[#31] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Voyox, post #22

Anioł ma rację. Albo bredzisz albo nie masz pojęcia o tym, o czym piszesz.
[#32] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@David, post #1

A ja mam inne pytanie.
W calym tym zamieszaniu chodzi przecierz o uzyskanie jakis tam bardzo waznych danych: kody dostepu, hasla itp.
Czy w tym calym opisie problemu jak to mozna zrobic, to da sie to zrobic tylko na wybranych procesorach i to jeszcze wykonanych po jakims tam czasie (nowsze architektury)?
Czy to oznacza ze jesli bym mial system oparty np na Z80 to taki typu wlam (uzyskanie takich danych) nie bylo by mozliwe?
Bo jesli tak to doszloby do bardzo paradoksalnej sytuacji gdzie nowszy procesor z ekstra_hiper_architektura_z_kosmosu ktora miala by eliminowac takie przypadki tylko je ulatiwa.

Cos czuje ze tu chodzi o jakis przekret typu skok na kase zwyklych uzytkownikow ktorym da sie juz wszystko wmowic w dzisiejszych czasach.
[#33] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Phibrizzo, post #32

Poczytaj tutaj

I popatrz na moje wcześniejsze posty ...
Aha PowerPC 601/602/603/G3/G4/G5 ... też potencjalnie mogą mieć tą "niechcianą przypadłość" bo również posiadają "wykonywanie spekulatywne". Z tego co sprawdziłem superskalarny procesor MC68060 nie ma wykonywanie spekulatywnego ... choć posiada ku temu zapędy dzięki "Branch Prediction" ... więc kto tam wie ... ;)
[#34] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Phibrizzo, post #32

To co podlinkowałem ma podlinkowane to i wygląda na to, że sprawa związana jest z pamięcią wirtualną i mechanizmem stronicowania. O ile wcześniej na jednej stronie zawierał się kod kernela i usera i przełączenie z jednego kontekstu na drugi nie powodował konieczności czyszczenia cache, to teraz tego typu lokowanie jest zabronione, a co za tym idzie przy każdym przełączeniu czyści się cache. Chociaż większość artykułu to domysły i nie zagłębiałem się na tyle by stwierdzić czy to o to naprawdę chodzi.
[#35] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Rafael/ARMO, post #33

Chyba nie dokonca zesmy sie zrozumieli.
Wracajac do meritum sprawy. Nagle sie zrobil szum ze w procesorach "takich a takich" wyprodukowanych "wtedy i wtedy" jest jakas wada ktora umozliwia "cos".

Trzeba pamietac co jest CELEM a co SRODKIEM. W moim pierwszym poscie chodzilo mi o to ze nie wazne jakie beda zabezpiecznienia to zawsze da do obejsc, jak to mowil Dunczyk z Vabanku.

Obrazowo mowiac: ja jestem z zawodu automatykiem i znam sie na PLC i wiem ze jesli bede chcial uruchomic silnik w maszynie to mi wystarczy wiedziec w ktory stycznik wepchnac zapalke ktory jest ostatnim (najslabszym) ogniwem. I zadne systemu typu Safety mi w tym nie przeszkodza. Jedynie jedna rzecz mnie moze poswtrzymac to tylko brak pradu.
Mowiac po informatycznemu: nie chcesz wlamu do komputera to go wylacz z pradu.

Wiec moje glowne pytanie brzmi: komu zalezy na tym zeby robic tyle wrzawy i straszyc ludzi?

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2018 18:06:50 przez Phibrizzo
[#36] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Phibrizzo, post #35

Kiedyś w jakimś kryminale był taki detektyw który poszukiwał winnego metodą "podążaj za forsą, a na końcu będzie jakiś bogaty biały" szeroki uśmiech
[#37] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@ZbyniuR, post #36

Cała ta sprawa z luka bezpieczeństwa w procesorach,dzięki której mogą wyciekać nasze prywatne dane jest mi znana nie od dziś.
Czytałem o tym już ponad 5 lat temu na łamach różnych portali o tematyce NWO i innych teorii spiskowych i okazuje się, że to kolejna z teorii,która potwierdza się z czasem.
To nic nowego tak naprawdę bo NSA,FBI,CIA i pewnie kilka innych organizacji o kilkuliterowych nazwach od dawna magazynują prywatne dane o nas.
Wielokrotnie mówiło się o tym jak w Iphonach i Samsungach samoczynnie włącza się aparat fotograficzny i połączenie z internetem które przesyła nasze dane.
to samo było z Kinectem z X360 i XBO(tutaj Kinect miał być przecież integralnym elementem konsoli). To że Facebook i inne portale społecznościowe służą do zbierania i magazynowania danych dla agencji jak FBI i CIA to nie tajemnica,bo sami siędo tego przyznają ze służy im to "tylko" do monitorowania i przeciwdziałaniu tzw "terrorystom".
Oczywiście można jeszcze wspomnieć o projekcie Echelon czy działajacemu na codzień projektowi INDECT w Wielkiej Brytanii.
Wracając jednak do tematu procesorów to cała sprawa nie robi na mnie żadnego wrażenia. OCzywiscie te spekulacje spadku wydajności budzą wątpliwości i maja chyba zniechęcić ludzi do instalacji tej łatki lub te dane są bardzo przesadzone.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2018 21:40:25 przez FeRu
[#38] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Phibrizzo, post #35

Ja Ci odpowiem tak.
Temu komu zależy żeby zrobić tyle wrzawy jesteś właśnie Ty, czyli zwykły użytkownik bo to w Twoim interesie jest aby takie problemy po wykryciu były jak najszybciej łatane i żebyś Ty bezpiecznie mógł korzystać z poczty, z bankowości internetowej, z dostępu do poufnych prywatnych danych, portali etc. Rozumiesz?
Oczywiście poza zwykłymi użytkownikami drugą grupą której zależy na załataniu tego są firmy, korporacje, szczególnie których biznes opiera się na internecie/oprogramowaniu, czyli takie jak Amazon, Google, Microsoft. Piszę o nich bo one udostępniają największe chmury w których działają maszyny wirtualne, a bez poprawy tego błędu te ich biznesy tracą rację bytu. Reszta firm (praktycznie każda choćby sieci sklepowe dowolnej branży, firmy produkcyjne) mają wiele własnych poufnych danych które są cenne dla cyber przestępców .. Bo tu są z drugiej strony Ci którym zależy aby tego nie łatać i nie robić z tego szumu, to właśnie cyber przestępcy, różnej maści hakerzy i na końcu jednostki wywiadowcze różnych państw ...
[#39] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@FeRu, post #37

Ja bym tutaj nie doszukiwał się jakiegoś potwierdzenia teorii spiskowej. Jest to po prostu jakiś błędy w projekcie działania procesorów (są to różne błędy na różnych architekturach) popełnione lata temu ale powielane przez lata. W końcu nikt od zera za każdym razem nie projektuje procesora. Takie rzeczy dotyczą wszystkiego co tworzy człowiek, im bardziej coś skomplikowane i większa presja na czas zaprojektowania tym więcej może znaleźć się błędów projektowych. Co rusz kolejne serie samochodów są wzywane do serwisów bo coś niepoprawnego zostało w nich wykryte .. czy to też są potwierdzenia jakiś teorii spisowych??? Nie, to są ludzkie błędy takie które każdemu się zdarzają i to na co dzień w rzeczach które robi. Oczywiście nie twierdzę, że w historii świata nie znalazły się celowo wprowadzone błędy ale moim zdaniem one stanowią ilościowo marginalny odsetek takich błędów.
[#40] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Rafael/ARMO, post #39

Nad rozpracowaniem tematu siedziała spora grupa naukowców i trochę czasu im to zajęło. Może Chinole albo Koreańcy ją znali i używali ale trudno uwierzyć, że nie zostawiliby jakichś śladów, bo tak czy tak jakiś kod trzeba było do serwera wepchnąć i go uruchomić.
Ja też nie kupuję spiskowych teorii. Raczej bym uwierzył, że ktoś w Intelu mógł o tym wiedzieć ale uznał, że bardziej opłaca się to ukrywać z różnych typowo korporacyjno/biznesowych powodów.
[#41] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@nogorg, post #40

Nie no oczywiście nie mówie że to w 100% jest potwierdzeniem teorii spiskowej,jednak jak mówiłem czytałem o tym ponad 5 lat temu,
to było chyba gdy wychodziła po raz pierwszy seria procesorów z serii Core I,
a może jeszcze wcześniej przy premierze Core 2 Duo....W każdym razie ponoć wyciekła informacja od pracownika Intela,który twierdził ze wszystkie nowe procesory Intela posiadają furtkę,dzieki której w bardzo łatwy sposób będzie można uzyskać dostęp do dowolnego komputera i wszystkich informacji użytkownika.
Była także wzmianka, że dzięki temu można w każdej chwili przejąc kontrolę nad sprzętem podłączonym do komputera jak kamera internetowa,telefon.
Na WikiLeaks ponoć był wyciek dokumentacji technologicznej potwierdzającej że wiedziano o tej furtce,ale to muszę zrobić głębszy research by potwierdzić tą informacje.
Jak znajdę to podesle linki, bo niezbyt wierzę w przypadki czy zbiegi okoliczności, a i tamta teoria była/jest wręcz bliźniaczo podobna do obecnego szumu wokół procesorów.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2018 14:00:21 przez FeRu
[#42] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@FeRu, post #41

Nie rozumiem dlaczego się temu dziwicie. Przecież inaczej CIA miałaby problem z hakowaniem "terrorystów" i terrorystów. To tak jakbyście wierzyli, że FB to pomysł pana (C)Zukierka, a przecież on to zrobił na zamówienie, bo to kopalnia informacji.
[#43] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@FeRu, post #41

Nie chcialbym napedzac teorii spiskowej, ale wg mnie jesli ktos wiedzial to ktos inny tez mogl o tym wiedziec. A dlaczego nie poprawili? Bo bylo to komus na reke. Ile przez ten okres czasu przez to moglo pocieknac informacji to pewnie niegdy sie nie dowiemy. Wiec gdzie ta ochrona?
Teraz nagle sie zrobil szum bo albo ktos to wyczail, albo ktos kto wiedzial w koncu sie przyznal. Moim zdaniem dlugo, dlugo za pozno.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2018 14:30:48 przez Phibrizzo
[#44] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@FeRu, post #41

Chodziło najpewniej o Intel Management Engine, czyli mikrokontrolerze zawartym w każdym procku intela, który może bezpośrednio korzystać ze wszystkich podzespołów komputera. Nikt nie za bardzo wie do czego on służy, nie ma do niego żadnej dokumentacji więc ludzie ostatnimi czasy zaczęli sprawę badać. Dużo o tym można poczytać i tak, jest to bardzo duża dziura w bezpieczeństwie, ale na szczęście dostęp do IME wymaga co najmniej fizycznego dostępu do maszyny - czasem da radę się do niego dostać przez port USB a czasem wymaga wlutowania się kablami.
[#45] Re: Wszystkie PCty z Intelem / AMD na śmieci!

@Phibrizzo, post #43

Zwłaszcza,ze w USA jest wielki skandal dotyczący CIA i masowej inwigilacji ludności.
WikiLeaks ujawniło 8 761 dokumentów CIA link

Z kompromitującego dla służb wycieku dowiadujemy się, jakich narzędzi CIA używała włamywania się do telefonów komórkowych, komunikatorów i innych urządzeń. Agencja odmawia komentarza na temat autentyczności opublikowanych materiałów.

Według WikiLeaks, CIA dysponuje środkami umożliwiającymi włamanie do niemal każdego urządzenia elektronicznego, w tym do telewizorów Samsung mających połączenie z siecią. Gdy odbiornik wydaje się być wyłączony, wciąż może być używany przez służby jako podsłuch.

Z dokumentów ujawnionych przez WikiLeaks wynika również, że CIA udało się wypracować metody złamania zabezpieczeń aplikacji takich jak Signal czy Telegram, dotychczas uważanych za najbezpieczniejsze kanały szyfrowanej komunikacji. W arsenale Agencji mają również znajdować się narzędzia służące do hakowania oprogramowania komputerów osobistych z systemem operacyjnym Windows czy telefonów komórkowych (z Androidem czy iOS-em).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem