[#1] O Pablozie i jego kontakcie z rzeczywistością
Pasjonujący oftop przeklejam.
[#2] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...
MorphOS to amigowy system ?
[#3] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #2

Tak, do szpiku kości pamięci i procesora.
[#4] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Skotos, post #3

hmmm to ja zakładam wątek na temat centralki telefonicznej PANASONIC. posiada procek MC6800

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2016 14:34:31 przez pabloz
[#5] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #4

I odpala amigowe oprogramowanie? Link!
[#6] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@madman15, post #5

nie odpala amigowego tak jak MAC
[#7] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #4

Amigi miały MC68000, więc nie na temat.
[#8] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #6

nie odpala amigowego tak jak MAC

No patrz pan, a ja głupi nie zauważyłem że od tak dawna nie działają mi: IBrowse, YAM, AmIRC, Personal Paint, ImageFX, LightWave 3D, TV Paint, DigiBooster, CED, Frying Pan, MakeCD, AmiNetRadio, AmiGG...

Marny trolling, kolego. Naprawdę, nawet jak na Ciebie.
[#9] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...
to jest forum AMIGA czy MAC ?

O tym już nikt nie pamięta Mój laptop z pomocą WinUAE uruchamia Amigowy soft, pytanie czy jest AMIGĄ??
[#10] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@tomko, post #9

Nie jest Amigą, jest laptopem z WinUAE. Podobnie X1000 nie jest Amigą ponieważ ma dłuższą nazwę. Amigą także nie jest MiniMig i niedoszła Natami. Amiga jest tylko jedna i są nią Amigi klasyczne. Zaczynając (chronologicznie) od Amigi 1000, kończąc na Amidze 4000.
Ale na tym lapku możesz świetnie Amigować klasycznie, a nawet możesz odpalić AOS4. Co nie jest akurat jakąś estymą, ponieważ ja na Amidze 1200 też używam AOS4.
Amigować można także na MOSie i AROSie, ponieważ oba te systemy są amigowe.
Podsumujmy. Dzisiejsze Amigowanie ma dwa aspekty. Sprzętowy, chodzi o Amigi klasyczne oraz drugi aspekt - systemowy, czyli niezależnie od sprzętu liczy się możliwość odpalenia AmigaOS, MorphOS, AROS.

Jeżeli centrala telefoniczna umożliwi odpalenie AmigaOS, to oczywiście będzie to sprzęt na którym można poamigować, ale z nazwy Amigą nie jest.OK

Wracając do "MAC". MAC jest na dobrym forum, ponieważ umożliwia odpalenie MOSa, który jest systemem Amigowym. Ba! Nawet MAC z innym systemem niż AmigaOS, MorphOS i AROS także może się nadawać do Amigowania, ponieważ potrafi odpalić UAE. I jeżeli ktoś potrafi odpalić emulator, to może sobie Amigować i pytać o różne rzeczy w dziale UAE.OK

Amiga RULEZ!
[#11] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@recedent, post #8

Zadne z tych wymienionych programikow nie jest amigowymi. To popluczyny zdesperwowanych userow ktorzy chcieli przedluzyc przemijajaca epoke

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2016 18:05:55 przez pabloz
[#12] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #11

cacodemon666 być zaproponował ci taką akcję: "znajdź sobie najwyższą górkę w okolicy, rozpędź się z niej i uderz głową w drzewo".
[#13] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Andrzej Drozd, post #10

1 MAC nie jest Amigą. Nie ma znaczenia co odpalisz - po prostu nią nie jest.
2 Każdy PC i byle telefon też potrafi odpalić UAE.
3 Tylko Amiga jest Amigą.
[#14] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Andrzej Drozd, post #12

Za zdanie inne niż Twoje ma człowiek ma robić sobie krzywdę w głowę Poza forum też dajesz takie dobre rady
[#15] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Vato, post #13

Zgadza się.

W związku z tym dzisiejsze Amigowanie polega na dwóch aspektach.

1. Amigowanie na sprzętowej Amidze klasycznej (tzw. klasykowanie).
2. Na używaniu amigowych systemów AmigaOS, MorphOS, AROS na sprzętach które to umożliwiają i nie są Amigami.

I na tym polega Polski Portal Amigowy.szeroki uśmiech
[#16] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Andrzej Drozd, post #12

Zaproponuj coś w swoim imieniu a nie wciągasz innych użytkownikówpomysł
[#17] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@tomko, post #14

Nie Adasiu, cacodemonie666. Przytoczyłem tylko twoje "mądrości".OK
[#18] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Andrzej Drozd, post #15

Czleniu. Morphosy i inne przeszczepy nie sa systemami amigowymi.KROL JEST NAGI !!!! Amiga skonczyla sie jak miedzy innym gremlin i ocean zaczely robic gry na Pc
[#19] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #18

Kupa mnie to obchodzi. Grunt abyś nie właził mi z kaloszami do ogródka, bo psami poszczuję.szeroki uśmiech
[#20] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Andrzej Drozd, post #19

Puk puk...
[#21] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #18

Szympansiku mój Ty kochany!
Mój Ty złoty!
Ty!

Gó...zik mnie to obchodzi co na ten temat uważasz. Graj sobie na swojej "only OCS" Amidzie 500 w te swoje Gremliny i Oceany poprzegrywane na dyskietki, na których miałeś Workbencha. Baw się w "król jest nagi" w zaciszu własnego domostwa. A na Polskim Portalu Amigowym racz wyrażać swoją opinię w formie innej niż "ja mam rację a Wy jesteście idioci" bo taka forma podchodzi pod trolling. A trolling podchodzi pod "łamanie regulaminu PPA".
[#22] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@Vato, post #13

Nadal próbuje się w tym połapać, aż się zastanawiam czasami, czy Amiga z HDD od PC to jeszcze Amiga czy już PC ?
[#23] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@sigma2pi, post #22

Żadna Amiga z HDD nie jest Amigą! OCS Power! A500 Rulez! Chwała nam i naszym kolegom, hurr durr!
[#24] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #11

Zadne z tych wymienionych programikow nie jest amigowymi. To popluczyny zdesperwowanych userow ktorzy chcieli przedluzyc przemijajaca epoke

Szczególnie Lightwave 3D :)
[#25] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@pabloz, post #18

Morphosy i inne przeszczepy nie sa systemami amigowymi

Mają korzenie Amigowe. MorphOS wywodzi się z Amiga OS 3.0. Zresztą, skoro na MorphOS-ie mogę bez problemu uruchomić dokładnie to samo oprogramowanie, które mam na dysku w mojej Amidze 1200 to dla mnie MorphOS jest jak najbardziej systemem Amigowym :)

Amiga skonczyla sie jak miedzy innym gremlin i ocean zaczely robic gry na Pc

Te dwie firmy nie były wyznacznikiem amigowości :)

Zresztą co oznacza zdanie - Amiga skończyła się . Ja Amigi używałem z powodzeniem do 2004 r. , napisałem na niej pracę dyplomową na studiach itd :) . Dzisiaj bez większych problemów używam MorphOS-a. A ty, mogę się założyć, jesteś "specjalistą" od systemu, którego zapewne na oczy nie widziałeś :) .
[#26] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@tomko, post #9

ESCOM upadł - Amiga upadła. Jakiekolwiek podszywanie się sprzętu który ma jakąś część wspólną z Amigą za Amigę niczego w tej kwestii nie zmieni.

A teza jakoby 21wiek mamy i jakieś Morphosy, MACi i inne uzurpatory tchną ducha w Amige jest porównywalne z przypadkiem, kiedy padnięte zwierzę przejechane przez samochód jest nadęte przez co może sprawiać wrażenie żywego nadal.....

Nauczcie się w końcu, że ten sprzęt umarł 15 lipca 1996 roku. Tak ciężko zrozumieć? To nie, lepiej się spierać, bo tyle lat się poświeciło czemuś co Amigą nie było, nie jest i nigdy nie będzie. A lewackie podejście (tęcza forever) typu mam prawo myśleć co chcę i nazywać jak chce tutaj akurat nie jest na miejscu! EOT

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2016 13:47:02 przez BomberMAX
[#27] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@BomberMAX, post #26

ESCOM upadł - Amiga upadła

Potem kupił ją Gateway i sprzedał. A potem kupiły ją różne inne firmy-coraz-bardziej-krzaki i jakoś Amiga istnieje do dziś. I może (jeśli tylko będzie chciała) sprzedawać nawet zegarki z logo Amiga i będzie to sprzęt marki Amiga. Twoje zdanie w tej materii niczego w kwestii znaku towarowego nie zmieni.

A teza jakoby 21wiek mamy i jakieś Morphosy, MACi i inne uzurpatory tchną ducha w Amige

A czemu MorphOS ma tchnąć jakiegoś ducha w Amigę, skoro Amigą nie jest? Umożliwia tylko amigowcom uruchamianie amigowego oprogramowania bez konieczności użerania się z klasykiem i jego ograniczeniami. Ba, umożliwia twórczy rozwój tegoż amigowego oprogramowania w stopniu, który na owym klasyku byłby niemożliwy. Ja takie "nadęte zwierzę" biorę w ciemno.

Nauczcie się w końcu, że ten sprzęt umarł 15 lipca 1996 roku.

Zdania są podzielone, ja bym raczej powiedział, że w 1994 roku. Escom niczego nowego nie wprowadził.

lepiej się spierać, bo tyle lat się poświeciło czemuś co Amigą nie było, nie jest i nigdy nie będzie

Zwróć uwagę, bracie, że to Ty się tutaj spierasz i po raz kolejny okazuje się, że chyba sam ze sobą. Na wszelki wypadek (po raz pierdyliardowy) - MorphOS to nie Amiga!

EDIT: Nie lepiej żebyś się kłócił z Pablozem, który twierdzi, że tylko A500 jest prawdziwą Amigą? Wy będziecie sobie skakać do gardeł, a ja z przyjemnością popatrzę ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2016 15:07:13 przez recedent
[#28] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@recedent, post #27

Chodzi mi o MorphOS od strony softu który na badziewiach próbuje naśladować Amigowe środowisko - nie czepiaj się proszę.
[#29] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@BomberMAX, post #26

ESCOM upadł - Amiga upadła. Jakiekolwiek podszywanie się sprzętu który ma jakąś część wspólną z Amigą za Amigę niczego w tej kwestii nie zmieni.

Każdy ma prawo do własnego zdania, ale idąc na szczegóły to ostatnia Amiga pochodzi z 1992 roku, a w 1994 upadła firma, która miała jakąś tam, lichą bo lichą, ale jednak własną koncepcje rozwoju hardware dedykowanego. ESCOM właściwie nic nie wniósł, podobnie jak Gateway. Koniec końców upadł definitywnie producent sprzętu, bo nie miał nic do zaoferowania w sytuacji kiedy PeCet taniał i multimediał. Litości!, czy Amiga po wsze czasy to muszą być kości OCS/ECS/AGA i 68k, chociaż mam do nich miły sentyment, a potem kolejne ich koszmarne ewolucje do nikąd, nie taką drogą podąża rozwój i postęp, nawet wg. Jaya Minera, który jako inż. hi-tech zapewne określił maks. cykl życia swojego dzieła, a to jak na ironię przeżyło jego o dekady , bo przecież już AGA były przestarzałe niedługi czas po premierze, ponieważ Amiga żeby miała jakikolwiek polot, to już w roku 1995 powinna być z hardware na poziomie w najgorszym razie Playstation, podobnej cenie i dostępności, a to oznacza całkowite zerwane z kompatybilnością na poziomie rejestrów układów amigowych (także pewnie z 68k) i wymusza ich emulacja soft (ew. wspomaganą na początku jakimś hardw.). Programiści też powinni już zapomnieć co to jest latanie po rejestrach i tylko opierać się na OS ok, racja

Moim zdaniem to nie Amiga upadła, bo soft rozwijał się nieźle, a w temacie systemów to doszło do Rewolucji i każdy odłam zachował ducha Amigi tzn. kompatybilność z OS3.1 itp., więc kłótnia o to nie ma żadnego sensu, tylko to wszystko za wolno i za mało, a do tego przyczyniło się jeszcze rozbicie "dzielnicowe" tak małego środowiska o jakieś imponderabilia. Moim zdaniem to rozkwitł PeCet i trafił pod przysłowiową strzechę, popularne stały się konsole i inne urządzenia multimedialne, niedawno pojawiły się smarkfony i tabletosy itd., to wszystko zmieniło definicję komputera domowego i osobistego, do czego Amiga zwyczajnie nie dorosła już w czasach rozkwitu PC, dlatego odpadła z głównego nurtu, o który mówiąc szczerze, tylko otarła się w całej swojej historii .

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2016 15:47:28 przez sigma2pi
[#30] Re: PowerMac G5 i SSD - zdziwniej i zdziwniej...

@BomberMAX, post #28

Chodzi mi o MorphOS od strony softu który na badziewiach próbuje naśladować Amigowe środowisko

Dalibóg, dalej nie wiem o co chodzi. Jakich badziewiach? Jakie środowisko?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem