[#31] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #30

Sam noszę się z zamiarem kupna ps4, jak wyjdą jakieś dobre gry na tą konsolę. Ale płacić 1800 zeta i nazywać radeona 7850 i dwa połączone ze sobą mobilne procesory AMD świetnym sprzętem to przesada.
[#32] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #30

Nie chce mi się dyskutowac na temat 30fps vs 60 FPS...
W skrócie PC nie radzi sobie z 30 FPS czy 45 FPS...albo jest 60 albo czkanie, stuttering i kiepskie doznania.
PC nie wyświetla 30 FPS jak nalezy- w większości przypadków nie generuje klatek co 33 Ms. 30 klatek wyświetli,niestety z różną czestotliwoscia. Np pierwsze dziesięć klatek co 15 MŚ, kolejne 10 klatek co 50 MŚ, ostatnie 10 klatek co 35ms...co z tego, ze teoretycznie to 30 FPS, skoro praktycznie nie ma nic wspólnego z synchronizowantm 30 FPS na konsolach.
Amigowcy są zresztą przyzwyczajeni, bo większość gier na ami działal w 25 FPS :)

30 FPS na PC digital foundry
czy 30 FPS to za malo

A w ogóle to sorry skoro na dzień dzisiejszy konwersje z current genów ostro mecza najmocniejsze PC - ot choćby evil within , assasins creed unity czy dead rising 3- To gry ktore na najmocniejszym i7 z gtx980 nie są w stanie dac stalych 60 FPS a dodatkowo maja mase innych problemow

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2014 18:33:51 przez michalmarek77
[#33] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #32

Ps4 to właśnie taki budżetowy PC, zamknięty w czarnej skrzyneczce. Też sobie nie radzi z wyświetlaniem 30 FPS czy 45 FPS? Wybacz kolego ale nie chcę mi się w to wierzyć co napisałeś. Może miałeś na myśli synchronizację pionową, która powoduje mikro-opóźnienia.

Co do Evil Within to wiem, że wyszedł jakiś patch co niby to wszystko naprawia na PC. Tak poza tym to pograłem trochę na Xboxie w tę grę i w mojej opinii to badziew przeokrutny.

Co do 30vs60 to chyba faktycznie za dużo grałem w przyzwoite 60fps na PC, bo potem jak wracam do konsoli z marnymi 20-30fps to muszę się od nowa przyzwyczaić do klatkowania. Pamiętam, że nawet Yamauchi ten od Gran Turismo przyznał, że nie da się w 25-30 klatkach oddać wiernie zachowania i sterowania samochodem w grze. Ale faktycznie, jak się nie pogra i nie przyzwyczai do 60fps to nie widzi się problemu podczas grania w 20-30 klatkach.

Dawno obalili te głupoty ciemnego ludu o braku zalet 60 nad 30 klatkami na sekundę, ale jak ktoś nie wie o co biega to tutaj jest jasno i prosto wytłumaczone KLIK

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2014 19:08:58 przez Diabeł
[#34] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #33

Mi wierzyc nie musisz, Digital Foundry trzeba...
Slyszales kiedys o G-sync ? Niby o co te cale halo ? zeby nie bylo opoznien w wyswietlaniu na monitorze ? Tez, glownie jednak o to by w koncu gry na PC oferowaly stale interwaly w generowaniu klatek animacji...60 fps, z klatkami co 16 ms, 30 fps z klatkami co 33ms etc...
Sama srednia w wyswietlaniu klatek niczego nie mowi...

No ale to glebszy temat, jestes inteligentny, pewnie wiesz o tym od dawna, wiesz tez o wielu innych rzeczach. Nieistotne.
Co wazne to to, ze konsole to relatywnie tanie zabaweczki, ktore nie wymagaja online by grac, nie maja DRM, gry mozesz kupic, sprzedac, podarowac kumplowi czy pozyczyc bratu...Sa cholernie wygodne.
I dzialaj wystarczajaco dobrze, by czerpac frajde lezac na kanapie i delektujac sie giereczkami dla dzieci wyswietlanymi na 50+" telewizorze.

A ponizej post znajomka, Aleksa, z pewnego forum,ktore nikogo...

zainspirowałem się rozmowa na czacie, napiszę teraz czemu już nie gram na PC:

- wolę grać na dużym TV, ja wiem że na PC też tak się da, ale to nie jest nawet w połowie tak wygodne jak na konsoli. Choćby przełączenie gier, niby da się przez Steam Big Picture, ale niestety nie wszystkie gry tam są, bo dochodzą inne usługi. Do tego konsole da się zdalnie łatwo włączyć (nawet pilota od TV nie trzeba, bo sam się włącza razem z konsolą), a przy PC trzeba za każdym razem wstać i podchodzić do skrzynki aby ją odpalić. A ja się budzę, znajduje pada na stoliku i jednym przyciskiem wszystko odpalam bez ruszania się spod kołderki.

- jedno konto, jedna usługa, czyli możemy ogrywać gry na jednym koncie, na jednym koncie zdobywać osiągnięcia/trofea i same gry przypisują się do jednej usługi, gdzie na PC trzeba mieć Steam, Origin, Uplay czy Battlenet (czy co tam jeszcze dojdzie w przyszłości), aż się odechciewa cokolwiek masterować.

- nie ma problemów z grami, no dobra, czasami jakieś się pojawią, ale to jest i tak nadal pikuś z tym co dzieje się na PC.

- gry na konsolach to nasza historia, widać co ogrywaliśmy, czy ukończyliśmy grę, na jakim poziomie i czy wszystko odkryliśmy, nawet jest podany czas spędzony z danym tytulem, wszystko na jednej usłudze, na jednym koncie.

- na nowych konsolach gry wyglądają bardzo dobrze, serio nie wiem ile tu więcej wymagać, obecny poziom graficzny powinien każdego zadowolić. A na PC żeby odpalić teraz wszystkie nowości w przyzwoitych klatkach na sekundę, to trzeba wydać na samą grafikę w cenie konsoli, a i tak zawsze coś będzie chrupać. A jak chrupie to znowu wracanie do ustawień i kolejne je*anie się z nimi.

- konsole są ciche, nie wiem jak te nowe karty graficzne, ale jak u siebie odpalam trochę bardziej wymagającą grę, to po chwili załącza mi się suszarka, gdzie Xboxa nigdy nie słyszę.

- kanapowe granie ze znajomymi, dwa pady, albo Kinect, wygoda i żadnych problemów technicznych, żaden PC tego nie przebije.

- na konsolach też da się tanio grać, choćby przez obracanie używkami (powodzenia z tym na PC), albo kupowanie kont na dwóch. A gierki zawsze można odsprzedać, na PC kupi się crapa i kaplica, kasa pójdzie w błoto.

- konsolę kupujesz i masz święty spokój, nie przejmujesz się tym, że nie możesz odpalić grę na ultra z AA, a jak odpalisz to i tak ci przytnie w kilku ważnych momentach, później co chwile grzebać w ustawieniach graficznych, albo przejmować się podzespołami (a to może podkręcić grafikę/procek, albo kupić nową, albo RAMu za mało, albo może coś ze chłodzeniem nie tak... tylko głowa o tego wszystkiego zaczyna boleć).

A tu jeszcze troche skrinikow, ktore polapalem grajac. To 100% gameplay, zadne filmiki czy inne p******y:

FC 4
Alien Isolation
jeszcze fc 4
i jeszcze troche FC 4 :)
Cod:AW
no i znowu AW
killzone
duchy
duchy 2
evil w.

Szoty maja wysoka kompresje , no ale coz, trzeba z tym zyc, podobnie jak z filmikami jedynie w 720 p i 30 fps...coz, nic nie jest idealne.grabowanie za pomoca PS4 takze...

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2014 19:22:34 przez michalmarek77
[#35] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #34

Toż właśnie pisałem o synchronizacji, która powoduje opóźnienia i którą zawsze się da wyłączyć...

nie wymagaja online by grac, nie maja DRM, gry mozesz kupic, sprzedac, podarowac kumplowi czy pozyczyc bratu...Sa cholernie wygodne.

O właśnie pięknie opisałeś gry na PC, właśnie zdobyłem za darmo Wiedźmina 2 na GOG(na tym serwisie DRM nie istnieje) i przymierzam się do pogrania w niego

I dzialaj wystarczajaco dobrze, by czerpac frajde lezac na kanapie i delektujac sie giereczkami dla dzieci wyswietlanymi na 50+" telewizorze.

Powoli trzeba myśleć o kupnie w nowym roku jakiegoś telewizor 4K do komputera, bo te nowe konsole nawet stare Full HD nie zawszę chcą ciągnąć.

konsole są ciche, nie wiem jak te nowe karty graficzne, ale jak u siebie odpalam trochę bardziej wymagającą grę, to po chwili załącza mi się suszarka, gdzie Xboxa nigdy nie słyszę.

Nigdy nie miałem konsoli, która by była cichsza od mojego PC. No oprócz PSX i mega drive, chociaż w PSX laser zębatkami zgrzytał.

Nie neguję zalet konsol(sam mam kilogramy tego złomu), ale czasy kiedy PC był gorszy się skończyły i te zalety wymienione przez twoje kolegę Aleksa pasowały by do sytuacji, ale w 2005 roku.
[#36] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #35

PC komus sie moga podobac, komus nie. Takie zycie.
PC i konsole nie wykluczaja siebie wzajemnie, i to i to ma zalety i wady...
Co kto lubi.
A co do Twoich wnooskow, moze kiedys sie odniose, teraz ide bawic sie zabaweczkami dla dzieci.
Milego wieczora!
[#37] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #36

PC komus sie moga podobac, komus nie. Takie zycie.
PC i konsole nie wykluczaja siebie wzajemnie, i to i to ma zalety i wady...
Co kto lubi.

W pełni się zgadzam!

A co do Twoich wnooskow, moze kiedys sie odniose, teraz ide bawic sie zabaweczkami dla dzieci.

Udanej zabawy OK

Milego wieczora!

Dzięki! Wzajemnie życzę
[#38] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #37

PC ma swoje wady i zalety. Konsola podobnie ma swoje wady i zalety. PC mam. Konsoli jeszcze nie, co zamierzam zmienić.
Nastręcza mi się pytanie ile watów trzeba aby grać na full wypasie;), o którym piszesz? Podejrzewam, że od 500W do 1kW. Nie wspominając o cenie za ten sprzęt. Co do gierek na konsole, to przecież nie będę grał we wszystko co się ukaże na tę konsolę(dzieciaki zresztą też). Na piecu gram w jedną grę, Wot - tak nie mam czasu tyle ile bym chciał aby w to grać, dobra w dwie gry - Diablo 3(w które nie grałem już z miesiąc). Odskocznia w postaci konsoli, którą odpalić na 15 minut to nie problem. PC'eta nie chce mi się włączać na te 15 min. Co nie zmienia faktu, że PC też mi jest potrzebny.
[#39] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Tomski, post #38

ile watów trzeba aby grać na full wypasie;), o którym piszesz?

Którym? Na 3xTytan i 3 x monitorach? Ja w swoim PC mierzone miernikiem max 250-270W a w spoczynku 65-70W.

Odskocznia w postaci konsoli, którą odpalić na 15 minut to nie problem. PC'eta nie chce mi się włączać na te 15 min.

Nie rozumiem porównania, współczesny PC(taki od 2009 roku) z dyskiem SSD uruchamia się dwa razy szybciej niż konsola, taki ze standardowym dyskiem HDD tyle samo czasu jak nie mniej. Grę też szybciej odpalisz. No chyba, że jakiś archaiczny zamulony rupieć co mieli dyskiem 10 minut zanim pojawi się kursor, to w takim przypadku rozumiem

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2014 23:13:29 przez Diabeł
[#40] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #39

Czy na PS4 można tworzyć profile użytkowników? Co się wiąże z tymi profilami(jeśli takowe są możliwe)?
[#41] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Tomski, post #40

Wręcz trzeba. Co się wiąże? Historia zakupów, zapisy z gier, etc...mniej więcej to z czym wiąże się profil na STEAM. co ważne, gry zakupione na dowolnym profilu założonym na danej konsoli, będą dostępne dla każdego innego profilu na tej konsoli.
Wejdź na pl.playstation.com i poczytaj.
[#42] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #41

Dzięki za tego linka. Poczytałem po łebkach FAQ i widzę, że przyjdzie mi ogarniać to całe PS4. Nie sądziłem, że taka "zabawka" ma takie możliwości. Poczytam więcej na sucho aby mieć jako takie pojęcie o co chodzi ale i tak w praniu będzie wychodziło co z czym.
[#43] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #33

Tutaj też ładne porównanie, jak ktoś jeszcze wierzy w te mityczne doznania filmowe przy 30 klatkach KLIK
[#44] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #43

15 minut filmu z rozgrywki w Uncharted 4. Gra bardzo ładna, szkoda tylko, że to oskryptowany tunel gdzie nie da się nic innego zrobić niż podążać wąską ścieżką z góry określoną przez twórców. Wyobraźmy sobie Far Cry 4 z taką grafiką i smaczkami otoczenia, byłby hit
[#45] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #44

Obejrzałem materiał nieskompresowany(nie aż tak jak na żydrurze) i niestety oprócz postaci jest przeciętnie. Może dopracują do premiery lub w piątej części będzie lepiej.

klik1
klik2

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2014 01:16:20 przez Diabeł
[#46] Re: PS 4 czy Xbox One?

@Diabeł, post #45

Obejrzałem materiał nieskompresowany(nie aż tak jak na żydrurze) i niestety oprócz postaci jest przeciętnie.

JPG też w jakimś stopniu jest skompresowany ;) . Zresztą, inaczej się ogląda film z gry, a inaczej się w daną grę gra :) , jak będzie gra wyglądać, zobaczymy za rok :) .
[#47] Re: PS 4 czy Xbox One?

@trOLLO, post #46

Wielokątów, kompresja JPG nie odejmuje
[#48] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #28

PS+ to nic innego jak WYPOŻYCZANIE gier. Nie odnowisz subskrypcji to się pożegnasz z tymi "darmowymi" grami. Informuj rzetelnie, a nie słodzisz "miodem", bo to nie jest takie świetne jak to opisujesz. Nie każdy ma ochotę wywalić 200zł ABONAMENTU każdego roku
[#49] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #41

Zobaczyłem /zagrałem/ to u kumpla wczoraj. Dziś rano, przed pracą, dosłownie pobiegłem to kupić...

DC

Szaleństwo. Fotorealizm. Absolut.
Nigdy w moim, ponad trzydziestoletnim, "gamingowym" życiu nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia jak DC po dodaniu efektów atmosferycznych. Nic. Nawet szok związany z Defender of the Crown a przede wszystkim Shadow of the Beast nie był tak wielki...
[#50] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #49

Chyba sobie jaja robisz :) Albo wpatrujesz się w tryb foto :) Nie ma mowy o żadnym fotorealizmie ! Gównokonsola z prockiem rodem z tabletu i wydajnością gpu nie pozwalającą na 60fps nazywasz szaleństwem i absolutem ? 3x
[#51] Re: PS 4 czy Xbox One?

@lupus, post #50

Zagraj na 50"+ tv a nie chrzan glupot...
DriveClub to obecnie absolutorium. I nic, nawet Asseto Corsa zmaksowana na GTX 980 czy inna Forza graficznei nawet nie zbliza sie do poziomu tej gry...

I , z calym szacunkiem, mam swobodny dostep do kazdej currentowej maszynki do gier...nawet odpicowanej i7ki z GTX 980 /jeszcze nie SLI :P/, wiec wiesz, mam porownanie...
[#52] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #51

masz tu ten swój "fotorealizm" z g...okonsoli :)

i tu i tu

idź chłopie do okulisty

A wiesz dlaczego pecetowe gry samochodowe nie mają wyraźnie lepszej grafiki ? BO właśnie te g ó w n o k o n s o l e hamują rozwój gier. Dokładnie tak ! Project Cars właśnie przechodzi downgrade grafiki, żeby nie było dużych różnic pomiędzy mocarnym PC a słabą g...okonsolą. Z tego samego powodu Wiedźmin 3 zalicza kolejna obsuwę. Mam znajomego programistę w CDProject Red i właśnie w tej chwili robią cięcia w grafice, żeby g...okonsole nadążyły

Sam mam i7 z GTX 970 w SLI i PS4 która kurzy pod 46 calową plazmą. Jeszcze raz powtórzę, idź do okulisty

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 16:22:09 przez lupus
[#53] Re: PS 4 czy Xbox One?

@lupus, post #52

tylko 970 ? Nie stać Cię na więcej ? :P

Norwegia
[#54] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #53

doczytaj - z SLI 970 i monitor 144Hz Asusa ROG 27 cali. Tak więc wiem co nie co o jakości grafiki
[#55] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #51

Zagraj na 50"+ tv a nie chrzan glupot...

Ja tylko dodam, że fizyczna wielkość matrycy nie doda grze rozdzielczości, ilości klatek ani innych rumieńców. Na matrycy o takiej wielkości rozdzielczość 1920x1080 to pomyłka, piksele straszą swą wielkością. To jak granie na monitorze 22 cale w rozdzielczości 640x480. Wg mnie, rozdzielczość FullHD ma sens do matryc o wielkości do 27 cali.

A co do gierki to nieźle poprawili grafikę. Ostatnio jak w nią miałem okazję ograć to tam panowały ciemności dantejskie nawet w dzień do tego stopnia, że nie było widać gdzie się jedzie. Poza grafiką to gra marna i nudna.
[#56] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #53

Fajny ten filmik. Chwile mi zajęło zastanawianie się co ten wyścig ma do dyskusji nim skapnąłem że to gra.
[#57] Re: PS 4 czy Xbox One?

@lupus, post #52

Sam mam i7 z GTX 970 w SLI i PS4 która kurzy pod 46 calową plazmą. Jeszcze raz powtórzę, idź do okulisty

Gratuluje :) . Jednak w konsolach czasami nie chodzi o "fotorealistyczną" grafikę - przynajmniej nie dla mnie . Co z tego że moja PS3 czy X360 mają duuużooo gorszą grafikę niż stojący obok PC, skoro na moim PC nie pogram do dziś w np. Halo, czy Killzone, czy uwielbiany przeze mnie Star Ocean .

Oczywiście każdy lubi co innego, ja osobiście, gram na czym popadnie - jest fajna gra na PC, to gram na PC, jest coś ciekawego na konsolę, to odpalam konsolę i tyle - żadnej ideologi do tego nie dopisuje :D
[#58] Re: PS 4 czy Xbox One?

@ZbyniuR, post #56

No to masz jeszcze cos, co sam wczoraj zrzucilem...
Gra szokuje realizmem, nie tylko obrazu, ale takze zachowania auta /gra to arcadeowka, wiec bez przesady/ wyraznie czuc jak zmienia sie zachowanie auta w zaleznosci od warunkow panujacych na drogach.
To, ze gra jest swietna, nie jest istotne w tym przypadku. Tu liczy sie obraz...

mm77 nie potrafi sie scigac

To nie bullshoty, DriveClub tak wygląda...a w ruchu jest powiewem przyszłości..
[#59] Re: PS 4 czy Xbox One?

@michalmarek77, post #58

w marnych 30 fps
[#60] Re: PS 4 czy Xbox One?

@lupus, post #59

I? Wrażenia z jazdy są IMO dużo lepsze niż z Forzy Motorsport a ta jest w 60 fps...generalnie gdybym nie wiedział napisalbym, że gra śmiga w 60 fps. Nie jestem Digital Foundry by liczyć klatki, a gra jest perfekcyjnie plynniutka, sterowanie responsywne...nie czuć, nie widac, w żaden sposób ze to "tylko" 30 fps.
A o ilości klatek pisałem wyżej, wiec nie będę się powtarzać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem