Wyciekła kiedyś wersja alpha portu AmigaOS 4.0 na Maca mini (tzw. Project Moana). Co prawda nie obsługuje połowy peryferiów, ale można. Tylko po co Ci na miniaczu stary AmigaOS 4, skoro możesz mieć nowego MorphOS-a? .
No trzeba kilka tysięcy wyłożyć na kompa żeby uruchomić nowy AmigaOS - nie ma nic za darmo Niszowy rynek - wyższe ceny
Ewentualnie pozostaje emulator WinUAE i uruchomienie nowego AmigaOS pod emulatorem, jednak jeszcze trzeba poczekać jak nowy AmigaOS zacznie hulać pod WinUAE Wtedy koszta będą minimalne, ale minus taki, że ten nowy system Amigi (AmigaOS) nie będzie uruchomiony na Amidze
Niestety dyskietki odeszły do lamusa, za czym ubolewam Dyskietek już się nie używa w nowych komputerach, a i jeszcze trochę, to i płyty CD wymrą Na szczęście klasyczna Amiga ma i będzie mieć stację dyskietek Ale są i tacy, którzy wyciągają stację dyskietek z klasycznych Amig tych, które miały standardowo montowane stację i po wymontowaniu stacji dyskietek taka Amiga, to już nie jest Amiga
Nowych samochodów też nie kupuj bo są tańsze używki, a przez pierwsze dwa lata pojazd i tak traci 50% wartości. Skończ już.
Wyobraź sobie, że są ludzie, którzy sobie kupują rzeczy drogie i fajne jak nowe amigi, citroeny ds3. rasowe psy czy inne cuda o dyskusyjnej funkcjonalności/cenie i po co tu wyjeżdżać z "nerkami".....
Tylko co ma piernik do wiatraka Morphos to nie AmigaOS, Mac to nie Amiga
Żeby nie było, nie darzę nienawiścią do Morphosa (może tak się komuś wydawać), mi ten system jest obojętny i życzę użytkownikom tego systemu aby powstał nowy, dedykowany komputer pod ten system Komputer może o nazwie Morphcomp?
Bo u nas na amigowym rynku już za jakiś czas będzie do kupienia kolejna nowa Amiga, Amiga ONE X5000 na którym będzie można sobie odpalić nowy AmigaOS
Gdzie masz nową Amigę ? Jest AmigaOne ..
Co do sprzętu to sorry, ale sam to taka nieco podrasowana efika (wiem, bo miałem przez chwilę.. i szału nie było).
A co do nowego sprzętu - to niestety nie ma nic godnego uwagi.. - wolę wysłużonego maka niż nowy sprzęt za kosmiczne pieniądze (no może za duże pieniądze) który jest robiony z nieprodukowanych części...
Może już niedługo zadziała na zwykłym pececie z WinUAE - fajnie jakby MorphOS też działał - wtedy będzie można uruchomić te systemy na nowym i tanim sprzęcie, bo co jak co, hadrware dedykowany do obu tych systemów z Amigą nie ma wiele wspólnego (oprócz człona nazwy w przypadku AmigaOne).
Kupowanie dla samego wydawania kasy mnie nie bawi. WinUAE jest dobry do frogga (czasem odpalę CubicIDE) - ale bez przesady.. nie mam takiego sprzętu aby emulacja ppc chodziła sensowanie...
Dobrze rozbudowana Amiga klasyczna (ponad 10 000 pln) jest droższa jak nowa Amiga ONE i jest od tej nowej Amigi o wieeele wolniejsza
Chyba, że dla kogoś rozbudowaną Amigą jest już Amiga 500 z 2MB chip ramu + dysk twardy, to się zmieści w 1000 pln A nawet standardowa Amiga 500, to koszt średnio 100 pln Do zabawy w sam raz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.