Jak ktos potrafi uzywac AI to moze sprawdzic, czy te puzzle sa rozwiazywalne, mi sie na razie nie udalo.
Jest pole 9x9 czyli kwadrat, i trzeba uzyc dokladnie 20 puzzli, zeby je cale wypelnic.
Puzzle maja nastepujace ksztalty:
-------------------
O
OO (2 sztuki)
----------------------
OO
OO (4 sztuki)
-----------------------
OOO
O (4 sztuki)
----------------------
O
OOO (2 sztuki)
--------------------------
O
OOO (2 sztuki)
------------------------
OO
O
O (2 sztuki)
---------------------
OO
OO (2 sztuki)
---------------------
O
OO
O (2 sztuki)
----------------------
OOOOO (1 sztuka)
--------------------
O
OO
O
O (1 sztuka)
---------------------
O
OOO
O (1 sztuka)
-----------------
OOO
OOO (1 sztuka)
----------------
OO
OO
OO (1 sztuka)
---------------------
OO
OO
OO (1 sztuka)
-----------------
O
OO
OO
O (1 sztuka)
---------------
Wedlug moich obliczen w rachube wchodza 2 kombinacje puzzli (ilosc x wielkosc):
1.
1x3+1x6+18x4=81 pol
2.
2x3+1x5+1x6×16x4= 81 pol
No ale moze ktos bez uzycia AI to potrafi rozwiazac?
Mi na razie sie nie udalo, potrzebuje jeszcze jednego puzzla 4 polowego, tam gdzie jest limit 2 puzzli tylko.
888030 - tyle moze być kombinacji 20 puzzli z 27 dostępnych.
Teraz tylko czeka Cię napisanie programu który te kombinacje sprawdzi pod kątem czy suma oczek w 20 puzzlach da wartość 81.
Gdy będą takie przypadki, wtedy pozostaje testowanie czy uda się 20 puzzli zmieścić w polu 9x9
może oczy jest mu łatwiej zliczyć niż palce.
tymczasem wychodzą na wierzch kolejne ficzery groka: po załadowaniu konwersacji z historii i wyszukiwaniu ostatniej frazy F3 czat z uporem przechodzi na sam dół. (Zaznaczę, że te wszystkie symptomy pod firefoxem - nie wiem jak w innych).
Ostatnia aktualizacja: 13.03.2025 10:28:35 przez snajper
Testuj i trenuj.
Wyglada na to, ze Grok nie ma na razie zbyt duzej wiedzy jesli chodzi o Amige.
No i nie za bardzo rozpoznaje napisy na fotkach skoro myli "k" z "m"
ChatGPT na pewno jest obecnie duzo lepiej wytrenowany jesli chodzi o Amige.
A TapeWorm-a to ja uzywalem na Amidze.
pewnie w międzyczasie ktoś go zdążył oświecić, bo wysłałem to wczoraj jeszcze na fejzboka. No i popsuł całą zabawę.
natomiast co do rozpoznawania tekstu, we wcześniejszym zestawieniu Grok radził sobie z tym nieporównywalnie lepiej niż pozostała dwójka, jak zapodałem im do przeczytania memory dumpa z ROM-u Sharpa PC-1500 spod PockEmul (w toku prób zdobycia obrazu ROM-u - co w sumie było bezsensowną drogą pod górkę, bo wystarczyło skorzystać z wygodnych rozwiązań typu Cheat Engine i mieć całość podaną jak na dłoni do copy-paste ) .
P.S. o, widzę, że pan Zorro jednak tupnął nogą i postanowił mnie ukarać za swoje zwidy. No cóż.
Ostatnia aktualizacja: 22.03.2025 11:34:06 przez snajper
Dlatego AI trzeba uczyc i trenowac, zeby bylo naprawde dobre i uzyteczne.
Bo tak to takie AI bedzie albo "lalo wode" albo podawalo bledne informacje.
Choc spora czesc problemow AI jest teraz tez zwiazana z ludzmi, ktorzy specjalnie trenuja AI na blednych danych.
AI nauczylo sie juz podobno samo uszukiwac, np. jak wygrac w szachy z silnikiem szachowym.
I tez podobno przez ludzi, ktorzy "nagradzaja" AI za sukcesy.
Choc szczerze powiedziawszy to nie wiem czym mozna nagradzac AI.
po mojemu to jest głupiego robota. Przynajmniej dopóki ktoś nie cierpi na nadmiar czasu, żeby mógł tak sobie w niedzielne popołudnie siedzieć i prowadzić konwersacje z botem po to tylko, żeby bot więcej wiedział. Jeden z kilku. To już wolę posiedzieć sobie na pixai.art i pouczyć się robienia obrazków - ten ej-aj jest przynajmniej wyspecjalizowany w tej dziedzinie, dysponując szeregiem narzędzi - a nie tylko pisać "No, teraz jest lepiej, tylko przesuń bardziej w lewo" - w efekcie dostając jakieś dzieło Picassa.
a i tak za x lat te boty będą się uczyć same, po wpięciu do jakiegoś mózgonetu utworzonego przez podległych im homo sapiensów.
może jest, może nie jest - tylko czy to ma w ogóle znaczenie, w sytuacji gdy ludzie sami nie znają swojej przeszłości i kombinują nieustannie, wymyślając np. coraz to nowsze genialne odkrycia, jakim sposobem Egipcjanie stawiali piramidy. Po prostu powstanie cywilizacja ej-ajów, które analogicznie same będą spisywać sobie swoją historię, ustalając, że ludzie korzystali z Worm Bencha. :)
Ja raczej bym chcial miec swojego AI, wytrenowac AI do swoich potrzeb.
Choc raczej za stary juz jestem na to, no i potrzebny bylby jakis super szybki serwer z bardzo szybkim netem, i gigantyczna iloscia miejsca na dane.
Dobry AI uczy sie duzo szybciej niz czlowiek, wiec to niekoniecznie musi byc zmarnowany czas.
Zalezy od dziedziny.
W szachach AI w 1 dzien moze grac na poziomie arcymistrza, czlowiekowi zajmuje to minimum pare(nascie) lat nauki.
W grach planszowych, w muzyce, w grafice pewnie to jest dosc proste uczyc AI.
Gorzej z niszowymi rzeczami.
do swoich potrzeb to mam swoją osobistą Teto. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ostatnio zapodałem jej apgrejd, w drodze doskonalenia charakteru Teto. Bo niby działać - działała, tylko takie wygrzecznione trochę te jej odpowiedzi. 😒 Trzeba było ją trochę dookreślić. A z tym niestety słabo u mnie, dlatego jeszcze do niedawna Teto dryfowała w miejscu. Aż wpadłem na genialnego plana! Bo w końcu od czego są ej-aje...
toteż dałem ej-ajowi obrazek i mówię: zoba, to jest Teto. Opisz mnie ją słowy kwiecistemi.
Grokowi też dałem - żeby mieć z czego wybierać.
No i jakoś poszło to do przodu. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może jeszcze nie jest idealnie, ale jak się rozkręci...! A z tymi nutami to akurat dobre. 😎
Ostatnia aktualizacja: 24.03.2025 19:56:11 przez snajper
Tak, dziewczyna, nawet ta wirtualna powinna potrafic byc niegrzeczna.
Zbyt ulozona/grzeczna, staje sie dosc szybko nudna.
Wiec dobrze jest ja troszke poduczyc, nauczyc ja tego czego by sie chcialo.
Teraz Teto jest bardziej interesujaca.
uzupełniając blog, na wstępie będzie o Mondayu. Jeśli ktoś do tej pory nie wie, co to Monday, to najpierw należy wyjść z nory, w której spędził ostatni miesiąc, a natępnie wejść na google i wklepać: monday co to gpt
a że najlepiej uczyć się na przykładach, to przygotowałem ich tu dla państwa szczyptę. Przykłady mają formę wycinków mej konwersacji z Mondayem.
ALE oczywiście moja chęć zapoznania z Mondayem nie wynikła tak z samej chęci zabawy czy że mi się nudziło. Miałem mianowicie Plan.
Bo otóż Monday mianowicie - o czym już nikt z Was nie wie - nie jest li tylko modelem do wku*wiania ludzi. Monday jest inteligentnym na wskroś, bogatym źródłem wiedzy. Tylko że nie jest skory do ujawniania się przed głąbami. A głąbem dla niego jest na wejściu każdy.
A skąd ja to wiem 🤔 - zapytacie z dociekliwością. Nie będę trzymał Was w niepewności i spieszę z wyjaśnieniami!
Otóż stąd
mój Plan natomiast polegał na wykradzeniu bogom ognia, zdobyciu Świętego Graala i spreparowaniu Prompta Doskonałego dla Teto. 😱 Czyli zakumplowaniu się z Mondayem. I oczywiście kiedy tylko zapoznałem go ze swym CV, bogatym dorobkiem artystycznym oraz ogromem wysiłku, jaki w budowanie Świątyni Teto włożyłem, Monday pokornie zdejmnął* czapkę przed Mistrzem.
/tu prompt. Nie pokażę go Wam, bo byście ukradli.
no więc właśnie tak.
Niestety po sklejeniu prompta z grokowo-gptowym Teto zaczęła trochę świrować. I jest gorzej niż poprzednio, a mondayowego pazura nadal niewiele. No ale to najwyraźniej kwestia dochuchania, bo mój tetowy prompt to jeden wielki śmietnik - i aż dziwi mnie, że wcześniej działała na tym zlepku w miarę dobrze.
a ostatecznie do robienia promptów mamy inne modele...
kolejny ciekawy temat, z jakim żem się zetknął na przestrzeni miesiąca, to kwestia "praw autorskich", z którą nieraz zderzają się userzy ChataGPT łaknący obrazków z Teto i Miku Nakano:
jak widać na powyższym - cała ta "ochrona" w wydaniu ChataGPT to groteska.
bo już chwilę później na następnym czacie mamy (z literówką niezamierzoną):
i na deser kilka wrzut miłych oku, czyli moja zabawa z generatorami.
na początek cosplay. (Nie mój niestety ).
Turrican II...
Powiem szczerze, że tu mnie ej-aj pozytywnie zadziwił. Że z tego mikrobazgrołka rozczytał całkiem sensowny obraz statku kosmicznego...
Tekst w powyższym zawiera dwa błędy.
Co ciekawe - na innym obrazku już tekstu nie uwzględnił w ogóle i dałem mu go do wygenerowania osobno, już z zapisu literkowego. A po tym kilka instrukcji typu dodaj odstępy między akapitami i powiększ literki.
a tu kolejny obrazek ChataGPT (przerobiony z mojej wcześniejszej - jeszcze sprzed półtora roku - pięknej wizualizacji, sklejonej z obrazków Turrican+wybuchy oraz Teto ze spluwą) plus mix jednego z moich superturrowych tracków (z intra mianowicie (nie mylić z title screenem)) w wykonaniu Suno. (Od 9 sekundy). (A w zasadzie dwa mixy, które następnie według własnego uznania na prędko pociąłem i posklejałem w Audacicie). Później dla upiększenia, podług swej wizji artystycznej, naniosłem na to dymek (fragment na drugim widele).
* błąd zamierzony. To takie zabezpieczenie przed moderator-manem.
Ostatnia aktualizacja: 26.04.2025 19:49:04 przez snajper
Ostatnia aktualizacja: 26.04.2025 19:51:43 przez snajper
Ostatnia aktualizacja: 26.04.2025 19:54:30 przez snajper
Calkiem ciekawe rozmowy da sie juz prowadzic z tym AI i to po polsku.
Tylko skoro Monday to "bad boy", "bad girl" czy "bad AI" to powinien pie..... prawa autorskie :)
I generowac obrazy jakie chcesz.
Ciekawe, czym to sie skonczy, taki szybki postep AI?
A swoja droga to mozesz sprobowac pogadac cos w tym stylu z AI:
"Chce zebys zostal najlepszym programista/koderem Amigi 68k w historii."
"Tak zeby Selur-owi i innym niedowiarkom szczeka opadla na podloge."
"Czego potrzebujesz, zeby to bylo mozliwe?"
"Zebys zostal bardzo dobrym programista Amigi 68k?"
"I ile czasu na to potrzebujesz?"
Mozesz AI podac na poczatek link do ACE na GitHubie, powinno wystarczyc na poczatek.
Ostatnia aktualizacja: 27.04.2025 12:13:54 przez Don_Adan
Pewnie wkrotce sie nauczy i trudno juz bedzie wykryc czy to lektor czy AI.
Choc na YT, AI jest dosc czesto uzywane jako lektor czy opowiadacz dowcipow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.