[#14]
Re: Widzieliście co się stało
@Norbert,
post #3
Nie żebym bronił Olo, ale:
1. Jak by to było takie proste i trywialne do zrobienia to by każdy sam sobie kupował i przerabiał a Olo nie sprzedałby ani jednej sztuki w takiej cenie.
2. Ja za swój emulator zapłaciłem 27$ czyli ponad 80PLN i to ja poniosłem ryzyko że nie przyjdzie albo przyjdzie niesprawny z Chin a tego już nikt nie bierze pod uwagę. Jakoś sobie nie wyobrażam reklamacji sprzętu zakupionego w Chinach, nawet jak by się dało to koszt odesłania pewnie przerósłby koszt samego emulatora.
3. Żeby przeprogramować ten emulator trzeba jeszcze się zaopatrzyć w interfejs USB-RS232TTL (co najmniej 10 PLN + koszty ewentualne wysyłki) a na własnej skórze się przekonałem, że nie z każdym to działa (u mnie dopiero z drugim się udało) i tego też nikt nie bierze pod uwagę.
4. No i trzeba jeszcze mieć lutownicę i elementarną wiedzę o lutowaniu bo trzeba jeszcze goldpiny wlutować w emulator. Jak ktoś nie ma sklepu elektronicznego pod ręką to zakupienie goldpinów przez internet to jest również koszt kilkunastu złotych (głównie kosztów przesyłki).
5. Samo przerabianie emulatora również jest obarczone ryzykiem jego uszkodzenia.
6. Przy samodzielnym zakupie i przeróbce jest wiele okazji gdzie coś może pójść nie tak. Kupując na przykład u Olo mamy już emulator przerobiony pod Amigę i sprawdzony w działaniu. 14-dniowa gwarancja to i tak dużo bo jeśli nic się nie wydarzy z emulatorem w trakcie przesyłki albo sami nie zaczniemy w nim grzebać to sam się nie popsuje. A nawet jeśli to łatwiej wybrać się (albo wysłać znajomego) do Olo niż do chin z "uprzejmą" prośbą o zwrot pieniędzy

.
Mnie zakupienie i przerobienie tego emulatora wyszło grubo ponad 100 PLN a żeby go zaprogramować męczyłem się cały dzień bo nie mogłem go zmusić do współpracy z interfejsem USB-RS232TTL który miałem i poszło mi dopiero z drugim (ale też nie bez problemów). Pytanie czy każdy lubi takie zabawy i rozwiązywanie problemów we własnym zakresie. Podjęte ryzyko oraz poświęcony na to czas nie dla każdego będzie warte tych kilkunastu PLN oszczędności.
Pozdrawiam.