[#1]
O praktycznym zastosowaniu wielu monitorów
W wątku
AmigaOS 4.1 dla początkujących zapytałem o użycie wielu monitorów jednocześnie i wywiązała się pewna polemika oraz sugestia jej kontynuacji w Hyde Park.
Jak to u Was wygląda?
Ja hobbystycznie jestem w stanie zadowolić się jednym ekranem, mój syn potrzebuje z kolei dwóch - jeden pionowo, drugi poziomo.
W pracy nie wyobrażam sobie komfortowego używania oprogramowania biurowego (nic specjalistycznego - czat, arkusze, dokumentacja, materiały szkoleniowe - wszystko w przeglądarkach z chmury GWS) bez dwóch monitorów + ekranu laptopa. Jak pracuję z trasy tylko na ekranie laptopa, to męczy mnie niższa rozdzielczość i rozprasza konieczność częstego przełączania okna lub otwartych zakładek.
W zalinkowanym powyżej wątku pojawiły się następujące wypowiedzi:
Funkcja multimonitor to jest rzecz przydatna dla grafików i może specjalistów w określonych branżach, osobiście jednak nie widziałem by ktoś to wykorzystywał hobbystycznie nawet na PC
Osobiście w pracy często korzystam z pulpitu rozszerzonego pod Windowsem, praca z kilkoma programami czy dokumentami jest znacznie przyjemniejsza 
Księgowość w mojej firmie bez co najmniej 2 monitorów na stanowisku nie może obecnie funkcjonować 
mam otwarta grę, a na drugim ekranie edytuje level i teksture
mam 2 monitory podpięte pod pc. Np. na lewym uruchamiam kursy/tutoriale z yt a na prawym program którego się uczę
obawiam się że wielu ludzi wytknie Ci że jest masa alternatywnych sposobów by robić te rzeczy równocześnie bez konieczności podpinania drugiego monitora