Komentowana treść: Prezentacja OS4 na PUGS
[#31] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #10

nie wiem skąd masz tekie informacje.... ja wczoraj pracowalem na ambiencie i było milutko... nie zauwazylem zeby był potrzebny magellan....
[#32] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #31

Mnie mowiles cos innego, nie siej propagandy. :D
[#33] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #27

Pamietajmy,ze karty procesorowe PPC i graficzne stworzyla Phase5/DCE - jednak oprogramowanie dostarczyl Hyperion: WarpOS/Warp3D.

AmigaOS4 bez problemu dziala z powyzszymi kartami. Jak widac Hyperion nie zawiodl oczekiwan uzytkownikow Amigi classic, uzytkownikow kart PPC jak i tych co zainwestowali w najnowsze produkty. Praktycznie AmigaOS4 "zgarnia caly rynek" wliczajac w to rozwiazanaia Matay'a i Elboxu.

Dla mnie jest to dziwne, ze najpierw Phase5/DCE robi problemy z udostepnieniem dokumentacji do swoich produktow a pozniej sama zarzuca wspieranie ich w swoim OS'ie.

[#34] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #33

Pamietajmy,ze karty procesorowe PPC i graficzne stworzyla Phase5/DCE - jednak oprogramowanie dostarczyl Hyperion: WarpOS/Warp3D.

Teraz udajesz czy mówisz serio?

Stawiam na to, że udajesz.

Albo może nie?

Bo jeśli nie, to chyba zdajesz sobie sprawę z faktu, iż oprogramowanie do kart PPC zostało stworzone przez producenta tychże (Phase5), i funkcjonuje ono do dziś pod nazwą PowerUP?Hyperion "stworzył" WarpOS deasemblując kernel PowerUP, więc jakby kolejność działań była inna niż zapodałeś. Celowo? Ja tylko się mogę domyślać czy celowo, czy nie...

Pomijam sam fakt tego, iż Hyperion deasemblując PowerUPa postąpił wtedy wbrew prawu, po drugie - początkowe wersje WarpOSa nie nadawały się do użytku poprzez delikatnie rzecz biorąc - niestabilność pracy. Mało tego - kernel WarpOS dla kart z 603 do dziś ma błędy, które uniemożliwiają pracę np. Fusiona PPC. Jak widać Hyperion, a w szczególności MacEvangelistah wujek Sam Jordan niezbyt dobrze zdeasemblowali PowerUPa..

Więc jak - udajesz?

AmigaOS4 bez problemu dziala z powyzszymi kartami.

MorphOS również, GGUA przekonało się o tym na własne oczy. Zaprzeczysz?

Dla mnie jest to dziwne, ze najpierw Phase5/DCE robi problemy z udostepnieniem dokumentacji do swoich produktow a pozniej sama zarzuca wspieranie ich w swoim OS'ie.

Zdanie Phase5/DCE nie ma w tej kwestii nic do rzeczy.

Po co znów zaczynasz kręcić i siać dezinformację?
[#35] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #34

Zauwaz ze PowerUP zostal w cieniu WarpOSa - jakos sie nie przyjal.

Co do disasemblacji to Twoje zdanie - jesli masz na to jakies dowody mozesz mi dodeslac na skrzynke, chetnie sie z tym zapoznam.

Inaczej potrktujmy to jako zwyczajne pomowienia.

MorphOS mial duze problemy z dzialaniem na classicach podczas prezetacji na GGUA - zaprzeczysz ?

Co z obsluga produktow: Elboxu i Mataya ?

Jakos nic nie mowisz o sterownikach kart graficznych - czyzby Phase5/DCE oprogranwala te katy ?

Zdanie Phase5/DCE nie ma w tej kwestii nic do rzeczy.

Raczysz zartowac, albo nie wiesz kto pracuje w MorphOS Team badz kto bral udzial przy projektowaniu Pegasosa.

Z twojej wypowiedzi nic nie wyniklo ciekawego dla osob ktore zainwestowaly pieniazki w karty PPC i dalej czekaja na system.

"Po co znów zaczynasz kręcić i siać dezinformację?

Wiec jak udajesz ?"

[#36] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

oprogramowanie dostarczyl Hyperion: WarpOS

WarpOS to największy nonsens w historii Amigi. Nazwa sugeruje, że ambicją autora było stworzenie systemu operacyjnego, tymczasem skończyło się na marnej podróbce ppc.library. Poza tym, przekręcasz kilka rzeczy. Nie Hyperion dostarczył tego WarpOSa, ale Haage & Partner. Hyperion tylko później trochę odświeżył W3D. Na marginesie. Co autor WOSa ma obecnie do powiedzenia nt. Amigi, możesz dowiedzieć się z innego njusa na tym portalu. Także Phase5 nie bardzo mogła zarzucić wspieranie czegoś we własnym systemie, bo przecież nigdy nie wydała własnego systemu operacyjnego. To samo tyczy się DCE. Odnośnie robienia problemów z udostępnieniem dokumentacji - H&P dostała sprzęt i potrzebną dokumentację. Mieli zająć się pisaniem oprogramowania dla PPC. Złodzieje woleli zająć się disemblacją cudzego kodu...
[#37] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #10

IMHO Ambient zostawia daleko w tyle oryginalnego Workbencha i tak mi się coś zdaje, że gdyby był częścią OS4, to piałbyś nad nim z zachwytu.

Odnośnie DOpusa. Może opowiesz nam jak Opus Magellan sprawuje się pod OS4 na A1?
[#38] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #35

Jakos nic nie mowisz o sterownikach kart graficznych - czyzby Phase5/DCE oprogranwala te katy ?

Hmmm... jak zaczalem uzywac na ami kart graficznych to korzystalem z CGX-a, ktory od pewnej wersji byl robiony pod skrzydlami p5... czyzby wycieki pamieci u kolegi?
[#39] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

Co do disasemblacji to Twoje zdanie - jesli masz na to jakies dowody mozesz mi dodeslac

Przecież to oczywiste! Dostali sprzęt, firmware do niego (PowerUP), dokumentację potrzebną do tworzenia softu pod ppc.library, ale nie dostali dokumentacji do sprzętu. Teraz wyjaśnij mi, jakim cudem Sam stworzył powerpc.library.
[#40] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

Chodzi Ci o CVPPC?

Tak mi się zdaje, że (prawie cztery lata temu) używałem MorphOSa na mojej Amidze 4000 z CyberStormem604 i CyberVisionPPC. Najwyraźniej mi pamięć szwankuje albo to jakaś wczesna beta OS4 była

Dot. #6. Już wczesna wersja MorphOSa zawierała CyberGraphX PPC, a fani OS4 cały czas czekają na natywną werkę P96... Można pozazdrościć wam tej cierpliwości.

Z twojej wypowiedzi nic nie wyniklo ciekawego dla osob ktore zainwestowaly pieniazki w karty PPC

Po pierwsze, od pojawienia się kart PowerUP na rynku mineło już tyle lat, że nikt nie ma obowiązku ich supportowania! To tak jakbyś się domagał, żeby najnowsza wersja Windows działała na Twoim 486, bo Ty kiedyś zainwestowałeś w tej sprzęt swoje pięniądze. Po drugie, karty PowerUP były sprzedawane z firmwarem potrzebnym do ich działania - PowerUP. Phase5 nie miała obowiązku wyręczania właścicieli Amigi w pisaniu amigowego systemu. Po trzecie, phase5 od dawna nie istnieje.

Niektórzy pewnie do śmierci będą Ralphowi wypominać, że pracował dla phase5, Jackowi TP, a Grzegorzowi, że pracował dla Mataya
[#41] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

Zarówno WarpOS jak i Warp3d NIE BYŁY stworzone przez Hyperion, a przez Sama Jordana. Pogoogluj sobie proszę, zanim znowu palniesz taką bzdurę. Hyperion pojawił się na scenie w kwietniu 1999 roku, parę miesięcy po tym, jak zabrano się za portowanie gry Wipeout, która była w końcu 1wszym projektem pod Warp3d. To, że Hyperion pracował nad kolejnymi wersjami W3d, to oczywiście prawda, ale stwierdzenie, że stworzył WarpOS jest conajmniej śmieszne.

[#42] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #38

Czytaj dokladnie: pisalem o "Warp3D".

czyzby wycieki pamieci u kolegi?

Wcieczki osobiste daruj sobie, swiadcza tylko o poziomie twojej kultury osobistj.

Zreszta niczego innego sie nie spodziewalem.

Kulture sie wynosi z domu, jesli niepotrafisz rozmawiac z ludzmi bez ich obrazabnnia to poprostu daruj sobie komentarze.

[#43] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #39

Przecież to oczywiste!

Przestan sie osmieszac takimi stwierdzeniami.

[#44] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #40

Po pierwsze, od pojawienia się kart PowerUP na rynku mineło już tyle lat, że nikt nie ma obowiązku ich supportowania!

Zlota czcionka.
[#45] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #39

Przestan z wszystkich robisz "uczciwych inaczej".

PS.

Kiedy doczekamy sie opublikowania twojego testu A1 ?

[#46] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

Mam nadzieję że po tym, co napisali moi przedpiścy nie muszę się powtarzać, np. w kwestii tzw. "dowodów" deasemblacji PowerUP?

Chyba że uważasz, iż Sam Jordan i spółka to jasnowidz, któremu nie jest potrzebna dokumentacja sprzętu, pod który pisze "system", ale w takiej sytuacji to już żaden "dowód" nie będzie w stanie Ci pomóc...

MorphOS mial duze problemy z dzialaniem na classicach podczas prezetacji na GGUA - zaprzeczysz ?

Nie zaprzeczę, i nie potwierdzę - to może zrobić osoba która była na tej prezentacji. Racz zwrócić uwagę tylko na to, iż po pierwsze: system MorphOS dla klaycznej amigi istnieje, po drugie - od tamtego czasu nie stał w miejscu, po trzecie - developerzy dostają go, i używają go do pisania softu. Co do "dużych problemów" - niech się wypowie J. Piszczek czy M. Kurek, któzy prezentowali wtedy MorphOSa na klasycznej amidze.

Co z obsluga produktow: Elboxu i Mataya ?

Elbox? A czy MorphOS team musi postępować podobnie jak H&P, itp? Elbox nie jest zainteresowany MorphOSem dla swoich produktów; bez deasemblacji obecnego kodu by się nie obeszło. Więc pytanie o MorphOS dla "produktów Elboxu" skieruj tam, nie tu. Matay? Tu może odpowiedzieć np. Krashan - projektant Prometeusza, i jednocześnie członek MOSteamu. Proste.

Wyprzedzający o kilka lat świetlnych Picasso96 - CyberGraphx, czy Rave3d - to nieistniejące produkty? Czyżby użytkownicy kart BVision używali na swoim sprzęcie Picasso96? A to, że WarpOS z Warp3d "przyjęły się", to podobna sytuacja jak w przypadku windows, który "też się przyjął". Tylko odpowiedz sobie na pytanie, czy windows przyjął sie dlatego, iż jest lepszy technicznie od konkurencji.

Z twojej wypowiedzi nic nie wyniklo ciekawego dla osob ktore zainwestowaly pieniazki w karty PPC i dalej czekaja na system.

A co - WarpOS przestał działać? AmigaOS klasyczny też? AmigaOS4 już można kupić, jest dostępna wersja pełna wersja, i nie trzeba już "czekać na system"? Kto obiecywał pierwszy OS4 sto lat temu że będzie?

Weź nie galopuj...
[#47] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #36

Złodziejewoleli zająć się disemblacją cudzego kodu...

Mysle ze jeste swiadomy tego co napisales i bierzesz za to pelna odpowiedzialnoc.

Przykro mi, ale na tym zakonczymy nsza rozmowe.

[#48] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #47

I myślisz że to wygląda tak, jakbyś chciał żeby wyglądało?

Czyli "nie odpowiadam na bluzgi i pomówienia"?

Tym razem to wygląda tak, iż starasz się ustawić fasadę z tych wyimaginowanych inwektyw, która ma bronić Twojego stanowiska, a raczej braku argumentów.
[#49] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #48

Zeby kogos nazwac "zlodziejem" trzeba miec na to dowody.

Jesli tego nie rozumiesz to nic na to nie poradze.

To naprawde powazne oskarzenie ...
[#50] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
Ludzie kochani, o czym Wy tutaj piszecie??
[#51] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

Zdefiniuj może te "duże problemy"? Fakt, raz poleciał w kosmos ImageFX i zmiana skórki (mój błąd z resztą, sic;)
[#52] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #49

Acha, czyli Sam Jordan to jasnowidz, który swoimi neuronami przeniknął rejestry Blizzarda i Cyberstorma PPC. Pozazdrościć TAKIEGO rozumowania.

Wielkie słowa o braku dowodów, a wystarczy pomyśleć, albo przypomnieć sobie Hermansa, który miał wszystkich pozywać do sądu.
[#53] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #46

po trzecie - developerzy dostają go, i używają go do pisania softu

Potwierdzam, oferta udostępnienia MOSa 1.4 PowerUP dla developerów jest wciąż aktualna.
[#54] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #51

Jacku, kwestia podejscia do sprawy: dla mnie mial duze problemy dla ciebie bylo ok. Przypominam iz byl to pokaz nie dzialalo to co mialo dzialc. Po drugie watek dotyczyl zaniechania wersji MOSa dla classica, mozesz to potwierdzic lub zdementowac ?

Zainwestowalem pieniazki w karty, system obiecano, pokazywano go (co sam potwierdzasz) wiec pytam kiedy i skad mozna go pobrac ?

PS.

Jakie jest Twoje zdanie o nazywaniu innych zlodziejami ?

[#55] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #54

Przypominam iz byl to pokaz nie dzialalo to co mialo dzialc.

Konkretniej proszę. Jeśli coś spapraliśmy na pokazie to chciałbym się o tym dowiedzieć, aby uniknąc tego w przyszłości.

Po drugie watek dotyczyl zaniechania wersji MOSa dla classica, mozesz to potwierdzic lub zdementowac ?

Z przyjemnością dementuję. Aktualna wersja MorphOSa jak najbardziej działa na moim classicu.

Jakie jest Twoje zdanie o nazywaniu innych zlodziejami ?

Takie, że ani Sam Jordan, ani H&P, ani Hyperion nigdy nie otrzymały od właścicieli praw do kart PPC dokumentacji wystarczającej do ich oprogramowania. Jak zdobyły te dane? Na ten temat nie będę się wypowiadał - oficjalna droga to nie była.
[#56] Re: Prezentacja OS4 na PUGS

Od poczatku do konca...

WarpOS suxx!
[#57] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
Mozna bylo sie spodziewac ze jak tylko OS4 trafi do mas zacznie sie wojna ale to dopiero przed bitewne harce. Prawdziwa wojna zacznie sie jak pojawi sie final. Zacznie sie wtedy obrzucanie blotem dopiero. I to mocne bo OS4 nie ma prawa byc lepszy(stabilnijszy) od MOSa z jednego powodu MOS jest wsrod uzytkonikow juz dlugi czas a dopiero gdy finalna wersja jest w lapkach uzytkonikow mozna liczyc na dobre testy i wylapywanie bledow. Co prawda Pre jest juz

wsrod ludzi ale chodzi o wersje finalna ja tez trzeba testowac a to dopiero sie stanie gdy OS4 trafi do ludzi.

Jednak nawet jesli MOS okaze sie lepszy to nadal bedzie to MOS a nie system tradycyjny Amigi. Ze lepszy trudno na chwile obecna Winda XP bije na glowe oba te systemy wiec co lepsze nie ma znacznia wazne co ma ducha Amigi. A jesli odpowdiednia ilosc osob zakupi OS4 napeqno bedzie rozwijany i wtedy zobaczmy czy dogoni MOS'a czy nie.
[#58] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #55

Pokaz nie byl spaprany, tylko MOS dla classica sprawial problemy.

Sam juz napisales co bylo nie tak wiec przypuszczam, ze dawno juz wszystko wyprostowales.

Nie mozna nazywac zaraz kogos zlodziejem, tylko dlatego, ze ma wieksza wiedze od innej osoby. Znam wiele osob ktore swa wiedza i umiejetnosciami potrafia zawstydzic niejednego wykladowce na wyzszej uczelni. Niejednokrotnie studenci sa lepsi od swoich profesorow.

Sam twierdzilezs w naszych rozmowach, ze intuition jest nie do przeskoczenie w tak krotkim czasie przez tworcow OS4. Jak widac nie bylo to zbytnim problemem.

Dalej prosze bys poparl swoje slowa o "nielegalnosci" WarpOSa konkretnymi dowodami.

[#59] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #57

Mozna bylo sie spodziewac ze jak tylko OS4 trafi do mas zacznie sie wojna ale to dopiero przed bitewne harce.

Tak tak, święte słowa (tm), itp. itd. Tylko dlaczego już akapit niżej Ty sam trollujesz i dopisujesz się do uczestników tej "wojny" ?
[#60] Re: Prezentacja OS4 na PUGS
W odpowiedzi na komentarz #57

Na ta sprzedaz bym nie liczyl.

A co jest lepsze....

Niech se bedzie i OS4 lepszy , mnie to juz nie bawi....

Wedlug siebie robie dobrze wspierajac ludzi, którzy od lat wspierali Amigę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem