[#1] Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?
Pregladajac ostatnio ebay natrafilem na taka oto oferte link Ktos cos wie o instalacji OS4.0 na Macu ?
Przepraszam za brak polskich znakow.
[#2] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@neuron55, post #1

Wyciekła kiedyś wersja alpha portu AmigaOS 4.0 na Maca mini (tzw. Project Moana). Co prawda nie obsługuje połowy peryferiów, ale można. Tylko po co Ci na miniaczu stary AmigaOS 4, skoro możesz mieć nowego MorphOS-a? .
[#3] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Krashan, post #2

Po co mu stary Mac jak może mieć nową Amigę i AmigaOS 4.1

Szach mat pomysł

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2014 09:47:35 przez parallax
[#4] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #3

Niektórzy, nie mają już nerek na sprzedaż żeby pokryć koszta sprzętu pod OS4.
[#5] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@michal_zukowski, post #4

No trzeba kilka tysięcy wyłożyć na kompa żeby uruchomić nowy AmigaOS - nie ma nic za darmo pomysł Niszowy rynek - wyższe ceny pomysł

Ewentualnie pozostaje emulator WinUAE i uruchomienie nowego AmigaOS pod emulatorem, jednak jeszcze trzeba poczekać jak nowy AmigaOS zacznie hulać pod WinUAE pomysł Wtedy koszta będą minimalne, ale minus taki, że ten nowy system Amigi (AmigaOS) nie będzie uruchomiony na Amidze
[#6] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #5

Jak nie ruszy na tym drogim kompie Super Frog z dyskietki, to nie jest to żadna Amiga, tylko pecet z PPC.OK
[#7] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Andrzej Drozd, post #6

Niestety dyskietki odeszły do lamusa, za czym ubolewam pomysł Dyskietek już się nie używa w nowych komputerach, a i jeszcze trochę, to i płyty CD wymrą pomysł Na szczęście klasyczna Amiga ma i będzie mieć stację dyskietek OK Ale są i tacy, którzy wyciągają stację dyskietek z klasycznych Amig tych, które miały standardowo montowane stację i po wymontowaniu stacji dyskietek taka Amiga, to już nie jest Amiga pomysł
[#8] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Andrzej Drozd, post #6

Del OK

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2014 11:44:01 przez parallax
[#9] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Krashan, post #2

Dzieki za info

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2014 11:48:40 przez neuron55
[#10] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #5

Morphos ma taki sam niszowy rynek, a sprzęt jest o niebo lepszy i tanszy. twój argument jest inwalidą.
[#11] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@michal_zukowski, post #10

Nowych samochodów też nie kupuj bo są tańsze używki, a przez pierwsze dwa lata pojazd i tak traci 50% wartości. Skończ już.
Wyobraź sobie, że są ludzie, którzy sobie kupują rzeczy drogie i fajne jak nowe amigi, citroeny ds3. rasowe psy czy inne cuda o dyskusyjnej funkcjonalności/cenie i po co tu wyjeżdżać z "nerkami".....
[#12] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

Tylko co ma piernik do wiatraka pomysł Morphos to nie AmigaOS, Mac to nie Amiga OK

Żeby nie było, nie darzę nienawiścią do Morphosa (może tak się komuś wydawać), mi ten system jest obojętny i życzę użytkownikom tego systemu aby powstał nowy, dedykowany komputer pod ten system OK Komputer może o nazwie Morphcomp? pomysł

Bo u nas na amigowym rynku już za jakiś czas będzie do kupienia kolejna nowa Amiga, Amiga ONE X5000 na którym będzie można sobie odpalić nowy AmigaOS OK
[#13] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #12

Linux to nie UNIX a nie widzę zbytnio userów komercyjnego Unixa. Podobnie jest z Morphosem.
[#14] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #7

Ty się tutaj nie wymadrzaj, bo ci połamie łopatkę, posypię piaskiem po oczach i założę na głowę wiaderko i cię własny Super Frog nie pozna byrzydalu.OKszeroki uśmiech
[#15] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Andrzej Drozd, post #14

Ja tylko stwierdzam fakty pomysł Mówię jak jest OK
[#16] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #15

Ale gdzieś ci uciekło to niezafajne "One".pomysł
[#17] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Andrzej Drozd, post #16

One nigdzie nie uciekły pomysł One tu są i tańczą dla mnie OK
[#18] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

Morphos nie ma swojego sprzętu. Nie kręć.
[#19] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #17

Ty mi tutaj nie tutaj. Chodzi o to, że ty nie piszesz o komputerze Amiga. Owszem, działa na nim AmigaOS4, ale ten komputer ma inną nazwę.ok, racjaOKOKOK
[#20] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@michal_zukowski, post #4

Fakt ale "niektórzy" też nie mają na Mercedesa OK Wieć to nie jedyna taka sytuacja.
[#21] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #3

Gdzie masz nową Amigę ? Jest AmigaOne ..
Co do sprzętu to sorry, ale sam to taka nieco podrasowana efika (wiem, bo miałem przez chwilę.. i szału nie było).
A co do nowego sprzętu - to niestety nie ma nic godnego uwagi.. - wolę wysłużonego maka niż nowy sprzęt za kosmiczne pieniądze (no może za duże pieniądze) który jest robiony z nieprodukowanych części...
[#22] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@MaaG^dA, post #21

Na macu nie uruchomisz nowego AmigaOS - na Amiga One owszem uruchomiszOK

Mac i Morphos to nie jest Amiga, a że wolisz taki zestaw, to twoja sprawapomysł
[#23] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #22

Gdyby nowy AmigaOS (final ?) działał na miniaku - to bym go pewnie kupił.. i wcale by mi nie przeszkadzało, że mam kupionego już morphosa.
[#24] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@MaaG^dA, post #23

Może już niedługo zadziała na zwykłym pececie z WinUAE - fajnie jakby MorphOS też działał - wtedy będzie można uruchomić te systemy na nowym i tanim sprzęcie, bo co jak co, hadrware dedykowany do obu tych systemów z Amigą nie ma wiele wspólnego (oprócz człona nazwy w przypadku AmigaOne).
[#25] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@gorzyga, post #24

No dla nowego AmigaOS szykuje się już nowy komp -> Amiga ONE x5000 OK

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2014 17:26:06 przez parallax
[#26] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@MaaG^dA, post #23

To kup dla WinUae.
[#27] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@TomK, post #26

Kupowanie dla samego wydawania kasy mnie nie bawi. WinUAE jest dobry do frogga (czasem odpalę CubicIDE) - ale bez przesady.. nie mam takiego sprzętu aby emulacja ppc chodziła sensowanie...
[#28] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@parallax, post #25

Już zazdroszczę tej garstce szczęśliwców, którzy staną się posiadaczami tego komputera pomysł
[#29] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@gorzyga, post #28

A ja nie zazdroszczę, bo to nie moje hobby. Mam tańsze hobby i jest nim Amiga.OK
[#30] Re: Na Macu mini mozna postawic OS 4.0 ?

@Andrzej Drozd, post #29

Dobrze rozbudowana Amiga klasyczna (ponad 10 000 pln) jest droższa jak nowa Amiga ONE i jest od tej nowej Amigi o wieeele wolniejsza pomysł

Chyba, że dla kogoś rozbudowaną Amigą jest już Amiga 500 z 2MB chip ramu + dysk twardy, to się zmieści w 1000 pln OK A nawet standardowa Amiga 500, to koszt średnio 100 pln pomysł Do zabawy w sam raz OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem