[#121] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #120

trochę pomieszane z makiem. I może z czymś jeszcze, nie wgłębiałem się.
/edit: chociaż - uwzględniwszy, że na Amigę jest emulator maka pozwalający uruchamiać programy natywnie, można przyjąć, że japońska lokalizacja na Amigę istnieje. W końcu są tacy ludzie, co twierdzą, że skoro gra została wydana na maka, to tym samym jest i na Amigę... I może Teto do takich należy.

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2025 16:52:25 przez snajper
[#122] Re: Sztuczna inteligencja

@snajper, post #121

Ciekawe, tych dwoch japonskich dem Amigowych na pouet.net nie znalazlem.
O japonskiej lokalizacji Xenon 2, tez nie ma.
Chyba, ze tak jest nazywana konwersja na PC-98 z Amigi.
Jisho CD jest, ale wersji na CDTV nie znalazlem nigdzie.
A jakie amerykanskie studio programistyczne bylo autorem portow gier KOEI na Amige : Genghis Khan, Romance of the Three Kingdoms, Bandit Kings of Ancient China 2, Nobunaga's Ambition.
[#123] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #122

wywiad w radyju z z belfrem, co miałem z nim informatykę w ostatniej klasie podstawówki i w liceum. Coś tam o ej-ajach, w sumie nic odkrywczego, nie ujmując belfrowi. https://krdp.fm/gosc-poranka-ciechanow-stanislaw-szulc-30-01-2025-r/
tak wspomniałem, bo akurat inny belfer na fejzboku go wspomniał, co mieliśmy z nim cyberbezpieczeństwo i tamten belfer był jego belfrem również (he he, a na PPA większość już starsza niż belfer od cyberbezpieczeństwa x_x ).
jako ciekawostkę ponadprogramową dodam, że w podstawówce nadaliśmy mu ksywę Guliwer. x) lololol!
[#124] Re: Sztuczna inteligencja

@snajper, post #123

Pomijając to, że był twoim belfrem i dlatego jest to dla ciebie ciekawe, to czy jest tam coś co zainteresuje innych?
[#125] Re: Sztuczna inteligencja

@karolb, post #124

Coś tam o ej-ajach, w sumie nic odkrywczego

po mojemu z powyższego wycinka można wnioskować, że nie ma. Aczkolwiek uwzględniając nieokreślony przedział wiekowy, zakres wiedzy, obszar zainteresowań czy pozostałe kryteria, można mieć pewność, że jest. Za każdego z osobna nie będę się wypowiadał. ¯\_(ツ)_/¯
[#126] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #122

Wyglada na to, ze Deepseek jest lepiej wyuczone niz ChatGPT.

link
[#127] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #126

Raz "DeepThink R1" było włączone, a drugim razem nie, nie wiem czy to ma znaczenie.

Druga sprawa, w przypadku ChatGPT włączenie "Search" daje o wiele lepsze wyniki.
[#128] Re: Sztuczna inteligencja

@karolb, post #127

Nie wiem, nie uzywam. Moze kiedys bede.
Ale zawsze teraz mozna przetestowac/przepytac i ChatGPT i Deepseek.
[#129] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #128

z tym "zawsze można" to różnie bywa - u DeeoSeeka trzeba długo dobijać się do rejestracji. A przynajmniej tak było, kiedy ja próbowałem. No i jw. - ChatGPT oferuje obecnie dużo więcej możliwości, łącznie z obrazkami i udostępnianiem przez użytkowników własnych modeli.

[#130] Re: Sztuczna inteligencja

@mno, post #1

no i macie to swoja wspanial sztuczna inteligencje... i tak bedzie z amigowymi grami tworzonymi przez A.I.

[youtube]https://www.youtube.com/shorts/FoNfgIjYyGk[/youtube]
3
[#131] Re: Sztuczna inteligencja

@selur, post #130

Przeciez to jakis robot, a nie AI.
Byc moze kontrolowany przez zle wytrenowane AI.
Sprobuj wygrac z AI w szachy.
Zreszta roznych AI pewnie juz jest z paredziesiat, jak nie wiecej.
AI jest wykorzystywane na Amidze bodaj do pomocy w grafice.
I niby po co AI mialoby tworzyc gre na Amige?
Jest jakies AI, ktore niby jest trenowane tez w pisaniu w AMOS-ie, na nim mozesz testowac lub trenowac.
Takie AI to prosty program pisze blyskawicznie.
Inna sprawa czy ten program zadziala od razu, ale od tego jest nauka AI.
Wiec zamiast samemu pisac latami gre w AMOS-ie, to trenuj AI niech napisze, a ty tylko kontroluj je i ucz.
Szybciej bedzie.
[#132] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #131

Wiec zamiast samemu pisac latami gre w AMOS-ie, to trenuj AI niech napisze, a ty tylko kontroluj je i ucz.
Szybciej bedzie.

Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem, że sprzęt najtańszy na którym ta AI chodzi to jakiś Apple z najwyższej półki.
[#133] Re: Sztuczna inteligencja

@koczis, post #132

Nie uzywam.
Ale taki Deepseek to raczej dziala jako rodzaj serwera.
Przynajmniej tak mi sie wydaje.

link
[#134] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #133

link

Kosztowna zabawa.
[#135] Re: Sztuczna inteligencja

@koczis, post #134

Nie wiem czy kosztowna.
Podobno jest tez darmowa.
Pewnie darmowe AI moze byc gorsze niz platne.
Tutaj ktos zrobil test 4 roznych AI w prostym programowaniu.
I wyszlo mu, ze Claude AI jest na razie najlepsze.

link
[#136] Re: Sztuczna inteligencja

@selur, post #130

haha doobre. :D
[#137] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #135

Claude nie ma sobie równych w rozpoznawaniu tekstu. Wczoraj przy okazji obrabiania Sharpa PC-1500 dałem różnym ej-ajom do przeczytania screeny pamięci ROM, o adresach c000-ffff. ChatGPT namolnie zjadał czy to komórki, czy pojedyncze znaki, podczas gdy Claude w serii 1000 linijek wyłożył się tylko w pięciu miejscach:
- 5F zamiast 3F
- DE zamiast DC
- 55 zamiast F5
- dwukrotnie 9E zamiast 9C.

choć gwoli sprawiedliwości trzeba powiedzieć, że Claude często na początku rżnął głupa, że on nie umie i że do takich rzeczy to trzeba programy OCR. I trzeba było kombinować, jak tu go przekonać, wykorzystując limit.

[#138] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #135

Konkretne :)
[#139] Re: Sztuczna inteligencja

@karolb, post #138

Patrzac na to co juz takie AI jak Claude potrafi:

link

To pisanie prac dyplomowych, magisterskich, doktoranckich nie ma juz raczej zadnego sensu.
Tworzenie stron WWW tez.
Pisanie ksiazek raczej tez.
Ciekawe czy ksiazki o Amidze, czy o programowaniu 68k tez juz sa tak generowane?
Jak bym byl zywy to bym sie staral zapytac takie AI, czy byloby by w stanie zoptymalizowac jakas procedure w ASM, zeby dzialala szybciej.
Tak zeby samemu mozna bylo sprawdzic czy to dziala.
Np. pathfinding :)
[#140] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #139

Myslalem, ze to prawdziwe.

link
[#141] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #139

Jak bym byl zywy to bym sie staral zapytac takie AI, czy byloby by w stanie zoptymalizowac jakas procedure w ASM, zeby dzialala szybciej.
Tak zeby samemu mozna bylo sprawdzic czy to dziala.
Np. pathfinding :)

serio ? taki duzy facet jak ty a wciaz wierzy w krasnoludki ?
[#142] Re: Sztuczna inteligencja

@selur, post #141

Tak.
Skoro nawet Niemiec potrafi bardzo dobrze spiewac po polsku.

link

To nauczenie AI asemblera 68k poprzez proste na poczatku przyklady kodu powinno byc dosc latwe.
A co do samej Amigi to zrodla WinUAE sa free a jest tam bardzo duzo na temat jak dziala Amiga.
Do tego od wersji 6.0 WinUAE ma juz byc wielowatkowy z podzialem na uklady.
Czyli AI ma skad czerpac wiedze jak dziala Amiga.
1
[#143] Re: Sztuczna inteligencja

@mno, post #1

jutub z rana przyspamował mnie grokiem3. Lektor cmoka z zachwytu, jaki to grok3 nie jest uber. Z profilaktycznie wyłączonymi komentarzami. No ale postanowiłem przeprowadzić test. 🤨
otworzyłem googla, wklepałem "grok3" i kliknąłem. Wyniki testu:

1. w mobilnym edżu stronie do pełni krasy brakuje jedynie gifa z opierdalającym się robotnikiem z fajką w zębach i napisem "Strona w budowie". Rejestracja nie działa (nieaktywne buttony), a sama strona wygląda jakby ktoś jej wyciął css-y. Za to przed samym przejściem do nieaktywnej rejestracji skrupulatnie sprawdza, czy przypadkiem nie jestem nieczłowiekiem.

2. działa jednak w mobilnym edżu sam czat. Udostępniając nawet link do generowania obrazków. Zachęcony, pukam go palcem i piszę "Draw Kasane Teto playing Turrican II on the Amiga 500". Grok3 przez kilka sekund coś tam mieli, po czym oznajmia, że to wszystko z mojej winy (Application Exception on client side, czy coś w tym rodzaju). Parokrotne próby zakończone tym samym. (Update: w chwili pisania posta webmajster widocznie skończył spać i robota wre, bo grok3 oznajmia już co innego - mianowicie że "nie ma takiego generowania!" i że muszę się zarejestrować).

3. z entuzjazmem przeszedłem więc na desktop, gdzie rejestracja okazała się już działać. Oczywiście nie z jakimś zaściankowym wp.pl - co to to nie, poklikaj sobie w "Resend email" i może wieczorem, a może pojutrze link aktywacyjny otrzymasz. Więc zostało skorzystać z gmailowego konta ze specjalnym przeznaczeniem na spam wszelaki.
I wklepuję mu to samo. Wygenerował jakąś dziewczynę obcującą z jakimś urządzeniem przypominającym komputer. Pomyślałem, że może funkcja DeepSearch naprowadzi go na właściwy trop. 🤔 Włączenie DeepSearcha poskutkowało jedynie opisem, co to Amiga 500, co to Turrican i co to Kasane Teto, oraz że w rzeczy samej, Grok3 jest zdolny obrazek wygenerować obrazek Teto grającej w Turricana III (bo niby czemu II). Wyłączenie DeepSearcha i ponowna próba potwierdziły, że jednak nie jest.

tak że dziękuję, postoję. cafe

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2025 09:02:07 przez snajper
[#144] Re: Sztuczna inteligencja

@snajper, post #143

/update: podobno Grok3 jest uber dlatego, że umie się uczyć. 🤨 Dałem mu więc jeszcze jedną szansę, wklejając co mniej niecenzuralny obrazek z Teto ze swoich zbiorów. Na co Grok przyznał uczciwie: "Mój błąd. Popełniłem błąd, ale ze mnie głąb!", dodając, że teraz już go nie popełni, bo on jest Grok3.
tym razem potrzymam Was w napięciu - bez spoilera.

[#145] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #142

co innego przeklejanie gotowych segmentow czy algorytmow w C++, ktorych sa w necie tysiace a co innego nauka niszowego, bardzo skomplikowanego jezyka niskiego poziomu. Nie sadze aby AI opanowalo kodowanie na c64 a co dopiero na Amidze.

Te algorytmy do AI ktos programuje a SKYNET sam programowal i produkowal i tu jest ta roznica
1
[#146] Re: Sztuczna inteligencja

@snajper, post #144

Problemy z logowaniem, to wina ludzi a nie AI.
Widac, ze Grok 3 AI ma poczucie humoru.
Pewnie musisz je wytrenowac.
Tutaj jest jeszcze jakies AI, chyba tylko informacyjne.

link
[#147] Re: Sztuczna inteligencja

@selur, post #145

Sadze, ze sie mylisz w przypadku 68k.
W sieci jest strona Compiler Explorer od Bebbo.
Czyli wiekszosc algorytmow pisanych w C/C++ mozna skonwertowac na 68k.
AI powinno potrafic obsluzyc taka strone.
Potem juz tylko trzeba sprawdzic jak dobry bylby taki kod 68k.
I czy da sie w nim cos jeszcze usprawnic.
[#148] Re: Sztuczna inteligencja

@Don_Adan, post #146

ja nie obwiniam AI. Obwiniam jednostki odpowiedzialne za odczuwalną niechlujność wykonania. Jakieś 9 godzin temu napisałem mu "Narysuj mi Brena McGuire w zbroi Turricana II". Jak zaczął swoim kursorkiem mielić, tak do tej pory nie przestał. A otwierając tę samą stronę w osobnej zakładce nie widać ani żeby cokolwiek przez ten czas wydusił, ani mojego polecenia. Wcześniej w analogiczny sposób szarpałem się z nim przez jakąś godzinę, żeby naniósł poprawki do swojego poprzedniego rysunku - Grok albo mielił i mielił, albo wyświetlał błąd. I żeby chociaż do tego ograniczały się problemy - ale nie, bo on (on/strona/łotewer) miał też problem z otwarciem konwersacji figurującej w historii.
btw, ChatGPT odmawia generowania Teto, powołując się na regulamin oraz na prawa autorskie wokół jej postaci. Za to przynajmniej ma pojęcie, jak Teto wygląda, i z narysowaniem postaci o wyglądzie zbliżonym do Teto (pomińmy, że sześciopalczastej) problemów nie ma:

podczas gdy Grok nie tylko wytwarza jakieś potworki, ale jeszcze po kliknięciu na taki obrazek rozciąga go na jakąś kosmiczną szerokość. (Szczęście, że w ogóle ograniczoną - bo jajca by były, gdyby go jeszcze ściskał czy rozciągał na dwa monitory. Najwyraźniej te granice wyznaczone są określonymi proporcjami obrazu). To jest normalna kpina. Jak widać - pierdyliard dolarów to za mało, żeby powierzyć stworzenie serwisu komuś wykwalifikowanemu bardziej niż syn sąsiada.

[#149] Re: Sztuczna inteligencja

@snajper, post #148

Mi to wyglada, ze po prostu nie nauczyles/wytrenowales dobrze tego AI.
Na YT, byl kurs jak trzeba rozmawiac z AI.
Pierwszym pytaniem bylo jak rozmawiac z tym AI, zeby otrzymac to co sie chce.
AI odpisalo co najlepiej trzeba najpierw mu podac.
O ile dobrze pamietam, to najpierw powinno sie zdefiniowac kim sie jest.
Bo inna bedzie odpowiedz (uzywany jezyk) dla dziecka a inna dla naukowca czy grafika.
Trzeba dosc precyzyjnie formulowac pytania.
Selur bodaj kiedys napisal "Dune 3 Amiga", no i byl rozczarowany rezultatem.
Pewnie jakbym napisal "Narysuj Donalda" to tez AI by zglupialo.
Wedlug mnie powinienes zaczac od pytan typu?
Czy zna gre komputerowa Turrican 2?
Czy zna Brena McGuire?
I dopiero po stwierdzeniu, ze AI rozumie o co ci chodzi.
Zaczac pytac o grafiki z ich udzialem.
To samo dotyczy Teto.
Jak zaczniesz od pytania zrob mi Sensible Soccer 2050 na Amige, to raczej nie wyjdzie.
[#150] Re: Sztuczna inteligencja

@snajper, post #148

Czemu z ilością oczu sie nie myli a z palcami tak.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem