[#1] No i masz - kolejny temat o zabijaniu.
Co prawda nikt się nie pofatygował, ale co mi tam. Macie (mamy?) osobny wątek.
[#2] Re: Wspieracie WOŚP?
IMO aborcja to sprawa, która dotyczy danej kobiety i to ONA SAMA powinna o tym zadecydować. Można oczywiście zaproponować pomoc psychologa, próbować skłonić do zaniechania takiego postępowania aczkolwiek to do KOBIETY należy prawo wyboru i taka, świadoma, decyzja nie może być jej odbierana.
Aborcja nie może być zakazana.
A do tłuszczy nie wiem, nie interesuje mnie to co się dzieje pod tym czy innym krzyżem.

P.S. W mojej rodzinie były osobny prześladowane przez komunistów. Komuniści prześladowali ludzi niezależnie od tego czy ktoś wierzył czy nie. Nie wiem dlaczego insynuujesz, że ktoś kto nie wierzy kocha komunizm ?

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2016 17:14:26 przez michalmarek77
[#3] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #2

IMO aborcja to sprawa, która dotyczy danej kobiety i to ONA SAMA powinna o tym zadecydować.

Rozumiem, że np. taki ojciec nie ma nic do gadania...

Aborcja nie może być zakazana.

Znaczy mordowanie żywych istot ludzkich ma być dozwolone... tak swoją drogą ciekawie ta sprawa wygląda w niektórych krajach UE, gdzie te przyzwolenie rozszerzono tak, że można dokonywać eutanazji staruszków czy nawet dzieci poniżej 12. roku bodajże...

A do tłuszczy nie wiem, nie interesuje mnie to co się dzieje pod tym czy innym krzyżem.

Chodziło mi o centralne miejsce w Warszawie, plac przed pałacem prezydenckim bodajże.
Zagogoluj na Youtubie... ot, takie tam "kulturalne" zachowanie polskiej lewicowej młodzieży, będące chyba typowym przejawem szacunku wobec innych ludzi...
[#4] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #3

Rozumiem, że np. taki ojciec nie ma nic do gadania...

...nie wspominając o dziecku (to też jest kobieta lub mężczyzna, i to chcąc-nie chcąc mocno zaangażowana w sprawę).
[#5] Re: Wspieracie WOŚP?

@recedent, post #4

Tak na marginesie, czy ci wszyscy zwolennicy tzw, aborcji, a nazywając rzecz po imieniu, mordowaniu nienarodzonego małego człowieka, wiedzą jak wygląda to w praktyce? Polecam się zapoznać przed jednoznacznym deklarowaniem się...
[#6] Re: Wspieracie WOŚP?

@recedent, post #4

Jak napisałem - to decyzja kobiety. Ona powinna o tym zadecydować. Ojciec powinien zrobić wszystko by kobieta chciała urodzić jego dziecko, jeśli tego nie potrafi, cóż...

Żeby nie było - sam jestem ojcem i nigdy nie nazwałbym siebie zwolennikiem aborcji. Ta jednakże musi być w gestii kobiety i tylko ona powinna mieć suwerenne prawo oraz wolę do swej decyzji.
[#7] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #6

Ale w gestii której kobiety? Tej dorosłej, czy tej małej? A jeśli jest to mężczyzna, albo jest ich kilkoro?
[#8] Re: Wspieracie WOŚP?

@recedent, post #4

Więc jak to jest, Honor i szacunek względem ludzi, niezależnie od wyznania, pochodzenia, koloru skóry, etc miał wystarczać w zupełności, a tu pojawia się np. taka akceptacja mordowania nienarodzonych jeszcze dzieci.

A co z takim kazirodztwem? Czołowy lewicowiec IIIRP, profesor Hartman, pisał o przyzwoleniu na nie... tak wygląda pewno lewicowe pojęcie honorowego zachowania się...

A co z eutanazją staruszków? Też mieści się w ramach honoru i szacunku wobec innych?
[#9] Re: Wspieracie WOŚP?

@recedent, post #7

Kobiety, która nosi w sobie przyszłe dziecko.
Mężczyzna jedyne co może to zapewnić kobiecie wszystko by ta dziecko urodzić chciała. Jeśli on/oni nie jest/są w stanie tego dokonać, cóż, nie mogą mieć jakiegokolwiek prawnego wpływu na decyzję kobiety..

@Dopuser Odlatujesz i to nieźle. Czyli co, jak ktoś nie wierzy w Boga to jest za kazirodztwem i eutanazją? :) Może jeszcze pedofilię ateistom dopisz, jako cechę wyróżniającą :)

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2016 17:47:46 przez michalmarek77
[#10] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #9

Nie odlatuję, tylko zadaję konkretne pytania, czy przedstawiam problem, na który nie ma odpowiedzi w haśle o honorze i szacunku wobec innych ludzi. Co ciekawe, ten szacunek wobec innych ludzi jakby nie obejmuje dzieci w łonie matki.

Albo jak pojęcie lewicowego honoru ma się do kazirodztwa? Albo czy pisanie bzdur na temat Caritasu to forma szacunku wobec innych ludzi/czytelników?

Uważam po prostu że hasło honor i szacunek jest cholernie płytkie, a patrząc na zagadnienie przez pryzmat aborcji, eutanazji czy konkretnych zachowań lewicy, trąci po prostu pustosłowiem i nic konkretnego nie oznacza. I tyle. Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę.
[#11] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #9

Tylko widzisz, to dziecko się pojawiło w wyniku dobrowolnego współdziałania dwóch ludzi. To nie jest tak, że jak se chłop zachce to kobieta w ciążę zachodzi i nie ma tu nic do gadania (pomijamy oczywiście jakieś patologie).

Sygnalizuję tylko, że w tej sprawie chodzi o coś więcej niż dobre samopoczucie jednego człowieka - tu chodzi o życie przynajmniej jeszcze jednego - a czasem większej ilości ludzi. Moim zdaniem nie możesz stawiać czyjegoś "bo mi się nie chce" przed prawem do życia innego. Inaczej zaczynamy stąpać po naprawdę cienkim lodzie...

Pewna noblistka na konferencji ONZ w Kairze wyraziła to w ten sposób: "Wiele razy powtarzałam - i jestem tego pewna - że największym niebezpieczeństwem zagrażającym pokojowi jest dzisiaj aborcja. Jeżeli matce jest wolno zabić swoje dziecko, cóż może powstrzymać ciebie i mnie, byśmy się nawzajem nie pozabijali?"
[#12] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #10

Wystarczy, że honor obejmuje kobiety i prawo do stanowienia ich własnej woli.
[#13] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #12

Jak się ma honor kobiety do zamordowania z pełną świadomością niewinnej i bezbronnej istoty ludzkiej, będącej co więcej jej dzieckiem?
[#14] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #13

Pięknie przesadzasz Dopuser, no ale cóż, jakoś mnie to nie dziwi.
A w ogóle ja to się nie znam, bo przecież w bajki nie wierzę, Ojczyzna to dla mnie jakaś abstrakcja i w sumie w głowie to tylko mi rodzina i giereczki video dla dzieci. Serio, ze mną nie ma co dyskutować na tak "poważne" tematy szeroki uśmiech
[#15] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #14

Jak przesadzam to chciałbym wiedzieć w którym momencie.
Jeżeli napisałem jakąś nieprawdę to wyprostuj mnie z błedu.

Co do samej aborcji, to słowo to jest niczym innym jak eufemizmem.
Dla mniej oczytanych:
wyraz lub peryfraza zastępująca słowo lub zwrot, które ze względu na tabu kulturowe czy religijne, na zabobon, na cenzurę lub autocenzurę (polityczną lub obyczajową), czy też na normy towarzyskie, pruderię, współczucie (empatia), poprawność polityczną, delikatność, uprzejmość, dobre wychowanie mówiącego/piszącego nie może lub nie powinno być używane. Eufemizm powinien mieć przynajmniej jedną cechę wspólną ze słowem, które zamienia. Powinien także wywoływać pozytywne lub neutralne skojarzenia,

A chodzi o nic innego jak zamordowanie niewinnej i bezbronnej istoty ludzkiej, nazywając rzecz po imieniu.
Tak na marginesie, odtrącasz religię więc myślę że pytanie jest adekwantne: czy widziałeś kiedykolwiek/gdziekolwiek takie zachowanie w przyrodzie? Czu takie zachowanie nie jest postępkiem wbrew naturze?

Sprawę lewicowego honoru pomijam, bo jest po prostu kolejnym pustosłowiem w tej ideologii.

Myslę, że życie i nasza rzeczywistość byłaby o wiele prostsza, gdyby nazywać rzeczy po imieniu. Mam tu prośbę: jak zadeklarujesz się jeszcze gdzieś za tzw. aborcją to napisz po prostu że jesteś za uśmiercaniem dzieci w łonie matki. Inaczej robisz za obłudnika...
[#16] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #12

Wystarczy, że honor obejmuje kobiety i prawo do stanowienia ich własnej woli.

Super. Czy pod prawo samostanowienia czyjejś własnej woli podciągasz tzw. "zabójstwa honorowe"? Jeszcze u nas nie występują, ale za naszą zachodnią granicą - owszem. Mężczyzna ma prawo do stanowienia swojej własnej woli i zabicia siostry/córki, która - w jego mniemaniu - "splamiła honor jego muzułmańskiej rodziny", prawda?
[#17] Re: Wspieracie WOŚP?

@recedent, post #16

Ech, zawsze mnie zastanawiało dlaczego faceci aborcję, która dotyczy kobiety i tego co nosi w swym łonie, porównują do takiego czy innego morderstwa...Abstrakcja.
Porównanie aborcji do w/w horrendalnych przykładów to piękny przykład demagogi.
[#18] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #17

Zagogluj jak wygląda aborcja może zanim jeszcze będziesz bredził dalej...
[#19] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #18

[#20] Re: Wspieracie WOŚP?

@Vato, post #19

Miałeś wyszukać na czym praktycznie polega mordowanie dzieci w łonie matki, zwane eufemistycznie aborcją.

Pomogę i zacznę od opisu:
Aborcja w praktyce

Zdjęć czy filmu nie chciałbym wrzucać...

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2016 21:35:20 przez Dopuser
[#21] Re: Wspieracie WOŚP?

@michalmarek77, post #17

Ech, zawsze mnie zastanawiało dlaczego faceci

Nie "faceci", tylko mężczyźni i kobiety. Ludzie. Bardzo nieraz różni i to nie tylko wierzący (szok&horror, wiem).

aborcję, która dotyczy kobiety i tego co nosi w swym łonie,

Bezpośrednio dotyczy tylko kobiety i człowieka, któremu jeszcze przez kilka miesięcy zapewnia warunki niezbędne do życia. Pośrednio również ojca tegoż człowieka.

porównują do takiego czy innego morderstwa

A do czego mają porównywać? Uśmiercenie człowieka nagle zaczęło się inaczej nazywać? Zgon naturalny? Tragiczny wypadek? "Wspomagane samobójstwo"?
[#22] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #15

Jeśli uważasz że zabicie własnego potomstwa w sytuacji gdy matka przewiduje kłopoty z jego odchowaniem są niespotykane w naturze, to widać za rzadko oglądasz filmy przyrodnicze, gdyż w praktyce jest to nagminne. Matki często krótko po porodzie lub zniesieniu jaj szacuje na ile silne jest potomstwo oraz czy ilość dostępnego pożywienia starczy na wykarmienie wszystkich i często przestaje karmić najsłabsze, zabija, porzuca, wyrzuca z gniazda lub pozwala by stało się pokarmem dla rodzeństwa. Gdyby przetrwały wszystkie osobniki zostałaby zachwiana równowaga w przyrodzie a sam gatunek bysie degenerował mając w puli genów oraz więcej słabeuszy i niedorajd życiowych. I wśród ludzi byłoby tak samo gdyby ratować każdego pechowca którym nie ma się kto zająć. Często w pierwszym miocie w życiu gdy samiczka jest jeszcze na tyle młoda i głupia że ledwo potrafi zadbać o samą siebie a co dopiero o potomstwo - giną wszystkie.

Moim zdaniem aborcja to mniejsze zło, niż skazywanie takiego dziecka na życie na marginesie, w biedzie i braku miłości. Co może skutkować niedostosowaniem się do społeczeństwa i wegetację lub płodzeniem kolejnego pokolenia które sprawia kłopoty samym swoim istnieniem, bo nie ma kto się nimi zająć. Gdyby choć co 10ty z przeciwników aborcji zdecydował się na adopcję oraz opiekę nad przyszłą matką niechcącą swojego dziecka, to chętnych na aborcje by prawie nie było. Nie rozumiem tylko poczynań kobiet które wolą zabić swoje, czasem już narodzone dziecko niż oddać komuś innemu na wychowanie. I myślę że gdyby aborcja była tańsza i łatwiej dostępna to kobiety które podejmują taką decyzję, robiłyby to na wczesnym etapie gdy zarodek to fasolka, a co jest mniej dramatyczne niż wtedy gdy jest już mini dzidzią.
[#23] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #22

Mhm... w przyrodzie matka zabija najsłabsze potomstwo nie w celach eugenicznych a po to by przeżyły pozostałe, mające ku temu największe szanse. Po prostu tak działa instynkt w skrajnych warunkach.

Jakoś nie słyszałem, by kobieta mająca urodzić np. czworaczki decydowała się na aborcję jednego z nich. Co więcej, jak wytłumaczyć postępowanie kobiety młodej, silnej, bezdzietnej, dobrze uposażonej i wykształconej a mordującej swe jedyne dziecko w fazie płodowej? Widzisz tu gdzieś jakąś troskę o potomstwo? Może widzisz instynkt zachowania gatunku?

Moim zdaniem aborcja to mniejsze zło, niż skazywanie takiego dziecka na życie na marginesie, w biedzie i braku miłości.

Skąd pewność w fazie płodowej dziecka, że będzie skazane na margines, biedę i brak miłośći?
Bieda wcale nie musi oznaczać braku miłości. Od biedy jako takiej też się nie umiera. Znam ludzi biednych z domu, szczęśliwych w wielodzietnych rodzinach, którzy po latach stali się całkiem zamożni, i to powyżej średniej krajowej. Podobnie ze skazywaniem na margines. Ojciec alkoholik, a córka czy syn wychodzą na normalnych ludzi. Powiesz im że byś ich skazał wcześniej na śmierć bo mieli ojca z marginesu?

Gdyby to była taka prosta zależności to dzieci z dobrych rodzin nie staczałyby się w margines czy narkotyki... powinieneś proponować tzw. aborcję kobietom robiącym karierą i dobrze uposażonym , a nie mającym czasu na wychowywanie swego dziecka, cierpiącego wtedy na brak miłości matczynej... gdzie w tym wszystkim widzisz instynkt i troskę o zachowanie gatunku?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2016 00:17:00 przez Dopuser
[#24] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #23

A że nadal następują próby usprawiedliwiania mordu na niczemu winnych i bezbronnych dzieciach, wklejam link do filmu: Uwaga! Drastyczne!.
[#25] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #22

No pięknie, teraz będziesz się zwierzętami zasłaniał? Może będziesz wstrząśnięty, ale wśród zwierząt zdarzają się:

• kanibalizm (np. samica pożera samca przed/w trakcie/po spółkowaniu)
  • mordowanie cudzego potomstwa po to, żeby matka znów zaczęła jajeczkować
  • gwałty (i to zupełnie na porządku dziennym)

To teraz tak: Pozwólmy kobiecie zabić i zjeść męża/partnera, bo dzięki temu matka będzie syta i dziecko wyrośnie zdrowsze. Pozwólmy nowemu mężowi/partnerowi matki wychowującej dziecko zabić oseska, albo gwałcić jak popadnie, no bo co w końcu kurcze blade - jest silniejszy, nie?

Gdyby choć co 10ty z przeciwników aborcji zdecydował się na adopcję oraz opiekę nad przyszłą matką niechcącą swojego dziecka, to chętnych na aborcje by prawie nie było

To jest akurat szantaż moralny: "Przejmijcie moją odpowiedzialność, bo kogoś zabiję" - dość słabe, ale i tak się to robi - słyszałeś o "oknach życia"? Domach samotnej matki? Domach dziecka? Rodzinach zastępczych? To nie jest dżungla.

myślę że gdyby aborcja była tańsza i łatwiej dostępna to kobiety które podejmują taką decyzję, robiłyby to na wczesnym etapie gdy zarodek to fasolka, a co jest mniej dramatyczne niż wtedy gdy jest już mini dzidzią.

Znaczy się, uśmiercenie człowieka kiedy jest bardzo mały/jeszcze go dobrze nie widać jest OK (mniej dramatyczne)? Jest w tym coś... Coś z ukrywania śladów zbrodni. I muszę Cię zmartwić, człowiek nigdy nie będzie fasolą, to są dwa zupełnie różne gatunki, rodzaje, rzędy, ba - nawet królestwa oddzielne.
Niestety, praktyka krajów gdzie aborcja to chleb powszedni pokazuje, że mylisz się w swojej ocenie. Ludzie mówią też "gdyby antykoncepcja była tańsza/łatwiej dostępna to nie byłoby tyle aborcji" - guzik prawda. Weź Wielką Brytanię swoją kochaną - 2001: 188 tysięcy aborcji, 2005: 199 tysięcy, 2009: 202 tysiące. A wszystko to przy przesuwaniu granic absurdu w seksedukacji (pięciolatki - nie mylę się?).
[#26] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #22

Moim zdaniem aborcja to mniejsze zło, niż skazywanie takiego dziecka na życie na marginesie, w biedzie i braku miłości.

Dlaczego dajesz sobie prawo do decydowania za kogoś?

Wypowiem się jako były zarodek i płód - gdybym mógł na owym etapie życia zdecydować świadomie i gdyby zadano mi pytanie, czy wolę w przyszłości żyć na marginesie, w biedzie i braku miłości, względnie jako kaleka, czy też wolę zostać natychmiast zabity, to odpowiedziałbym, że chcę jakkolwiek żyć i mieć szansę.

Ludzie wychowani w totalnym bagnie, albo kalecy potrafią prowadzić wartościowe i szczęśliwe życie, a Ty nie jesteś bogiem, aby, a priori, orzec, jakie ono będzie, w przypadku istoty, która ma ledwie kilka dni lub tygodni.

P.S. Uprzedzając fakty - proszę mi tu nie pierdzielić o "zlepku komórek", bo widziałem 12-tygodniowy płód (wg prawa, podpadający pod ustawę) mojego syna na dobrym USG i swoje wiem.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2016 11:40:37 przez Daclaw
[#27] Re: Wspieracie WOŚP?

@recedent, post #25

"...ale wśród zwierząt zdarzają się..." - Taaa nie zapominajmy o homoseksualizmie, zaobserwowano go u setek gatunków, głównie ssaków, a u żyraf pedzie to aż 70% samców.

Myślę że kobietom które z jakiś powodów rozważają to by usunąć ciążę nie przychodzi do głowy szantaż moralny, bo to by oznaczało ogłoszenie światu swojego zamiaru, a założę się że większość woli utrzymać to w dyskrecji.

"...słyszałeś o "oknach życia"?..." - Nie. Ale słyszałem że polskie prawo zezwala kobiecie zostawić dziecko po porodzie w szpitalu bez żadnych konsekwencji prawnych, a po iluś miesiącach jeśli zmieni zdanie odebrać je bez konieczności płacenia za cokolwiek. Ale pewnie niejedna przyszła potencjalna matka nie ma o tym pojęcia i może potrzeba kampanii społecznej by potencjalne "klientki" nie wybierały beczki.

"...(mniej dramatyczne)?..." - Dostrzegam odcienie szarości tam gdzie inni widzą czarno-biało. Idąc dalej w kierunku roztkliwiania się nad fasolkami można dojść do absurdalnego wniosku że onanizm to ludobójstwo.

To nie w moim stylu narzucać swoje pomysły na życie innym. Co znaczy dla mnie między innymi także to że nigdy nie ośmielę się powiedzieć żadnej kobiecie czy powinna urodzić czy usunąć. Bo łatwo się mówi komuś co ma zrobić gdy to nie my "chodzimy w jej butach" i nie my będziemy odczuwać skutki tej decyzji. Osobiście nie cierpię takich porad bo zwykle są oderwane od rzeczywistości.

Ale fasolka to nie ktoś. A nawet gdyby to rodzice przez całe życie podejmują decyzje mające wpływ na życie ich pociech, w tym często je narzucają. No i co by zyskało społeczeństwo gdyby napiętnować albo zamykać te co usunęły? - Myślę że sam bym nie umiał usunąć. Ale to nie powód bym potępiał tych co tak zrobili.

Moim zdaniem w czasach gdy dostęp do edukacji i antykoncepcji jest tak łatwy, przypadkowa ciąża to po prostu niechlujstwo. I można by zareagować jedynie jak w pewnym dowcipie - "nie uważałeś/aś jak robisz to rób jak uważasz"...

Mam kilka koleżanek które urodziły za młodu nieplanowane dziecko. I zauważyłem że wszystkie opowiedziały mi podobną historię, że kilka pierwszych lat to było piekło: wstyd, strach, kłótnie z rodzicami, deprecha, porzucone plany życiowe, ostracyzm społeczny, koszmar pieluch płaczu niewyspania, itp. - Ale po latach stwierdzały że to najlepsza rzecz jaka im się w życiu przydarzyła. Gdy tego słuchałem to aż im zazdrościłem że nie mam macicy bym też mógł to przejść.

PS.: Brytania nie jest moją kochaną.
[#28] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #27

Mam kilka koleżanek które urodziły za młodu nieplanowane dziecko. I zauważyłem że wszystkie opowiedziały mi podobną historię, że kilka pierwszych lat to było piekło: wstyd, strach, kłótnie z rodzicami, deprecha, porzucone plany życiowe, ostracyzm społeczny, koszmar pieluch płaczu niewyspania, itp. - Ale po latach stwierdzały że to najlepsza rzecz jaka im się w życiu przydarzyła.

Dokładnie tak jest - człowiek dojrzewa. I teraz tak: gówniara decyduje się na aborcję, lub kilka, jako na formę "antykoncepcji po", żeby sobie nie rujnować planów na beztroskie życie. Po 10 latach dojrzewa i w pełni świadomie decyduje się na "docelowe" dziecko. Przerabia całą ciążę, wraz z monitoringiem USG, od "fasolki" wzwyż i uświadamia sobie, że cała ta teoria, że "fasolka to nie ktoś" to bullshit totalny, wymyślony tylko po to, żeby uciszyć sumienie. Potem doświadcza dziecka, już nie jako koszmaru, tylko z pełną więzią emocjonalną. Jestem ciekaw jak taka osoba się wtedy czuje? Bo nie uwierzę, że nie myśli o tych poprzednich ciążach, że sobie nie wyobraża ich niedoszłego dalszego ciągu, że to się da wyłączyć. Można sobie psychiczną krzywdę zrobić, większą, niż się zdaje. Zapytuję więc - nie lepiej przemęczyć się te kilka miesięcy, urodzić i oddać, zwyczajnie po to, żeby czuć się w (w miarę) porządku?

onanizm to ludobójstwo
fasolka to nie ktoś

Bullshit totalny, wymyślony po to, żeby uciszyć sumienie i bezstresowo się gzić.
[#29] Re: Wspieracie WOŚP?

@ZbyniuR, post #27

Idąc dalej w kierunku roztkliwiania się nad fasolkami można dojść do absurdalnego wniosku że onanizm to ludobójstwo.

A co, plemnik ma głowę, mózg, serce, oczy, ręce i nogi może? Zapomniałeś o komórce jajowej u kobiety...

Co znaczy dla mnie między innymi także to że nigdy nie ośmielę się powiedzieć żadnej kobiecie czy powinna urodzić czy usunąć.

Ja tam bym się nie ośmielił nawet zasugerować by zabiła swoje dziecko.

Ale fasolka to nie ktoś.

A co, nie ma głowy, mózgu, serca, oczu, rąk i nóg może?

No i co by zyskało społeczeństwo gdyby napiętnować albo zamykać te co usunęły?

Co by zyskało? Po pierwsze, zniknęło by przyzwolenie na takie praktyki. Po drugie, człowieczeństwo. Po trzecie, udowodniło by praktycznie a nie werbalnie tylko, że życie ludzkie jest wartością najwyższą i które należy szanować. Po trzecie, ustanowiłoby barierę na idiotyczne pomysły rodem z UE typu eutanazja. Po czwarte, dałoby przykład innym krajom w UE obawiającym się przeciwstawić się lewicowym trendom obowiązującym w UE. Po piąte, wróciłoby by do swej tożsamości historycznej w zakresie poszanowania dzieci. Po szóste, wzmocniłoby więzi społeczne poprzez zlikwidowanie problemu dzielącego naród.
[#30] Re: Wspieracie WOŚP?

@Dopuser, post #29

A co, nie ma głowy, mózgu, serca, oczu, rąk i nóg może?

Kurczaki, barany i krowy też mają... a szamasz ich trupy ze smakiem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem