[#1] Problemy z Allegro
Wrzuciłem A1200 na Allegro, aukcja skończyła się w sobotę. Miałem trzech licytujących... ale ten który wygrał nie daje znaku życia. Piszę do niego od poniedziałku - teraz nie mam do niego danych kontaktowych, ani adresu, ani telefonu, ani maila... tylko tzw. czat, gdzie na moje wpisy nie ma odpowiedzi. Oczywiście do danych innych licytujących (nawet ich nicków) też nie mam dostępu, tak jak to było kiedyś.
Czytam nowy regulamin (Allegro Lokalnie, bo zwykłe Allegro jest już tylko dla firm), a wg niego licytowanie w niczym nie obliguje licytującego do nabycia towaru, dopiero wpłacenie pieniędzy przez kupującego jest prawnie wiążące. Czyli można sobie licytować "dla jaj". A więc chyba warto dać sobie spokój z wystawianiem czegokolwiek na Allegro. Strata czasu i pieniędzy.
A może "dla jaj" policytować codziennie na kilkudziesięciu aukcjach? A może zrobić taką akcję spamerską w większą ilość osób i tym samym zwrócić szanowną uwagę właścicieli Allegro na problem, który sami wygenerowali?
Co o tym myślicie?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:33:02 przez wali7
[#2] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #1

Allegro Lokalnie, bo zwykłe Allegro jest już tylko dla firm

Jak to tylko dla firm?
[#3] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #1

Ja dlatego póki co nie wystawiam nic na Allegrolokalnie. Mając odpowiedni link nadal można wystawiać na zwykłym Allegro nawet jako osoba fizyczna. Linku nie pamiętam już, ale można to zrobić wchodząc w jakąś zakończoną swoją aukcję, robimy wystaw ponownie i już mamy wystawienie oferty w starym serwisie. Zmieniamy sobie opis, kategorię, cenę i nasz aukcja ląduje na zwykłym Allegro.
[#4] Re: Problemy z Allegro

@AmmigaCDTV, post #3

Ta, gdzieś było w sieci, jak ludzie narzekali na allegro lokalnie, że jest totalnie wykastrowane
[#5] Re: Problemy z Allegro

@Kilos, post #2

Jeden wielki burdel w obecnym Allegro,w szczególności dla osób sprzedających prywatnie.Rzadko sprzedaję,ale czytam co ludzie wypisują i ręce opadają.
Moja historia sprzed kilku dni:
Złożyłem ofertę w licytacji na A.lokalnym bodajże minutę przed końcem aukcji,a po chwili do końca licytacji było już 5 min.Czas licytacji nagle się wydłużył,cena wzrosła kosmicznie.Pewnie sprzedający cieszył się z końcowej oferty...Co z tego jak nie trzeba płacić i można się świetnie bawić w podbijanie cen.
[#6] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #1

No od kiedy Allegro zostało sprzedane jest coraz gorzej i będzie jeszcze gorzej.
Ci co tworzą ten chłam zarabiają tak dużo ze mają to gdzieś.
Prowizje od sprzedaży kosmiczne a ochrona sprzedających żadna.
Taka akcja by się przydała ale zablokują nam konta i nic sobie z tego nie zrobią.
Pozdro
[#7] Re: Problemy z Allegro

@Kilos, post #2

Jak wystawiałem moją Ami, to po zalogowaniu się do Allegro wybrałem "Wystaw Przedmiot" i od razu przekierowało mnie na Allegro Lokalnie. Przeczytałem regulamin i wynika z niego, że Allegro Lokalnie jest dla tych co chcą sobie to i owo sprzedać, bo się już się nacieszyli/znudziło im się i do tego nie prowadzą działalności handlowej, na Allegro zaś mogą sprzedawać tylko ci, którzy maja konto "Firma".
A w regulaminie Allegro Lokalnie takie kwiatki jak napisałem - zalicytowanie, czy wygranie aukcji nie prowadzi do żadnego przymusu finalizacji transakcji.
[#8] Re: Problemy z Allegro

@Kilos, post #2

A kto bogatemu zabroni? W wielkim skrócie - obecnie allegro jest dostępne dla wszystkich (jako kupujących) tj. przedsiębiorców i osób fizycznych przy czym na allegro (głównym) mogą sprzedawać tylko przedsiębiorcy, natomiast osoby fizyczne, które nie prowadzą działalności gospodarczej wystawiają na allegro lokalnie. Co mają jednak możliwość (za prowizją 10% od sprzedaży) aby ich ogłoszenie pojawiło się równolegle również na głównym allegro.

Jak napisano wyżej są różne tricki aby to obejść, ale nie testowałem.
[#9] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #1

Niedawno licytowałem na "Allegro Lokalnie" obudowę ELBOXu i wygrałem i.. cisza..
Nie dostałem żadnego powiadomienia o wygranej aukcji.
Nie dostałem żadnego powiadomienia od sprzedającego (pewnie liczył na kokosy), nie ma żadnego śladu ani na Allegro, ani na Allegro Lokalnie, że brałem udział w aukcji

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:49:31 przez BULI
[#10] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #7

Robisz to źle. Wejdź na taki adres: link
[#11] Re: Problemy z Allegro

@misiek2, post #8

Tak, teraz jest promocja, więc moje ogłoszenie (bo tak się to teraz nazywa) było widoczne także na Allegro... za darmo. Ale skoro ten, który wygrał licytację ma mnie w du.ie", to ja nie mogę nic zrobić. Nie mam do niego żadnego kontaktu. I cóż z tego, że było na Allegro, skoro "kupujący" licytuje dla jaj.
[#12] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #7

Coś Ci tam nie "pykło"
Jakiś czas nic nie wystawiałem więc aż sprawdziłem i normalnie można wystawiać nie będąc firmą. To był by dla nich strzał w stopę i utrata sporej kasy z prowizji, raczej nigdy nie zdecydują się na takie rozwiązanie.
Jeśli chodzi o allegro lokalnie to jest taki olx, albo się uda coś sprzedać/kupić, albo nie.
[#13] Re: Problemy z Allegro

@tboniasty, post #10

Ale co do da? Czy poznam dane tego, który wygra aukcję i czy będzie on zobligowany do nabycia tego, co wylicytował?
[#14] Re: Problemy z Allegro

@Kilos, post #2

Miało być tak od miesiąca już, ale AL jest tak niedopracowane, że wstrzymali się. Ogólnie lipa. Z tego powodu przestałem sprzedawać plastiki na A bo przez AL nie ma dobrej ceny na paczkomaty. Generalnie możesz być na nierejestrowanej działalności, odprowadzać podatki, ale A i tak nie uzna konta jako firmowe bo nie ma wpisu w CEDiGu.
[#15] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #13

dane masz
na @
w lokalnym nie widac jak w starym allegro
no jak nie zapłaci to allegro mu nic nie zrobi

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:55:45 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:56:53 przez Dorian3d
[#16] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #13

Jeżeli w url pojawiało się ?lokalnie to wystawiało się po staremu w głównym serwisie, a nie w AL (i jego durnym licytowaniu). Czyli zasady po staremu.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:55:38 przez tboniasty
[#17] Re: Problemy z Allegro

@Kilos, post #12

A sprawdź adres, bo u mnie po kliknięciu na "Wystaw przedmiot" od razu otwiera się strona AllegroLokalnie, nie działa to jak dawniej. Sprawdź na pasku adresu w przeglądarce ....
[#18] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #17

No otwiera mi się normalny formularz (stary). Wiem jak wygląda ten z AL bo raz się dałem na niego zrobić. Wyloguj się, wykasuj ciastka, i kliknij w link (może pomoże).

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 13:58:42 przez tboniasty
[#19] Re: Problemy z Allegro

@Kilos, post #12

Bez jaj, przecież to info już jest dawno potwierdzone że nie będzie sprzedaży dla osób fizycznych na zwykłym Allegro. Najpierw miało być do końca listopada, później do końca grudnia a teraz do końca lutego.

Ja na niektórych kontach też mogę wystawiać nadal ale dostaję powiadomienie żeby zmienić konto na firmowe.

To nie jest jakaś miejska legenda tylko fakt. Tak więc zdanie "raczej nigdy nie zdecydują się na takie rozwiązanie" jest błędne bo Allegro chce to właśnie zrobić.
[#20] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #17

Jest opcja wystawienia po staremu, może mało czytelna, ale jest...

[#21] Re: Problemy z Allegro

@tboniasty, post #16

OK, teraz widzę, że link który podałeś, to jest ten "magiczny link" pozwalający wystawić według starych zasad.
Ale normalnie, z głównej strony się nie da. Więc pewnie i ten link przestanie działać kiedyś (jak się zorientują, że maja back doora :) )
A wystawiłeś coś w ten sposób? Bo może też tak być, że da się opisać przedmiot, ale np. ostatni przycisk "wystaw" nie jest aktywny.....
[#22] Re: Problemy z Allegro

@AmmigaCDTV, post #19

To fakt, że interesują ich tylko hurtownicy. Taka drobnica jak my, widocznie jest nieopłacalna w utrzymaniu.

W styczniu robiłem wyprzkę i poszło normalnie. Może coś znowu zakwasili.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 14:01:02 przez tboniasty
[#23] Re: Problemy z Allegro

@Jacques, post #20

Kurcze, o tym nie pomyślałem.... cóż, nigdy nie byłem spostrzegawczy :)
Ale jest to opisane tak, że tylko wg starego formularza, a nie że domyślna opcja to przede wszystkim nowe, kompletnie bezsensowne zasady.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 14:02:04 przez wali7
[#24] Re: Problemy z Allegro

@Jacques, post #20

Potwierdzam. Wystawiłem ostatnio pad KTRLCD32, ale co się nakląłem
[#25] Re: Problemy z Allegro

@wali7, post #21

No przecież ja wyżej napisałem że nadal można wystawić i to działa tylko nie pamiętałem tego linku. Normalnie jest pełnoprawna aukcje na zwykłym Allegro.
[#26] Re: Problemy z Allegro

@nekroskop, post #24

No to i jak wystawię w ten sposób. Chyba że się "kupujący" do jutra namyśli :)
Dzięki wszystkim za rozwiązanie mojego amigowo-nieamigowego problemu.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2020 14:03:57 przez wali7
[#27] Re: Problemy z Allegro

@nekroskop, post #24

Wierzę. Wystawia się faktycznie po staremu, tylko trzeba pamiętać gdzie kliknąć
[#28] Re: Problemy z Allegro

@BULI, post #9

Ta obudowa znowu jest wystawiona?
[#29] Re: Problemy z Allegro

@tboniasty, post #28

[#30] Re: Problemy z Allegro

@BULI, post #9

Witaj

Zmartwię Cię szeroki uśmiech

Nie liczyłem na kokosy - po prostu nie zalicytowałeś mojej aukcji - nie było kupujących

Nie oczerniaj mnie - po prostu nie było chętnych na zakup jak sam widzisz. Aukcja zakończona, obudowy nikt nie kupił za 200zł

Co ciekawe na pocztę nie dostałem żadnych powiadomień o zakończeniu aukcji, o licytacji - nic. Nawet nie mogę wystawić ogłoszenia ponownie - muszę od nowa wypełniać formularz, wrzucać zdjęcia etc

O tym, że nikt nie kupił dowiedziałem się z archiwum firefox....

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2020 22:25:56 przez Hubez

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2020 22:28:28 przez Hubez
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem