[#31] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #29

Można tylko zareagować akustycznie "fiu fiu" :)
Pozdrawiam
[#32] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #15

Xanth :)
[#33] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@docent, post #32

Docent :D
[#34] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #17

O, Panie, film złoto!
[#35] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #29

A1200 (sprezentowana w prezencie ślubnym przez Szanownego Pana Marka Pampucha)

A więc dostaliście w prezencie ślubnym Amigę 1200 za kilka tysięcy złotych od Marka Pampucha? To jeszcze bardziej zwiększa moje mniemanie o Panie Marku. Wspaniały człowiek.
1
[#36] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@docent, post #32

[D_Generat] wiecie dlaczego docent nic nie pisze ??????? bo ciezko jest ircowac jedna reka :)))

Smiech

Zlote Mysli #Wiaraa
[#37] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@t-bone, post #2

Oboje siedzieli na ircu, na kanale #amigapl i tam się chyba w sumie poznali (a raczej na którymś irc party, kojarzę jakieś foty). Tak więc można by rzec był to amigowy ślub, czy wart uwiecznienia na łamach prasy? Na pewno był to miły gest ze strony mps'a i redakcji MA OK

To raczej nie był gest a autentyczne wydarzenie wykraczające poza świat Amigi, o czym świadczy fakt że niezależnie od artykułu na łamach MA, był też o tym reportaż w telewizji. Pamiętajmy że to były jeszcze lata 90-te, brak stałych łącz z szerokopasmowym internetem, brak serwisów randkowych itp. Już dwa, trzy lata później nie było to niczym niezwykłym. Sam mam w rodzinie parę z długim stażem, która poznała się na początku XXI wieku za pomoc Gadu Gadu. Niemniej w realiach XX wieku związek dwóch ludzi, który zrodził się w necie to było coś ekstremalnie rzadko spotykanego.
[#38] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@MUFA-amigaone-pl, post #37

Ja też pamiętam ten ślub z mainstream mediów.
[#39] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Hexmage960, post #35

Marek Pampuch był na imprezie. Miałem wtedy okazję i zaszczyt poznać osobiście mojego idola z lat wcześniejszych :D

X.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 13:23:17 przez Xanthcik
[#40] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@MUFA-amigaone-pl, post #37

Mhm, czyli #opole i kilka par, które tam się przewinęło w latach 96-99 to dopiero fenomen na skalę światową... To, że czegoś nie było w mainstreamie nie znaczy, że nie istniało.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 13:37:37 przez t-bone
[#41] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@t-bone, post #40

Nie zrobili tego na taką skalę. U nas wyszło to przypadkiem, chcieliśmy zrobic imprezę dla naszych znajomych z irca i udostepnilismy w necie formularz, żeby wiedzieć, kto chce przyjechać. Wyszło jak wyszło, wpisało sie ponad 500 osób :D

http://cd.textfiles.com/amigama/amigama199803/WWW/babcia_xanth/

X.
[#42] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #41

Xanth nie bierz tego do siebie co napisałem. Irytuje mnie tylko ton wypowiedzi Mufy. Najwyraźniej ma wątpliwe doświadczenie w danej kwestii, a pisze w sposób jakby miał zrobiony doktorat i każdy ma to przyjąć jako prawdę objawioną. A zwyczajnie dodałby do wypowiedzi "według mnie / moich doświadczeń".

Dokładnie tak samo było z Retrosferą. Ni z gruszki, ni z pietruszki wpada regionalne TVP, robi reportaż, a potem idzie materiał w głównym wydaniu o "największej w Polsce imprezie retrokomputerowej". Były większe, były inne dużo wcześniej, ale jakimś zbiegiem okoliczności akurat ta się przebiła. Czy to znaczy, że była pierwsza i ekstremalnie rzadka? Absolutnie nie.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 13:54:25 przez t-bone
[#43] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #41

Tak z ciekawości - TV samo się zgłosiło czy ktoś znajomy dał im znać?
[#44] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@t-bone, post #43

Sami przyjechali. Miesiąc później był jeszcze TVN i nagrał reportaż z życia (miałem nagrane na VHS, ale zaginęła, teraz nawet nie wiem gdzie tego szukać). Kilka lat później zaprosili nas jeszcze na żywo do TVN (nie pamietam, jaki to był program i kiedy to konretnie było) :D

A potem każde z nas poszło w swoją stronę, choć nadal utrzymujemy kontakt ;)

X.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2021 14:11:57 przez Xanthcik
[#45] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #44

Cóż, tak bywa w życiu... Mam nadzieję, że każde z Was wybudowało sobie nowe szczęście
[#46] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@t-bone, post #45

No ja poszedłem w stronę grania. Ostatnie 20 lat to mmorpgi i własne sieciowe serwery gier pod marką Zaginiony Świat. I maltretowanie Amigi pod różnymi postaciami :D

X.
[#47] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@recedent, post #19

Babcia fajna jak na seniorkę
[#48] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@t-bone, post #42

Irytuje mnie tylko ton wypowiedzi Mufy. Najwyraźniej ma wątpliwe doświadczenie w danej kwestii, a pisze w sposób jakby miał zrobiony doktorat i każdy ma to przyjąć jako prawdę objawioną. A zwyczajnie dodałby do wypowiedzi "według mnie / moich doświadczeń".

Ej, chyba szukasz dziury w całym, jaki mentorski ton? Czy ja swoją wypowiedź zacząłem od słów typu "Niezbitym faktem jest...", czy też niewinnym przypuszczającym "To raczej"?

Dwa mam nadzieję że nikt nie odebrał mojej wypowiedzi, jako oświadczenie że Babcia i Xant byli pierwszym takim małżeństwem w Polsce. Nie wątpię że zdarzały się takie wcześniej i to nie tylko w Opolu. Niemniej w tamtych czasach należało to do rzadkości i było traktowane jako coś niezwykłego, pionierskiego. Tak przynajmniej pamiętam ton tych reportaży (choć dla czepialskich zaznaczam że to było dawno i mam prawo już tego dobrze nie pamiętać). Tak czy inaczej gdyby to była norma, gdzie każdy telewidz znałby "podobnie spykniętą parę na dzielni", to by media się tym nie zainteresowały.

A czemu akurat padło na ludzi z związanych z Amigą? Przypuszczam, podkreślam jeszcze raz przypuszczam, że temat mógł sprzedać dziennikarzowi jakiś pracownik techniczny, wszak większość takich ludzi zaczynała od Amigi i ktoś z nich mógł nadal wpadać na IRCa lub przynajmniej znać kogoś kto tam przebywał.
[#49] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #29

Tak to tylko tu zostawię ;)

http://xanth.eu/rozne/ax.jpg

X.
1
[#50] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@MUFA-amigaone-pl, post #48

Wyjaśniając, bo sam niewiele później byłem dziennikarzem w Głosie Wybrzeża - w tamtych latach dziennikarze byli bardziej kompetentni niż to coś co teraz, ale kompletnie nie kumali cyfrowej bazy. Jeszcze w 2002 to, że grupka znajomych poznała sięna forum dyskusyjnym i spotyka się pić piwo na osiedlu było... informacją sensacyjną. Wiem, bo o własnej grupce napisałem, dołączyli do tego "dziadki" i powstał artykuł na 3 strony. O piciu piwa i wyrywaniu nastolatek.
Także dla starych wiarusów akcja Babci i Xantha mieniła się jak jakieś scifi. Z różnych miast, poznali sięw internecie, wesele na 500 osób. Samonapędzająca się historia :D
Dzisiaj ogląda się to z politowaniem i uśmiechem na twarzy. Nie wiem czy te wypowiedzi Xantha to było trololowanie z dziennikarzy czy mu też taki skrypt podsunęli.
[#51] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@kamilus, post #50

Nie podsuneli ;)

X.

PS. Ze wzgledu na sprzeciw drugiej strony, filmik zablokowałem, sorry :/

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2021 18:13:40 przez Xanthcik
[#52] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #51

A właśnie się zastanawiałem, czemu film nie wyświetla się bo "to wideo jest prywatne". :) Przeczytałem artykuł w MA. Coś mi świta, że kiedyś go czytałem. Fajnie było odświeżyć sobie pamięć. Dobre wydarzenie, pochwały godna liczba gości. Choć minęło ponad 20 lat to gratuluję pomysłu dokonania. :)
[#53] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Xanthcik, post #49

Tak to tylko tu zostawię ;)

http://xanth.eu/rozne/ax.jpg

X.

Sam tę płachtę drukowałem i przyklejałem do ściany, miło, że się wpisałeś :)

https://www.facebook.com/MagazynAmigaFan/photos/a.142937385763730/529453437112121

https://www.facebook.com/MagazynAmigaFan/photos/a.142937385763730/532571690133629
[#54] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@CJ Warlock, post #52

Hej Xanth, pamiętasz kolegę Jacobs z Lidzbarka warmińskiego? Biała skoda, woziłem Ciebie i Babcię do Warszawy i z powrotem , kawiarenka internetowa w Mrągowie ... ;)
2
[#55] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Jacobs400, post #54

Mi Jacobs się z #amisia kojarzy ;D
1
[#56] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@hrw, post #55

Tak dokładnie, założyłem ten kanał
[#57] Re: Dawno, dawno, dawno temu ślub Babci i Xanth

@Jacobs400, post #56

Siema Jacobs. Żyjesz. Może jeszcze logi jakieś masz? 😀

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2024 22:16:02 przez Corwin
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem