[#1] Syrenki, Warszawy, Amigi i inne analogie
(i szlus...)
[#2] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
Ja jeszcze wytłumaczę, bo nie zostało to dobrze zrozumiane. Według mnie Amiga 1200 nadaje się do wielu zastosowań również dziś i pod tym kątem jest ponadczasowa. I myślę, że Voyoxowi właśnie o to chodziło.

Tu nie rozchodzi się o to czy ma 8 rdzeni, 1TB dysk, 2GB procesor itd. Amiga pod wzlędem prędkości i użyteczności jest porządnym i stylowym samochodem osobowym, ale który w pewnych starciach traci na rzecz Ferrari czy Mustanga.

Doprawdy pisać pozytywnie na forum Amigi o Amidze nie można, bo od razu grożą "ignorem".
[#3] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #2

Tia. Zaraz wyskoczy ktoś, kto zdjęcia z komórki obrabia przed wrzuceniem na Facebooka w DeluxePaincie...
[#4] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #2

Ja jeszcze wytłumaczę, bo nie zostało to dobrze zrozumiane. Według mnie Amiga 1200 nadaje się do wielu zastosowań również dziś i pod tym kątem jest ponadczasowa.

PC XT nadaje sie do wielu zastosowan rowniez i dzis i pod tym katem jest ponadczasowy. O to ci chodzilo?

Mamy takiego PC w pracy. DOS 3.x, dwie karty graficzne, nec multisync podpiety do jednej, jakis stary monochromatyczny monitor do drugiej. Obsluguje toto spektrometr masowy, soft napisany w jezyku MODULA, dane nagrywa na dyskietkach 5.25".

Amiga pod wzlędem prędkości i użyteczności jest porządnym i stylowym samochodem osobowym,

Jezeli spectrum czy pc xt to "Ford-T", to amige przyrownalbym bardziej do syrenki, moze do warszawy. Traci w porownaniu do obecnych samochodow (amiga do wspolczesnych pecetow) na kazdym polu ale do pewnych podstawowych rzeczy (przemieszczenie sie z punktu A do punktu B, o ile czas przejazdu czy komfort nie ma znaczenia) jeszcze sie jakos nadaje.

Doprawdy pisać pozytywnie na forum Amigi o Amidze nie można

Cos dobrego mozna, ale takie prawdy absolutnie (amiga technologicznie dorownuje obechym pecetom, jest ponadczasowa, nadaje sie do wszystkiego do czego nadaje sie pecet) narazaja was na smiesznosc :P

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 17:55:05 przez mschulz
[#5] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #4

PC XT nadaje sie do wielu zastosowan rowniez i dzis i pod tym katem jest ponadczasowy. O to ci chodzilo?

Chodziło mi dokładnie o to, o co chodziło Voyoxowi.

Amiga posiada Workbench, pracę za pomocą myszy, dyskietki elastyczne 3.5". Można podpiąć bez żadnych kombinacji normalną drukarkę na LPT, twardy dysk. Można podpiąć CD-ROM lub nawet DVD-RW na ATAPI wspomagając się np. konsolą TOMS.

W tym kontekście jest na tyle nowoczesna by w wielu zastosowaniach zastąpić PC.

Procesor nawet 14MHz pozwala na wygodną pracę w środowisku wielozadaniowym.

Amiga posiada super system operacyjny, który w wersji 3.0 jest bardzo wygodny w użytkowaniu. Powstało bardzo dużo oprogramowania użytkowego z różnych dziedzin.

Do zastosowań typu Internet wchodzę już ostrożnie, choć też można, ale tutaj wiąże się już z problemami, które mają nawet systemy MorphOS czy AmigaOS4.

Ale taka obróbka fotografii w Photogenics jest jak najbardziej możliwa.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 18:09:11 przez Hexmage960
[#6] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #4

Jezeli spectrum czy pc xt to "Ford-T", to amige przyrownalbym bardziej do syrenki, moze do warszawy. Traci w porownaniu do obecnych samochodow (amiga do wspolczesnych pecetow) na kazdym polu ale do pewnych podstawowych rzeczy (przemieszczenie sie z punktu A do punktu B, o ile czas przejazdu czy komfort nie ma znaczenia) jeszcze sie jakos nadaje.

Na powyższym zdaniu widzimy przykład tego jak to można mieć całkiem dobre intencje ale chlapnąć niczym łysy grzywką o parapet.

Warszawa czy Syrenka w swoim czasie istnienia była czymś bardzo pospolitym, nie wywyższającym się ponad przeciętność ówczesnych aut, a wręcz czymś zacofanym.

Dla Polaka było czymś całkiem fajnym ale nie dla obywatela zachodniego świata. Porównanie nawet do Syreny Sport byłoby porównaniem krzywdzącym dla Amigi.

Dlaczego?

Ano dlatego, że Amiga w chwili pojawienia się na świecie była czymś nowym, przełomowym i wyjątkowym. Czymś co miało szansę zapanować nad całym rynkiem komputerowym, ale nie wykorzystało swojej szansy. Nawet nie wykorzystując swojej szansy zawstydzało swego czasu obecną potęgę jaką jest PC.

Jeżeli zatem stosować wobec niej jakąś analogię motoryzacyjną to trzeba by znaleźć model auta, które było przełomowe, wyjątkowe, piękne, urzekające, ale marka ta nie wykorzystała swojej przewagi i przepadła z prozaicznych przyczyn biznesowych.

Nie przychodzi mi na myśl w tej chwili żaden samochód, natomiast porównanie Amigi do Syrenki uważam za kpinę... z całym szacunkiem dla naszej lokalnej królowej szos. Do syrenki porównałbym chyba nasz polski Meritum... a nawet bardziej miałbym tu skojarzenia z Polonezem.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 18:12:48 przez Duracel
[#7] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #2

Ja jeszcze wytłumaczę, bo nie zostało to dobrze zrozumiane. Według mnie Amiga 1200 nadaje się do wielu zastosowań również dziś i pod tym kątem jest ponadczasowa.

Owszem, jest, o ile ktoś cierpi na nadmiar forsy i/lub czasu. siedzi, pije i chrupki

Procesor nawet 14MHz pozwala na wygodną pracę w środowisku wielozadaniowym.

ja mam procesor jakieś 2x szybszy i jakoś tego nie zauważyłem. Korzystanie z samej przeglądarki to masakra.

Amiga posiada super system operacyjny, który w wersji 3.0 jest bardzo wygodny w użytkowaniu.

Chodzi Ci o goły 3.0? Taki też posiadam i praca do najwygodniejszych - bez instalowania żadnych dodatków czy patchów - nie należy. Choćby to, że nie mogę sobie wygodnie spod menu kontekstowego posortować ikonek w okienku (a nawet jak już posortuję i tego układu nie zapiszę, to po ponownym otwarciu znów będą rozsypane - no mega wygoda).
[#8] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Duracel, post #6

Jezeli spectrum czy pc xt to "Ford-T", to amige przyrownalbym bardziej do syrenki

No ja też do końca tego porównania nie czuję
Tak, czy inaczej ja wolę A1200 niż spectruma czy np 386, dla tego jestem na tym forum

Chociaż, dojrzewam do złożenia sobie "fajnego" "starego" 386 (leży w piwnicy u mnie tak w obudowie big tower a'la A3000T ), a kiedyś to i może dojrzeję do spectrusia i jego palety z telegazety OK
[#9] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Hexmage960, post #5

Normalna drukarka od lat nie ma portu LPT - tylko USB (coraz częściej dodatkowo WiFi). Co do DVD - Amiga OS 3.x to system plików UDF w ogóle obsługuje? I jakim programem odtworzę filmy?

Wygodna wielozadaniowość przy 14 MHz... i jeszcze obróbka zdjęć po kilkanaście megapikseli :D
[#10] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #4

to amige przyrownalbym bardziej do syrenki, moze do warszawy.

zgadzam sie. nadaje sie do jazdy i w przeciwienstwie do (wiekszosci) wspolczesnych produktow jest stylowa. amiga i warszawa, zwlaszcza garbus.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 18:52:07 przez wawrzon
[#11] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Cedrat, post #9

Wygodna wielozadaniowość przy 14 MHz... i jeszcze obróbka zdjęć po kilkanaście megapikseli :D

Taka p******a mi przyszla do glowy. Kolega przyniosl mi ostatnio na USB filmiki ze swojego aparatu. Prosil zeby je wszystkie w jeden plik skleic i przeskalowac z 1080p na 720p. Pod laptopem nie bylo problemu. Wrzucilem do iMovie, wyeksportowalem gotowy plik video. Dorzucilem mu jeszcze napisy poczatkowe. A jakbym chcial mu sie pochwalic krolowa multimediow czyli np. A1200? Pewnie musialbym kazac mu wrocic za miesiac ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 19:03:03 przez mschulz
[#12] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Duracel, post #6

Samochody marki Cord. Napęd na przód. No a w 1938r r. firma upadła.
[#13] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #11

Pewnie dla tego że masz słaby config. Linio mógłbyś to zrobić pewnie raz dwa Nie liniowo to może coś było by pewnie dłużej ale pewnie coś da się zrobić.

Najprościej pewnie za emulować Mac i do tego może Adobe Premiere. Wstępnie przygotować materiał na PC i resztę można robić na Amidze. Z uśmiechem na ustach że wiekowa Amiga daje radę.
[#14] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@TechNineWonder, post #13

Linio mógłbyś to zrobić pewnie raz dwa

Liniowo? Pod klasykiem? Jak? Material wejsciowy to 70 minut filmu 1080p zakodowanego h264. Material wyjsciowy to 720p tez w h264.

Najprościej pewnie za emulować Mac i do tego może Adobe Premiere. Wstępnie przygotować materiał na PC i resztę można robić na Amidze. Z uśmiechem na ustach że wiekowa Amiga daje radę.

I to jest wlasnie usmiercanie sie na sile. Bezsensowna proba udowadniania, ze jakos sie da. Niewazne, ze 500 razy dluzej, niewazne ze w lores, niewazne, ze marny dzwiek z pauli i usmiech co prawda, ale usmiech politowania na twarzach osob ogladajacych taka bezsensowna walke.

Wise co bylo najprosciej, wziac do reki mojego dosc juz starego macbooka Air, wlaczyc iMovie, poprzeciagac filmiki do nowego projektu i wyeksportowac calosc. 5 minut machania palcami po gladziku (albo machania mysza jak kto woli) i 30 minut eksportowania gotowego filmiku.

Zostawcie klasykowi to, co do klasyka nalezy. Amiga byla wspanialym komputerem ale obecnie to jest retro i takim retro juz pozostanie. Jak juz wczesniej powiedzialem, zaklinanie rzeczywistosci osmiesza tylko i amigowcow i sama Amige...
[#15] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Cedrat, post #9

wielozadaniowość przy 14 MHz

A co ma wielozadaniowość do 14 Mhz?! Ech..
[#16] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@BULI, post #15

To, że pewien manipulant strategicznie wyciął słowo wygodna :D
[#17] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Cedrat, post #16

To nie manipulacja tylko świadomość na czym polega wielozadaniowość.
Nie chcę zaraz rozgrzebywać nowej dyskusji, co dla kogo znaczy "wygodna", szczególnie, jeśli zależy Ci tylko na wygodnym obrabianiu kilku-nastopikselowych zdjęć na A1200
[#18] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #14

Normalnie bierzesz DVD z możliwością odtwarzania h264, wkładasz pena przez USB wypuszczasz sygnał przez Composite video. I znajomy jest w szoku Że takie żeczy można robić na Amidze.

Oczywiście żeby zrobić z tego 720p trzeba by było też użyć jakiejś nagrywarki HHD czy coś. Ale dało by sięok, racja

Pisałem ostatnio że jak koło zwalnia to nie ma się sensu męczyć tylko zmienić platformę.
[#19] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@TechNineWonder, post #13

A tak, gdy byłem uczniem/studentem i miałem nieograniczone ilości wolnego czasu, to się w ten sposób bawiłem. Robiłem prezentację w PowerPointcie pod emulowanym Makiem, potem poprawiałem w PowerPointcie pod PC-Takiem (inaczej zawsze była jakaś maniana z czcionkami na docelowym pececie). Nawet w Wordzie pisałem pod PC-Taskiem. Wszystko po to, żeby tym obmierzłym pecetowcom gul skoczył, że na Amidze też MS-Office działa.

Przeszło mi, gdy zacząłem pracować zawodowo. Jakoś nie chciało mi się poświęcać na pracę kilka razy więcej czasu, niż to konieczne, w imię jakiejś idei-fixe.

Acha - i jeszcze zapamiętale grałem w Quake za pomocą pierwszego amatorskiego portu, w 320x200, bez dźwięku, jakieś 1 do 5 FPS. Co więcej, dumny i blady prezentowałem ten cud wszem i wobec, żeby wszystkim gul skoczył, co też potrafi Amiga, kosztująca tyle co 2 wypasione pecety.

Jeden ważny szczegół: to było 20 lat temu. Już wtedy nie było lekko.
[#20] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #19

Tak, zabawa w Office pod PC <-> MAC często kończyła się (albo zaczynała na dobre) przez problem z polskimi czcionkami ok, racja

A co do amatorskiego portu Quake to co ty odpalałeś? I na jakim sprzęcie?
[#21] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@BULI, post #20

A co do amatorskiego portu Quake to co ty odpalałeś? I na jakim sprzęcie?

Port z lutego 1997, autorstwa nie pamiętam. W każdym razie, chyba o rok wcześniejszy, niż ten z Click Boomu. A4000 060/50 + CV64. Charakterystyczną cechą tego portu było to, że szybkość działania w dość niewielkim stopniu zależała od rozmiaru okna gry.
[#22] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #21

To Ty to odpalałeś na konkretnym konfigu, ja grałem na A1200 z M-Tec1230 28MHz i 881/28Mhz. Krew i łzy,czasem jedna, dwie, czasem pół klatki na sekundę ale przelazłem całą wersje shareware. Rok później grałem na wczesnym (??,Mokry skąś miał) PowerUp-owym porcie i darłem pyska - Aleee zapier%^&a!!. A ile klatek w Quake robi teraz na Vampire?
[#23] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
Zabrzmi jak tekst adwokata. Ale Ty wiesz, że w teorii jakby zapłacili licencję to taki Vampire mógłby chyba mieć sprzętowe dekodowanie tego rodzaju filmów, albo po prostu mieć osobną kartę na Zorro(tak jak jest muzyczna do Amigi).

Tak wiem, ale rozmawialismy o tym ze gola A1200 technologicznie nie odbiega od wspolczesnych pecetow i sie do wszystkiego nadaje ;) To, ze vampire moze pomoc to oczywista oczywistosc.

Z tego co się orientuję płatne implementacje w bodajże FPGA istnieją.

Tak, testowalem kiedys cos takiego (dekoder h264 w fpga) dla Genesi.
[#24] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #19

A tak, gdy byłem uczniem/studentem i miałem nieograniczone ilości wolnego czasu, to się w ten sposób bawiłem. Robiłem prezentację w PowerPointcie pod emulowanym Makiem, potem poprawiałem w PowerPointcie pod PC-Takiem (inaczej zawsze była jakaś maniana z czcionkami na docelowym pececie). Nawet w Wordzie pisałem pod PC-Taskiem. Wszystko po to, żeby tym obmierzłym pecetowcom gul skoczył, że na Amidze też MS-Office działa.

Tez tak kiedys mialem i tez mi dawno temu przeszlo. Zreszta, z podobnych pobudek przeszla mi ochota na uzywanie linuksa jako desktopa. Przesiadlem sie na macOS, ale terminal i midnight commandera mam nadal prawie caly czas otwarte ;)
[#25] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)
Wiec w tym kontekście wszelkie PC to złom nawet w dniu sprzedaży.

W tym kontekscie to i A1200 jest totalnym zlomem, bo nawet za 10kg takich A1200 nie kupilbys sprawnego Apple I (https://www.macrumors.com/2013/05/25/working-apple-1-computer-sells-for-record-auction-price-of-671400/)

Ale ale, wczesniej byla dyskusja nie o sentymentach czy nostalgii, a o tym ze A1200 technologicznie nie odbiega od wspolczesnych pecetow ;) BO wiesz, o gustach sie nie dyskutuje ;)
[#26] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@mschulz, post #25

Ale cena Apple I to jest Historia Jobs Fani. I porównywanie do Amigi nie zbyt trafne.

C= upadło Apple trwa dalej Gdyby C= nie upadło... I tak Walker tam był za jakieś nie bo tyczne kwoty.

Apple I 76 a Amiga 1200 92 a w IT to całe wieki. To tak jak by dwa gołe miecze z Grunwaldu porównać do Harcerskiej Finki.

I chodziło o wartość Historyczną mieczy, i tutaj mamy drugą sprawę wydajność Apple I i wydajność Amigi 1200. Czyli to samo co PC vs Amiga i wydaje mi się że kwestię cen można zamknąć.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2017 01:27:34 przez TechNineWonder
[#27] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@TechNineWonder, post #26

Co tu sie odjaniepawlilo w tym watku? Motoryzacja, nekro-computing... A moze by tak wrocic do pierwotnego tematu, hmmm..?
[#28] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@wawrzon, post #10

to amige przyrownalbym bardziej do syrenki, moze do warszawy.

zgadzam sie. nadaje sie do jazdy i w przeciwienstwie do (wiekszosci) wspolczesnych produktow jest stylowa. amiga i warszawa, zwlaszcza garbus.

To jest totalnie nietrafione porównanie z tego powodu, że Garbus, Syrenka i Warszawa faktycznie nadają się ciągle do jazdy. Tzn. możesz się za ich pomocą przemieścić z punktu A do punktu B w mniej-więcej podobnym czasie, co współczesnym samochodem. Zużyjesz tylko więcej paliwa, napocisz się przy kierownicy bez wspomagania i nie będziesz miał wielu wygód właściwych nowym pojazdom.

Za pomocą Amigi 68k nie da się wykonać żadnego współczesnego zadania w czasie porównywalnym do współczesnego komputera.
[#29] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@Daclaw, post #28

nie da się wykonać żadnego współczesnego zadania w czasie porównywalnym do współczesnego komputera.

Nie przesadzaj z tym "żadnego", edycja tekstów czy odtwarzanie muzyki to tylko niektóre przykłady. Gdybyś uściślił "żadnego zawodowego czy zarobkowego zadania" to być może, chociaż tu też nie do końca, bo np. autor "Gry o Tron" wciąż używa komputera z MS-DOS do pisania swoich książek i całkiem nieźle na nich zarabia. Dlatego proponuję oszczędniej posługiwać się zwrotami typu "żadnego", "nigdy" itd.

http://gizmodo.com/george-r-r-martin-explains-why-he-writes-game-of-thro-1576130349

Sometimes, you need the tool that's best suited to the job in hand. And for George R. R. Martin, that means using an archaic word processor—WordStar 4.0, running on DOS, no less—to write Game of Thrones. He explained why to Conan last night.

A co do porównania ceny Apple 1 do A1200, to wynika z rzadkości tego pierwszego, na całym świecie jest bodajże 8 funkcjonujących sztuk, a A1200 pewnie kilkaset tysięcy. Zobacz też ile sztuk jest C65 i jaką cenę osiąga na aukcjach.
[#30] Re: Nadchodzi Vampire Core GOLD3 (integracja Paula/ECS/AGA z HDMI)

@jubi, post #29

To ja może wyjaśnię, że nie mam w domu telewizora LCD, bo od wyświetlaczy LCD boli mnie głowa, albo źle się czuję. Dotyczy to zarówno wielkich telewizorów, jak i wyświetlaczy telefonów komórkowych.

Wynika to z choroby i/lub brania lekarstw psychotropowych.

Z tego względu nigdy nie mogłem grać na konsolach typu PlayStation 4 itp. i nie przyzwyczaiłem się do nich.

Mam jeden mały monitor LCD, którego w tej chwili używam do pisania tego postu. Sprawia on najmniej problemów. Mam telefon tylko do dzwonienia - malutką Nokię.

Do Amigi 1200 używam monitora CRT. O dziwo praca przy takim monitorze sprawia mniej problemów w moim przypadku aniżeli praca przy LCD.

Dlatego chciałbym zauważyć, że osobiste sprawy, również zdrowotne mogą przyczynić się do różnego postrzegania i należy to uwzględnić.

Co do pracy to na Amidze 1200 można robić wiele ciekawych rzeczy, bo zbiór oprogramowania jest dość spory. Wystarczy stosować ten komputer do czego został przeznaczony.

Ja używałem niedawno np. Organisera do organizacji tygodnia akademickiego. Jest za wcześnie by o tym mówić, ale chciałbym pracę licencjacką pisać na Amidze. Niedawno nabyłem płytę z PasTeXem, może się przyda.

Chciałbym tworzyć bazy danych za pomocą DataStore i arkusze w TurboCalcu, ale coś nie znalazłem jeszcze czasu by poczytać książeczki z instrukcją do tych programów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem