[#1] The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)
Cześć,

Na wstępie powiem, że już dawno temu pisałem na ppa.pl o mojej grze. Niestety zrobiłem to w złym miejscu (przez co post został oznaczony jako OT), ale też i treść tego posta była dość "słaba". Po prostu nie przyłożyłem się do niego. Zrozumiałem to dopiero długo później. No nic to.

W każdym razie, mój kolega, użytkownik tego forum (bez nazwisk ;)) polecił mi abym się podzielił z Wami informacjami na temat mojej gry. Może się Wam spodoba. Od razu mówię, że gra jest tylko na PC. Dlaczego więc piszę to na tym forum? Bo jest to swojego rodzaju remake jednej z moich ulubionych gier na Amigę: Diggers. Grę zrobiłem samodzielnie, dłubiąc w niej "po godzinach" przez 4 lata...

Myślę, że większość z Was zna tę grę z Amigi. Dla tych co nie mieli przyjemności w nią zagrać kilka zdań o grze: Gracz kieruje 5-cio osobowym zespołem górników, którzy kopią długie i głębokie korytarze w poszukiwaniu drogocennych kruszców i metali. Gracz musi się zmierzyć z drużyną przeciwną, sterowaną przez komputer, a także z mieszkańcami kopalń czy podziemnych jaskiń, którzy nie będą zadowoleni z obecności naszych kopaczy. Same mapki/kopalnie są bardzo zróżnicowane. W ostatecznym sukcesie pomogą graczowi narzędzia, które można zakupić w sklepie.

Cechy gry:
- kampania i tryb "free play" (w sumie 20 mapek)
- 4 rasy górników, każda z innymi parametrami
- 5 rodzajów kopalń
- 21 rodzajów kruszców/metali do wykopania i sprzedania w banku
- 6 narzędzi do kupienia w sklepie
- 72 osiągnięcia do zdobycia
- dołączony edytor map
- gra bazuje na plikach zewnętrznych co umożliwia dodanie do niej dodatkowej zawartości (np. dodatkowej rasy górników)

Poniżej zamieszczam link do trailera gry:
-------------------------------------------
The Miners Trailer

Gra zdobyła uznanie użytkowników Steam Greenlight i jest dostępna na platformie Steam (dostępne jest również demo):
The Miners w serwisie Steam

A jak ktoś nie lubi Steama to może skorzystać z mojej strony "mini portfolio" :) aby zdobyć demo/grę z innych źródeł: KLIK

Na koniec kilka screenów z gry aby móc szybko rzucić okiem jak to wygląda:

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2016 23:21:08 przez nornik
[#2] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@nornik, post #1

A kiedy zrobisz konwersję dla A1200 z fastem?
[#3] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@Andrzej Drozd, post #2

nigdy!
[#4] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@snajper, post #3

Fakt. Niestety nigdy. Nie mam do tego ani wiedzy, ani umiejętności ani możliwości technicznych. Tak jak pisałem, gra jest tylko w wersji PC ("stety" czy niestety).
[#5] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@Andrzej Drozd, post #2

A może w Amosie by się dało, na WinUAE dla A500 kości OCS. Szkoda, że Amos nie obsługuje AGA, no ale do 500-tki wszak jest Wicherek. Tytuł mógłby chwycić.
[#6] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@KM, post #5

Tytuł mógłby chwycić.

Myślę że tak. Choćby było to w AMOSie. Na portalu jest dużo kolegów którzy programują nie tylko w AMOSie i wspólnymi siłami można zrobić konwersję i...wydać pudełkową, amigową wersję za np. 80 zł.

Jestem trochę łobuzem i pozwoliłem sobie przekonwertować screena do rozdziałki 320x256 w 32 kolorach na amigowym PPaincie.
Oczywiście screena podwyższyłem jeszcze do 800x600 aby dobrze się go oglądało na WWW w wyższych rozdziałkach, ale jakość jest oczywiście w 320x256 i 32 kolorach.
Jak widać, grafika dość dobrze konwertuje się do niskiej rozdziałki i 32 kolorów, jednak wymaga pewnego retuszu i pixlowania.

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2016 00:57:38 przez Andrzej Drozd
[#7] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@Andrzej Drozd, post #6

Cieszy mnie ten pozytywny feedback (w każdym razie tak go odbieram :)). Gra została stworzona w programie Multimedia Fusion 2 (co wcale nie znaczy, że gra zrobiła się sama, czy została zrobiona z gotowych "klocków" - to tak na marginesie). Nie znam żadnego języka programowania, nie mam żadnego wykształcenia natury informatycznej.

Tak więc konwersja z jednego języka na drugi niestety nie jest możliwa. Trzeba by zwyczajnie wszystko napisać od nowa :(
[#8] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@nornik, post #7

Jeżeli jesteś faktycznie zainteresowany wydanie gierki na klasyka to napisz w dziale strefa twórców. Być może jeżeli masz gotowe "klocki" grafiki, to ktoś kto potrafi pisać w Amosie podejmie z Tobą współpracę. Niczego nie obiecuję.
[#9] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@KM, post #8

Dokładnie tak. Co innego znaczy tworzenie gry od początku, a co innego konwersja. Gdy jest cel, to jest łatwiej. Czyli konwersja.
[#10] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@nornik, post #7

Cieszy mnie ten pozytywny feedback (w każdym razie tak go odbieram :))

Jest spoko :) Wiesz, każdy z Nas na tym portalu ma też peceta (jak nie z Win to z Linuxem). Ja sam gram na Steamie w Tomb Raidery.
Jednak taka spoko gra którą zrobiłeś, kwalifikuje się do tego, aby można było w nią zagrać po prostu na Amidze.
[#11] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@Andrzej Drozd, post #10

Kolega nam chyba nie wierzy. Aktualny projekt nad którym pracują chłopaki a to ich poprzedni hit. Graficznie Twoja gra ma szansę wpasować się w klimat Amigi.
[#12] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@KM, post #11

Że ja nie wierzę, że są tu osoby które tworzą gry na Amigę? Ja to wiem :) Osobiście znam jedną osobę z zespołu, który stworzył/tworzy te gry, które podałeś. Ale przyznam się szczerze, że kilka miesięcy temu nie miałem zielonego pojęcia o tym, że scena Amigowa jest, jakby to powiedzieć, taka "żywa". Tzn, że nie tylko gra się w stare gry ale też tworzy się nowe. W czasach gdy każdy młody (świeżo upieczony) programista stara się stworzyć "super" grę (najlepiej mobilną i najlepiej na platformę Apple) i na niej zarobić kupę kasy, takie tworzenie czysto dla przyjemności wydaje się... dziwne dla szerszej publiczności. Doświadczyłem tego na Digital Dragons 2014, gdzie miałem przyjemność prezentować swoją grę.

Ale, ale! Ja to doskonale rozumiem, bo jak pisałem wcześniej sam nie mam w tej kwestii wykształcenia i moje gry tworzę całkowicie hobbistycznie dla przyjemności. Decyzja o wrzuceniu The Miners w świat komercyjny zapadła dopiero gdzieś w połowie produkcji, bo włożyłem w tę grę naprawdę dużo pracy i serca, i zwyczajnie chciałem spróbować.

A w kwestii konwersji, to wyobrażałem sobie to w ten sposób, że poprawia się pewne części kodu aby były zrozumiane na innym systemie niż pierwotnie. A nie napisanie kodu na nowo :). No a taka korekta nie jest możliwa w Multimedia Fusion. Może to głupie, ale zrzućmy to na kark braków wykształcenia programisytycznego.

Póki co sam zacząłem coś googlać o tym Amosie. Dalej wydaje mi się, że moja gra jest no, duża, i zbyt dużo czasu poświęciłem na nią, aby teraz robić to raz jeszcze... Zobaczymy. Muszę też od niej odpocząć. 4 lata tworzenia, wieczorami, w wolnym czasie to kupa czasu...
[#13] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@nornik, post #12

A czym jest napisana ta gra? A może to byłoby przydatne

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2016 15:52:10 przez KM
[#14] Re: The Miners - gra bazująca na Diggers'ach (PC)

@KM, post #13

To jest środowisku w stylu game makera, gdzie zdarzenia między obiektami wybierasz sobie z listy predefiniowanych, nie ma tam żadnego języka programowania.

Ciekawostką są autorzy tego narzędzia:
The two main software authors of Clickteam are François Lionet and Yves Lamoureux. [...] Prior to working with Yves, François was the author of successful titles on the Atari ST and Amiga computers. These included STOS Basic and AMOS Basic.

Bawiłem się kiedyś Klik & Play tych samych autorów, ze screenów widzę że w sumie zasady są te same. Ni cholery nie umiałem nic w tym zrobić. :D

Bliżej tematu - pisanie na Amidze może być zarówno względnie przyjemne jak i doprowadzające do szału, wszystko w zależności jak głęboko będziesz kopał. AMOSa z powodzeniem stosują u nas ludzie niezwiązani wykształceniem z informatyką oraz ostatnio też graficy. O ile na ten język czasem wiesza się psy ze względu na małe możliwości, to jednak ostatnio wydawane tytuły pokazują, że coś fajnego można tam ulepić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem