok 91 zł (wyświetlacz potrójny)

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 08:07:58 przez sunater
[#10] Re: Widzieliście co się stało

@sunater, post #9

No muszą se niektórzy ponarzekać na ola
[#11] Re: Widzieliście co się stało

@Norbert, post #8

A gdzie tam pisze że do Polski nie wyślą? Bo ja nie widzę.
[#12] Re: Widzieliście co się stało

@Sosabowski, post #11

Jeśli nawet, to wysyłka będzie kosztować 8-10 funtów... czyli mniej więcej to samo co ma olo.
[#13] Re: Widzieliście co się stało

@glon, post #6

Ja chętnie bym takie coś kupił za 13 funtów tylko czy muszę to "przeflaszować"?
Czy od razu będzie czytać ADFy?
Czy będzie to działać bez problemów jako druga stacja FDD w A3000?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 08:29:59 przez Leon
[#14] Re: Widzieliście co się stało

@Norbert, post #3

Nie żebym bronił Olo, ale:
1. Jak by to było takie proste i trywialne do zrobienia to by każdy sam sobie kupował i przerabiał a Olo nie sprzedałby ani jednej sztuki w takiej cenie.
2. Ja za swój emulator zapłaciłem 27$ czyli ponad 80PLN i to ja poniosłem ryzyko że nie przyjdzie albo przyjdzie niesprawny z Chin a tego już nikt nie bierze pod uwagę. Jakoś sobie nie wyobrażam reklamacji sprzętu zakupionego w Chinach, nawet jak by się dało to koszt odesłania pewnie przerósłby koszt samego emulatora.
3. Żeby przeprogramować ten emulator trzeba jeszcze się zaopatrzyć w interfejs USB-RS232TTL (co najmniej 10 PLN + koszty ewentualne wysyłki) a na własnej skórze się przekonałem, że nie z każdym to działa (u mnie dopiero z drugim się udało) i tego też nikt nie bierze pod uwagę.
4. No i trzeba jeszcze mieć lutownicę i elementarną wiedzę o lutowaniu bo trzeba jeszcze goldpiny wlutować w emulator. Jak ktoś nie ma sklepu elektronicznego pod ręką to zakupienie goldpinów przez internet to jest również koszt kilkunastu złotych (głównie kosztów przesyłki).
5. Samo przerabianie emulatora również jest obarczone ryzykiem jego uszkodzenia.
6. Przy samodzielnym zakupie i przeróbce jest wiele okazji gdzie coś może pójść nie tak. Kupując na przykład u Olo mamy już emulator przerobiony pod Amigę i sprawdzony w działaniu. 14-dniowa gwarancja to i tak dużo bo jeśli nic się nie wydarzy z emulatorem w trakcie przesyłki albo sami nie zaczniemy w nim grzebać to sam się nie popsuje. A nawet jeśli to łatwiej wybrać się (albo wysłać znajomego) do Olo niż do chin z "uprzejmą" prośbą o zwrot pieniędzy .

Mnie zakupienie i przerobienie tego emulatora wyszło grubo ponad 100 PLN a żeby go zaprogramować męczyłem się cały dzień bo nie mogłem go zmusić do współpracy z interfejsem USB-RS232TTL który miałem i poszło mi dopiero z drugim (ale też nie bez problemów). Pytanie czy każdy lubi takie zabawy i rozwiązywanie problemów we własnym zakresie. Podjęte ryzyko oraz poświęcony na to czas nie dla każdego będzie warte tych kilkunastu PLN oszczędności.

Pozdrawiam.
[#15] Re: Widzieliście co się stało

@_arti, post #12

Arti ja chyba ślepy jestem, pisze Postage Free czy nie?
Pakowanie i wysyłka gratis poczta ekonomiczną. Kupowałem juz tak produkty w UK i Chinach, idzie 7-10 lub 20 (w przypadku chin) ale dochodzi. Raz nawet paczka utknęła, dostałem zwrot kasy a produkt po 2 miesiącach i tak przyszedł.
[#16] Re: Widzieliście co się stało

@dolek, post #14

Zgadzam się.
Wycenił swoją pracę na X zł. Dodał do ceny zakupu i wystawił na aukcję. No i sprzedał. To kupujący swoim portfelem decydują czy warto czy nie.
[#17] Re: Widzieliście co się stało

@stachu100, post #16

Lubię to! :)
[#18] Re: Widzieliście co się stało

@Sosabowski, post #15

Fakt, shipping free, nie zauważyłem. PS: co dają te gold-piny prócz estetyki?
[#19] Re: Widzieliście co się stało

@_arti, post #18

Bez goldpinów musiałbyś wlutować się w emulator bezpośrednio kabelkami z interfejsu USB-RS232TTL i to za każdym razem kiedy chciałbyś aktualizować firmware. Mając wlutowane goldpiny podłączasz się bezpośrednio do nich odpowiednim kablem, który często jest dostarczany w zestawie z interfejsem USB-RS232TTL.
[#20] Re: Widzieliście co się stało

@dolek, post #19

Rozumiem, że ten cały USB-RS232TTL jest potrzebny tylko, gdy nie mamy RSa w komputerze? W sumie chyba by nawet nic nie stanowiło na przeszkodzie żeby to urządzenie przeflaszować przez serial w Amidze ;)

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 11:21:35 przez teh_KaiN
[#21] Re: Widzieliście co się stało

@teh_KaiN, post #20

Tak się NIE da.

RS232 w komputerze ma (powinien mieć) poziomy napięć zgodne ze standardem RS232 czyli chyba +/-12V więc podpięcie bezpośrednie emulatora do COMa prawdopodobnie po prostu go usmaży.
Żeby można było programować emulator z portu COM komputera potrzebny jest jeszcze konwerter poziomów sygnału RS232 do poziomów TTL (tak ogólnie 0V i +5V). Można to zrobić na układzie MAX232 i paru kondensatorach (no i do tego układu potrzebne jest jeszcze zasilanie +5V).

Z Amigi też nie przeflaszujesz tego bo nie ma odpowiedniego softu do programowania ARMów.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 11:41:27 przez dolek
[#22] Re: Widzieliście co się stało

@dolek, post #21

Soft to akurat nie jest rzecz nie do przeskoczenia, ale dobrze wiedzieć co do tych poziomów sygnału.
[#23] Re: Widzieliście co się stało

@amizet, post #1

Zamiast w tej cenie Ola wolałbym dołożyć i wziąć pewniejszy produkt Lotharka (HxC) OK
[#24] Re: Widzieliście co się stało

@BULI, post #23

Nie bardzo wiem po co to bicie piany w tym wątku. Olo kupił przerobił i sprzedał. Chciało mu się i dobrze. Choc sam potrafie to z braku czasu sam z checia kupilbym od ola 1 sztukę. Cena jest dobra. Stacja czyta adfy wysmienicie. Więc jest OK.
[#25] Re: Widzieliście co się stało

@Sosabowski, post #24

Ten osobnik lubi być w centrum uwagi. Nie jestem pewny czy faktycznie przerobił i sprzedał czy przy pomocy podstawionego kupca zrobił kolejne zamieszanie koło swojej osoby.
Znajdą się wiarygodni nabywcy którzy od niego kupią i to potwierdzą będzie można o tym porozmawiać, jak na razie to myślę że ma ubaw bo będąc zabanowanym wywołał dyskusję o sobie na forum.

Pozdrawiam
[#26] Re: Widzieliście co się stało

@dolek, post #14

A ja nie rozumiem po co to całe obgadywanie. Sprzedaję sobie za 125zł te "floppy". Jak dla mnie to może se nawet po 500zł sprzedawać. Jego towar jego sprawa i zmartwienie czy znajdzie się kupiec.
A tu znalazłem ofertę sprzedaży za 105zł ( już przygotowany pod Ami ). Wolny wybór, jak ktoś uważa, że olo chcę za dużo to nie musi od niego kupować.

pozdrawiam
[#27] Re: Widzieliście co się stało

@RadoslawF, post #25

Faktycznie byłby do tego zdolny. Skoro na forum C64 zakładał kilka kont i rozmawiał sam ze sobą, to czemu nie miałby robić sam ze sobą interesów?
[#28] Re: Widzieliście co się stało

@_arti, post #10

Olo ma wiernych psychofanów na forum c64, którzy z wypiekami na twarzy śledzą i komentują jego każdy ruch Taki fan-club
[#29] Re: Widzieliście co się stało

@RadoslawF, post #25

jak na razie to myślę że ma ubaw bo będąc zabanowanym wywołał dyskusję o sobie na forum.

No baaa, Amizet, to musi być kolejne fikcyjne konto 1111ola, no nie może być inaczej

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 21:02:04 przez sanjyuubi
[#30] Re: Widzieliście co się stało

@sanjyuubi, post #29

Nie no co ty jak fikcja, nawiązałem współprace ja go promuje a on mi za to nagrywa taniej kardridze do commodore

A tak naprawdę to nie źle 29 odpowiedzi 1182 wyświetleń od wczoraj w porównaniu z innymi tematami to naprawdę dobry wynik jak tak dalej pójdzie to może za niedługo zostanę redaktorem i będziecie do mnie pisać Dzień Dobry. Nie no żartuje

Wracając do tematu, zakładając wczoraj ten wątek nie myślałem że to kogoś zainteresuje, po prostu na forum pojawiają się czasami tematy powiązane z allegro i to był jeden z nich. No może był trochę bardziej popularny bo pojawiła się w nim postać ola który jest teraz zbanowany /no jeśli by nie był to by pewnie sam się wypowiedział/ i Fdd Usb, wydaje mi się że każdemu by się przydała tak jedna sztuka dla siebie, jest to w jakimś stopniu udogodnienie. Olo tutaj jest w jakimś stopniu Pionierem bo to on jako pierwszy na naszym podwórku zaczął sprzedawać sflaszowane Gotki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem