Komentowana treść: Źródła AmigaOS sprzedane
[#31] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #27

Zachodnie owce są mimo wszystko bardziej naiwne.

Byly. Od miesiecy dominuje ton moze byc tylko lepiej, a od wczoraj widze sporo "mam to w dupie". IMO calkiem slusznie.
[#32] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #5

Myślę, że dzięki tej transakcji AInc może się bronić w sądzie.

A co? Tyle az na niej zarobili?

(z wypowiedzi Bena Hermansa wynika, że się bardzo cieszą ze zmiany właściciela).

Wypowiedz rzecznika prasowego, to ostatnia rzecz na jaka nalezy zwracac uwage. Nawet jakby te deycyzja im sie nie podobala, to nie moga napisac nic innego
[#33] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #12

Tu nie chodzi o to, ze dobrze sie stalo, ze Amiga Inc nie ma juz praw do Amigi (choc swoja droga jest to sluszna decyzja). Tu chodzi o to, ze jest to juz n-ta zmiana wlasciecela, za kazdym razem byly piekne slowa, wizja swietlanej przyszlosci, itp, itp i g*wno z tego wychodzilo. I, niestety, jakos nie widze powodu, dla ktorego tym razem mialby byc inaczej.
[#34] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #20

Poza tym cyrk w sprawie sadowej z Genesi? Owszem, Genesi wlasnie dostaje po pupie IMO.

Jesli tak wyglada dostawanie po pupie w sadzie, to mozna rowniez powiedziec, ze Andrzej Lepper dostaje po pupie w polskich sadach ;)
[#35] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #23

Najwyrazniej, bo na zagranicznych sajtach panuje entuzjazm, a u nas pomrocznosc wielka. Troche mnie to dziwi, bo wiekszosc amigowiec nie lubi Amiga Inc. wiec uwolnienie AmigaOS przyjac powinni z entuzjazmem.

Ale ile razy mozna? Tych "uwolnien" bylo juz o kilka za duzo w historii amigi...
[#36] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #32

O sprzedaży Hyperion wiedział od roku. Jeśli widzieliby w tym niebezpieczeństwo to po co pracowali przez ten czas nad OS4?

[#37] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #35

To fakt. Tak to jest jak się nie ma środków na rozwój. Jeśli sprzedaż Amigi nie "zaskoczy" tak może być w nieskończoność. To samo zresztą dotyczy Peg.

[#38] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #36

jesli faktycznie rok temu sprzedali. ale akurat to na pewno wyjdzie w sadzie :)
[#39] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #38

A dlaczego miałoby to w sądzie wyjść? Czyżby kolejna sprawa przeciwko AInc?;) Pewnie o to, że nie poinformowali "zaintersowanych" firm o fakcie sprzedaży AOS wcześniej;)
[#40] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #37

Niestety wydaje mi się, że żadna firma nigdy poważnie nie zainwestuje w Amigę:( A sprzedaż? Może i zaskoczy, ale nie będą to powalające ilości, mogące dać takie środki. To samo dotyczy też Peg, tyle, że Genesi raczej kreuje go jako platformę dla Linuxa a nie klona Amigi więc to inna sprawa (większy rynek).
[#41] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
Podsumowywujac: In Linux we trust. RIP AmigaOS :>
[#42] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #40

To samo dotyczy też Peg, tyle, że Genesi raczej kreuje go jako platformę dla Linuxa a nie klona Amigi więc to inna sprawa (większy rynek).

To moze tylko pomoc MOSowi. Jesli Genesi uda sie wypromowac Pegaza to jego cena spadnie jeszcze bardziej i pojawi sie baza sprzetowa dla systemu. I reszta bedzie zalezec tylko od MOS-teamu czy uczynia MOSa na tyle dobrym, aby zainteresowac nim nie tylko userow kupujacy Pegaza dla MOSa, ale kupujacych Pegaza, bo go uwazaja za fajny sprzet. Jest to IMO o wiele lepsze rozwiazanie niz konkurencji, gdzie komputer jest promowany tylko do OS4.
[#43] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #41

Mów za siebie ;)
[#44] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #42

Tak, tylko niedługo może się okazać, że Genesi nie interesuje MOS i co wtedy? Co jak co, ale MOS-Team powinien mieć w tej firmie wsparcie, a nie być traktowany jak kula u nogi.
[#45] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #42

Ciekaw jestem na czym Genesi zarobi jeśli płyty produkują bardzo tanio a system dodają za darmo. Już pojawiają się wiadomości o braku pieniędzy. W końcu zostawią ten cały bałagan jeśli nie przyniesie im zysku.

[#46] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #45

Przynajmniej cos zostawia nie tak jak Amiga Inc.
[#47] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #46

AInc nic nie zostawiła bo wszystko sprzedała;) A1 i OS4 są (chyba) niezagrożone i prędzej czy później się pojawią (już są). A co przyjdzie garstce użytkowników Pegasosa w przypadku upadku Genesi? Używanie na tych maszynach linuxa? Pegasos jak najbardziej powinien być powiązany z MOSem (który zresztą powinien być komercyjny). Wtedy byłaby to szansa dla tego fajnego komputera i systemu.
[#48] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #47

Pegasos i MorphOS są tym bardziej nie zagrożone. Genesi zrobiło dużo dla promocji tej platformy, ale nawet gdyby się zwinęło, to pozostaje bPlan, a programiści będą dalej pracować nad MorphOSem. Najwyżej cena trochę podskoczy. Jest o tyle lepiej, że Pegasos jest już od jakiegoś czasu na rynku i jest dużo lepszym produktem niż A1/Teron.
[#49] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #23

Bosz... czy Polacy tylko biadolic potrafia?

Przecież to zły njus. Kolejne oszustwo. Z czego tu się niby cieszyć?

na zagranicznych sajtach panuje entuzjazm

Wynikający z fanatyzmu i głupoty.

wiekszosc amigowiec nie lubi Amiga Inc. wiec uwolnienie AmigaOS przyjac powinni z entuzjazmem

Firmę Amiga zastąpiła firma krzak, pewnie zreszta utworzona na potrzebę tego przekrętu, która nic dla Amigi nie zrobiła. I oczywiście nie zrobi. Gdzie tu powód do entuzjazmu?

Rozwoj AmigaOS4 czy AmigaOne nie jest w zadnej mierze zalezny od Amiga Inc.

Tu się zgadzamy

swego czasu Bill Buck kreowal go na CEO Amiga Inc.

Po prostu dostał od niego taką wizytówkę. Wnioski nasuwają się same...
[#50] Re: Źródła AmigaOS sprzedane

No jasne, jako klasyczna owca nie ogarniasz wzrokiem świata zewnętrznego. Genesi tam chce zrobić biznes, a Pegaz jest tylko wprawką i wstępem do tego. Tylko tacy naiwniacy jak Ty sądzą, że amifirmy jako misję przyjęły uszczęśliwienie owiec. AI już pokazała, że owce ma serdecznie gdzieś. Genesi zrobi to w przypadku kłopotów finansowych. MOSowce się do Genesi nie modlą, podchodzą do tego praktycznie. A Was fanatyzm zgubi.
[#51] Re: Źródła AmigaOS sprzedane

Ciekaw jestem na czym Genesi zarobi jeśli płyty produkują bardzo tanio a system dodają za darmo.

Nie kazda inwestycja zwraca sie odrazu. Prosty rachunek matematyczny mowi, ze jesli bede sprzedawac z malym zyskiem za sztuke, ale zaczna sprzedawac duze ilosci, to zle na tym nie wyjda. Dlatego IMO Genesi stara sie wykreowac Pegaza jako platforme dla geekow - po stworzeniu takie wizerunku o sprzedarz bedzie znacznie latwiej niz w wypadku sprzedarzy komputera jako nowa Amiga z totalna olewka Linuxa (stery do DMA nie dzialaja zbyt dobrze - to wina Linuxa, na OS4 dzialaja dobrze i nie ma sie co przejmowac). A jak im sie nie uda i upadna? Ja wtedy sprzedaje Pegaza, koncze amigowanie i znajde sobie jakies inne hobby (chocby uprawianie ogrodka ;)).
[#52] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #47

Genesi != MOSTeam
[#53] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #50

Męczą mnie Twoje osobiste wycieczki. Nie po raz pierwszy zresztą. Ty ogarniasz wzrokiem świat zewnętrzny ale przez moooocno rozbudowane ego. BTW zawsze uważałem i to pisałem, że nikt dla Amigi nic za darmo nie zrobi. A co do Genesi to jeśli wybiorą kierunek Linux to co to ma wspólnego z Amigą itp. A o Amidze i amigopodobnych systemach tu mówimy. Jeśli AMIGA padnie to się powiesimy a jeśli padnie Pegaz to nic się nie stało bo pegazowcy podchodzą do niego praktycznie. Jeśli takie jest Twoje zdanie to nonsens. "Fanatyzm Was zgubi" - tak i będziemy przeklęci na wieki.

To zdanie powinieneś dopisywać do każdej swojej wypowiedzi bo jest uniwersalne tylko ,że ja jak pisałem wcześniej najwyżej zmienię platformę i to wszystko. Raczej nie poczuję się "zgubiony".

[#54] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #52

Masz rację tylko wtedy pojawia się kolejny problem MOSTeam=słabość finansowa.

[#55] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #52

No i właśnie tu jest problem. Genesi nie wiąże w ogóle przyszłości Pegasosa z MOSem (był nawet na PPA wątek, w którym ktoś pisał, że dla nich priorytetem jest Pegasos). A gdy Genesi odetnie się od MOS całkowicie to co pozostanie? MOSTeam raczej długo nie pociągnie, bo komu chciałoby się pisać system dla kilkuset użytkowników za darmo?
[#56] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #55

W takiej sytuacji po prostu kolejne wersje systemu beda sprzedawac...
[#57] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #54

Czyli co najwyzej dojdzie sie do sytuacji podobnej w jakiej sa producenci OS4 teraz... i to tylko, jesli spelni sie ten scenariusz, wiec o co chodzi?
[#58] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
STRYJEK

Miał stryjek pod Gródkiem

Chałupę z ogródkiem.

"Dużo z tym zachodu,

Dosyć mam ogrodu!"

I wszystko, co miał, to

Zamienił na auto.

Zyskał wiele-mało,

Dobrze mu się działo.

Jeździł autem tydzień,

Kiepsko jakoś idzie.

"Dużo z tym zachodu,

Nie chcę samochodu,

Zrobię znów zamianę,

Lepszą rzecz dostanę."

Dostał krowę białą,

Dobrze mu się działo.

Wypił wiadro mleka,

Ale znów narzeka:

"Mam ja krowę białą,

Za to mleka mało.

Chętnie ją zamienię

Na radio w tej cenie."

No i oddał rad ją,

Biorąc w zamian radio.

Zyskał wiele-mało,

Dobrze mu się działo.

Lecz radio, jak wiecie,

Bardzo trzeszczy w lecie...

Stryjek myśli sobie:

"Ano wiem, co zrobię,

Pudło to zamienię

Na żywe stworzenie."

Mieszkał chłop przy szosie,

Dał za radio prosię.

Chętnie wziął je stryjek,

Pocałował w ryjek:

"Jak nastanie bieda,

To się prosię sprzeda."

Poszedł stryjek lasem,

Przyśpiewując basem,

Dźwiga swoje prosię:

"Wolę pozbyć go się,

Mdleją ręce obie,

Więc najlepiej zrobię,

Jeśli to stworzenie

Znów na coś zamienię."

Siedział drwal pod lasem

Z siekierką za pasem.

Stryjek tedy rzecze:

"Posłuchaj, człowiecze,

Otóż sprawa taka -

Ja ci dam prosiaka,

Ty siekierkę daj mi,

Zyskam coś przynajmniej."

Zyskał wiele-mało,

Dobrze mu się działo.

Poszedł stryjek lasem

Z siekierką za pasem.

Myśli poniewczasie:

"Na coż ona zda się?

Jak spadnie na nogę,

Stracić nogę mogę!"

Więc zamienił stryjek

Siekierkę na kijek.

Zyskał wiele-mało,

Dobrze mu się działo,

Bo dostał po dziadku

Cztery domy w spadku.

[#59] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #55

Chyba nie będzie tak źle. Ostatecznie sami damy sobie radę. C64 jakoś do tej pory funkcjonuje :)
[#60] Re: Źródła AmigaOS sprzedane
W odpowiedzi na komentarz #59

Ale co to za funkcjonowanie;) Tutaj chodzi o możliwość używania komputera na codzień i do wszystkiego a nie tylko po odkurzeniu sprawdzenie czy działa:D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem